ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Συντάξεις:- Το ντόμινο μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Το θέμα και άλλων προσφυγών


 «Πονοκέφαλο» δημιούργησε στην κυβέρνηση η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συσκέψεις για τον χειρισμό του ζητήματος. Ουσιαστικά, το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε, μετά από πρόσφυγες 3 προσώπων, πως οι συντάξεις τους πρέπει να προσδιοριστούν με βάση το παλαιότερο καθεστώς, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των συντάξεών τους από εδώ και στο εξής αλλά και στην απόδοση αναδρομικών από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου


Λόγω αυτού σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και στο Εργασίας, καθότι η γενίκευση μιας τέτοιας απόφασης θα έθετε ζητήματα δημοσιονομικά.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο θα στοίχιζε 330 εκατ. ευρώ (μέχρι και φέτος) και θα αφορούσε περί τους 5.000 συνταξιούχους δικαστικούς. Μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος θα εξακολουθούσε να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.


Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου στον OT, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση τότε θα άνοιγε ο «Ασκός του Αιόλου» και για άλλες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές εντός των μνημονιακών χρόνων. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η απόδοση αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς και μόνο, θα έθετε ευθέως ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης πέραν των βασικών δημοσιονομικών θεμάτων.

Το θέμα και άλλων προσφυγών


Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν…σκέψεις κυρίως νομικών που ερμηνεύουν τα όσα ενδέχεται να ακολουθήσει και κάνουν λόγο για «μπαράζ» διεκδικήσεων από το σύνολο των συνταξιούχων δικαστών, των βουλευτών, ακόμη και η επέκταση της απόφασης σε άλλους κλάδους συνταξιούχων.

Αναφορικά με το τι θα γινόταν σε περίπτωση που και άλλοι συνταξιούχοι δικαστικοί έσπευδαν να προχωρήσουν τώρα σε δικαστική προσφυγή, η απάντηση στελέχους του υπουργείου ήταν ότι το πιθανότερο είναι πως δε θα μπορούν λόγω παραγραφής, καθώς έχει παρέλθει 10ετία από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο για πρώτη φορά. Ούτως ή άλλως, αυτό το οποίο θα συμβεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι να δοθεί τόσο η αύξηση όσο και τα αναδρομικά μόνο στους 3 δικαστικούς, οι οποίοι προχώρησαν στην προσφυγή.

Οι βουλευτές και η κυβέρνηση


Συνεπώς, η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της κυβέρνησης το τι θα πράξει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς έχει δημοσιονομικό κόστος. Και ως φαίνεται, η κυβέρνηση δε σκοπεύει να προχωρήσει σε γενίκευση, όπως άλλωστε προέκυψε τόσο από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Ο πρώτος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η απόφαση για το σύνολο των συνταξιούχων δικαστών, σημειώνοντας πως «Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας», σημείωσε, ενώ ο δεύτερος τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας.

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «έχει ψηφιστεί σχετικά να μην γίνει διεκδίκηση από αυτούς, σεβόμενοι τα προβλήματα που κλήθηκε η κοινωνία να πληρώσει» ενώ για τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «δεν υπάρχει ζήτημα μη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης συνολικά». Σημείωσε ακόμη πως «για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών».

Πάντως, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση. Όπως επισημαίνει στο Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».





πηγή:https://www.ot.gr/2023/10/06/forologia/syntakseis-to-ntomino-gia-tis-syntakseis-meta-tin-apofasi-tou-elegktikou-synedriou/