ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ σε οικονομία και Υγεία - 5+1 αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ - Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν


 

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την 

Οικονομία και την Υγεία στο Ζάππειο Μέγαρο

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε όλοι εδώ, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για θέματα Οικονομίας, για θέματα Υγείας, πάνω στις προγραμματικές μας θέσεις.

Ενημερωθήκατε ήδη αναλυτικά στην εκδήλωση, στην παρουσίαση του προγράμματός μας “Ελλάδα 2027 – 7 βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους” και θα έχετε τώρα την ευκαιρία να θέσετε και τις ερωτήσεις σας καθένας και καθεμία.

Καλωσορίζουμε επίσης στο πάνελ ξεκινώντας από τα αριστερά την κυρία Αθηνά Λινού, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Αλέξη Χαρίτση, που είναι στο πάνελ εδώ κοντά μας.

Και καθώς ο χρόνος που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα είναι πολύ σύντομος. Ο Πρόεδρος πρέπει να αναχωρήσει γιατί η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται στη Λάρισα σήμερα, περιοδεία στη Θεσσαλία και τη Λάρισα. Θα δεχτούμε μικρό αριθμό ερωτήσεων, δυστυχώς, αλλά θα προσπαθήσουμε να το πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να κάνετε περισσότεροι τις ερωτήσεις σας.

Να δώσουμε τον λόγο για την τοποθέτησή του στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Καλημέρα σε όλους και σε όλες.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο, την εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, είναι να γίνει επιτέλους μια σε βάθος προγραμματική αντιπαράθεση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις των πολιτικών κομμάτων, αλλά και για την στρατηγική τους ενόψει της τετραετίας που έχουμε μπροστά μας, 2023-2027.

Προχθές από τη δική μας πλευρά παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα επτά σημείων, επτά βημάτων για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. Αυτό που έχουμε ονομάσει “Ελλάδα 2027”. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αναλυτικά σε όλα τα ερωτήματα και να δώσουμε διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν το δικό μας πρόγραμμα.


Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε και το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τη κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και κυρίως στη δημόσια Υγεία.

Θα θυμάστε φυσικά ότι κύριο επιχείρημα της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε να κάνει με το ζήτημα της κοστολόγησης του δικού μας προγράμματος. Με την απάτη Σκέρτσου, που περιέφερε ένα χαρτί, ένα πρόχειρο χαρτί που είχε εκτυπώσει στον δικό του υπολογιστή λέγοντας ότι πρόκειται για επίσημο χαρτί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όταν εμείς όμως σηκώσαμε το γάντι και προτείναμε την από κοινού απεύθυνση των δύο κομμάτων σε σχέση με τα προγράμματά τους σε κάποιον ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δυο προγραμμάτων, είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η ΝΔ είπε, πηγαίνετε εσείς. Εμείς δεν χρειάζεται να πάμε. Αρνήθηκε να πάει το δικό της πρόγραμμα, με το επιχείρημα ότι οι δικές της εξαγγελίες εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και έχουν κοστολογηθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή ήταν η απάντηση.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποκαλύψουμε ότι αυτή η απάντηση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα. Και ιδού γιατί: Όπως γνωρίζετε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτελεί υποχρέωση κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και υποβάλλεται κάθε Απρίλιο. Εκεί αποτυπώνεται το σχέδιο της δημοσιονομικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης για τα επόμενα τρία έτη και, ως τέτοιο, προσφέρει, με τρόπο αυστηρό -και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, με τρόπο αυστηρό- το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα, την επόμενη τριετία δηλαδή.

Περιλαμβάνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη μεγεθών, όπως το εθνικό εισόδημα, ο πληθωρισμός, η απασχόληση. Και πρωτίστως αποτυπώνει την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, δηλαδή των εσόδων και των δαπανών, ανά κατηγορία, όπως τους μισθούς του Δημοσίου τομέα, τις συντάξεις, τις πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, τις επενδυτικές δαπάνες, και τους τόκους του ελληνικού δημοσίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πράγματι κατέθεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-2026 πριν από περίπου δύο μήνες. Τι λοιπόν προβλέπει αυτό το πρόγραμμα, που είναι το πραγματικό πρόγραμμα, αυτό που με πολύ αυστηρό τρόπο βάζει το πλαίσιο που θα κινηθεί και έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Μελετώντας το ενδελεχώς, καταλήξαμε σε ορισμένα, κατά τη γνώμη μου, κρίσιμα συμπεράσματα, που οφείλουμε σήμερα να παρουσιάσουμε σε εσάς και τον ελληνικό λαό για να γνωρίζει ποιο είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ. Και μάλιστα να τα παρουσιάσουμε με τη μορφή 5 παρατηρήσεων ή, αν προτιμάτε, 5 αληθειών για το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που κρύβεται πίσω από τις ψεύτικες προεκλογικές της εξαγγελίες.

Αλήθεια Πρώτη:

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αυτό που αφορά τη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από το 2024 και μετά, με κόστος περίπου 0,3% του ΑΕΠ. Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο κατέθεσε πριν από 2 μήνες, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Την οποία βεβαίως είχε υποσχεθεί και το 2019 ο κ. Μητσοτάκης και τέσσερα χρόνια δεν υλοποίησε.
την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί
τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη
το λεγόμενο youth pass για τους νέους 18 ετών
τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες που έχουν γίνει προεκλογικά και αφορούν το πεδίο της Υγείας όπως:

την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους
την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής Υγείας ανά κέντρο
τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής Υγείας
τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις
τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές -και είναι και πολύ επίκαιρο αυτό

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της Παιδείας όπως:

την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και
την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δικαιούχων δηλαδή.
Δεν συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, έναν πολύ μακρύ κατάλογο εξαγγελιών που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης όλη αυτή την προεκλογική περίοδο. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα μπορούσα να μιλάω αρκετά λεπτά για το ποια έχει εξαγγείλει και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είναι απολύτως ακοστολόγητα. Και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει, αν γίνει κυβέρνηση, όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας –ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2% έως 2,2% του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους- είναι ελάχιστος και με βάση τους δικούς της προσδιορισμούς, μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ. Μόλις 0,3% του ΑΕΠ. Χώρος για όλα αυτά τα μέτρα τα οποία σας περιέγραψα πιο πριν που έχουν εξαγγελθεί και δεν συμπεριλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.

Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο λόγος που η ΝΔ αρνήθηκε να πάμε από κοινού τα προγράμματά μας στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όταν εμείς το προτείναμε να γίνει κοστολόγηση και να γίνει διάλογος. Αρνήθηκε, διότι αυτή είναι η πρώτη αλήθεια που σήμερα σας παρουσιάζουμε, το πρόγραμμά της, οι εξαγγελίες της, δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο. Είναι fake εξαγγελίες, να το πω απλά. Δεν σκοπεύει να τις υλοποιήσει και δεν θα υλοποιηθούν ποτέ εάν γίνει κυβέρνηση.

 

Αλήθεια 2η:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε πριν δυο μήνες, επαναλαμβάνω, η ΝΔ, η κυβέρνηση της ΝΔ, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές, δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα την τετραετία 2023-2026 όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά μειώνονται κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του Δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Άρα το πραγματικά πρόγραμμα της ΝΔ., το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ, έτσι όπως το έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει την επόμενη τριετία, μέχρι το 2026, οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο να μην αυξηθούν, αλλά να μειωθούν. Αυτό προβλέπει το πρόγραμμά της.

Αλήθεια 3η:

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας και πάλι, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών. Δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία, τη δημόσια Υγεία, τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία, την Πολιτική Προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους, σε σταθερές δηλαδή τιμές, από το 2023 μέχρι το 2026 μειώνονται κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή, σωρευτικά, κατά 10% στην τετραετία. Αυτό είναι το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Με άλλα λόγια, το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του Δημοσίου και για την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του. Επαναλαμβάνω: αναλώσιμα στα νοσοκομεία, δαπάνες κρίσιμες για την Παιδεία, για τα σχολεία μας, για τα πανεπιστήμιά μας, για την Πολιτική Προστασία, για την ασφάλεια των πολιτών.

Αλήθεια 4η:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή το πραγματικό της πρόγραμμα, περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για την τετραετία, από το 2023 έως το 2026. Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, αύξηση 12,8% σε ονομαστικούς όρους. Δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου», στο fake πρόγραμμα της ΝΔ, που μιλάει για αύξηση 25% του ονομαστικού μισθού μέχρι το 2027. Στο Μεσοπρόθεσμο λοιπόν προβλέπει 12,8% έως το 2026. Με δυο λόγια, λένε ψέματα όταν λένε για μισθό 1.500 ευρώ μέσο μισθό. Σε σταθερές δε τιμές, δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-2026 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%. Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που το ίδιο πρόγραμμα προβλέπει, που κινείται στο 7%.

Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών. Αύξηση παραγωγικότητας σε 7%, πραγματική αύξηση μισθού 1,3%. Όλο το υπόλοιπο θα πάει κάπου αλλού. Σε κάποιες τσέπες λίγων.

Αλήθεια 5η:

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως ένα κρυφό φόρο -τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο- συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους 16 μήνες, πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί του 2022 και του 2023. Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-2026 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Επαναλαμβάνω:

Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς τον προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει.
Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια ευρώ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης.
Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δισ., σωρευτικά, στην τετραετία.
Πραγματική αύξηση με το πενιχρό μόλις 1,3% της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας, σωρευτικά, στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση των 25% που υποσχέθηκε.
Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023 έως 2026 (γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει ότι σε αυτή την τετραετία θα έχουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που θα υπερβαίνει το 10%, αύξηση 10% του ΑΕΠ), άρα τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Διότι μεγέθυνση 10% και αυξήσεις με το πενιχρό 1,3% στον μέσο μισθό, ή μειώσεις στον πραγματικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Θα ήθελα όμως να πω ότι ούτε σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών θα διαχυθεί αυτή η αναπτυξιακή πορεία που προβλέπει το πρόγραμμα. Κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών που μετά την επαχθή επιβολή του κρυφού φόρου του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες, θα δουν την αγοραστική τους δύναμη αλλά και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών οι πολίτες, την ποιότητα των υπηρεσιών που καταναλώνουν, να επιδεινώνεται περαιτέρω. Η δε μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της Υγείας, κατά 1,1 δισ., μας δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ. Επομένως, για να καταλήξω, αυτή, αν θέλετε, είναι η επιπρόσθετη μεγάλη αλήθεια που αναδεικνύεται από την ενδελεχή μελέτη του Μεσοπρόθεσμου, που είναι το πραγματικό, επαναλαμβάνω, πρόγραμμα της ΝΔ.

Μέσα από όλα αυτά κατανοούμε όχι μόνο γιατί η ΝΔ δεν θέλησε μια προγραμματική συζήτηση. Όχι μόνο γιατί δεν θέλησε να κοστολογηθεί το πρόγραμμά της. Αλλά κατανοούμε γιατί και οι δηλώσεις οι τελευταίες του εξαίρετου επιστήμονα βουλευτή της ΝΔ και υποψήφιου βουλευτή σήμερα, του κ. Πνευματικού, δεν ήταν ένα λάθος. Δεν έκανε κάποιο λάθος. Είναι ακριβώς η ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, και ο κ. Πνευματικός τη φανέρωσε.

Θέλω να σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων για την προηγούμενη θητεία, τη διακυβέρνηση 2019-2023, τον Ιούλιο του 2019 στη Βουλή είχε δηλώσει -μάλιστα είχε κάνει τη χαρακτηριστική επισήμανση, κάνοντας αναφορά στο σχέδιό του για την Υγεία με τον όρο: «Θα ανατριχιάσετε με τις μεταρρυθμίσεις που εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε στον τομέα της Υγείας». Αυτό είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2019.

Μας είχε προξενήσει εντύπωση τότε γιατί το λέει. Μετά βεβαίως ήρθε η πανδημία και δεν υλοποίησε τον σχεδιασμό του. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ και με την πρωτιά σε θανάτους στην πανδημία. Δεν ανατριχιάσαμε με τις μεταρρυθμίσεις του.

Έρχεται η ώρα να ανατριχιάσουμε όμως με την κρυφή ατζέντα που έχει στο χώρο της Υγείας. Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος που έχει στόχο την εξοικονόμηση δαπανών στον χώρο της Υγείας.

Και θέλω να θυμίσω ότι ο εξαίρετος καθηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πνευματικός, είχε κάνει και άλλες δηλώσεις σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, σε τοποθετήσεις του στον δημόσιο διάλογο, σε δημόσιες εκδηλώσεις. Είχε πει: «Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία θα έχουν τον δικό τους ισολογισμό. Διότι η Υγεία είναι πανάκριβη και δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος. Και αυτή η βασική μας διαφορά με τα άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ».

Είχε πει ο άνθρωπος: «Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουμε δομές δημόσιας Υγείας. Είναι μια καθαρή άποψη. Είναι μια καθαρή άποψη που πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Διότι αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων, ποια είναι τα προγράμματα, τα πραγματικά προγράμματα. Και πρέπει επιτέλους να ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση που αφορά τις πραγματικές προθέσεις και τις πραγματικές διαθέσεις των κομμάτων, το πρόγραμμα με το οποίο θα κληθούν να κυβερνήσουν τον τόπο την επόμενη τετραετία.

Και, βεβαίως, αυτή η κρυφή ατζέντα, αυτό το κρυφό πρόγραμμα, συνάδει απολύτως με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και σας αποκαλύψαμε σήμερα και σ’ εσάς και στον ελληνικό λαό.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι το διακύβευμα το αληθινό της κάλπης της 25ης του Ιούνη. Και θα επιχειρήσουμε αυτές τις δεκαπέντε μέρες που απομένουν, εκεί να επικεντρωθεί η συζήτηση που αφορά τη ζωή των πολιτών και το μέλλον της χώρας. Σας ευχαριστώ.


Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον κ. Τσίπρα, και να περάσουμε στις ερωτήσεις σας.

Μ. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Ναυτεμπορική): Γεια σας κ. Πρόεδρε. Είπατε πριν από λίγο στο δεύτερο σημείο σας ότι οι δαπάνες του μισθολογίου για το δημόσιο τομέα μειώνονται κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, και αντίστοιχα ότι για τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται κατά 12,8%, που σημαίνει μια πραγματική αύξηση αν δεν κάνω λάθος, 1,3%.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η πραγματική μείωση στις δαπάνες του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων είναι 730 εκατομμύρια ευρώ, όχι η ονομαστική. Δεν έχουμε ονομαστική μείωση. Η πραγματική μείωση.

Μ. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Ναυτεμπορική): Και η πραγματική αύξηση στον ιδιωτικό τομέα είναι 1,3%. Για να μπορέσουμε να έχουμε όμως και μια σύγκριση, ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την πραγματική αύξηση και στις δυο περιπτώσεις;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι που είναι η πρώτη ερώτηση αυτή, γιατί θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Κάθε κυβέρνηση δεσμεύεται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι προφανές ότι με βάση το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό, εμείς θα καταθέσουμε, αν είμαστε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου, ένα άλλο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Όχι αυτό το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ένα Μεσοπρόθεσμο που θα προβλέπει έσοδα περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στον χώρο της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προβλέπει.

Και βεβαίως ένα πρόγραμμα που έχει μια στρατηγική αναπτυξιακή μεσομακροπρόθεσμα, ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη μείωση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, για να δώσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τις δαπάνες, τόσο άμεσα όσο και μεσομακροπρόθεσμα, σε εύρος τετραετίας για τις απαραίτητες δαπάνες, για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Παιδείας, της στήριξης του κοινωνικού κράτους. Προφανώς λαμβάνοντας υπ` όψιν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας που θα ισχύουν για κάθε κυβέρνηση, αλλά μ’ έναν τελείως διαφορετικό σχεδιασμό.

Εμείς λοιπόν δεν λέμε ψέματα τον ελληνικό λαό, λέμε την αλήθεια, λέμε το σχέδιό μας. Λέμε ότι θα έχουμε κάποια έσοδα. Ναι, βεβαίως, θα έχουμε κάποια έσοδα. Λέμε από πού θα έρθουν. Η Νέα Δημοκρατία λέει απολύτως ψέματα, σε όλους. Και είναι εύκολο ίσως να τους κοροϊδέψεις όλους μια φορά, κάποιους λίγους για πάντα, αλλά όλους να τους κοροϊδεύεις για πάντα, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό επιχειρούν να κάνουν.

ΕΥΚ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Να προσθέσω κάτι ειδικά για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα: Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Δηλαδή ως ταυτολογία, όχι ως επιχείρημα, οι μισθοί για να κρατήσουν το ίδιο μερίδιο της εργασίας σε σχέση με το μερίδιο του κεφαλαίου, πρέπει να πάρουν την ανάπτυξη συν τον πληθωρισμό. Δηλαδή αν ο πληθωρισμός είναι 2% και η ανάπτυξη είναι 2%, για να μείνει το μερίδιο της εργασίας το ίδιο, πρέπει να πάμε στο 4%.

Επαναλαμβάνω, αυτό είναι ταυτότητα, δεν είναι επιχείρημα. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχει αλλάξει κάτι στην περίοδο του νεοφιλελευθερισμού, στις σχέσεις αύξησης της παραγωγικότητας και αύξησης των μισθών. Πριν από τον νεοφιλελευθερισμό, για 100 χρόνια, σχεδόν παντού όσο αυξανόταν η παραγωγικότητα, αυξάνονταν και οι μισθοί.

Αυτή η σχέση έχει σταματήσει στην περίοδο του νεοφιλελευθερισμού. Τι σημαίνει αυτό; Συνεχίζει να αυξάνεται η παραγωγικότητα αλλά οι μισθοί δεν αυξάνονται. Και μειώνεται συνεχώς, άρα, το μερίδιο της εργασίας. Όταν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία λέει ότι «θα αυξηθούν οι μισθοί, γιατί εμείς θα φέρουμε επενδύσεις και ανάπτυξη», αυτό δεν βλέπει αυτή την πραγματικότητα. Γιατί όπου υπάρχουν πολύ νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο: ότι μπορεί να υπάρχουν επενδύσεις, μπορεί να αυξάνεται η παραγωγικότητα, αλλά δεν αυξάνονται οι μισθοί.

Άρα πρέπει να αρχίσεις, όπως είπε ο Μπάιντεν, να δεχθείς ότι τελείωσε το trickle-down economics και να αρχίσεις με αυξήσεις μισθών. Και να αρχίσεις με την ισχυροποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αλλιώς δεν θα σπάσεις ποτέ αυτή τη σύγχρονη τάση που αυξάνεται η παραγωγικότητα αλλά δεν αυξάνονται οι μισθοί. Δεν μπορεί να περιμένεις να έρθουν οι επενδύσεις, γιατί ακριβώς έχει σπάσει αυτή η σχέση.

Πρέπει να αρχίσεις με συλλογικές συμβάσεις, πρέπει να αυξήσεις τους μισθούς από την αρχή για να μπορεί αυτή η οικονομία να πάει μπροστά. Άρα στο πρόγραμμα που είπε ο Πρόεδρος, που θα είναι διαφορετικό στο Μεσοπρόθεσμο, έχει μια ολόκληρη διαφορετική λογική πώς αυξάνονται οι μισθοί.

Σ. ΜΠΟΛΑΚΗΣ (Mega Channel): Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Η περίπτωση του βουλευτή κ. Πνευματικού, λέτε ότι αποκάλυψε το κρυφό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και σας έδωσε το έναυσμα για να μας παρουσιάσετε τις 5 συν 1 αλήθειες και τα ψέματα, όπως είπατε.

Αντίστοιχα, όμως, όταν ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, σας κατηγόρησε ο κ. Μητσοτάκης τότε για δική σας κρυφή ατζέντα, για να χρηματοδοτήσετε το δικό σας πρόγραμμα. Μήπως η αντιπαράθεση στη λογική του rebound που έχουμε μπει, δεν βοηθά τελικά στην επί της ουσίας σύγκριση των δυο κυβερνητικών προτάσεων που επιδιώκετε να γίνει μ’ αυτούς τους όρους, όταν δεν απαντάτε το βασικό επίδικο, πού θα βρεθούν τα χρήματα;

Και κατά δεύτερον, επιμένετε να συγκριθούν τα προγράμματα με αυτούς τους όρους σ’ ένα μεταξύ σας debate, τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχει νόημα αφού κρίθηκε η αξιοπιστία, το ζήτημα της αξιοπιστίας στις προηγούμενες εκλογές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ` αρχάς, να σας πω ότι ακριβώς η διαφορά -και χαίρομαι που το θέτετε αυτό το ερώτημα-, η διαφορά λοιπόν ανάμεσα στην αντίδραση που είχαμε εμείς στην ατυχή δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου και στην αντίδραση του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στη δήλωση του κ. Πνευματικού, είναι ότι εμείς, παρά το γεγονός ότι ήμασταν τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ακριβώς επειδή θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αποτελεί δικό μας στόχο, δεν είναι δική μας κρυφή ατζέντα, δεν διστάσαμε όχι απλά να καταδικάσουμε τη δήλωση αυτή, αλλά θέσουμε εκτός ψηφοδελτίων τον κ. Κατρούγκαλο, ακριβώς διότι θέλαμε να δείξουμε ότι δεν είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τι κάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία; Ούτε καν καταδικάζει τον κ. Πνευματικό. Όχι δεν τον βγάζει από τα ψηφοδέλτια, ούτε καν τον καταδικάζει! Του δίνει εντολές να κάνει μια διόρθωση και να πει ότι δεν καταλάβαμε καλά τι είπε. Λες και οι πολίτες είναι ανόητοι. Άκουσα τρεις φορές τι είπε. Ο άνθρωπος είναι συγκροτημένος, δεν έκανε ένα λάθος. Είναι συγκροτημένος, έχει άποψη. Κι επαναλαμβάνω, εγώ τον εκτιμώ και ως επιστήμονα και ως πολιτικό. Άρα λοιπόν εδώ, η διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές στάσεις των κομμάτων και της ηγεσίας τους αναδεικνύει ότι στη μία περίπτωση δεν υπήρχε κρυφή ατζέντα, στην άλλη περίπτωση είναι η κρυφή ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Αλλιώς, έπρεπε να τον διαγράψει από τα ψηφοδέλτια.

Και βεβαίως είναι αυτό που μας είχε πει και ο κ. Μητσοτάκης, «θα ανατριχιάσετε άμα δείτε το πρόγραμμά μας, τι θα κάνουμε στη δημόσια Υγεία». Εγώ, πραγματικά δεν θεωρώ, είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές, όμως πρέπει αυτές οι στρατηγικές να αναδειχθούν με ειλικρίνεια, να βγουν στην επιφάνεια, να συζητήσουμε πάνω σ’ αυτές, να μας εξηγήσουν τι εννοούν, να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και να καταθέσουμε εμείς την εναλλακτική μας πρόταση, να συγκρουστούν αυτές οι δυο εκδοχές.

Και βεβαίως, εντάξει, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι η πορεία των πραγμάτων στο ΕΣΥ ούτως ή άλλως οδηγεί σε μια κατάσταση κατάρρευσης. Δεν ξέρω τι εικόνα έχετε από τα δημόσια νοσοκομεία, ίσως θα μπορούσε να πει και η κ. Λινού δυο λόγια γι` αυτό. Αλλά η δική μου η αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε τούτη την ώρα σε κατάσταση κατάρρευσης.

Δεν είναι δυνατόν να μην είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν 700 διασώστες στην τετραετία, όταν εμείς μέσα στην περίοδο των μνημονίων προσλάβαμε 300 διασώστες στο ΕΚΑΒ. Δεν είχαν τη δυνατότητα την οικονομική, τη δημοσιονομική, να προσλάβουν 700 διασώστες για να μπορούν να πηγαίνουν τα ασθενοφόρα στην ώρα τους; Είχαν. Προσλάβανε 1.000 αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή Αστυνομία. Είχαν τη δυνατότητα να δαπανήσουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια. Ακριβώς, εξαιτίας της πανδημίας. Αλλά δεν αποφάσισαν να στηρίξουν το ΕΣΥ. Έχω πει πολλές φορές, 108.000 ήταν το προσωπικό μαζί με τους συμβασιούχους και το διοικητικό προσωπικό στο ΕΣΥ τον Δεκέμβριο του ’19, 84.000 είναι τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ έχουμε περάσει πανδημία. Αυτά είναι ζητήματα πολιτικής επιλογής.

Αυτό είναι το σχέδιο. 35% είναι οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15%. Και η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη για την Υγεία είναι δυο φορές χαμηλότερη στην Ελλάδα απ’ ό,τι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να δημιουργείται ένας τεράστιος χώρος κερδοσκοπίας ιδιωτών στον χώρο της Υγείας.

Είναι μια στρατηγική, είναι ένα σχέδιο. Αυτές οι στρατηγικές κι αυτά τα σχέδια πρέπει να αντιπαρατεθούν το επόμενο διάστημα. Να λοιπόν -και ευχαριστώ και για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης- γιατί ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε και την κοστολόγηση και το debate. Αρνήθηκε τη συζήτηση των δυο μας. Με το επιχείρημα ότι εκρίθη το εκλογικό αποτέλεσμα.

Απ’ τη μια μας λέει, η κάλπη είναι άδεια, και θα γεμίσει την Κυριακή στις 25 του Ιούνη κι από την άλλη «εκρίθη το αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται να κουβεντιάσουμε για προγράμματα». Αρνήθηκε. Ενώ είχε δεσμευθεί για τον διάλογο ανάμεσα στις δυο πολιτικές δυνάμεις που έχουν τα δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης.

Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά ήταν μια λαϊκή ετυμηγορία σ’ ένα άλλο πλαίσιο, με άλλο εκλογικό νόμο. Τώρα πάμε με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής. Και αρνείται τον διάλογο. Τον αρνείται, ακριβώς επειδή θέλει να κρύψει αυτή την ατζέντα, αυτό το πρόγραμμα, την κρυφή ατζέντα.

ΑΘ. ΛΙΝΟΥ: Εγώ θα ήθελα να μιλήσω λίγο με περισσότερο ανθρώπινους όρους. Εδώ είχαμε δυο θέματα. Είχαμε τους θανάτους γιατί υπήρχε έλλειψη προσωπικού και είχαμε και την πεποίθηση, την άποψη ενός εξαίρετου συναδέλφου με τον οποίο συνυπήρξα στο Πανεπιστήμιο, ο οποίος θεώρησε ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία στα φάρμακα και να διαχωρίσουμε τους ανθρώπους ανάλογα με το αν θα τους παρέχουμε ένα ακριβό φάρμακο ή όχι.

Ουσιαστικά, και τα δύο θέματα είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος στην Υγεία, ανεξάρτητα από το αν αυτό το κόστος θα στοιχίσει ακόμα και στη ζωή κάποιων ανθρώπων. Στη μια περίπτωση μειώνουμε το κόστος στο προσωπικό και θέτουμε σε τεράστιο διχασμό τους ίδιους τους υγειονομικούς, που ενώ θέλουν και ενώ μπορούν και ξέρουν να διασώσουν ανθρώπους, δεν τους δίνεται η οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, είτε γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι είτε γιατί δεν τους δίνουμε τα φάρμακα. Και αυτό γίνεται με διαχωρισμό και κοινωνικό-οικονομικό. Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν υπάρχει ανισότητα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας ανάμεσα στο νησιωτικό περιβάλλον και στο περιβάλλον του κέντρου της Αθήνας. Είναι σαφές ότι εκεί είναι το πρόβλημά μας.

Τώρα όσον αφορά το δίλημμα, που δεν είμαι πολιτικός και δεν είμαι και οικονομολόγος για να το κρίνω, μεταξύ των δηλώσεων του κ. Κατρούγκαλου και των δηλώσεων του εξαίρετου επιστήμονα, του κ. Πνευματικού, η μία δήλωση αφορούσε χρήματα, θα κόστιζε οικονομικά και ίσως μακροχρόνια, και υγειονομικά σε κάποιες οικογένειες, σε κάποιους ανθρώπους ακόμα και αν ήταν αληθινό, το άλλο αφορά τη ζωή. Δεν σου δίνω το φάρμακο που θα σου παρατείνει τη ζωή για έξι μήνες, για έναν χρόνο, για τρία χρόνια, αν είσαι καρκινοπαθής. Νομίζω σε επίπεδο ηθικής του προσώπου, όπως θα έλεγαν κάποιοι θεολόγοι, είναι διαφορετικό πράγμα. Αυτό ήθελα να πω.

Μ. ΜΑΝΗ (Euro2day.gr): Θα επανέλθω, κ. Πρόεδρε, στην πρώτη ερώτηση. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Απρίλιο, λέτε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν πραγματική μείωση των μισθών τους και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα έχουν μια πενιχρή αύξηση 1,3% αντί για 25% που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης.

Άκουσα την απάντηση που δώσατε και τις παρατηρήσεις του κ. Τσακαλώτου. Ο μισθωτός που σας ακούει αυτή τη στιγμή, θέλει να ξέρει, εσείς τι ζητάτε; Ποια αύξηση ζητάτε; Και για ποια αύξηση δεσμεύεστε εάν κυβερνήσετε;

Επίσης, οι περίφημες συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν ψιλοξεχαστεί και κυρίως η μετενέργεια, όλα αυτά που καταργήθηκαν το 2012 και κατρακύλησαν τους μισθούς προς τα κάτω. Θα διεκδικήσετε, θα προβάλλετε δυναμικά την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας; Ή θα το δούμε σε ύστερο χρόνο; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς στο πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ την επόμενη μέρα, το ξεπάγωμα των τριετών ώστε αυτή η αύξηση να μεταφερθεί σε όλες τις μισθολογικές βαθμίδες, και να μην είναι μόνο μια αύξηση που θα αφορά τον κατώτατο μισθό. Για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης των εργαζομένων ενός καλύτερου μισθού, για τη θέσπιση της τιμαριθμικής προσαρμογής, σε ετήσια βάση, από το 2024 και μετά, δηλαδή κάθε χρόνο μετά τα 880 να προσαρμόζεται αυτόματα σε ετήσια βάση ο μισθός στη βάση του πληθωρισμού.

Δηλαδή αν έχεις έναν πληθωρισμό 5%, να αυξηθεί 880 συν 55. Αν έχεις 10%, αναλόγως, πόσος θα είναι ο πληθωρισμός. Και επαναφορά της δυνατότητας της διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με κατώφλι την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Άρα δηλαδή, το 2024, με βάση τον δικό μας σχεδιασμό, θα διαπραγματευθούν οι κοινωνικοί εταίροι αν θα πάνε παραπάνω τον μισθό από τα 880 ευρώ συν την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ή αν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Πάντως χαμηλότερα δεν θα προβλέπεται να πάει.

Αυτός είναι ο δικός μας σχεδιασμός. Αυτός ο σχεδιασμός, προφανώς, όπως σας είπα, μέσα από το ξεπάγωμα των τριετιών, θα δημιουργήσει και τη δυνατότητα αύξησης όλης της βαθμίδας των μισθολογίων. Άρα και ο μέσος μισθός θα αυξηθεί. Δε μπορούμε να προσδιορίσουμε το απόλυτο νούμερο της αύξησης του μέσου μισθού διότι, όπως σας είπα, θα διαθέσουμε τη δυνατότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Άρα αυτό θα είναι ένα ζήτημα μαχητό κάθε φορά, όπως γινόταν πάντοτε.

Εμείς όμως, κυρία Μάνη, δεν κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες, δεν τους λέμε νούμερα-φούμαρα, δεν τους λέμε 1.500 ο μέσος μισθός το 2027, όταν τέσσερα χρόνια τώρα, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε μείωση ονομαστική του μισθού από το 2019 ως το 2022 ήταν η Ελλάδα και μία από τις τρεις μόνο χώρες, το 2022-23, που είχε και μείωση του πραγματικού μέσου μισθού.

Ενώ τα έχεις κάνει λοιπόν όλα αυτά μια τετραετία, έρχεσαι και υπόσχεσαι φούμαρα για το 2027 ότι θα πας τον μισθό στα 1.500, τα οποία δεν προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο. Αντιθέτως, προβλέπεται μια πραγματική αύξηση του 1,3%. Να λοιπόν ποιος λέει ψέματα, να λοιπόν ποιος λέει φούμαρα, ποιους πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και ποιος έρχεται με ουσιαστικές, ρεαλιστικές προτάσεις συγκροτημένες να θέσει εναλλακτικό σχέδιο προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Να συμπληρώσω κάτι σε όσα είπε ο Πρόεδρος αναφορικά και με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Στην πραγματικότητα, με την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, η πραγματική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, ανέρχεται περίπου στο 3,4%, πραγματική μείωση μισθών.

Στο δικό μας πρόγραμμα μιλάμε για αύξηση 10% το 2023, δηλαδή ίσο με τον πληθωρισμό της περασμένης χρονιάς. Άρα καλύπτουμε τις υπάρχουσες απώλειες και συνεχίζουμε με μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στα επόμενα χρόνια. Άρα δεν υπάρχει απώλεια αγοραστικής δύναμης στο δικό μας πρόγραμμα.

Απώλεια αγοραστικής δύναμης στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, περίπου 3,4%, μη απώλεια αγοραστικής δύναμης, στο δικό μας πρόγραμμα. Τουναντίον, με δεδομένες και τις παρεμβάσεις που αφορούν στο επίπεδο της συγκράτησης των τιμών που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας, δηλαδή μείωση των έμμεσων φόρων, στην πραγματικότητα θα είχες μια ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, πέραν των όσων ήδη διευκρίνισε ο Πρόεδρος, πάλι με την αύξηση την τιμαριθμική καλύπτεις τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης, και κάθε επόμενο έτος εγγυάσαι ότι σίγουρα δεν θα έχεις απώλεια αγοραστικής δύναμης. Διότι η αύξηση που θα συμφωνείται από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Άρα μόνο βελτίωση μπορείς να έχεις.

Αλλά κοιτάξτε: παντού παγκοσμίως, πανευρωπαϊκά, ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σε όλα τα επίπεδα, είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Όχι οι Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας. Άρα αυτό είναι σαν να συζητάμε την αλφάβητο. Δεν μπορείς να υπόσχεσαι αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αν δεν υπάρχουν κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αυτό είναι που το δικό μας πρόγραμμα εγγυάται, την πλήρη επαναφορά όταν λέμε, των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σημαίνει την κατίσχυση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ως προς όλες τις υπόλοιπες συμβάσεις. Αυτό που δεν ισχύει δηλαδή σήμερα και ανέτρεψε η Νέα Δημοκρατία. Τη μετενέργειά τους, προφανώς, για να μπορούν να μην υπάρχουν κενά, στην πραγματικότητα, χρόνου στους εργαζόμενους και να καλύπτονται διαρκώς από κλαδικές. Ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και το σημείο αυτό που τονίσαμε προχθές στην παρουσίαση του προγράμματος, την κάλυψη από κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως με την κρυπτόμενη ίσως μορφή εργασίας που εμφανίζονται.

Ξέρετε ότι σ’ έναν κλάδο σήμερα μπορείς να δεις εργαζομένους εργολαβικούς, εργαζομένους με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή με άλλες μορφές. Για εμάς αυτοί όλοι θα καλύπτονται από την οικεία κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αρα εγγυόμαστε την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δι’ αυτού του τρόπου και προφανώς το ξεπάγωμα των τριετιών, που είναι το έτερο βήμα.

Δ. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Μια μικρή συμπλήρωση: Η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της κάνει ένα άλμα. Ενώ ο κατώτατος μισθός είναι στα 780 ευρώ, ισχυρίζονται ότι θα πάει στο τέλος της τετραετίας στα 950 ευρώ, άρα μια αύξηση 25%. Και μεταφράζει αυτή την αύξηση και τη μεταφέρει σε μια αντίστοιχη αύξηση κατά 25% και στον μέσο μισθό.

Αυτό που δεν προκύπτει από τα πράγματα και δεν προκύπτει από την πολύ πρόσφατη ιστορία, είναι ακριβώς ότι τα τελευταία χρόνια που έγιναν σταδιακές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αυτές ελάχιστα επηρέασαν τα λεγόμενα ελάχιστα μισθολογικά κλιμάκια. Δηλαδή ενώ είχαμε αυξήσεις της τάξης του 15% ή 16% την τελευταία τριετία στον κατώτατο μισθό, στα μέσα κλιμάκια των 800, 1.000, 1.200 ευρώ, η αύξηση αυτή δεν ξεπέρασε το 3% ή 4%. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι μ’ έναν πληθωρισμό ο οποίος έκλεινε στο 9,6%, η αύξηση του μισθού ουσιαστικά ήταν μείωση και γι` αυτό ορθά ο ΟΟΣΑ είπε ότι έχουμε πραγματική μείωση κοντά στο 7,5%.

Είμαστε επίσης η χώρα με τη μεγάλη παραδοξότητα, όπως είπε και η κ. Αχτσιόγλου προηγουμένως, όπου έχουμε ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο 25%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ξεπερνά το 70%. Στις δε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, σε πολλές περιπτώσεις φτάνουμε και το 80%.

Άρα, αφού συμφωνούμε ότι ο βασικός μοχλός αύξησης των ενδιάμεσων κλιμακίων είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θα πρέπει να απαντηθεί με κάποιον τρόπο στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αν, ελλείψει οποιασδήποτε παρέμβασης -γιατί δεν υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα κάποια παρέμβαση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας-, πώς θα προκύπτει η αύξηση αυτή.

Η απάντηση που δίνεται είναι ότι δήθεν από την ανάπτυξη, κάτι όμως το οποίο από την πρόσφατη ιστορία, επαναλαμβάνω, δεν έχει επιβεβαιωθεί σε καμία περίπτωση. Επιπλέον αυτού, το υπόλοιπο πακέτο για τα εργασιακά, το οποίο περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας κι έχει ναι κάνει όχι μόνο με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και με το επίπεδο της λεγόμενης συνδικαλιστικής ελευθερίας, την αποκατάσταση του δικαιώματος της απεργίας και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες πράγματι μπορούν να ισορροπήσουν την άνιση εκ των πραγμάτων σχέση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, οδηγούν μοιραία σε τι: Σε διεκδίκηση καλύτερων αμοιβών στους εργαζόμενους.

Άρα εμείς ποντάρουμε σε τι; Όχι σε μια αόριστη ανάπτυξη αλλά και σε μια, αν θέλετε, λειτουργία θεσμική, συνταγματική, της συλλογικής αυτονομίας που μπορεί πράγματι να φέρει αυτορυθμιζόμενη, αυτόνομα δηλαδή, χωρίς κρατική παρέμβαση, καλύτερους μισθούς στην αγορά.

Χ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ (Open): Κύριε Πρόεδρε, στον απόηχο των τραγικών περιστατικών τα τελευταία 24ωρα, και επειδή κάνατε αρκετές αναφορές στο προσωπικό που θα έπρεπε να έχει προσληφθεί για να καλύψει τα κενά στο ΕΣΥ -έχετε μιλήσει για τις 15.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας σε βάθος τετραετίας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κατά προσέγγιση, έναν αριθμό που θα είναι ο αριθμός των εργαζομένων, ιατρών και νοσηλευτών, έναν σταθερό αριθμό που θα εργάζεται στο ΕΣΥ, για να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες, γιατί, έχετε μιλήσει για μηχανισμό αναπλήρωσης κενών. Ποια θα είναι η βάση του προσωπικού; Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι μια δυναμική κατάσταση, αναλόγως και με την πανδημία ή με άλλες ανάγκες, αλλά υπάρχει ένας στάνταρντ αριθμός που θα εργάζεται για τη δημόσια Υγεία ιατρών και νοσηλευτών στο μοντέλο που έχετε στο μυαλό σας; Και επίσης, επιπρόσθετα, εάν προβλέπετε συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό το μοντέλο και ποια θα είναι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προφανές ότι ο απαραίτητος αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εμείς προτείνουμε στο πρόγραμμά μας, τις 15.000 προσλήψεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

Εάν θέλετε, μπορούμε να δούμε ποιος είναι αυτός ο απαραίτητος αριθμός βλέποντας μία προς μία τις προβλέψεις των Οργανισμών του κάθε νοσοκομείου. Για το ποιο προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό πρέπει να υπάρχει και δεν υπάρχει. Οι Οργανισμοί όλοι των νοσοκομείων σήμερα καλύπτονται σχεδόν στο 50%.

Εμείς όμως έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό που θέλουμε να είναι ρεαλιστικό. Θέλουμε δηλαδή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Θα μπορούσαμε να πούμε διπλασιασμός των εργαζομένων. Δεν το λέμε αυτό, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες. Εμείς άλλωστε ήμασταν αυτοί οι οποίοι περάσαμε όλη αυτή τη μεγάλη δυσκολία και γνωρίζουμε τι έπρεπε να κάνουμε και τι κάναμε για να βγάλουμε τη χώρα από τη δημοσιονομική επιτροπεία. Για να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Για να ρυθμίσουμε το χρέος. Για να έχει αξιοπιστία η χώρα σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Αυτό λοιπόν που προτείνουμε είναι το εφικτό, το ρεαλιστικό, που θα δώσει τη δυνατότητα τουλάχιστον στο σύστημα να κρατηθεί στα πόδια του.

Και δεν προτείνουμε μονάχα προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προτείνουμε και την έξοδο από το ενιαίο μισθολόγιο. Διότι, κοιτάξτε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και συγκεκριμένες ειδικότητες, δεν είναι μόνο ζήτημα ζήτησης, είναι και πρόβλημα προσφοράς. Μπορεί να προκηρύσσονται θέσεις και να μην καταλαμβάνονται. Δεν καταλαμβάνονται, διότι ένας νέος επιστήμονας που έχει φάει τη μισή του ζωή στα θρανία και να πάει να έχει έναν μισθό 800-1.200 ευρώ και να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ με 7-8 εφημερίες το μήνα, αντιλαμβάνεστε ότι θα προτιμήσει να πάει σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να κάνει το ίδιο με τριπλάσιο, τετραπλάσιο μισθό.

Άρα εδώ μιλάμε για ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα καταστήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αξιόπιστο και προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της οικονομικής τους δυνατότητας. Και πολύ μεγάλο βάρος θέτουμε και σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως, για παράδειγμα, η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον διπλασιασμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας, με την ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες όλοι οι πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα από το σε ποια γεωγραφική περιοχή διαμένουν. Οι νησιώτες μας, για παράδειγμα, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες αξιόπιστες και αποζημίωση για τη μεταφορά τους στο κέντρο, εάν χρειαστεί.

Αυτό είναι το σχέδιό μας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για ένα νέο ισχυρό και αξιόπιστο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πλαίσιο, βεβαίως, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ν. ΖΟΡΜΠΑ (capital.gr): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα και στην εισαγωγική σας τοποθέτηση. Μιλήσατε για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την κυβέρνηση ως κρυφού φόρου, συλλέγοντας 6 δισ. υπερέσοδα από τον ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, έχετε δεσμευτεί για μείωση, άμεση μείωση στον φόρο καυσίμων και τροφίμων. Αν δεν απατώμαι, είχατε κοστολογήσει ετησίως το πρόγραμμά σας στα 5,5 δισ., λέγοντας ότι μέρος αυτού του κόστους θα αρδευτεί από τα υπερέσοδα, που δεν θα τα εμφανίσετε σε αυτό τον βαθμό.

Ταυτόχρονα, όμως, από αυτό τον δημοσιονομικό χώρο των 6 δισ. που δημιουργήθηκε λόγω των φόρων, έχουν δοθεί επιδόματα. Τα επιδόματα αυτά θα τα συνεχίσετε; Και δεύτερον: Πώς είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα λ.χ. και θα μετακυληθεί επί της ουσίας στους πολίτες και δεν θα βρεθούμε να έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό; Δηλαδή και να μη μετακυληθεί το όφελος στους πολίτες, στους καταναλωτές και να υπάρξει μια τρύπα στα δημόσια έσοδα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς σωστά λέτε ότι εμείς ερχόμαστε με ένα σχέδιο αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Ένα σχέδιο που έχει στόχο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υλοποιήσουμε μια πολιτική στήριξης της κοινωνίας, των εργαζόμενων, των μισθωτών, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσα από τη φορολόγηση των κερδών της αισχροκέρδειας. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε αυτό, μόνο στην Ελλάδα δεν έγινε.

Υποσχέθηκε κάτω από την πίεση την δική μου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη της ενέργειας κατά 90%. Τα υπερκέρδη της ενέργειας ήταν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, φορολόγησε γύρω στα 300 εκατομμύρια και δεν έχει εισπράξει καθόλου, κανένα μέχρι σήμερα. Και το ίδιο σε ό,τι αφορά και τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, απρόσμενα έσοδα, όπως θέλετε ας το πείτε, αλλά είναι το ίδιο, που δημιουργήθηκαν στον χώρο της διύλισης. Πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να φορολογήσει με τον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κομισιόν, όχι με 90% όπως στην ενέργεια, αλλά με 33%.

Τα έσοδα αυτά θα διατεθούν για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος στα πρώτα βήματα της νέας διακυβέρνησής μας, προκειμένου να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας. Ταυτόχρονα, όμως, και πολύ σωστά παρατηρείτε, το μεγάλο ζήτημα είναι εάν θα συνεχιστεί αυτός ο μηχανισμός παραγωγής υπερκερδών και αισχροκέρδειας, ή θα μπει ένα τέλος σε αυτό τον μηχανισμό.

Γι’ αυτό το πρόγραμμά μας προβλέπει επίσης τη δημιουργία πλαφόν και ποσοστού κέρδους, εύλογου ποσοστού κέρδους. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως στον χώρο της διύλισης. Εύλογο ποσοστό κέρδους όσο διαρκεί η κρίση, όχι για πάντα. Είναι ένα έκτακτο μέτρο αυτό. Όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση, διότι εδώ τι βλέπουμε επίσης; Βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη να υπάρχει υποχώρηση του φαινομένου του πληθωρισμού, των πολύ υψηλών τιμών, αλλά αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα να παραμένει. Και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξάνεται, όπως στις περιπτώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.

Άρα λοιπόν όταν κάποια στιγμή -και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το είπε καθαρά πριν από λίγες μέρες- θα πρέπει να σταματήσουν αυτά τα επιδόματα, τα λεγόμενα pass και θα πρέπει να σταματήσουν διότι αυτοτροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του πληθωρισμού, διότι βοηθούν τις εταιρείες να κρατάνε ψηλά τις τιμές, όταν θα σταματήσουν, τι θα κάνει; Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αν γίνει κυβέρνηση;

Να τα σταματήσει κάνοντας τι; Αφήνοντας την ίδια στιγμή ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα της δημιουργίας υπερκερδών; Και πώς θα στηριχθεί η κοινωνία; Άρα λοιπόν το δικό μας σχέδιο έχει ως πρώτο βήμα τη φορολόγηση των υπερκερδών. Δεύτερο βήμα, δημιουργία ενός μηχανισμού που θα σταματήσει τη δημιουργία υπερκερδών. Τρίτο βήμα, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα να πέσουν οι τιμές. Ταυτόχρονα, αύξηση μισθών για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της πληθωριστικής κρίσης.

Και βεβαίως σε σχέση με το ερώτημά σας για τα επιδόματα, προφανώς, το σχέδιο μας δεν προβλέπει επιδόματα. Προβλέπει έναν συνδυασμό δυνατοτήτων και ενεργειών για να πέσουν οι τιμές, για να ενισχύσουμε την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και τον μισθό και το εισόδημα.

Σε σχέση με το εάν η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον καταναλωτή ή όχι, πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και από τους ελέγχους που θα γίνονται στην αγορά. Είναι και αυτό ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Πρέπει να σας θυμίσω ότι εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια. Στην ενέργεια, ο ΦΠΑ μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια, εάν θυμάστε, δεν ήταν στο 6%, ήταν στο 13%. Εμείς μειώσαμε τον ΦΠΑ. Φανταστείτε να μην είχαμε εμείς μειώσει το 2019 τον ΦΠΑ στην ενέργεια και να μας έλεγε τα ίδια που μας λέει τώρα ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν χρειάζεται να μειώσουμε τον ΦΠΑ, διότι θα ευνοήσουμε τους πλούσιους. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει, τι λεηλασία θα είχε γίνει στα νοικοκυριά, εάν ο ΦΠΑ στην ενέργεια με αυτή την κρίση την ενεργειακή και την πληθωριστική ήταν το 13%.

Επίσης μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί μειωμένο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που εμείς είχαμε θεσπίσει και κάποιες τις θέσπισε και η ίδια. Στο τουριστικό πακέτο μειωμένος ΦΠΑ. Πρέπει να τον αυξήσουμε; Δεν περνάει στην αγορά; Στην οικοδομή μειωμένος ΦΠΑ. Πρέπει να τον αυξήσουμε; Δεν περνάει στην αγορά;

Αυτά λοιπόν όλα τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη είναι επιχειρήματα τα οποία οι οικονομολόγοι στο 1ο έτος των οικονομικών σπουδών τα βλέπουν και γελάνε. Δεν αναφέρομαι καν στο επιχείρημα Σκέρτσου. Στα “Σκερτσονόμικς” τα λεγόμενα. Ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ευνοούσε τους πλούσιους.

Άρα λοιπόν εμείς έχουμε ένα συγκροτημένο, λογικό, ρεαλιστικό σχέδιο και νομίζω ότι το μόνο εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η πληθωριστική κρίση με όρους στήριξης της κοινωνίας και όχι με όρους στήριξης της αισχροκέρδειας.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε ουσιαστικά από ό,τι καταλαβαίνουμε καταγγέλλετε εξαπάτηση των πολιτών από τη ΝΔ με τις εξαγγελίες της, με το προεκλογικό της πρόγραμμα και επειδή από ό,τι φαίνεται Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν θα έχουμε, ήθελα να σας ρωτήσω εάν εσείς έχετε κάνει αυτή την εξίσωση. Εάν το οικονομικό σας επιτελείο που είναι και εδώ, έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα της ΝΔ, εάν έχετε κάνει εσείς αυτή την εξίσωση, όπως η ΝΔ κοστολόγησε το δικό σας για 80 δισεκατομμύρια, αν το οικονομικό σας επιτελείο έχει κάνει την εξίσωση πόσο κοστολογείτε το πρόγραμμα της ΝΔ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το οικονομικό μας επιτελείο είναι σοβαροί άνθρωποι, δεν λένε ανοησίες, δεν θα βγάλουν twitter με πράγματα τα οποία θα γελάνε οι φοιτητές στο πρώτο έτος των οικονομικών σπουδών. Και πράγματι έχει πλήρως κοστολογήσει το πρόγραμμα της ΝΔ.

Αυτό το οποίο έχει νόημα να σας πω σήμερα είναι ότι η κοστολόγηση των εξαγγελιών της ΝΔ σε σχέση με το περιθώριο που η ίδια προβλέπει στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο η ίδια έχει καταθέσει στους “θεσμούς” είναι η μέρα με τη νύχτα.

Στο 0,3% του ΑΕΠ περιθώριο δημοσιονομικό, που η ίδια προβλέπει για τον εαυτό της, δεν μπορούν να χωρέσουν αυτά τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει. Θα έλεγα ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, εκτός εάν το ΑΕΠ της χώρας δεν είναι εκεί που είναι σήμερα και είναι στο 1,3 τρισ. Μόνο έτσι θα χωράγανε αυτά τα μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό όμως που θέλω να κρατήσετε τούτη την ώρα δεν είναι αριθμούς για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Είναι την ουσία αυτών που λέμε. Και η ουσία αυτών που λέμε είναι ότι η ΝΔ εξαγγέλλει πράγματα τα οποία γνωρίζει ότι δεν θα τα υλοποιήσει, γιατί άλλα έχει πει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και κυρίως γνωρίζει τι θα υλοποιήσει και δεν το λέει. Λέει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σχέδιο να κάνει.

Ε. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ (Star): Κύριε Πρόεδρε καλημέρα. Το πρόγραμμα που μας παρουσιάσατε αυτές τις μέρες αν το διαβάσει κανείς, δεν εντοπίζει κάποιες αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ακόμα και για τον τομέα της υγείας που η αλήθεια είναι ότι ήρθε με ιδιαίτερα τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, οι προτάσεις σας για 2.000 εισαγωγικό μισθό, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος στην προηγούμενη κάλπη δεν το επέλεξαν οι πολίτες.

Τι είναι αυτό που το κάνει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση πιο ελκυστικό; Ενδεχομένως τα νέα πρόσωπα που βλέπουμε να σας πλαισιώνουν το τελευταίο διάστημα;

Ενδεχομένως τα νέα πρόσωπα που βλέπουμε να σας πλαισιώνουν το τελευταίο διάστημα; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η αίσθηση που έχουμε είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου δεν έγινε καθόλου συζήτηση για το πρόγραμμα, για την ουσία του προγράμματος, για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας απλά έμαθε μια αντιπαράθεση σε σχέση με το κόστος του προγράμματος, χωρίς να μάθει ποιο είναι το πρόγραμμα. Και αυτό είναι προφανώς πρωτίστως δική μας ευθύνη, δεν θέλουμε να τη φορτώσουμε αλλού, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα. Γι` αυτό λέμε ότι τώρα θέλουμε να γίνει συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε προγραμματική βάση. Αυτό ξεκινήσαμε προχθές, αυτό κάναμε με τη σημερινή συνέντευξη, προκαλούμε τη Νέα Δημοκρατία σήμερα και τον κ. Μητσοτάκη, δεν έρχεται σε debate, δεν θέλει κοστολόγηση, αλλά θέλουμε να τους βγάλουμε από το καβούκι τους.

Δεν έγινε λοιπόν αυτή η συζήτηση, δεν συζητούσαμε για το σήμερα και το αύριο της χώρας, συζητούσαμε για το τι έγινε το 2015. Και για το τι σχέδιο είχε ο Βαρουφάκης τότε και τι σχέδιο έχει ο Βαρουφάκης σήμερα, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το 2015 κάποιοι έκαναν το χρέος τους απέναντι στην Ιστορία και απέναντι στη χώρα και διατήρησαν τη χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κάποιοι έκαναν το χρέος τους και καθάρισαν τα άπλυτα δεκαετιών και έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Και ήταν η μόνη κυβέρνηση που άφησε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία και ρυθμίσαμε το χρέος. Δεν τα συζητήσαμε όλα αυτά. Ούτε καν το ’16-’19 συζητήσαμε. Μόνο τις δύσκολες στιγμές του ’15 συζητήσαμε. Γιατί αυτό συνέφερε τον κ. Μητσοτάκη.

Δεν συζητήσαμε καθόλου το 2019-2023. Τι έγινε στην πανδημία, γιατί η χώρα μας ήταν η χώρα με τους περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με τον πληθυσμό της σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν συζητήσαμε καθόλου για την πληθωριστική κρίση, ότι είχαμε το ακριβότερο ρεύμα, την ακριβότερη βενζίνη. Και δεν συζητήσαμε και την επόμενη μέρα, για το γεγονός ότι η χώρα αποκλίνει από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Μείναμε Ευρώπη χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, αλλά το ζήτημα δεν είναι να μείνουμε, είναι και να γίνουμε Ευρώπη. Να συγκλίνουμε με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στο εισόδημα, στις δημόσιες υποδομές, στο ΕΣΥ, στο κράτος δικαίου, στις εργασιακές σχέσεις. Αυτός για μένα είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος για την επόμενη τετραετία.

ΑΝΤ. ΑΤΖΟΛΕΤΟΣ (Καθημερινή): Κύριε Πρόεδρε, η βασική μομφή της Νέας Δημοκρατίας απέναντί σας είναι πως αυτά που έχετε εξαγγείλει είναι μη εφαρμόσιμα, κοστίσουν 83 δισ. ευρώ. Και νομίζω ότι είναι εύλογο το ερώτημα, γιατί δεν πηγαίνετε μόνοι σας, το πρόγραμμά σας στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να κοστολογηθεί, να πάρετε ένα νούμερο κι από ‘κει και πέρα να μη μπορεί κανείς να σας πει τίποτα; Αυτό είναι το ερώτημά μου, απλώς λόγω της επικαιρότητας, επιτρέψτε μου, πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τον κ. Πνευματικός εκτός εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Too little, too late που λένε οι Αγγλοσάξονες του Ευκλείδη. Πολύ αργά. Τον έθεσε εκτός μετά τη δική μου τοποθέτηση χτες το βράδυ και τη δική μας συνέντευξη Τύπου σήμερα. Τον έθεσε εκτός, ακριβώς επειδή φανέρωσε το κρυφό του σχέδιο. Δεν αρκεί λοιπόν που τον έθεσε εκτός. Εγώ τον προκαλώ να έρθει σε μια δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δυο να συζητήσουμε το σχέδιο μας για την Υγεία. Για να μας πει ποιο είναι το σχέδιό του και να μας πει ποιο είναι το πραγματικό του πρόγραμμα.

Τώρα θέλω να για άλλη μια φορά να σας πω ότι οι μάσκες έπεσαν. Εμείς, στην πρόκληση όλης της προηγούμενης περιόδου της προεκλογικής μέχρι τις 21 του Μάη, απαντήσαμε ζητώντας ανοιχτά, τόσο εγώ όσο και ο κ. Μητσοτάκης να πάμε μαζί, είτε στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να συζητήσουμε ανοιχτά τα προγράμματά μας. Αρνήθηκε να το κάνει.

Εμείς δεν έχουμε τίποτα να θέσουμε υπό αμφισβήτηση. Έχουμε δώσει πλήρη κοστολόγηση, την έχουμε διανείμει, έχουμε κάνει πενηνταράκια το πρόγραμμά μας, αν θέλει κάποιος να το αμφισβητήσει έχει τη δυνατότητα. Να πει δηλαδή ότι «ρε αδερφέ, δεν είναι 1,3 δισ. η μείωση του ΦΠΑ, είναι 4 δισ.», όπως είπε ψευδώς ο κ. Μητσοτάκης. Πάμε λοιπόν σε οποιοδήποτε δημόσιο ανεξάρτητο φορέα να το κοστολογήσει.

Εμείς, μέχρι και το τελευταίο ευρώ μάθαμε να γνωρίζουμε και να λογαριάζουμε για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Μέχρι το τελευταίο ευρώ, όχι για δεκαδικά που αφορούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Έχουμε απόλυτη επίγνωση του τι σημαίνει κοστολόγηση, τι σημαίνει δημοσιονομικό κόστος, τι σημαίνουν δημοσιονομικά περιθώρια. Το πρόγραμμά μας λοιπόν είναι απολύτως κοστολογημένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό το οποίο δεν είναι κοστολογημένο, αυτό το οποίο είναι απολύτως ψεύτικο, είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΧΡ. ΚΥΜΠΙΖΗΣ (KONTRA): Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αδιαμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Θέλω να μας πείτε πώς σκοπεύετε εσείς να αξιοποιήσετε τους πόρους αυτού του προγράμματος και ποια είναι η διαφορά σας με τον τρόπο που το διαχειρίζεται η Νέα Δημοκρατία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας και ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, θα πω, γιατί είναι το παράδειγμα εξαιρετικό. Το πρόγραμμα για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το “Ελλάδα 2.0”, και το σχέδιο το οποίο έχει καταθέσει η κυβέρνηση και υλοποιεί, προβλέπει ένα απολύτως ελάχιστο ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί για τη δημόσια Υγεία, μόλις 2%. Κι άλλο ένα 2% σε υποδομές που προφανώς περιλαμβάνονται και υποδομές νοσοκομειακές. Όταν αντίστοιχα μεγέθη άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, υπερβαίνουν το 8% μόνο για τις δαπάνες για την Υγεία, ξέχωρα για τις υποδομές. Αυτό συμπυκνώνει μια αντίληψη. Την ίδια αντίληψη που σας έλεγα πιο πριν, γιατί απαξιώθηκε το ΕΣΥ. Γιατί δεν έχει στελεχωμένο το ΕΚΑΒ. Γιατί δεν έχει γιατρούς και νοσηλευτές. Μια αντίληψη ότι η δημόσια Υγεία δεν ήταν, ούτε είναι ούτε θα είναι προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου εύρους κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα στον χώρο της Υγείας. Τα μεγάλα funds που επενδύουν στον χώρο της Υγείας. Γι’ αυτό έχουμε 35% ιδιωτικές δαπάνες, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι το 15%.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Είναι 32 δισ. το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 40 περίπου, ίσως και παραπάνω, οι ευρωπαϊκοί πόροι χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ την επόμενη επταετία.

Αυτοί οι πόροι, κρίσιμοι πόροι, πρέπει να αξιοποιηθούν με ένα τελείως διαφορετικό σχεδιασμό για να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος, τις δημόσιες υποδομές, για να πετύχουμε να σταματήσουμε την πορεία απόκλισης με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και να πάμε σε μια πορεία σύγκλισης. Πρέπει να κατευθυνθούν για να ενισχύσουν την Περιφέρεια. Δεν πρέπει να πάνε σε λίγες μόνο επιχειρήσεις. Όπως είδαμε, τα πρώτα 620 εκατομμύρια του δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης, με πολύ μικρό επιτόκιο, δόθηκε σε επιχειρήσεις που μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών. Αυτός είναι ο σχεδιασμός Μητσοτάκη.

Και ένα τεράστιο θέμα, επίσης, δεν είναι μόνο ποιος είναι ο σχεδιασμός, αλλά ποιοι και με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν αυτά τα 70 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Είδαμε τα 15 δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων. Το ρεκόρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την αδιαφάνεια, είδαμε εταιρείες να φτιάχνονται τρεις μέρες πριν για να παίρνουν απευθείας αναθέσεις.

Έτσι θα διαχειριστούν και τα 70 δισεκατομμύρια των ευρωπαϊκών φόρων την επόμενη τετραετία; Αυτά είναι λοιπόν κρίσιμα ερωτήματα τα οποία τα θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και είναι τα πραγματικά διακυβεύματα της κάλπης για την επόμενη τετραετία. Σας ευχαριστώ.

ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Αν μου επιτρέπετε για το συγκεκριμένο ερώτημα να κάνω δυο-τρία σχόλια. Κατ’ αρχάς συνολικά για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που, όπως είπε και ο Πρόεδρος, είναι μια ιστορική ευκαιρία και μια πρόκληση για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, να υπενθυμίσω ότι ήρθε στη Βουλή για να συζητηθεί, αφού πρώτα είχε σταλεί στις Βρυξέλλες. Δεν έγινε δηλαδή καμία ουσιαστική διαβούλευση ούτε με τις πολιτικές δυνάμεις ούτε με τους παραγωγικούς φορείς ούτε με τα πανεπιστήμια, ούτε με την Αυτοδιοίκηση για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα τόσο κρίσιμα κονδύλια για την ελληνική κοινωνία. Και αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής λογοδοσίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, αλλά είναι και ζήτημα κοινωνικής και οικονομικής αποτελεσματικότητας. Όταν δεν συζητάς ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες τις οποίες έρχεσαι να καλύψεις με ένα τέτοιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει επίσημα, θεσμικά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόταση στη Βουλή να συγκροτηθεί Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή παρακολούθησης της υλοποίησης αυτού του τόσο κρίσιμου χρηματοδοτικού προγράμματος, ακριβώς για να γνωρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις και κατ’ επέκταση η ελληνική κοινωνία πού και πώς διατίθενται αυτά τα σημαντικά κονδύλια.

Θα μου επιτρέψετε επίσης να κάνω ένα σχόλιο, γιατί άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη με τη γνωστή αλαζονεία και απαξίωση των πολιτικών αντιπάλων με την οποία μιλάει συνήθως, να μιλάει για “άσχετους” όταν του τέθηκε ερώτημα σε σχέση με την αναθεώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Να του υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι ό ίδιος ο κανονισμός του Προγράμματος, συγκεκριμένα ο Κανονισμός 2021/241 της 12ης Φεβρουαρίου 2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο άρθρο 21, μιλάει σαφώς για δυνατότητα αναθεώρησης του Προγράμματος, εφόσον προκύψουν νέες συνθήκες. Και να υπενθυμίσω επίσης ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει ουσιαστικά σε αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με το “Repower You”, ένα πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε από αδιάθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσει την έκτακτη ενεργειακή κρίση.

Είναι λοιπόν μια δυνατότητα η οποία προβλέπεται και η οποία θα έπρεπε να αξιοποιηθεί εφόσον κρίνουμε ότι βρισκόμαστε σε μια έκτακτη οικονομική και κοινωνική συνθήκη. Και να φέρω δυο πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα: Πρώτον, σε σχέση με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, έκανε μια αναφορά και ο Πρόεδρος πριν, από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία έχει ανακοινώσει ο κ. Σκυλακάκης, το 92% των συμβασιοποιημένων δανείων που έχουν συμβασιοποιηθεί αυτή τη στιγμή, αφορούν μόνο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το 8% μόνο αφορά μεσαίες, μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό ακριβώς δείχνει την κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση αυτών των πολύ κρίσιμων με ευνοϊκούς όρους δανείων για την ελληνική οικονομία.

Και το δεύτερο βεβαίως πολύ σημαντικό παράδειγμα, το οποίο είναι και μέρος πλέον, είναι στο επίκεντρο θα έλεγα, της προεκλογικής συζήτησης, της προεκλογικής ατζέντας, το ζήτημα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είπε τα στοιχεία πριν ο Πρόεδρος, λιγότερο από 2% είναι για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και 2% για τις κτιριακές υποδομές, 4,5% συνολικά. Η Πορτογαλία, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, έχει διπλάσιο ποσοστό, 8%. Η Ισπανία έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό, σχεδόν 9% για την Υγεία. Ποιες; Χώρες οι οποίες βεβαίως αποδείχτηκε στην πανδημία ότι το σύστημα Υγείας τους άντεξε πολύ περισσότερο από το ελληνικό σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Και μάλιστα σε αυτό το 2% για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας δεν προβλέπονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά μόνο ορισμένου χρόνου. Και γιατί γίνεται αυτό; Γιατί δεν έχουν συνδεθεί αυτές οι δαπάνες, όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, με μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. Γιατί βεβαίως μέλημα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να συνδέσει το Ταμείο Ανάκαμψης με αντιμεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πεδίο και όχι με ουσιαστικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας.

Είναι λοιπόν, νομίζω, εξαιρετικά σαφές ότι και για το ζήτημα της Υγείας, οι δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι πολύ σημαντικές. Δυνατότητες τις οποίες δεν αξιοποιεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτό βεβαίως δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας, είναι ξεκάθαρα ζήτημα κοινωνικών προτεραιοτήτων, είναι ζήτημα οικονομικών επιλογών. Είναι εντέλει ζήτημα πολιτικών αποφάσεων.

Και γι’ αυτό εμείς δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε σε μια ανακατανομή αυτών των πόρων προς την ικανοποίηση των αναγκών του συστήματος και σε προσωπικό και σε υποδομές και σε ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πρέπει να αφήσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να φύγει για τη Λάρισα, όπου θα βρίσκεται σήμερα. Σήμερα θα μιλήσει με τους πολίτες της Θεσσαλίας. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλους για την παρουσία σας εδώ και καλή συνέχεια στη μέρα σας.

Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI