ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Η απλή αναλογική υπέστη μια ιστορική ήττα - Διεκδικούμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα - Για μας αντίπαλος είναι η Δεξιά και θα παραμείνει η Δεξιά.


 Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας χαιρετώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι που είμαι μαζί σας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω, πριν από τα πολιτικά, γιατί είμαστε στη φάση ουσιαστικά 14 μέρες πριν την κάλπη, να ρωτήσω σε εντελώς προσωπικό επίπεδο και είναι απορία πολλών ανθρώπων. Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ένα συντριπτικά υπέρ της Ν.Δ. αποτέλεσμα, μπαίνετε σε μια φάση δεύτερης εκλογικής μάχης και η απορία είναι, πρώτον, πώς νιώθετε, πώς αισθάνεστε; Πώς μπορεί ένας ηγέτης μετά από ένα συντριπτικά σε βάρος του κόμματός του αποτέλεσμα, να ανατάξει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει; Δηλαδή για να το κάνω και πιο απλό: Χωρίς να είναι μεσημβρινή εκπομπή και να μην απευθύνεστε σε τέτοιο κοινό, μέσα στο σπίτι τι συζητάτε μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα για τη νέα προσπάθεια;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είμαι χθεσινός. Έχω μάθει στη ζωή μου και τις δυσκολίες και τις καλές στιγμές. Και είμαι χορτάτος και από καλές στιγμές και από δύσκολες στιγμές. Έχω βρεθεί πολλές φορές σε μεγάλες δυσκολίες είτε ως προς την πολιτική μου διαδρομή, είτε ως Π\πρωθυπουργός. Πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Σας θυμίζω σε πόσο μεγάλες δυσκολίες βρέθηκα το 2015. Έχω μάθει λοιπόν να δίνω τη μάχη, να μην το βάζω στα πόδια. Αυτό κάνω και τώρα. Και νομίζω ότι το κρίσιμο στη ζωή δεν είναι εάν θα πέσεις κάποια στιγμή, αλλά εάν θα έχεις το θάρρος και τη δύναμη να σηκωθείς και να παλέψεις. Αυτό κάνω. Και δεν το κάνω για μένα, δεν το κάνω για το κόμμα. Εδώ δίνουμε μια μάχη η οποία αφορά την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα στη χώρα, στην ελληνική κοινωνία, στη Δημοκρατία. Και νομίζω ότι αυτή η μάχη θα έχει ένα αίσιο αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση, διότι είναι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατία να έχει σταθερότητα και το πολιτικό σύστημα να έχει σταθερότητα. Αυτό το κατανοούν και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτοί που έχουν επιφυλάξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι σήμερα βρισκόμαστε λίγες μέρες, 12-13 μέρες πριν από την επόμενη κρίσιμη κάλπη. Αυτή η κάλπη είναι κάλπη όχι απλής αναλογικής, δυστυχώς κατ’ εμέ. Η απλή αναλογική υπέστη μια ιστορική ήττα και είναι μία από τις βασικές αιτίες αυτού του αποτελέσματος, διότι υπήρξε ένας κατακερματισμός, μια χαλαρή ψήφος σε όλο το προοδευτικό φάσμα. Η ΝΔ έχοντας μιας πολύ σαφή στάση και θέση, την αυτοδυναμία, κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της. Θεωρώ ότι έχει φτάσει ταβάνι. Θεωρώ ότι είναι άλλο το κριτήριο της ψήφου τώρα, τα διλήμματα μπαίνουν με διαφορετικό τρόπο, όπως μπαίνανε 49 χρόνια στη Μεταπολίτευση με τά συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής και διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διεκδικούμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, να καλύψουμε τη διαφορά, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν στην κάλπη της 21ης του Μάη. Διότι αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ δυσάρεστο, επαναλαμβάνω, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κοινωνία και για τη Δημοκρατία. Θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη και αλαζονική διακυβέρνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα έχουμε μια διακυβέρνηση απλά, θα έχουμε ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και αλαζονικό και αυτό είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Διατελώ πάντως με μια απορία. Δυο χρόνια, γιατί εξαιρώ την ειδική περίπτωση της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση δυνητικά να κυβερνήσει. Άρα ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει επί δύο χρόνια, να αποτυπωθεί στην κάλπη της 21ης Μαΐου, πώς μπορεί να το κάνει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες για να αποτυπωθεί στην κάλπη της 25ης Ιουνίου; Και εάν θέλετε, ειδικότερα, μιλάτε στην Κρήτη. Η Κρήτη ήταν ένα από τα “κάστρα” σας τα εκλογικά. Αλήθεια, τώρα, πώς νιώσατε το βράδυ βλέποντας ότι επί ημερών Αλέξη Τσίπρα η Κρήτη βάφεται γαλάζια;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, προφανώς δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι δυσάρεστο, αλλά είναι σημείο των καιρών. Και το θέμα δεν είναι στην πολιτική να κάνουμε αναλύσεις ψυχολογικού χαρακτήρα. Το θέμα είναι να κάνουμε αναλύσεις πολιτικές και να δούμε γιατί συνέβη αυτό και τι πρέπει να κάνουμε για να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Κι εγώ κ. Σαχίνη είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Κρήτη δεν θα παραμείνει γαλάζια. Θα ξαναγυρίσει στον προοδευτικό χώρο. Θα δώσουμε τη μάχη για να συμβεί αυτό σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Αλλά ακόμα και εάν δεν το καταφέρουμε, γιατί δεν θέλω να πετάω στα σύννεφα, είναι δύσκολο αυτό, είναι πολύ δύσκολο, θα δώσουμε τη μάχη για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός και η Κρήτη θα είναι και πάλι πολύ σύντομα ο τόπος που θα δώσει τη δυναμική στην προοδευτική παράταξη.

Και το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιούνη είναι να σταματήσει αυτός ο κατακερματισμός δυνάμεων και να ισχυροποιηθεί ο βασικός πόλος, το μοναδικό εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ -και δεν υπάρχει άλλο πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ως ο βασικός, ο κυρίαρχος πόλος της προοδευτικής παράταξης του τόπου. Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και θέλουμε να είναι κυβέρνηση αύριο. Θέλουμε να είναι η δύναμη η οποία, από όποιο αποτέλεσμα μετά τις 25 του Ιούνη, θα μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον αντίπαλο. Για μας αντίπαλος είναι η Δεξιά και θα παραμείνει η Δεξιά. Δεν θα γίνουμε κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά δεν θα γίνουμε ποτέ και συμπλήρωμα κυβερνητικό του πολιτικού μας αντιπάλου, του κ. Μητσοτάκη και της Δεξιάς. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Νομίζω ότι αν και είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες -δεν θέλω να δείξω ότι δεν τις κατανοώ, τις κατανοώ πλήρως τις συνθήκες-, νομίζω όμως ότι σε ένα πράγμα έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης: στις 25 του Ιούνη η κάλπη θα είναι άδεια. Οι συνθήκες και το πλαίσιο μέσα από το οποίο καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν αυτή τη φορά είναι τελείως διαφορετικό. Και είναι εφικτό να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό.

Από εκεί και πέρα, θα κριθούμε όλοι και για το ό,τι κάναμε όλη αυτή την περίοδο και κυρίως για το τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Και εμείς θέλουμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να βάλουμε στο τραπέζι τα προγράμματα των κομμάτων για το πώς η χώρα θα κυβερνηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι το κρίσιμο. Σέβομαι τις ερωτήσεις σας που έχουν ένα προσωπικό χαρακτήρα, αλλά οι τηλεθεατές σας θέλω να ξέρουν όχι πώς νιώθει ο Τσίπρας το βράδυ όταν πάει στο σπίτι του, αλλά πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος και πώς θα είναι η ζωή των ανθρώπων που μας παρακολουθούνε την επόμενη μέρα. Εάν θα έχουν Εθνικό Σύστημα Υγείας, εάν θα έχουν νοσοκομεία, εάν θα σταματήσει αυτή η λεηλασία του εισοδήματος με την ακρίβεια που την τρίτη εβδομάδα δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά.

Δυστυχώς, μία από τις αιτίες αυτού του αποτελέσματος που βγήκε στις 25 του Μάη, πέραν της απλής αναλογικής, είναι και το γεγονός ότι καθόρισε την ατζέντα της συζήτησης ο πολιτικός μας αντίπαλος μέσα από τη μιντιακή του υπεροπλία. Και δεν συζητάγαμε γι’ αυτά, συζητάγαμε για το τι έκανε ο Βαρουφάκης. Και με τα fake news, που θυμίζανε εκστρατεία Τραμπ των Ρεπουμπλικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με fake news και ψέματα. Ότι δήθεν εγώ συναντούσα τον Βαρουφάκη και είχαμε συμφωνήσει να τον κάνω ξανά υπουργό Οικονομικών. Λες όμως και η χώρα ξεκίνησε να έχει ιστορία το 2015.

Ξεχάσαμε ποιοι ήταν αυτοί που τη χρεοκοπήσανε. Ξεχάσαμε τι έγινε μετά το 2015, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, που ρύθμισε το δημόσιο χρέος, που άφησε 40 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Η μόνη κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση που δεν άφησε πίσω της στους επόμενους άδεια ταμεία και χάος. Τα ξεχάσαμε όλα αυτά.

Ε, λοιπόν εγώ λέω να μην τα ξεχάσουμε όλα αυτά, κυρίως όμως να μην ξεχάσουμε τι συνέβη στη χώρα από το 2019 έως το 2023. Τώρα, αυτή την τετραετία και το τι θέλουμε να συμβεί από το 2023 έως το 2027. Ποιο είναι το όραμά μας για την Ελλάδα του 2027; Τι ακριβώς; Για ποιο λόγο ψηφίζουμε για την επόμενη τετραετία; Θέλουμε δίκαιη κοινωνία, θέλουμε να υπάρχει ευημερία για όλους; Και πώς θα συμβεί αυτό; Μέσα από μια πολιτική που κάνει τους ισχυρούς ισχυρότερους και τους μεσαίους αδύναμους και τους αδύναμους ακόμα πιο φτωχούς;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θα μιλήσουμε για το πρόγραμμά σας, πιστέψτε με. Θα μείνω λίγο πολιτικά. Αν θέλετε, δώστε μου μια σύντομη απάντηση. Στην Κρήτη ειδικά βρίσκετε μια ιδιαιτερότητα στο εκλογικό αποτέλεσμα; Ή ακολούθησε την πεπατημένη του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μπορώ να βρω μια κάποια ιδιαιτερότητα στην Κρήτη. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη συνολικά σε όλη τη χώρα συνέβη και στην Κρήτη. Ίσα ίσα θα έλεγα ότι είναι γνωστό ιδιαίτερα στην Κρήτη πάντοτε υπάρχει ιδιομορφία της δυναμικής των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Αυτό υπήρχε όμως πάντοτε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε.

Η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το γεγονός όμως ότι, παρά την επιλογή των ψηφοφόρων στις 21 του Μάη, η Κρήτη παραμένει ένας τόπος με δημοκρατική πλειοψηφία. Κι αυτό για μας είναι κρίσιμο προκειμένου να είναι ο τόπος από τον οποίο θα εντείνουμε τη μάχη μας για να ξεκινήσει η αντιστροφή της τάσης, έτσι όπως καταγράφηκε στις 21 του Μάη.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Είπατε σωστά ότι δεν μιλήσαμε πολύ για την περίοδο 2019 – 2023. Ερχόμενος για τη συνέντευξη σταμάτησα σε έναν περιπτερά. Όχι ακριβώς περιπτερά, γιατί έχουν εξαφανιστεί τα περίπτερα. Μίνι μάρκετ. Μου είπε, πες στον Πρόεδρο αφού θα μιλήσετε, αναρωτήθηκε τι ήταν η αντιπολίτευση που θέλαμε τέσσερα χρόνια απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση; Μήπως δεν ήταν η αντιπολίτευση που θέλαμε; Δηλαδή και να υποδεικνύει τα κακώς κείμενα, αλλά και να προτείνει; Μήπως κρίθηκε εκεί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν κρίθηκε εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα αυτά χρόνια έκανε εμπεριστατωμένη, προγραμματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τέσσερα χρόνια όμως δεν ήταν μόνος του κ. Σαχίνη και δεν είχε απέναντί του μόνο τον κ. Μητσοτάκη. Είχε απέναντί του ένα μιντιακό σύστημα το οποίο καταγράφηκε από τους διεθνείς οργανισμούς στις χειρότερες θέσεις σε παγκόσμια κατάταξη. 108η. Xειραγώγηση της κοινής γνώμης. Συρρίκνωση της έννοιας του πλουραλισμού. Είχαμε μια περίοδο όπου μέσα από την πανδημία οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κρίση που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Αλλεπάλληλες διαρκείς κρίσεις δημιούργησαν μια αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες. Περάσαμε πολλά όλο αυτό το διάστημα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κάνατε σωστή διαχείριση, κριτική στην πανδημία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Σήμερα εγώ είμαι εδώ απέναντί σας να σας μιλήσω για το τι θα γίνει στις 25 του μηνός.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα, δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης λέτε. Είναι πώς επικοινωνήθηκε το μήνυμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Θα κάνουμε απολογισμό. Σήμερα όμως πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτή την τετραετία που πέρασε και το τι συνέβη και όχι για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι δεν έκανε. Αυτά θα τα κρίνουν οι πολίτες. Τα κρίνανε ήδη και θα τα κρίνουν. Θέλω όμως να σας πω κάτι. Περάσαμε δυο χρόνια πανδημίας. Δυο χρόνια όπου όλοι συνειδητοποιήσαμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να στηριχθεί. Δεν είναι έτσι; Αυτά τα δυο χρόνια αποτέλεσαν, εάν θέλετε, και την αιτία για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν εφήρμοσε το πρόγραμμά του. Όχι μόνο στην Υγεία, αλλά και στην Οικονομία.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το πρόγραμμα Πισσαρίδη. Η έκθεση Πισσαρίδη. Ήταν η έκθεση εκείνη η οποία έλεγε ότι πρέπει να συρρικνωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βρέθηκε με τη δυνατότητα να δίνει επιστρεπτέες προκαταβολές. Δεν ήταν στο πρόγραμμά του. Το έκανε όμως. Το ίδιο και στην υγεία. Το πρόγραμμά του ήταν το πρόγραμμα Πνευματικού. Οι δηλώσεις Πνευματικού δεν ήταν τυχαίες δηλώσεις. Τι είπε ο άνθρωπος;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχει σχέδιο, στην ουσία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως θεωρώ ότι υπάρχει σχέδιο. Η ΝΔ έχει ένα πρόγραμμα. Στο πρόγραμμά της λέει πράγματα τα οποία δεν θα κάνει, ακριβώς διότι έχει καταθέσει δυο μήνες πριν, στο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Το Μεσοπρόθεσμο είναι για μια τριετία. Άρα, πιάνει το μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας. Και στο οποίο Μεσοπρόθεσμο δεν έχει δηλώσει σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Την εξαγγελία που έκανε χθες για 10.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Δεν τις έχει δηλώσει. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με βάση τον σχεδιασμό Μητσοτάκη. Τις εξαγγελίες που έκανε σε σχέση με φοροελαφρύνσεις; Σε σχέση με αυξήσεις του μισθού; Όλες οι εξαγγελίες είναι εκτός. Δεν είναι στον σχεδιασμό τους να γίνουν.

Και υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν λέει και τα οποία ετοιμάζεται να κάνει. Διότι θα σας θυμίσω ότι στον προϋπολογισμό του 2020, λίγο πριν έρθει η πανδημία, μας είχε πει στη Βουλή προετοιμάζοντας τη συγχώνευση, τη σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα σε τρία μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Μας είχε πει, “θα ανατριχιάσετε με αυτά που θα κάνω στην Υγεία”. Δεν τα έκανε, διότι μεσολάβησε η πανδημία. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα δημόσια νοσοκομεία και αν χρειαστεί και διαλογή ασθενών, όπως το είπε ο κ. Πνευματικός.

Διότι όταν δεν θα έχεις δαπάνες ως δημόσιο νοσοκομείο και θα σου έρχεται ένας ασθενής ο οποίος είναι 55 χρονών και έχει προσδόκιμο ζωής και ένας ο οποίος είναι 75 και δεν έχει, θα αναγκαστείς να διαλέξεις, να δώσεις την ακριβή θεραπεία σε έναν από τους δύο.

Πάμε όμως λίγο πιο πριν, γιατί μιλήσατε για το πρόγραμμα της ΝΔ. Το πρόγραμμα της ΝΔ ξέρετε τι προβλέπει με βάση αυτά τα οποία έχει δηλώσει στο Μεσοπρόθεσμο; Προβλέπει στην πραγματικότητα μείωση των δαπανών για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε πραγματικούς όρους, σε βάθος τετραετίας, 700 εκατομμύρια ευρώ. Άρα όχι μόνο αυξήσεις στο Δημόσιο δεν θα δούμε σε πραγματικούς όρους, θα δούμε μειώσεις.

Προβλέπει μείωση των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου. Δηλαδή των δαπανών για σχολεία, νοσοκομεία, αναλώσιμα στα νοσοκομεία 1,1 δισ., σε βάθος τετραετίας. Άρα πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης; Περισσότερα ασθενοφόρα, δυνατότητα να φύγουν τα ράντζα από τα νοσοκομεία. Όλα αυτά είναι ψεύτικες απατηλές υποσχέσεις. Στην πραγματικότητα, συρρίκνωση δαπανών θα έχουμε.

Εδώ που βρισκόμαστε, στον νομό Λασιθίου, θα έχουμε προφανώς και κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας. Ένα από τα δυο νοσοκομεία θα κλείσει, γιατί έχει δυο νοσοκομεία ο νομός.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Έχει τρία, θα σας πω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τρία.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Σητεία, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο και ένα που υπολειτουργεί στη Νεάπολη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, ξεχάστε τα τρία. Ένα θα υπάρξει. Θα κλείσουν οι δομές.

Πάμε παρακάτω. Λέει ο κ. Μητσοτάκης 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός σε βάθος τετραετίας. Μέγα ψέμα με βάση αυτό που κατέθεσε στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Άλλα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Άλλα έκανε και στην τετραετία. Η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ήταν η μόνη χώρα η οποία μείωσε τον μέσο μισθό τον ονομαστικό την τριετία 2019-2022. Και μείωσε και τον μέσο πραγματικό μισθό -μία από τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το 2022-2023. Τι θα κάνει λοιπόν την επόμενη τετραετία; Λέει 1.500, αλλά με βάση αυτά που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, θα μείνει στάσιμος με πραγματικούς όρους ο μέσος μισθός. Θα έχει στην τετραετία μια αύξηση 1,3% μόλις.

Και πάμε να δούμε και τι θα γίνει με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Χθες ο κ. Σκέρτσος ανακάλυψε μετά από την πίεση που υπέστη από τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της ΝΔ, ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε μία. 50.000 προσλήψεις νέες, καθαρές, έλεγε. Μας αποκάλυψε ότι πρόκειται για 50.000 θέσεις οι οποίες θα μείνουν κενές, δηλαδή θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο με συνταξιοδότηση και θα καλυφθούν. Εντάξει, αυτό το ξέραμε. Αυτό δεν είναι κάποια είδηση.

Θέλω να πω λοιπόν ότι όλος ο σχεδιασμός του προγράμματος, του πραγματικού προγράμματος της ΝΔ, είναι απολύτως έξω από όλα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης. Εξαγγέλλει πράγματα τα οποία, με βάση αυτά τα οποία έχει δηλώσει στις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να κάνει. Άρα λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Εκτός εάν βγει και μας πει αύριο το πρωί ότι, ξέρετε κάτι εγώ το Μεσοπρόθεσμο το οποίο κατέθεσα στις Βρυξέλλες θα το πάρω πίσω. Θα το αναθεωρήσω. Δεν θα το υλοποιήσω.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Λέει ότι το συμπληρώνει και το ερώτημα εδώ κ. Πρόεδρε είναι...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι το συμπληρώνει;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Ότι το συμπληρώνει...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω κάνει τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός, μην μου λέτε τέτοια πράγματα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Δεν σας λέω εγώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτά τα οποία καταθέτεις στις Βρυξέλλες -δεν παίζουμε εκεί-, είναι αυτά τα οποία θα υλοποιήσεις. Δεν συμπληρώνεις κάτι, εκτός εάν βγεις δημόσια, καθαρά, ανοιχτά και πεις, “εγώ αναθεωρώ το πρόγραμμα που κατέθεσα”. Και το πεις ανοιχτά να σε ακούσουνε και οι Βρυξέλλες, όμως.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Ερώτημα προς εσάς: πρώτον, μήπως υποτιμήσατε αυτά τα 50 δισ. που πέσανε στην αγορά; Ο Αλέκος Παπαδόπουλος είπε ακόμα και με εσωτερικό δανεισμό. Ένα. Και δύο: Εάν είστε εσείς στα πράγματα, λοιπόν, με βάση ότι πια δεν υπάρχει ελαστικότητα, δημοσιονομικά η Κομισιόν λέει θα εφαρμόσετε τα σκληρά μέτρα. Πώς θα το αντιστρέψετε με όλα αυτά που λέτε ότι θα κάνετε σε μισθούς, συντάξεις, προσλήψεις;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ για το ερώτημα. Είναι καίριο ερώτημα αυτό και επιτέλους να μπούμε στα ουσιαστικά ζητήματα της συζήτησης. Εμείς έχουμε μια διαφορετική στρατηγική. Και γι’ αυτό έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι δεν θα ακολουθήσουμε, αν εκλεγούμε στις 25 του Ιούνη κυβέρνηση του τόπου, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας το οποίο έχει καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θα το πείτε στις Βρυξέλλες αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το έχουμε ήδη πει.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Εννοώ, θα το πείτε ότι εμείς πάμε με άλλο μεσοπρόθεσμο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Μα, κάθε καινούργια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα αυτή. Δεν είναι κάτι ασύνηθες.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Και εάν σας πει οι Βρυξέλλες όχι, προσαρμοστείτε, κ. Τσίπρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα να μην προσαρμοστούμε με τις δημοσιονομικές συνθήκες. Εμείς θα καταθέσουμε ένα άλλο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα διαμορφώνει τους όρους για να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μέσα από ένα άλλο σχέδιο, μέσα από έναν άλλο τρόπο. Και ερχόμαστε στη συζήτηση που ξεκίνησε, τυχαία ίσως, τις προηγούμενες δυο εβδομάδες. Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι θα φορολογηθεί η αισχροκέρδεια. Θα σταματήσει και θα φορολογηθεί. Λέμε ότι το 2022 οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας, τα καρτέλ της ενέργειας και της διύλισης είχαν 6 δισεκατομμύρια υπερκέρδη.

Τι σημαίνει υπερκέρδη; Σημαίνει ότι είχαν 6 δισεκατομμύρια παραπάνω από όσο θα έπρεπε να έχουν, με βάση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και τι έχει πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Φορολογήστε τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει πει, φορολογήστε τους. Πόσο θα τους φορολογήσετε; Με υψηλό συντελεστή, διότι αυτά τα κέρδη δεν τους ανήκουν, δεν τα έβγαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι κέρδη τα οποία προέκυψαν από τη λεηλασία στο εισόδημα. Με 90% φορολογήστε τους. Και αυτό θα κάνουμε. Και αυτά τα χρήματα είναι που θα διαμορφώσουν τους όρους για να πιάσουμε τους στόχους. Για να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ταυτόχρονα, θα βάλουμε πλαφόν 5% στα κέρδη, στο εύλογο κέρδος των εταιρειών ενέργειας και διύλισης, ώστε να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια. Για να διαμορφωθούν οι όροι εκείνοι που θα μας οδηγήσουν στη δυνατότητα να μειώσουμε τον ΦΠΑ. Να το μειώσουμε όχι ως μια ψεύτικη εξαγγελία, αλλά ως μια πράξη η οποία θα γίνει με ένα τρόπο ρεαλιστικό και θα βγαίνουν τα νούμερα. Θα είναι εφικτό να είμαστε σε δημοσιονομική ισορροπία με ένα άλλο σχέδιο, με μια άλλη πολιτική.

Εμείς δεν λέμε στον ελληνικό λαό ψέματα και απατηλά και φούμαρα, ότι μπορούμε με αυτό το σχέδιο χωρίς να φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια, με την αισχροκέρδεια ζωντανή να δώσουμε και παροχές κοινωνικές και την ίδια στιγμή να έχουμε και τον σκύλο χορτάτο, αλλά και την πίτα ακέραια, να βγαίνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δεν γίνεται αυτό. Λέει ψέματα ο κ. Μητσοτάκης, είναι προφανές.

Στην επόμενη τετραετία ο ελληνικός λαός θα το καταλάβει αυτό, αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, πόσο οδυνηρό θα είναι. Διότι δεν θα υλοποιήσει τίποτα από τα θετικά που λέει και την ίδια στιγμή θα υλοποιήσει αυτή την κρυφή ατζέντα.

Προσέξτε. Εγώ σέβομαι τον πολιτικό μου αντίπαλο. Και σέβομαι και τις απόψεις τις νεοφιλελεύθερες, τις ακραίες. Είναι απόψεις πολιτικές. Έχουν διαψευστεί σε παγκόσμια κλίμακα, όμως. Η λογική που λέει ότι όταν κάποιοι ισχυροί θα τρώνε, θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν το τραπέζι τους γεμάτο και θα πέφτουν κάποια ψίχουλα από το τραπέζι και αυτό θα κινεί ολόκληρη την κοινωνία -τα λεγόμενα trickle down economics, για να μιλήσουμε με διεθνείς όρους-, βγήκε ο ίδιος ο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν δούλεψαν ποτέ. Ποτέ δεν δούλεψε. Και σε όλο τον πλανήτη αυτό το οποίο αναδεικνύεται ως ανάγκη κοινωνική είναι να πάμε σε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Να πληρώσουν οι πλούσιοι για να μπορέσει η κοινωνία να σταθεί όρθια.

Εμείς ως βασική προοδευτική δύναμη στον τόπο και σε σύνδεση με την παγκόσμια προοδευτική σκέψη, αυτό θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Αυτό θέλουμε να συμβαίνει στην Ευρώπη. Αυτό θέλουμε να συμβαίνει ως μια τάση σύγχρονη που θέλει να έχεις μια βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη προς όφελος όλης της κοινωνίας, όχι μόνο προς όφελος λίγων. Οι ανισότητες διευρύνονται μέσα από αυτές τις πολιτικές.

Η βασική, λοιπόν, αντίληψη των αντιπάλων μας είναι αυτή. Και τι ακόμα λένε; Λένε ότι δεν χρειάζεται να έχεις ένα ισχυρό κράτος, διότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται και κρίσιμα πεδία της κοινωνίας και της οικονομίας μπορούμε και πρέπει να τα δίνουμε στην αγορά.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτό είναι καταστροφικό και θα μας οδηγήσει σε μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα. Διότι εάν αύριο τα νοσοκομεία μας τα δώσουμε στην αγορά, θα οδηγηθούμε στην εφαρμογή των απόψεων Πνευματικού, το οποίο δεν είναι μονάχα κοινωνικά άδικο, να το πω έτσι, είναι και ανατριχιαστικό, ανθρώπινα. Δεν μπορείς να θεωρείς ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αυταξία. Ότι θα επιλέγει κάποιος ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Και ότι σε τελική ανάλυση, δυνατότητα να ζήσει θα έχει αυτός που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να θεωρούμε το 2023 ότι είναι ανεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, όπως έγινε στην Κω με την 63χρονη, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τα ασθενοφόρα που εμείς πήραμε το 2018. Να σας θυμίσω: δωρεά από το Σταύρος Νιάρχος 143 ασθενοφόρα και σήμερα δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Γιατί;

Εμείς είχαμε μνημόνιο, είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας και κάναμε πάνω από 300 προσλήψεις μέσα στο μνημόνιο. Και το 2019-2023 υπήρξαν 560 αποχωρήσεις και δεν έγινε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη διασώστη στο ΕΚΑΒ. Γιατί έγινε αυτό; Ήταν πολιτική επιλογή να γίνει. Διότι το σχέδιο είναι να υπάρχουν ιδιωτικά ασθενοφόρα, ιδιωτικά νοσοκομεία.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα κ. Πρόεδρε θεωρείτε ότι κάποια κρίσιμα στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία κομμάτια πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο έλεγχο; Έχετε πει, για παράδειγμα, για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που το «Δ» έχει πάει περίπατο. Αυτό, θα πει κάποιος, γιατί να μην επεκταθεί στον ΑΔΜΗΕ; Γιατί να μην υπάρχει μια τράπεζα, γιατί να μην υπάρχει ένα κρατικό διυλιστήριο, γιατί όταν εσείς θα πάτε στη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, το παιχνίδι μπορεί να γίνει διαφορετικά. Τι απαντάτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απαντώ ότι αυτό θα ήταν το ευκταίο. Το εφικτό, ναι, να κάνουμε μικρά ρεαλιστικά βήματα γιατί δεν μπορώ εγώ να υποσχεθώ πράγματα τα οποία δεν μπορώ να κάνω την επόμενη μέρα. Άρα, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα σε πρώτη φάση είναι να ανακτήσουμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ. Και να το ανακτήσουμε με ένα κόστος το οποίο είναι πολύ – πολύ μικρότερο σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια, τα δισεκατομμύρια που έχει δώσει από τον δημόσιο προϋπολογισμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να δίνει επιδοτήσεις. Θα ανακτήσουμε το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και η ΔΕΗ θα λειτουργεί με κριτήριο και γνώμονα την κοινωνική ωφέλεια και όχι τα κέρδη και τα υπερκέρδη. Να είναι πρωταγωνίστρια στο ράλι των υπερκερδών.

Απαντάω επίσης ότι είναι εφικτό να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας ως Δημόσιο, αξιοποιώντας το ποσοστό των μετοχών που έχουμε σε μια συστημική τράπεζα. Στην Εθνική Τράπεζα, ώστε αυτή να λειτουργήσει στον ανταγωνισμό, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Προς όφελος της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που σήμερα δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες, γιατί δεν έχουν χρηματοδότηση.

Απαντάω επίσης ότι εμείς δεν θα επιλέγαμε σε καμία περίπτωση να πουλήσουμε έναντι ενός ευτελούς τιμήματος, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αυτό του Ηρακλείου, στη Grimaldi, η οποία πήρε και την Ηγουμενίτσα με 84 εκατομμύρια και το Ηράκλειο το πήρε με 80.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Και ελέγχει και την ακτοπλοΐα πλέον.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και ελέγχει και όλη την ακτοπλοΐα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα, αυτό τι σας λέει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι αφελληνισμός σε πρώτη φάση, να το πούμε και αυτό. Διότι ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι επενδύσεις αυτό που ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, με τον οποίο έχουμε πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, χαρακτήρισε “επενδυτικό οπορτουνισμό”. Να έρχονται funds, να παίρνουν δάνεια από ελληνικές τράπεζες για να αγοράζουν ενεργές επιχειρήσεις και ουσιαστικά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Και δεν κάνουν παραγωγικές επενδύσεις. Δεν φτιάνουν νέες παραγωγικές μονάδες. Κάνουν συνήθως επενδύσεις στο real estate, στον τουρισμό, από ενεργές επιφχειρήσεις, οι οποίες αφελληνίζονται. Και στην πραγματικότητα αυτές είναι επενδύσεις που έχουν έναν ορίζοντα χρονικό τριετίας, τετραετίας, πενταετίας. Δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Εδώ θα ανέβει και το μεταφορικό κόστος πιστεύετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε λίγο ξανά στο λιμάνι. Εμείς, ακόμα κι όταν ήμασταν μέσα στα μνημόνια και είχαμε πολύ ισχυρή πίεση από την τρόικα, προωθήσαμε ένα σχέδιο υποπαραχωρήσεων, να διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού και η δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, που μπορεί να έχουν και μια γεωπολιτική αξία και σημασία και να υποπαραχωρούνται δραστηριότητες. Αυτό είναι άλλο σχέδιο από το σχέδιο, «όλα τα πουλάμε, όλα τα δίνουμε χωρίς κανέναν έλεγχο.

Αυτό πιστεύω ότι θα δημιουργήσει μεγάλη αύξηση του κόστους κατ` αρχάς και για τους πολίτες, τους επιβάτες, για τις μετακινήσεις, τις ακτοπλοϊκές, αλλά κόστος και για τα προϊόντα, το οποίο θα επιβαρύνει και τις επιχειρήσεις της Κρήτης. Είναι μια αρνητική εξέλιξη για το νησί, πιστεύω, διότι προφανώς ο ιδιώτης, ο οποίος είναι μια μεγάλη επιχείρηση ιταλική, έχει στόχο να αυξήσει τα κέρδη του φτιάχνοντας μονοπώλιο στις μεταφορές. Αυτό νομίζω ότι δεν θα λειτουργήσει ούτε υπέρ του ανταγωνισμού, σε κάθε περίπτωση δε θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, της τοπικής κοινωνίας.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλεγε ότι μείωσαν τους άμεσους φόρους. Εσείς είπατε αυτό μπορεί να φαίνεται στην τσέπη, αλλά το κλειδί είναι η μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ. Το ερώτημα το δικό μου είναι το εξής: Αν μειώνατε τους έμμεσους φόρους -και δεν λέω ότι αυτό ωφελεί τους πλούσιους, λέω κάτι διαφορετικό-, θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους. Πώς αυτό θα μπορέσετε να το αντιπαλέψετε για τις παροχές που θέλετε να δώσετε; Διότι θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους, πέρα από αυτούς που κερδίζουν αυτή τη στιγμή με τον υψηλό ΦΠΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα όταν λέει ότι μείωσε τους φόρους. Διότι το τελευταίο 18μηνο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει αυξηθεί η φορολογία των Ελλήνων κατά το αστρονομικό ποσό των 6 δισ. ευρώ. 6 δισ. ευρώ, σε ενάμιση χρόνο, είναι αστρονομικό ποσό, γιατί δεν είμαστε σε μνημόνια. Αυτό είχε συμβεί μονάχα την περίοδο των πρώτων μνημονίων. Και αυτό έγινε από την έμμεση φορολογία. Και η έμμεση φορολογία είναι η πιο άδικη φορολογία, παρά όλα όσα λέει ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Θεοχάρης που εν πάση περιπτώσει, τουλάχιστον δεν σέβονται και τον εαυτό τους λέγοντας πράγματα τα οποία δεν στέκουν. Στα βιβλία που δίνουν τα παιδιά μας εξετάσεις για να μπουν στο Πανεπιστήμιο...

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κάνατε κι ένα TikTok γι` αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έπεσε και μάθημα στις Πανελλαδικές, έπεσε ερώτηση. Είναι μια από τις βασικές αρχές της Οικονομικής Θεωρίας, ότι οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα. Έρχομαι όμως να σας εξηγήσω κάτι τώρα: Τα 6 αυτά δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μια επιβάρυνση πρωτοφανής, θα έλεγα, στα χρονικά, η οποία έχει έναν στόχο: Αυτή η επιβάρυνση έχει ως στόχο να διαμορφώνονται οι δυνατότητες να δίνει επιδοτήσει ο κ. Μητσοτάκης στοχευμένες -που νομίζει ότι τις παίρνει ο πολίτης, αλλά δεν μένουν στην τσέπη του. Πηγαίνουν για να μπορεί να διατηρεί υψηλά τις τιμές του ρεύματος, το καρτέλ των ενεργειακών εταιρειών, για να μπορεί να διατηρεί υψηλά τις τιμές της βενζίνης στα διυλιστήρια, για να μπορεί να διατηρεί υψηλά τις τιμές των προϊόντων η εφοδιαστική αλυσίδα, οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, τα σούπερ μάρκετ.

Αυτό είναι μια διαδικασία η οποία αυτοτροφοδοτεί τον πληθωρισμό, είναι ένας φαύλος κύκλος. Άρα λοιπόν, έρχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λέει «κόψτε τις επιδοτήσεις αυτές, σταματήστε τις διότι δίνοντας αυτές τις επιδοτήσεις, ουσιαστικά δεν ενισχύετε τους ανθρώπους, ενισχύετε τις εταιρείες αυτές για να κρατάνε υψηλά τις τιμές». Άρα, αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο για να παραμένει ο πληθωρισμός ψηλά. Και βλέπουμε ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουμε μείωση μεγαλύτερη των πληθωριστικών τάσεων, στην Ελλάδα η μείωση αυτή είναι πολύ πιο αργή. Στην Ελλάδα έχουμε, θα έλεγα, αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, όχι μείωση. Διατηρείται υψηλά ο πληθωρισμός.

Ενώ στην Κύπρο πηγαίνεις να βάλεις βενζίνη με 1,2 ευρώ, στην Ελλάδα θα βάλεις βενζίνη με 1,9 ευρώ. Στην Κύπρο, δεν μιλάω για άλλες χώρες. Τι σημαίνει λοιπόν; Η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι μια χώρα με μισθούς Βουλγαρίας και με τιμές Βρετανίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι κοινωνικά ούτε δίκαιο αλλά ούτε και ανεκτό. Αυτό θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα συνθήκες μεγάλης κοινωνικής έντασης και ανισορροπίας. Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει.

Και πώς θα σταματήσει αυτό; Αυτό θα σταματήσει, πρώτον με τη μείωση των έμμεσων φόρων. Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές που μας παρακολουθούν, όταν το καλάθι του νοικοκυριού από 50 ευρώ, γίνεται 100, δεν είναι ανάγκη να αυξήσεις τον συντελεστή του ΦΠΑ για να αυξήσεις τη φορολογία. Αρκεί να το διατηρήσεις σταθερό. Διπλασιάζεται ο φόρος που εισπράττει το Δημόσιο. Το ίδιο και με τη βενζίνη, με όλα τα προϊόντα.

Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει. Και αυτό θα σταματήσει μονάχα αν μειωθεί ο ΦΠΑ, μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, μπει πλαφόν στο εύλογο κέρδος των εταιρειών ενέργειας, υπάρξουν σημαντικοί έλεγχοι στην αγορά, αξιόπιστοι έλεγχοι στην αγορά ώστε αυτή η μείωση να περάσει στον καταναλωτή και να μην απορροφηθεί από τα καρτέλ. Κι αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο και βεβαίως, δεν λέω ότι αυτό είναι το μόνο που πρέπει να γίνει...

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θα μειώσετε όμως τα έσοδά σας ως κράτος; Πού θα βρείτε να κάνετε τις παροχές τις υπόλοιπες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω, μειώνουμε τους έμμεσους φόρους. Οι άμεσοι φόροι, ίσα ίσα μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Να λοιπόν μια μεγάλη δεξαμενή εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι μια δεξαμενή μ’ έναν δίκαιο τρόπο. Δεν φορολογώ αυτόν ο οποίος έχει εισόδημα 500 ευρώ, φορολογώ αυτόν ο οποίος έχει υπερκέρδη 5 δισ. Καταλάβατε ποια είναι η διαφορά;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα, να το ισοζύγιο, λέτε...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Επιπλέον δε, εντάξει, εμείς δεν διστάζουμε να πούμε και το είπαμε καθαρά, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια προοπτική φορολογικής δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται κάποιος για τη μισθωτή εργασία μ’ ένα ποσοστό 44%, αλλά για τα μερίσματά του να φορολογείται με 5%. Αυτό είναι άδικο. Και αυτό θα οδηγήσει κι έχει οδηγήσει ήδη πάρα πολύ κόσμο να προσανατολίζεται στη δημιουργία κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων, μόνο και μόνο για να φορολογείται με μικρότερο συντελεστή.

Και πρέπει να δούμε και κάτι: Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Δηλαδή όταν λέμε να γίνουμε Ευρώπη, πρέπει να γίνουμε σε όλα Ευρώπη. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος φορολόγησης των μερισμάτων, είναι 26%, 28%. Στην Ελλάδα είναι 5%. Και αυτό οδηγεί και σε μια εκτεταμένη κατεύθυνση φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής. Βεβαίως πρέπει να αλλάξουν κι άλλα πράγματα για να γίνουμε Ευρώπη, δεν αντιλέγω.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Προφανώς. Χαίρομαι που βάλατε το θέμα των μισθωτών, κ. Πρόεδρε, διότι είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να κρύψουν, φορολογούνται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, και το 44% που είπα αφορά μισθωτούς με υψηλές αμοιβές, έτσι;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Εννοείται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 22% είναι στις χαμηλές.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Τσίπρα, μου δίνετε ψήγματα ουσιαστικά ενός προγραμματικού λόγου. Αλλά επί πέντε ημέρες, και οφείλω να σας ρωτήσω, γιατί είστε στην Κρήτη και σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει μια ευαισθησία, επί πέντε μέρες σφυροκοπάσθε από τον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση της Θράκης, της Ροδόπης. Χτες επανήλθε σε συνέντευξή του λέγοντας ότι δεν απευθύνεται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνεται και στην Τουρκία, να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Έχω ακούσει και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ακουσα χτες τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι είναι μια αποπροσανατολιστική συζήτηση, αυτά είναι γνωστά 30, 35 χρόνια τι κάνει το Προξενείο.

Το ερώτημα το δικό μου, επειδή το είπε χτες ο κ. Μητσοτάκης: Σας είχε ενημερώσει –θα μου πείτε μετά ότι είναι πληροφοριακό υλικό της ΕΥΠ-, εγώ άλλο ρωτώ: Σας είχε ενημερώσει πριν τις εκλογές, όπως είπε χτες, και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας σ’ ένα ευαίσθητο θέμα εθνικό. Λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά. Λέει ψέματα. Και είναι πολύ κρίσιμο κάποιος που ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και θέλει να ξανακερδίσει τις εκλογές, να είναι και τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να διαχειριστεί ευαίσθητα εθνικά θέματα, να λέει ψέματα και να θέλει να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική αρένα, τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία θα τα βρει μπροστά του, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός, την επόμενη μέρα θα τα βρει μπροστά του, είτε είμαι εγώ είτε είναι αυτός.

Χτες είδα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αναρωτήθηκε αν οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, θα γινόταν αυτή η φασαρία σήμερα; Διότι 45 χρόνια γνωρίζουμε ότι οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη έχουν τα δικά τους κριτήρια βάσει των οποίων ψηφίζουν πολιτικά κόμματα.

Θέλω να θυμίσω ότι η κ. Μπακογιάννη, η αδερφή του κ. Μητσοτάκη, που πήγε στη Θράκη προκειμένου να εκβιάσει τη μειονότητα τη μουσουλμανική λέγοντας ότι «αν δεν ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία, θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια». Κι αυτό ήταν ένα μήνυμα όχι μόνο στη μειονότητα, αλλά και σε κάθε κοινωνική ομάδα που ενδεχομένως να έχει άλλη άποψη την άλλη μέρα από την άποψη του καθεστώτος. Γιατί καθεστώς θέλουν να επιβάλλουν, κομματικό και οικογενειακό. Η κ. Μπακογιάννη το 2012 κατέβηκε στις εθνικές εκλογές, το θυμάστε; Πόσο πήρε πανελλαδικά, 2%;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: 2,7%.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 2,5% πήρε. Πόσο πήρε στη Θράκη, στη μειονότητα; Πήρε στη Ροδόπη 18%, στον Ίασμο 70%. Τι είχε κάνει; Συμφωνία με τον Ερντογάν; Ήταν εθνική εξαίρεση; Είναι ντροπή, αυτά είναι ντροπή να λέγονται. Και βλέπουμε σήμερα, είδα ένα δημοσίευμα λίγο πριν έρθω στην εφημερίδα Δημοκρατία, όπου ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, ο κ. Κατραντζή, είχε κάνει δηλώσεις τρεις μέρες πριν τις εκλογές αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλώσεις σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, που μιλούσε, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, για τους “Τούρκους της Δυτικής Θράκης”. Και είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν τις ήξερε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης όταν άνοιξε αυτή τη συζήτηση; Προφανώς και τις ήξερε. Και προφανώς και τον έβαλε στα ψηφοδέλτια. Είναι υποκριτής και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα. Διότι τι ακριβώς ζήτησε από μένα να κάνω ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντάς μου σ’ έναν φάκελο, ενώ δεν ήταν πρωθυπουργός, τρεις μέρες μετά τις εκλογές...

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μετά τις εκλογές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, τρεις μέρες, την Τρίτη μετά τις εκλογές, μου στέλνει έναν φάκελο στον οποίο εμπεριέχεται ένα απόρρητο σημείο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στο οποίο γίνεται αναφορά εκτενής για όλους τους υποψηφίους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν θέλω να επεκταθώ και να δώσω περισσότερες πληροφορίες, γιατί θα ανοίξουν κι άλλα θέματα. Και μου το στέλνει αυτό χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο, μέσω του κ. Γεραπετρίτη, στον διευθυντή του Γραφείου μου. Χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο. Μου το στέλνει αυτό χωρίς να ζητήσει, όπως έκανα εγώ επανειλημμένως ως πρωθυπουργός στον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το έκανε αυτό. Μου στέλνει ένα χαρτί άκρως απόρρητο. Και δυο εβδομάδες μετά, αποσπασματικές πληροφορίες απ’ αυτό το χαρτί που μου έστειλε, δημοσιεύονται, αποσπασματικές, όπως βολεύει το αφήγημα, σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, το Πρώτο Θέμα.

Είναι αυτή στάση σοβαρότητας και εθνικής ευθύνης από κάποιον που διαχειρίζεται και θα διαχειριστεί, αν ξαναγίνει πρωθυπουργός, κρίσιμα εθνικά θέματα; Είναι αυτή στάση εθνικής ευθύνης; Και τι ακριβώς ζητά από μένα να κάνω; Να δημιουργήσω μείζονα θεσμική και εθνική κρίση; Δηλαδή να βγω και να πω ότι υπάρχουν κάποιοι Έλληνες πολίτες, των οποίων η κρίση τους δεν είναι ελεύθερη και εσείς, Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας, που υπερψηφίσατε αυτούς τους υποψήφιους, εγώ τους αφαιρώ διότι κρίνω ότι η δική σας η κρίση είναι χειραγωγούμενη; Και να το πω αυτό και να το πράξω, δημιουργώντας πολιτειακή κρίση, θεσμική κρίση, κοινωνική ενδεχομένως κρίση αστάθειας σε μια ευαίσθητη περιοχή, αλλά και εθνική κρίση. Αυτό μου ζητά να κάνω; Τόσο ανεύθυνος είναι; Και γιατί τα κάνει όλα αυτά; Για να κερδίσει 15.000 ψήφους παραπάνω; Για να μην υπάρχει κανένα μέρος του εκλογικού χάρτη με άλλο χρώμα πέραν του χρώματος του κόμματός του;

Αυτή η αλαζονεία, αυτή η έπαρση θα είναι που θα δούμε την επόμενη μέρα; Αυτή την έπαρση θα επικροτήσουμε; Απευθύνομαι σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Και είναι άθλια και απαράδεκτη αυτή η στάση, αλλά είναι και απαράδεκτη η στάση των ίσων αποστάσεων. Τουλάχιστον ο κ. Βενιζέλος δεν κράτησε ίσες αποστάσεις. Απ’ ό,τι είδα, ούτε ο κ. Κουτσούμπας. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης κρατάει ίσες αποστάσεις στο ζήτημα αυτό. Και είναι απαράδεκτο.

Την επόμενη μέρα από μια τέτοια αντίληψη και αλαζονεία και έπαρση -σας λέω, αν επαναληφθούν οι συσχετισμοί της κάλπης της 21ης του Μάη στις 25 του Ιούνη, πιστεύω ότι το μήνυμα θα είναι πολύ σκληρό. Προφανώς όχι για τη μουσουλμανική μειονότητα, γιατί όλα γίνονται για τις ψήφους εκεί, αυτό γίνεται. Θα είναι πολύ σκληρό το μήνυμα για κάθε κοινωνική ομάδα που αντιστέκεται. Σήμερα είναι οι μουσουλμάνοι, αύριο θα είναι οι νοσηλευτές, μεθαύριο θα είναι οι ταξιτζήδες, παραμεθαύριο θα είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Όποιος έχει άλλη άποψη, θα ισχύει η ρήση της κ. Μπακογιάννη: «Θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, ένα φάκελος και ο κ. Γεραπετρίτης, ως πρωθυπουργός ή, όπως λέει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Διότι εδώ έχω να σας κάνω ένα ερώτημα: Αν ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πώς το παραλάβατε τελικώς; Ως πρωθυπουργός σας το απέστειλε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Γεραπετρίτης ως απελθών υπουργός Επικρατείας δεν ήταν πια, δυο μέρες μετά τις εκλογές σας λέω...

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Άρα τι σημαίνει, ο καθένας παίρνει διαβαθμισμένα αρχεία στο σπίτι του;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ ο Τραμπ δικάζεται γι` αυτό στις ΗΠΑ. Αλλά εγώ δεν θέλω να μείνω σ’ αυτό, εγώ θέλω να μείνω στην ουσία. Και η ουσία ποια είναι;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μια ενημέρωση λέτε πάντως, μετά τις εκλογές, όχι πριν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, μια ενημέρωση, δυο μέρες μετά τις εκλογές. Καμία ενημέρωση πριν σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο θέμα, με την υποτιθέμενη χειραγώγηση της ψήφου της μειονότητας στη Θράκη. Καμία ενημέρωση επ` αυτού. Αλλά προσέξτε τώρα, εδώ και θεσμικά μιλάω. Πήγα στον κ. Σαρμά, μου είπε ο άνθρωπος «ξέρετε, όταν έγινε αυτό εγώ δεν ήμουν πρωθυπουργός, εγώ ορκίστηκα την Πέμπτη», αν δεν κάνω λάθος, άρα έγινε στο μεσοδιάστημα. Αλλά εγώ θέλω να μείνω στην ουσία τώρα. Εσείς καλά κάνατε και βλέπετε και το θέμα αυτό των τύπων, δηλαδή ότι εδώ υπήρξε ένα σχέδιο, άθλιο σχέδιο, από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ήταν εκείνες τις μέρες πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ και διοχέτευσε αποσπασματικά στοιχεία από αυτά τα έγγραφα, προκειμένου να στήσει το πολιτικό του παιχνίδι.

Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί η ΕΥΠ επί των ημερών του είχε γίνει μια προσωπική υπηρεσία πληροφοριών και παρακολουθούσε μέσω του Predator το μισό πολιτικό σύστημα. Παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους η ΕΥΠ. Παρακολουθούσε τους υπουργούς του η ΕΥΠ. Κι ο ίδιος έβλεπε προφανώς τα σημειώματα, του τι λέγανε. Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων η ΕΥΠ. Αυτή η ΕΥΠ. Και αυτή την ΕΥΠ, που στέλνει τέτοιου είδους προβοκατόρικα σημειώματα και που τα αφήνει να διαρρεύσουν σε ΜΜΕ, απόρρητα έγγραφα να γίνονται πρωτοσέλιδα, για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα. Έχει γίνει δηλαδή η ΕΥΠ προσωπική υπηρεσία πληροφοριών του κ. Μητσοτάκη. Έτσι λειτουργούν τα καθεστώτα. Τι παραπάνω θα έκανε ο κ. Ερντογάν στην Τουρκία;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Πάντως, κ. Πρόεδρε, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη θεσμικά, έκανε ατόπημα, δηλαδή, και σας τα έστειλε ως πρωθυπουργός, αλλά ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Διότι αν έχει συμβεί αυτό, είναι θεσμικό ατόπημα, το αντιλαμβάνεστε. Έχω την εντύπωση ότι αυτό το μεσοδιάστημα, μέχρι να αναλάβει ο υπηρεσιακός, αν σας τα έστειλε από το πρωθυπουργικό γραφείο...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποχωρήσει ακόμα από το Μέγαρο Μαξίμου. Εντούτοις, 48 ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός κι αυτός εκείνη την περίοδο, μέχρι να ορκιστεί ο επόμενος. Έτσι συμβαίνει. Επέμενε να το πράξει αυτό χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο και χωρίς να κάνει το αυτονόητο -αφήστε το τηλέφωνο. Να πράξει το αυτονόητο, να ζητήσει, καθώς ο Πρωθυπουργός με βάση τον νόμο έχει την ευθύνη της ΕΥΠ, να ζητήσει από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πιο λογικό;

Δεν έπραξε όμως αυτό. Έστειλε έναν φάκελο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει παραπέσει στον δρόμο, μ’ ένα άκρως απόρρητο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο το έστειλε σ’ εμένα. Και λίγες μέρες μετά, επαναλαμβάνω -προσέξτε, και έχει σημασία γιατί το λέω-, αποσπασματικά μέρη του είδαμε να δημοσιεύονται. Γιατί υπάρχουν και άλλα, τα οποία δεν έχουν δημοσιευθεί.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κλείνω αυτό το κεφάλαιο, έχω όμως μια ερώτηση επ` αυτού: Σας είπε ο κ. Μητσοτάκης, κλείνει το θέμα, αλλάζουμε ατζέντα, τι πιο απλό να δηλώσουν οι δυο βουλευτές ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα, δεν έχουν θέμα...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι κλείνει το θέμα;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Όχι, άλλο θέλω να ρωτήσω, εγώ δεν είμαι ο κ. Μητσοτάκης, είμαι δημοσιογράφος. Εάν σας συμβεί όμως, είστε Πρόεδρος ενός κόμματος που αν μη τι άλλο, το λιγότερο θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, μπορεί και κυβέρνηση, αν οι δυο βουλευτές εντός της Βουλής δηλώσουν ότι εκπροσωπούν τουρκική μειονότητα, πώς θα αντιδράσετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το να ζητάς εν έτει 2023, μόνο και μόνο για να παίξεις παιχνίδια ψηφοθηρικά, δηλώσεις εθνικοφροσύνης και μετάνοιας από Έλληνες πολίτες οι οποίοι ορκίζονται στο Σύνταγμα, ορκίζονται να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους νόμους, Έλληνες πολίτες, να τους ζητάς να πουν το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν είναι ελέφαντες, να κάνουν δηλώσεις μετά ότι είναι Έλληνες πολίτες; Προφανώς και είναι Έλληνες πολίτες. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα, το καταλαβαίνετε;

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, μετά το σημερινό δημοσίευμα το οποίο αφορά τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος τρεις μέρες πριν τις εκλογές, δήλωνε “Τούρκος της Δυτικής Θράκης”, νομίζω τα ερωτήματα αυτά πλέον δεν μπορεί να πρέπει να τα θέτει ο κ. Μητσοτάκης σ’ εμένα. Να τα θέσετε εσείς στον κ. Μητσοτάκη κι ο ίδιος στον υποψήφιο βουλευτή, ο οποίος παραμένει υποψήφιος βουλευτής στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί η υποκρισία έχει ένα όριο. Η εθνική ανευθυνότητα έχει ένα όριο.

Αλλά ξέρετε κάτι, κ. Σαχίνη; Εγώ έχω αποδείξει ότι υπερασπίστηκα με ευθύνη τα εθνικά θέματα, χωρίς να είμαι “πατριδοπώλης”, χωρίς να πουλάω πατρίδα όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που πουλάει πατρίδα. Πούλησε πατρίδα και στο Μακεδονικό, όταν έβγαινε με θράσος μέσα στην ελληνική Βουλή και έλεγε ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Και μετά βέβαια έλεγε ότι και τις συντάξεις εγώ τις μείωσα. Πούλησα τη Μακεδονία για τις συντάξεις, αυτό έλεγε. Και όταν έβγαινε και έκανε διαδηλώσεις χέρι χέρι με τους ακροδεξιούς. Και βεβαίως, όταν έγινε πρωθυπουργός, τα ξέχασε όλα αυτά. Την τηρεί και την τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ήταν μια στάση πατριωτικής ευθύνης με μεγάλο κόστος για πολιτικό, αλλά μια στάση πατριωτικής ευθύνης.

Φανταστείτε σήμερα, που ασκούνται αυτές οι πιέσεις και που ακόμα και οι Σκανδιναβικές χώρες θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ μετά την ουκρανική κρίση, πώς θα μπορούσε να αντέξει οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα την πίεση, τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική τους ονομασία, αν δεν είχαν πάρει τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Λοιπόν, εμείς κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον για να μην έχουμε μια Λιβύη στα βόρεια σύνορά μας, για να μην είναι η Τουρκία η δύναμη επιρροής στα βόρεια σύνορά μας, για να έχουμε τα ελληνικά F-16 πάνω από τον εναέριο χώρο και ο κ. Μητσοτάκης τότε πουλούσε πατρίδα και έλεγε εμένα προδότη.

Και συνεχίζει σήμερα να μας λέει «εθνική εξαίρεση» και «προδότες» εμάς! Εμάς που όταν ήρθε το Barbaros στο Αιγαίο με τον Αποστολάκη τότε αρχηγό Εθνικής Άμυνας, βάλαμε το «Νικηφόρος Φωκάς» μπροστά και είπαμε «δεν θα περάσει». Κι όταν ο Μητσοτάκης ήταν Πρωθυπουργός, το Oruc Reis έγινε ποστάλι στο Αιγαίο και έβγαινε και έλεγε γελοίες δικαιολογίες, ότι δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, ότι δεν κάνει έρευνες, το παίρνει η θάλασσα, το παίρνει ο άνεμος, έχει θόρυβο. Αυτά δεν έλεγε; Και θα πει εμάς προδότες; Είναι αδιανόητο.

Είναι αδιανόητο. Η έντασή μου, νομίζω, είναι κατανοητή. Δεν είναι δυνατόν σε κρίσιμα εθνικά θέματα να λειτουργεί με τόση ανευθυνότητα, με τέτοιο καιροσκοπισμό, με μοναδική του έγνοια να κερδίσει 10.000 ψήφους Μουσουλμάνων συμπολιτών μας στη Θράκη για να μην υπάρχει άλλο χρώμα στον χάρτη.

Γι` αυτό λοιπόν εγώ σήμερα θέλω να απευθυνθώ, μέσω του τηλεοπτικού σας σταθμού, όχι μόνο στους προοδευτικούς πολίτες, αλλά και στους πολίτες οι οποίοι έχουν διαφορές μαζί μας και ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, να αναλογιστούν τι θα σημαίνει η παντοδυναμία Μητσοτάκη την επόμενη των εκλογών. Τι σημαίνει αν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία στην κάλπη της 25ης του Ιούνη, τι θα σημαίνει για τη σταθερότητα του πολιτικού μας συστήματος, τι θα σημαίνει για την υγεία της Δημοκρατίας μας. Δεν είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν, κ. Σαχίνη, ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στις 25 του Ιούνη, σημαίνει ισχυρή κοινωνία, αλλά και υγιής Δημοκρατία.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχετε περιοδεία, πρέπει να κλείσουμε οπότε δεν μπορώ να επεκταθώ σε άλλα θέματα. Θα κλείσω όμως με κάτι γιατί έχει ενδιαφέρον να ακουστεί, μπορεί να είστε πρωθυπουργός, μπορεί να είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Στην Τουρκία οι εκλογές τελείωσαν, ο Ερντογάν έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής και για Κύπρο και για Αιγαίο. Αλλά ακούτε πολύ καλά τα σενάρια περί επιτάχυνσης ενός διαλόγου και με πίεση συμμάχων.

Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί δεν έχει πολυακουστεί η άποψή σας: Ποια είναι η γνώμη σας, πώς πρέπει να πάμε σε αυτό τον διάλογο για τη μία, αυτό το έχετε πει, διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ; Πρέπει να πάμε με το Δίκαιο της Θάλασσας; Και αν ναι, πρέπει να πάμε ως 12 ναυτικά μίλια όχι μόνο νότια της Κρήτης, γύρω γύρω την Κρήτη, ανατολικά, δυτικά, βόρεια, αν θέλετε, έως 12 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη ως τα Κύθηρα, δηλαδή αυτό που είναι δικαίωμά μας από το Δίκαιο της Θάλασσας και μετά να κάνουμε συζήτηση από ισχυρές θέσεις; Γιατί υπέρ του διαλόγου είστε, φαντάζομαι, αλλά έχει κάποιο όριο ο διάλογος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολύ μεγάλο θέμα και δεν έχουμε χρόνο, θα μιλήσω πολύ επιγραμματικά. Ίσως μια ολόκληρη εκπομπή πρέπει να γίνει γι` αυτό το ζήτημα. Να πω λοιπόν ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σ’ αυτή τη νέα φάση η χώρα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική διπλωματία πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά. Διότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος: τώρα που η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της ακόμα περισσότερο στην περιοχή, η θετική ευρωτουρκική ατζέντα να προχωρήσει και η θετική ατζέντα του διεθνούς παράγοντα με την Τουρκία να προχωρήσει, χωρίς η Ελλάδα να μπορέσει να βάλει τους δικούς της όρους σ’ αυτή την ατζέντα. Άρα, είμαστε υπέρ του διαλόγου, είμαστε υπέρ της θετικής ατζέντας και των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, είμαστε υπέρ της προοπτικής της επίλυσης της διαφοράς μας της σημαντικής για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο στο Δικαστήριο της Χάγης, όμως πρέπει να βάλουμε κάποιες κόκκινες γραμμές.

Κι αυτές οι κόκκινες γραμμές έχουν να κάνουν κυρίως με δύο θέματα: Με την ακεραιότητα την εδαφική της πατρίδας μας. Είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορούμε να συζητάμε για γκρίζες ζώνες. Και με το δικαίωμα της χώρας και την υποχρέωσή της να προστατεύει αυτή την εδαφική ακεραιότητα, δηλαδή να προστατεύει τα νησιά της. Αυτά τα δύο απαράβατα στοιχεία πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε μια προσπάθεια να κινηθούμε στο πλαίσιο της διπλωματίας στην κατεύθυνση εκείνη για την καλύτερη δυνατή προοπτική επίλυσης των διαφορών μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω. 25 Ιουνίου, είναι η ώρα της κενής κάλπης, όπως σωστά είπατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε μια ένταση η κουβέντα μας, αλλά είχε ενδιαφέρον.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Η ένταση βγάζει πάντα καλό αν υπάρχει σύνθεση. Προσωπικό το ερώτημα: Εάν την Κυριακή της 25ης Ιουνίου, παρ` όλα αυτά όσα πιστεύετε, δεν ξαναβαφτεί ο χάρτης ροζ στην Κρήτη, διακοπές θα έρθετε ή θα θεωρείτε ότι είστε persona non grata;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έχω έναν ακόμα λόγο περισσότερο για να έρθω διακοπές στην Κρήτη. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μη βαφτεί ροζ, όμως...

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά.