ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ακριβή μου φορολογία

 

Ένα αναπάντεχο δώρο έκανε ο ΟΟΣΑ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Αλέξης Τσίπρας το άφησε στην άκρη για να ασχοληθεί με τις κυβερνήσεις ανοχής. Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού, σε ό,τι αφορά τους μισθούς ευημερούν οι αριθμοί, αλλά φτωχαίνουν οι μισθωτοί. Ο μέσος ονομαστικός μισθός το 2022 αυξήθηκε 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε 7,4% (Taxing Wages 25.4.2023).

Η μείωση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και άλλες στρεβλώσεις που βλέπουμε στις τιμές των σούπερ μάρκετ. Τι στην ευχή; Ουδείς αναρωτιέται πώς μπορεί να υπάρχουν εκπτώσεις 50% σε προϊόντα, όπως διαφημίζονται κάθε μέρα στην τηλεόραση; Φυσιολογικώς, σε μισή τιμή δεν πουλούν οι επιχειρήσεις ούτε κατά τη διάλυσή τους. Βεβαίως, σποραδικώς βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα ελληνική φέτα να πωλείται φθηνότερα στο Λονδίνο απ’ ό,τι στην Αθήνα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διαβάζουμε σε άλλη μελέτη του ΟΟΣΑ ότι «ο ειδικός φόρος στην αμόλυβδη είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον ελάχιστο φόρο που εφαρμόζεται στην Ε.Ε., ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 14 φορές μεγαλύτερος, ενώ ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (24%) συγκαταλέγεται στους 3-4 υψηλότερους στην Ευρώπη» («Πρωταθλητές στους έμμεσους φόρους», Καθημερινή 31.5.2022).

Η μέση φορολογία της εργασίας στην Ελλάδα (37,1%) κινήθηκε υψηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (34,6%), αλλά και από χώρες που φημίζονται για το κοινωνικό τους κράτος, όπως η Δανία (35,5%) και η Νορβηγία (35,7%). Είναι μεγαλύτερη και από «νεοφιλελεύθερες» χώρες, όπως η Ιρλανδία (34,7%), η Βρετανία (31,5%) ή η Μέκκα του καπιταλισμού ΗΠΑ (30,5%).

Εμείς πάλι, πρέπει να αναρωτηθούμε: με σοσιαλισμό τα βάζουμε, με νεοφιλελευθερισμό τα βγάζουμε, τι έχουν τα έρμα και φορολογούνται τόσο πολύ; Μια απάντηση δίνει πάλι ο ΟΟΣΑ: «Η χώρα μας έχει από τους μικρότερους συντελεστές στα μερίσματα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και μία ενδεχόμενη αύξησή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των επιβαρύνσεων της μεσαίας τάξης, η οποία ενώ σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής τα χρόνια της κρίσης, στην τελευταία μεταρρύθμιση του 2019 είχε τα λιγότερα οφέλη, ενώ αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν στους κερδισμένους, καθώς οι επιβαρύνσεις τους περιορίσθηκαν αισθητά» («Αύξηση φορολογίας μερισμάτων συστήνει ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα», Καθημερινή 12.1.2023).

Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε άλλους καημούς. Σπάμε το κεφάλι μας αν «θα αναλάβουν τις ευθύνες τους τα αριστερά κόμματα», ανεχόμενα μια «κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας», που δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει.



πηγή: https://www.kathimerini.gr/opinion/562392547/akrivi-moy-forologia/