ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: - Οι συντάξεις ήταν χαμηλές και επί των ημερών μας - Η οικονομική πολιτική Μητσοτάκη θα εξαφανίσει την μεσαία τάξη - Θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους


 

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Απόψε φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα καλωσορίσω σε πολύ λίγο, αφού πρώτα σας πω ότι ως εκπομπή προβληματιστήκαμε για το κατά πόσο πρέπει να πάμε με ερωτήσεις για την ατζέντα όπως διαμορφώνεται, ή να συζητήσουμε τα θέματα και τα προβλήματα που αναδεικνύουμε σταθερά και συχνά αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια και για τα οποία ο κόσμος αναζητεί εναγωνίως λύση. Επιλέξαμε το δεύτερο, κυρίες και κύριοι, γιατί εκτιμούμε πως αυτή η συζήτηση αφορά πολύ περισσότερο τον κόσμο στο δρόμο προς τις κάλπες. Να καλησπερίσω και να καλωσορίσω τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Τσίπρα καλησπέρα, χαίρομαι πολύ που είστε κοντά μας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα. Νομίζω ότι πολύ καλά κάνατε κι επιλέξατε το δεύτερο, διότι ο κόσμος θέλει να ακούσει και να μάθει τι έχουν να του πουν οι πολιτικές δυνάμεις που προσέρχονται στην κάλπη, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και όχι για ανοησίες που εφευρίσκουν τα κομματικά επιτελεία για να βάζουν στην ατζέντα της συζήτησης, που δεν αφορούν κανέναν.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ήδη μου έχετε δώσει αρκετές πάσες, βλέπω ότι έχετε το νεράκι σας οπότε νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε, Πρόεδρε. Είδαμε σήμερα τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και της Νέας Δημοκρατίας και το δικό σας. Θέλω να μου πείτε τι σηματοδοτούν οι επιλογές στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και πώς είδατε και το γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει τώρα, δεν θέλω να κρίνω τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Απλά θα πω ότι μας αιφνιδίασε αρνητικά, με την έννοια ότι συνήθως τα κόμματα, και η Νέα Δημοκρατία, παρ’ ό,τι είναι ιδεολογικοί αντίπαλοι, συνηθίζουν να βάζουν προσωπικότητες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δεν είδαμε. Ενώ είδαμε κομματικούς ανθρώπους, εννοώ που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, που είναι γνωστό ότι είναι εκεί, φαίνεται ότι δεν είχε τη δυνατότητα αυτή τη φορά. Ενώ αντίστοιχα πριν από τέσσερα χρόνια είχε κάνει ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θέλω να είμαι δίκαιος, φαίνεται ότι εκλείπουν οι σοβαρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη Νέα Δημοκρατία.
Για το δικό μας ψηφοδέλτιο δεν θέλω να πω πολλά. Νομίζω ότι ο καθένας να καταλάβει από την πρώτη ως την τελευταία θέση ποια είναι η ποιότητα των ανθρώπων, ποια είναι τα βαριά βιογραφικά, ποιοι είναι οι πραγματικά άριστοι και ποιοι είναι οι επιτηδευμένα άριστοι. Ακόμα και τον εκπρόσωπο από την ομογένεια, επέλεξε να βάλει έναν Κύπριο, τον κ. Στυλιανίδη. Κάπου διάβασα, «νατουραλιζέ ομογενής». Νομίζω ότι αποπνέει μια φτώχια.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Γυναίκα όμως στο επικρατείας πρώτη, η κ. Αγαπηδάκη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, αυτό τι σημαίνει που λέτε; Εμείς έχουμε ψηφοδέλτια που έχουμε γυναίκες παντού, όχι στην πρώτη θέση.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Και σας πιστώνεται.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι και το ψηφοδέλτιο επικρατείας είναι μισό-μισό αλλά το σημαντικό, η μεγάλη καινοτομία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τα Δωδεκάνησα, έχουμε 50% γυναίκες στα ψηφοδέλτιά μας. Αυτό είναι κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Και είναι πολύ σημαντικό και είναι ένα βήμα προς την αναγκαία ισότητα που δεν έχουμε κατακτήσει ακόμη. Θα φύγω από ‘κει, αν και πάντα αυτά τα θέματα με ενδιαφέρουν λίγο περισσότερο, θέλω να μου πείτε γιατί Σέρρες, Α’ Πειραιά και Δωδεκάνησα. Γιατί επιλέξατε αυτές τις Περιφέρειες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κάθε επικεφαλής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει 3 Περιφέρειες. Η αιτιολόγηση για τα Δωδεκάνησα νομίζω έγινε στην παρουσία μου στην Κω την προηγούμενη Δευτέρα. Είχαμε μια πολύ σημαντική απώλεια, ένας νέος άνθρωπος αλλά κι ένας πολύ σημαντικός πολιτικός για τον τόπο του και όχι μόνο, για όλους τους νησιώτες, είχε δώσει πολύ σημαντικές μάχες, είχε όραμα. Και νομίζω ότι προς τιμήν του αδικοχαμένου Νεκτάριου Σαντορινιού, που έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, βρίσκομαι σ’ αυτό το δημοψήφισμα για να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί και γι` αυτόν.
Οι άλλες δυο επιλογές νομίζω ότι κατανοείτε ότι έχουν έναν συμβολικό χαρακτήρα. Νομίζω ότι πάντοτε οι επικεφαλής επιλέγουν να δώσουν έναν συμβολισμό. Σε ό,τι αφορά τις Σέρρες νομίζω είναι σαφής ο συμβολισμός, δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν «κάστρα» στην πολιτική. Και θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι συντηρητικοί πολίτες που έχουν αγανακτήσει με τη συμπεριφορά των εκπροσώπων του κόμματος που παραδοσιακά στηρίζουν, ήρθε η ώρα να ψηφίσουν για τη ζωή του και κάτι διαφορετικό από αυτό που ψήφιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Και η Α’ Πειραιά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Α’ Πειραιά είναι μια επιλογή που αφορά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μια πόλη που έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση και η Αριστερά. Και νομίζω ότι θέλουμε να έχουμε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι ένα λιμάνι που μπορεί να έχει πολύ σημαντική προοπτική και να συνεισφέρει και στην οικονομία του τόπου, ένα λιμάνι που πάντοτε εμείς του δίνουμε ιδιαίτερη αξία.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Παρ’ ότι Παναθηναϊκός.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, κ. Γιάμαλη, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν είμαι Ολυμπιακός, δεν μπορώ να πάω στην Α’ Πειραιά.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το δέχομαι, οι Πειραιώτες δεν ξέρω πώς θα το πάρουν, Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα το πάρουν αρνητικά, είμαι εκεί για να τιμήσω τον Πειραιά, την πόλη και την Περιφέρεια. Και είμαι εκεί για να δώσουμε μαζί τη μάχη, να αναδείξουμε και τα προβλήματα και τις λύσεις και τις διεκδικήσεις της πόλης αυτής.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πάμε στα της ακρίβειας, τα θέματα-φωτιά, για να επαληθεύσω και την εισαγωγή που έκανα, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα που καίει τον πολύ κόσμο. Σας άκουσα στα Χανιά να παρουσιάζετε το τετράπτυχο το οποίο εξειδικεύθηκε σήμερα: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.
Είδαμε σήμερα το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών, το έχετε πει «συμβόλαιο για την αλλαγή». Να ξεκινήσω από τη μείωση των τιμών; Είναι αναγκαία, το ζούμε, το βιώνουμε καθημερινά. Αλλά πρακτικά πώς θα γίνει; Πώς διαφορετικά μπορεί να γίνει απ’ αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε καταθέσει ένα ολιστικό πρόγραμμα το οποίο απαντά σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της χώρας. Να σας πω για τη μείωση τιμών αλλά επιτρέψτε μου μια μικρή εισαγωγή, γιατί νομίζω ότι έχει μια αξία να δει κανείς ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει χάσει τέσσερα χρόνια.

Βγήκε από τα μνημόνια, από την κρίση το 2019, χάρη στις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός αλλά και μια κυβέρνηση που κατάφερε, μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες τριών κυβερνήσεων, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια κρατώντας την κοινωνία όρθια. Και κυρίως να ρυθμίσει το χρέος, να επαναφέρει αναπτυξιακούς ρυθμούς, να ξαναβγάλει την οικονομία στις αγορές και να έχουμε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία ως ένα μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να δανειζόμαστε.

Η επί τέσσερα χρόνια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, βρέθηκε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές που βρεθήκαμε εμείς στη στιγμή της μεγάλης χρεοκοπίας. Είχε τη δυνατότητα, όπως δεν είχε καμία άλλη κυβέρνηση από την περίοδο της ένταξης στην ΟΝΕ, να δαπανήσει, να έχει δηλαδή μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική επέκταση, λόγω της πανδημίας, να δαπανήσει πάνω από 50, 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και είδαμε ότι παρ’ ότι δαπανήθηκαν αυτά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος, τις κοινωνικές υποδομές, το εισόδημα των πολιτών, το κράτος πρόνοιας και ιδίως η δημόσια Υγεία που ουσιαστικά διαλύθηκε, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική, τα σχολεία μας και τα Πανεπιστήμια είναι σε μια τραγική κατάσταση. Συνολικά, θα έλεγε κανείς ότι αυτή η τετραετία, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπήρχαν πόροι να δαπανηθούν, ήταν μια τετραετία που πήγε πίσω τη χώρα. Ο στόχος λοιπόν της χώρας σήμερα είναι να ξαναβρεί τον προσανατολισμό, τον μπούσουλα, το όραμά της.
ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τόσα passes δόθηκαν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο στόχος της χώρας είναι να μη ζει η μεσαία τάξη με κουπόνια. Ο στόχος της χώρας λοιπόν, κι εγώ το λέω πολύ συχνά, αν το 2015, υπήρχε ένα διακύβευμα για το αν θα μείνουμε την ευρωζώνη, ήμασταν το “μαύρο πρόβατο”, όμως κρατηθήκαμε, πατήσαμε γερά στα πόδια μας. Το θέμα τώρα δεν είναι αν θα μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη. Διότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας σε αγοραστική δύναμη, είναι το χαμηλότερο μαζί με τη Βουλγαρία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τρίτοι από το τέλος είμαστε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι η σύγκριση του κεφαλήν εισοδήματος, με βάση το 2007, το 2022, έχει μειωθεί από το 77% που ήμασταν σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, στο 59%. Άρα λοιπόν, αν υπάρχει σήμερα ένας ουσιαστικός εθνικός στόχος για την επόμενη τετραετία, την επόμενη οκταετία θα πω εγώ, είναι ο στόχος της σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτός είναι ο στόχος.
Δεν είναι ο στόχος να γίνουμε Βουλγαρία, Ρουμανία. Δεν έχω τίποτα με τις χώρες αυτές, αλλά όλο αυτό το διάστημα μας προσπέρασαν χώρες που ήταν πιο κάτω από μας και εμείς πήγαμε πιο κοντά προς τον πάτο, προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου η αγοραστική δύναμη είναι χαμηλή, οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι δυνατότητες για μια ποιότητα ζωής ουσιαστική, δυστυχώς δεν υπάρχουν.
Δεν μπορεί να συγκρινόμαστε μ’ αυτές τις χώρες. Εκεί μας έχει καταντήσει η περίοδος των μνημονίων αλλά και μια πολιτική, η πολιτική Μητσοτάκη, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πώς θα το αλλάξετε αυτό; Στην ανάλυση όλοι σύμφωνοι είναι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν λοιπόν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, και τελειώνω και μπαίνω αμέσως στο ερώτημά σας, για άλλα τέσσερα χρόνια, νομίζω ότι στη χώρα, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη. Δεν είναι να την ενισχύσουμε, δεν θα υπάρχει. Θα υπάρχουν μονάχα πολύ πλούσιοι και πολύ φτωχοί.
Πάμε τώρα στο θέμα της ακρίβειας. Η ακρίβεια, μας λέει η κυβέρνηση ότι είναι ένα διεθνές, ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει κρίση πληθωρισμού παντού. Όμως αυτές οι αρνητικές πρωτιές για την Ελλάδα, δεν σας κάνει εντύπωση; Δεν μπορεί σε όλα να έχει αρνητικές πρωτιές.
Να έχει αρνητική πρωτιά στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια της βενζίνης σε όλη την Ευρώπη, να έχει την πιο ακριβή βενζίνη. Να έχει το ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη και να είναι για πάρα πολλούς μήνες στη χονδρική, την υψηλότερη τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Δεν σας κάνει εντύπωση αυτό; Να έχει τις υψηλότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ και σε σύγκριση με το εισόδημα, να έχουμε ένα από τα χαμηλότερα εισοδήματα όπως είπα πιο πριν.
Πώς μπορεί να το αντέξει αυτό ο Έλληνας πολίτης; Το ευρώ που είχαμε στην τσέπη μας το 2019, αγόραζε 40% περισσότερα προϊόντος απ’ όσα αγοράζει σήμερα. Δεν είναι το ίδιο νόμισμα. Άρα είναι ένα νόμισμα υποτιμημένο σε σχέση με την αγοραστική δύναμη που έχουμε σήμερα. Και αντί να συζητάμε για όλα αυτά σε αυτές τις εκλογές, τι έγινε αυτά τα χρόνια και τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η δυσμενής πραγματικότητα για τον πολίτη, τι συζητάμε; Συζητάμε για τον Κασιδιάρη, για τον Βαρουφάκη, για τον Βελόπουλο, εφευρίσκει κάθε τρεις και λίγο ο κ. Μητσοτάκης θέματα για να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Μείωση τιμών: Πώς θα το κάνετε εσείς αυτό, πώς θα το πετύχετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η μείωση τιμών μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, με τους πολύ ουσιαστικούς ελέγχους που θα γίνουν στην αγορά και την καταπολέμηση των καρτέλ. Η διατήρηση υψηλού ΦΠΑ σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός έτρεχε και συνεχίζει να τρέχει για τα προϊόντα διατροφής πάνω από 10%, στο 14%, στην πραγματικότητα αυτό που επιτυγχάνει είναι ένα είδος κρατικής αισχροκέρδειας. Δηλαδή στα δημόσια ταμεία είχαμε περισσότερα έσοδα από το ΦΠΑ το 2022, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, προφανώς τα χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει επιδόματα, να κάνει τον καλό δήθεν στους πολίτες. Αλλά τα επιδόματα αυτά δεν τα κρατάει στην τσέπη του ο πολίτης, τα δίνει για να πληρώνει το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, τη βενζίνη. Άρα, να τα δίνει στις εταιρείες ενέργειας, στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και σε εταιρείες διύλισης, να κρατάνε όμως ψηλά τις τιμές εκεί.
Άρα, το ζήτημα είναι να πέσουν οι τιμές στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη και στο ρεύμα, όχι να δίνεις επιδοτήσεις από τα λεφτά που έχεις πάρει από την τσέπη του καταναλωτή με τον υψηλό ΦΠΑ. Σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, μ’ αυτή την τρομακτική αύξηση του πληθωρισμού, υπήρξε μείωση του ΦΠΑ. Μόνο εδώ δεν έγινε αυτό. Στην Ισπανία νομοθέτησαν να έχουν μηδενικό ΦΠΑ για κάποια τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ναι, αλλά σας λένε ότι παρ` όλα αυτά, ο πληθωρισμός εκεί αυξήθηκε για παράδειγμα στα τρόφιμα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνετε λάθος. Συγκρατήθηκε ο πληθωρισμός. Αυτό το φαινόμενο ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού στα τρόφιμα, διότι ενώ ο πληθωρισμός στη γενική του τιμή έχει πέσει, στα τρόφιμα είναι 14%. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι ελληνικό. Γι` αυτό λοιπόν εμείς λέμε ότι μπορεί η ακρίβεια γενικά να είναι ένα εισαγόμενο θέμα, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ελληνική. Και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Δεύτερο κρίσιμο θέμα: Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Γιατί δεν πέφτει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα; Μα είναι δικαιολογίες αυτές που μας λένε, ότι δεν πέφτει για να προστατεύσουν τους φτωχούς; Γιατί έτσι λέει θα ευνοηθούν αυτοί οι οποίοι έχουν Cayenne και ακριβά αυτοκίνητα; Αυτός ο οποίος έχει Cayenne ούτε καν νοιάζεται για το πόσο πληρώνει βενζίνη.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Καλά, το Πάσχα βαφτίστηκαν και τα αρνιά Porsche, οπότε είναι λίγο περίεργη αυτή η συζήτηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή είναι για κλάματα αυτό το οποίο ζούμε, όμως. Λέω λοιπόν ότι υπάρχει τρόπος να συγκρατηθούν οι τιμές και να πέσουν οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα και σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών, μπορεί να υπάρξει μια ανάσα. Και η αύξηση των μισθών είναι κρίσιμο θέμα. Διότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης υποκριτικά να παρουσίασε προχθές ένα πρόγραμμα λέγοντας ότι θα φτάσει στο 2028 το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, αλλά δυο μέρες πριν, ήταν ο ΟΟΣΑ -και ευτυχώς που υπάρχουν και οι διεθνείς Οργανισμοί και βγάζουν μελέτες γιατί από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, της ενημέρωσης στην 108η θέση, δεν μαθαίνουμε τίποτα-, ο ΟΟΣΑ μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που το 2022 είχε μείωση του πραγματικού μέσου μισθού 7,5%. Δηλαδή, όλες οι χώρες αυξάνουν τους μισθούς, εδώ η αύξηση μισθών του κ. Μητσοτάκη ήταν...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: 20% στο σύνολο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν χαμηλότερη όμως από την τάση του πληθωρισμού. Όταν λοιπόν το ’22 και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το 2019-22 είχαμε μείωση του ονομαστικού μισθού και το ’22 είχαμε μείωση και του πραγματικού 7,5%. Όταν δηλαδή με μια πολιτική 4 χρόνια έχεις μειώσει το μέσο κι έρχεσαι να υποσχεθείς υποκριτικά ότι σε 4 χρόνια θα τον φτάσεις στα 1.500, εγώ ξέρετε πώς το ακούω αυτό; Το ακούω σαν να υπόσχεται ο λύκος ότι την επόμενη τετραετία θα φυλάξει περισσότερα πρόβατα. Έτσι το ακούω εγώ.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Άρα, δεν το εμπιστεύεστε το πρόγραμμα Μητσοτάκη και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μόνο δεν το εμπιστεύομαι, απλά είμαι βέβαιος ότι αν έρθει για μια ακόμα τετραετία, όχι μόνο δεν θα φτάσει ο μέσος πραγματικός μισθός στα 1.500 αλλά θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Διότι είναι στρατηγική, αυτή η νεοφιλελεύθερη στρατηγική, η στρατηγική Μητσοτάκη, ήταν η αναδιανομή εισοδήματος από τη μεσαία τάξη και κυρίως από τους αδύναμους, σε λίγους και ισχυρούς.
Την ίδια στιγμή που σας περιγράφω όλη αυτή την αρνητική πραγματικότητα για τη μεσαία τάξη, για τα νοικοκυριά, για τους εργαζόμενους, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους μισθωτούς που δεν έχουν να βγάλουν τον μήνα και στις 20 μέρες σώνεται το εισόδημά τους, την ίδια στιγμή 15 μεγάλες επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών, είχαν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας. Το αντιλαμβάνεστε αυτό; Με πάνω από 1 δις κατά μέσο όρο, κερδοφορία, υπερκέρδη, η κάθε μία. Αυτή λοιπόν είναι η Ελλάδα Μητσοτάκη, η Ελλάδα των μεγάλων ανισοτήτων. Των ραγδαίων, των τεράστιων ανισοτήτων.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πώς θα μικρύνει λοιπόν η ανισότητα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα; Γιατί εδώ πράγματι έχουμε μισθούς χαμηλότατους, επικαλεστήκατε την έρευνα του ΟΟΣΑ, εγώ θα επικαλούμουν και τις έρευνες της ΓΣΒΕΕ, της ΓΣΕΕ... Πράγματι δεν φτάνει, δεν βγαίνει ο μήνας, 15, 18 μέρες βαριά. Εσείς τι θα κάνετε; Είναι φιλόδοξο το 950 και το 1.500 μέσος μισθός. Λέτε ότι δεν θα το κάνει και ότι ο λύκος φυλάει τα πρόβατα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι ο λύκος δεν μπορεί να υπόσχεται ότι θα φυλάξει περισσότερα πρόβατα την επόμενη τετραετία.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Εσείς τι θα κάνετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει επεξεργαστεί, είναι ίσως το πιο ρεαλιστικό και βαθιά επεξεργασμένο πρόβλημα που έχει παρουσιάσει ποτέ αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια. Διότι τέσσερα χρόνια τώρα, όσο είμαστε αντιπολίτευση και έχοντας και την κυβερνητική εμπειρία σε πολύ δύσκολες στιγμές, νομίζω ότι δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να δουλεύουμε, να επεξεργαζόμαστε, να σχεδιάζουμε, για το πώς θα μπορέσουμε ν` αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τις νέες συνθήκες στις οποίες έχει βρεθεί η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία.

Έχουμε κάνει δεκάδες θεαματικές παρουσιάσεις από την αρχή της κρίσης της πανδημικής μέχρι σήμερα, έχουμε κάνει παρουσίαση για την οικονομία και το παραγωγική της μοντέλο, για το νέο ΕΣΥ, για τις εργασιακές σχέσεις, για τη στεγαστική κρίση και πώς θα την αντιμετωπίσουμε, για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν έχουμε αφήσει θέμα κρίσιμο στο οποίο να μην έχουμε εντρυφήσει, να μην έχουμε μελετήσει, να μην έχουμε σκύψει πάνω να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα και ποιες είναι οι λύσεις.

Σε σχέση με το θέμα της αύξησης των μισθών, εμείς αυτό στο οποίο δεσμευόμαστε, από day one που λένε, δηλαδή από την ανάληψη των καθηκόντων μιας προοδευτικής κυβέρνησης, είναι να πάει ο κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ, να ξεπαγώσουμε τις τριετίες ώστε να μπορέσει ν’ ανέβει όχι μόνο ο κατώτατος μισθός...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Να πάρουν κι όλοι οι άνθρωποι αυξήσεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να υπάρξουν αυξήσεις. Θα θεσπίσουμε την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή σε ετήσια βάση ώστε κάθε φορά που θα ανεβαίνει ο πληθωρισμός να ανεβαίνει κι ο μισθός σε ετήσια βάση. Και να παραδώσουμε βεβαίως τη δυνατότητα από κει και πέρα στους συλλογικούς εταίρους στη βάση της ΑΤΑ σε ετήσια βάση, να κάνουν και τη διαπραγμάτευσή τους για το πού θα φτάσει ο μισθός. Φεύγει δηλαδή από τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης μετά από τα 880 συν τη θέσπιση της ΑΤΑ.
Και ταυτόχρονα λέμε ότι πρέπει να δουν αυξήσεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν να δουν δεκατέσσερα χρόνια. Δεκατέσσερα χρόνια είναι πολλά. Και θα δώσουμε άμεσα 10% αυξήσεις και στους δημοσίους υπαλλήλους, θεσπίζοντας και την ΑΤΑ σε ετήσια βάση.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πάμε στο θέμα των εργασιακών, είμαστε ακόμα στο εισόδημα, γιατί ξέχασα να σας πω για τους συνταξιούχους, είναι και αυτοί.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα σας πήγαινα, ήταν η επόμενή μου ερώτηση οι συνταξιούχοι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταργούμε αυτό το έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη που στην πραγματικότητα θεσμοθέτησε την κατάργηση της υποχρεωτικότητας του 8ώρου και δημιούργησε ένα πλαίσιο ώστε να μην πληρώνονται υπερωρίες. Σήμερα, το γνωρίζετε ίσως πάρα πολύ καλά, πάρα πολλά νέα παιδιά ιδίως εργάζονται σε συνθήκες όπου δεν πληρώνονται υπερωρίες. Δουλεύουν 10ωρα, 11ωρα, 12ωρα, πληρώνονται 2 ώρες αντί για 4.
Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στην αγορά. Και δεν υπάρχει το κράτος, η πολιτεία δίπλα τους, για να μπορέσουν να στηριχθούν ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα, όχι κάτι άλλο. Γιατί κατήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ο κ. Μητσοτάκης.
ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Έγινε Ανεξάρτητη Αρχή λένε. Χαμογελάτε...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να κάνω, δε μπορώ να μη χαμογελάσω. Πώς το έλεγαν παλιά, ότι άμα θέλεις να μη λύσεις ένα πρόβλημα, θεσμοθετείς Επιτροπές. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε έναν πάρα πολύ ουσιαστικό ρόλο, δημιουργικό και ουσιαστικό ρόλο. Και στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Και μάλιστα δίπλα σε εργαζομένους, σε ένταση εργασίας και ιδιαίτερα είχε σημαντικές κατακτήσεις το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, χάρις στο γεγονός ότι επέβαλλε κανόνες.

Εγώ θυμάμαι, μου έλεγαν πάρα πολλοί εργαζόμενοι στις τράπεζες, για παράδειγμα, ότι απέκτησαν την προηγούμενη τετραετία κανονικό ωράριο γιατί χτυπούσαν κάρτα κανονικά. Σήμερα δεν ισχύει αυτό και ήταν επιλογή αυτό. Αν θυμάστε, την προεκλογική περίοδο 2019, από ένα νησί της Δωδεκανήσου ή των Κυκλάδων, δεν θυμάμαι πού ήταν ο κ. Μητσοτάκης, είχε πει «θα καταργήσουμε τους ελέγχους, δεν χρειάζονται έλεγχοι». Έδινε το μήνυμα ο άνθρωπος.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το ΣΔΟΕ, λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε πει ότι δεν θα έχουμε ελέγχους, δεν χρειαζόμαστε ελέγχους. Αυτό το μήνυμα ήθελε να περάσει. Εν τοιαύτη περιπτώσει, νομίζω ότι οι δυο αυτοί βασικοί πυλώνες, δηλαδή η αύξηση μισθών και εισοδήματος και μείωσή τιμών, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ανάσας. Προφανώς δεν θα αντιμετωπιστεί στο σύνολό της το ζήτημα της κρίσης της πληθωριστικής, αλλά ένα πλαίσιο ανάσας για τα μεσαία εισοδήματα και τους αδύναμους.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρόεδρε, έχουμε βιώσει πάρα πολλές φορές κι εσείς το ξέρετε πάρα πολύ, την ασφυκτική οριοθέτηση από τις Βρυξέλλες. Και θέλω να μου πείτε, μπορεί να κολλήσει κάπου το σχέδιο της μείωσης των τιμών όπως το περιγράψατε με τη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή το σχέδιο της αύξησης των μισθών, της επαναφοράς των τριετών, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας; Υπάρχει περίπτωση να μας πουν από την Ευρώπη «στοπ»;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα δεν βλέπετε ότι αυτά εφαρμόζονται σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προοδευτικές κυβερνήσεις; Γιατί εκεί να μπορούν να εφαρμοστούν κι εδώ να μη μπορούν να εφαρμοστούν; Η Ελλάδα δεν είναι πια στα μνημόνια, αυτή ήταν η μεγάλη κατάκτηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η μεγάλη κατάκτηση και ταυτόχρονα η μεγάλη καταδίκη για το ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωμένος να κυβερνήσει σε συνθήκες δημοσιονομικής επιτήρησης σκληρής και αυστηρής, άρα να μην εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα, προτάσσοντας τον εθνικό στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια και άρα η οποιαδήποτε μετέπειτα εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση να εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα. Αλλά είχαμε την ατυχία να μην είμαστε η πρώτη μετέπειτα κυβέρνηση εμείς, αλλά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που εφήρμοσε ένα πρόγραμμα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για να προσδώσει στο δημόσιο συμφέρον.
Και γι` αυτό πολλές φορές λέω ότι αισθάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μια πρώτη ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όχι μια δεύτερή ευκαιρία. Γιατί είναι η πρώτη ευκαιρία, αν κυβερνήσουμε, να κυβερνήσουμε με βάση αυτά τα οποία εμείς σχεδιάζουμε για τον τόπο και όχι οι επιταγές του κ. Σόιμπλε τότε, της κ. Λαγκάρντ και των άλλων της τρόικας.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Άρα λέτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ευρωπαϊκού μπλοκ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή αυτά τα οποία λέμε εμείς, εφαρμόζονται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, σε μια σειρά από χώρες. Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό. Και σας εξήγησα λίγο πριν γιατί, ξέρετε, είναι τόσο αστεία η ρητορική του κ. Μητσοτάκη ώρες ώρες. Πριν από λίγες μέρες μας είπε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια στη χώρα, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Δηλαδή, έχεις ώρες ώρες την αίσθηση ότι νομίζει πως απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν μνήμη, που δεν ξέρουν τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά αυτή, ξέρετε, δεν είναι μια τυχαία επιλογή, αυτή είναι η στρατηγική Τραμπ, είναι η στρατηγική της Alt-Right, της Ακροδεξιάς. Το μεγαλύτερο ψέμα, το κάνει να φαίνεται ως αλήθεια. Και το επαναλαμβάνει το fake news, το κάνει να φαίνεται ως αλήθεια. Και το επαναλαμβάνει, το fake news το επαναλαμβάνει και γίνεται η στρατηγική του, γίνεται η τακτική του. Γίνεται η αλήθεια του. Και προσπαθεί να πείσει έναν κόσμο ότι έξω δεν είναι νύχτα τώρα, έχει φως, έχει ήλιο. Στην ίδια λογική, στη λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια, όταν παρουσιάσαμε το ίδιο πρόγραμμα πάνω κάτω, το παρουσιάσαμε και στη ΔΕΘ τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, μας είχε πει τότε ο κ. Σταϊκούρας, ότι κοστίζει 24 δισ.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τώρα κοστίζει 40.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανεβήκαμε τώρα, όσο πάμε ανεβαίνουμε. Πριν από δυο μήνες μας είπε ότι κοστίζει 46 και τώρα μας είπε ο κ. Σκέρτσος ότι κοστίζει 84. Από τα 24 στα 46 και τώρα στα 84. Μέχρι να φτάσουμε στην κάλπη, μπορεί να φτάσει στα 160.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ερώτημα στρατηγικής κ. Τσίπρα: Σε αυτή τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας που λέτε ότι κάνει το μαύρο-άσπρο...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνει το μαύρο άσπρο και πουλάει φόβο, θέλει να πουλήσει φόβο στην ελληνική κοινωνία.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πώς απαντάτε εσείς; Γιατί μερικές φορές δίνεται η εντύπωση ότι σας τραβάει στη δική της ατζέντα, σας τραβάει στο δικό της γήπεδο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ίσως να δίνεται αυτή η εντύπωση, ίσως να μην έχετε άδικο, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει την εξής υπεροπλία, έχει μια μιντιακή υπεροπλία. Δηλαδή, αν θέσει ένα θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ο κ. Μητσοτάκης, το θέμα αυτό είτε έτσι αλλιώς θα παιχτεί σε όλα τα ΜΜΕ. Αυτή τη δύναμη δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, είναι δύσκολο ορισμένες φορές να μην απαντήσεις ακόμη και στα πιο αυτονόητα, θα αναγκαστείς να απαντήσεις.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τα Μέσα όμως φταίνε και η ενημέρωση 108 ή μήπως η δική σας φωνή δεν είναι αρκετά βροντερή μερικές φορές;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω αν μας καταλογίζετε –εγώ έχω βραχνιάσει το τελευταίο διάστημα πηγαίνοντας σε όλη την Ελλάδα, κάνω περιοδείες και μιλάω πολύ και μιλάω δυνατά. Αλλά κοιτάξτε, αν εσύ μιλάς, για πρόγραμμα, εσύ θέλεις να μιλήσεις για τα προβλήματα τα μεγάλα της καθημερινότητας, για το ζήτημα των πλειστηριασμών και το τσουνάμι των πλειστηριασμών που έρχεται, για τα 700.000 υποθηκευμένα ακίνητα που έχουν περάσει στα funds, για την αγοραστική δύναμη που έχει μειωθεί κατά 40%, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν από την απαξίωση του κράτους, για την πανδημία που πέρασε και είχαμε 37.000 νεκρούς -το χειρότερο αποτέλεσμα σχεδόν σε όλο το δυτικό κόσμο, απ’ τις χειρότερες θέσεις είμαστε χειρότεροι κι από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο σε σύγκριση με τον πληθυσμό μας- και δεν θέλει κανείς να συζητά και θέλει να συζητάμε μια για τον Γεωργούλη, μια για τον Βελόπουλο, την άλλη για τον Βαρουφάκη, την τρίτη δεν ξέρω για ποιον, για τον Μπογδάνο και τη Λατινοπούλου -έχει και πολλή τρικυμία στη δεξιά πολυκατοικία αυτές τις μέρες...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Υπάρχει αναταραχή μεγάλη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει αναταραχή. Εκεί πράγματι, η αλήθεια είναι ότι είσαι αναγκασμένος, όταν έχεις έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν κάνει εκλογές, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, αυτό κάνει, δεν κάνει εκλογές, πάει και φωτογραφίζεται στον φράχτη του Έβρου, αντιγράφει τον Τραμπ. Αυτά έκανε ο Τραμπ στις εκλογές του.
Έχει έναν Αμερικάνο σύμβουλο, ο οποίος μάλλον νομίζει ότι οι Έλληνες είναι αμερικανάκια και εφαρμόζει όλες τις στρατηγικές, όλες τις πρακτικές της επικοινωνιακής εκστρατείας του Τραμπ. Εκεί λοιπόν είναι πράγματι δύσκολη η θέση. Εμείς τουλάχιστον, ανεξαρτήτως αν μας καταλογίζετε ότι μπορεί η βραχνή μας φωνή, να μη φωνάζουμε δυνατά...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Δεν καταλογίζω τίποτα, ερωτώ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επιμένουμε και προσπαθούμε να συζητάμε για τα μεγάλα προβλήματα, να θέτουμε την προγραμματική ατζέντα. Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και με ποιο πρόγραμμα. Αλλά όταν ο κ. Μητσοτάκης αντί να κάνει εκλογές, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και κρύβεται, δεν έρχεται σε debate -μπορείτε να μου το εξηγήσετε εσείς αυτό; Είναι δυνατόν; Πόσα χρόνια είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είναι πάνω από επτά χρόνια, έχει αποφύγει να έρθει σε μια τηλεοπτική συζήτηση με τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο. Και έχει το θράσος να λέει ότι αυτές οι εκλογές είναι δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Αφού είναι σύγκριση, Τσίπρα – Μητσοτάκη, έλα να κουβεντιάσουμε. Γιατί φοβάσαι; Τι είναι αυτό που φοβάσαι; Τη σύγκριση φοβάται. Φοβάται τα επιχειρήματα που δεν έχει. Έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα αυτοπεποίθησης απ’ ό,τι φαίνεται.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το επιχείρημα που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία, είναι ότι είναι δεδομένα μπροστά, αν κάνει λάθος θα χάσει, ενώ εσείς αν κάνει εκείνος λάθος...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε να το δούμε αυτό το «δεδομένα μπροστά». Αφήστε να το δούμε, γιατί Κυριακή κοντή γιορτή.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Έχετε ανοίξει κι ένα μέτωπο με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κανένα μέτωπο, ίσα ίσα το διασκεδάζουμε.


ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κύριε Τσίπρα, συντάξεις: Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, με κάθε κυβέρνηση, διαμαρτύρονται, δικαίως θα πω εγώ, για τις τρομακτικές μειώσεις που υπέστησαν την περίοδο των μνημονίων. Η μέση σύνταξη αυτή τη στιγμή είναι 808 ευρώ μικτά, 749 καθαρά. Τι πρέπει να γίνει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανοίγετε ένα πολύ δύσκολο θέμα, το θέμα των συντάξεων, γιατί θα θυμούνται οι τηλεθεατές ότι πάνω σε αυτό το θέμα δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη εμείς με τους πιστωτές, οι οποίοι ήθελαν να μειώσουν τις συντάξεις πολύ περισσότερο απ’ όσο είχε μειωθεί στα δυο πρώτα μνημόνια. Καταφέραμε να συγκρατήσουμε, μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, να μη μειωθούν οι συντάξεις. Και τότε ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θυμάστε τι έλεγε; Ότι τις ανταλλάξαμε με το Μακεδονικό.
Το θέμα των συνταξιούχων είναι ένα κρίσιμο θέμα για την ελληνική κοινωνία, διότι πράγματι, οι συντάξεις εν πάση περιπτώσει ήταν χαμηλές και επί των ημερών μας. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα –δυνατότητα δεν είχαμε αλλά κάναμε ό,τι μπορούσαμε και κάθε τέλος του χρόνου, δίναμε μέρισμα για τους συνταξιούχους και θεσμοθετήσαμε με το που βγήκαμε από τα μνημόνια τη 13η σύνταξη.


ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για 800.000 συνταξιούχους ήταν ολόκληρη η 13η σύνταξη. Για τους υπόλοιπους ήταν κλάσμα της ολόκληρης σύνταξης, άλλοι έπαιρναν το 70%, άλλοι το 50%. Γιατί αυτή ήταν η δημοσιονομική δυνατότητα. Εν πάση περιπτώσει, ήταν 1,1 δισ. σε ετήσια βάση αυτό το επίδομα, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ψίχουλα» η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αλλά υποσχέθηκε ότι θα το διατηρήσει. Και το κατάργησε.
Και πέρασε το ’20, το ’21, το ’22, το ’23, τέσσερα χρόνια, γιατί Μάιο το είχαμε θεσμοθετήσει. Τέσσερα χρόνια από 1,1 δις, είναι 4,5 δισ. Και επίσης υποσχέθηκε ότι θα δώσει τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και για τα δώρα οι παράνομες μειώσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά και κρίθηκαν στο ΣτΕ παράνομες, δεν επεστράφησαν. Άλλα 2,5 δισ. 4,5 και 2,5, 7 δισ. 7 δισ. ευρώ λιγότερα στην τσέπη των συνταξιούχων της διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Και οι αυξήσεις που δόθηκαν στους συνταξιούχους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και παρουσιάστηκαν ως δικές τους, ήταν οι αυξήσεις που είχαν νομοθετηθεί, όχι απλά προβλεφθεί, νομοθετηθεί το ’18 από μας. Άρα, αυτό το οποίο λέμε, δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, ήταν χαμηλές επί των ημερών μας, αλλά ο συνταξιούχος, αυτή τη σύνταξη που είχε στην τσέπη του, μπορούσε κάτι να την κάνει. Τώρα με την ακρίβεια, εξαφανίζεται, είναι μόνο για να πληρώσει το ρεύμα και να πάει μια φορά στο σούπερ μάρκετ, δεύτερη δεν πάει.
Άρα λοιπόν, λέμε τώρα, ότι αυτό το οποίο είναι κρίσιμο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι` αυτή τη σημαντική κοινωνική κατηγορία. Εμείς δεσμευόμαστε: Επαναφορά της 13ης σύνταξης, να δώσουμε τα αναδρομικά τα οποία τα έχει στερήσει ο κ. Μητσοτάκης -θα δούμε αν θα τα δώσουμε όλα μεμιάς ή σε δόσεις, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του 2023- και θα δώσουμε τη δυνατότητα και σ’ αυτούς που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν την αύξηση του 7,5% φέτος, το ’23, να πάρουν αυτή την αύξηση από τον Ιούλιο και μετά.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πήγα στους μεγάλους, θα πάω στους μικρούς και μετά θα σας πάω στη στέγη που αφορά όλες και όλους. Οι μικροί, 220.000 εποχικά εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι άνθρωποι, μάλλον εκ των πραγμάτων μένουν εκτός εκλογικής διαδικασίας, είναι οι ριγμένοι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα ψηφίσουν, εννοείτε.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ναι, εκ των πραγμάτων, γιατί δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση γι` αυτό τον κόσμο ο οποίος θα κάνει σεζόν. Παράλληλα, υπάρχουν και 500.000 νέοι εκλογείς, κάποιοι από αυτούς μπαίνουν στους 220.000, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Αυτός ο κόσμος, θέλω να μου πείτε γιατί να πάει στην κάλπη και γιατί να προτιμήσει εσάς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, αυτοί οι 250.000 δεν θα πάνε στην κάλπη όχι γιατί έγινε κάποιο τυχαίο γεγονός ή κάποιο φαινόμενο φυσικό, αλλά ήταν επιλογή Μητσοτάκη να μη μπορούν να πάνε στην κάλπη. Το σύστημα Μητσοτάκη που διέδιδε ότι θα έβρισκε τρόπο για να ψηφίσουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, αν με το καλό περάσει στο Final Four ο Ολυμπιακός και πάει στη Λιθουανία, γιατί υπάρχει ο τρόπος, έλεγαν να ψηφίσουν στην Πρεσβεία, δεν μπορεί να βρει τρόπο, δεν θέλει να βρει τρόπο, να ψηφίσουν στη Σαντορίνη, στην Πάρο και στη Μύκονο. Δε θέλουν, διότι ξέρουν ότι αυτοί, αν πάνε στην κάλπη δεν θα προτιμήσουν τον “Μωυσή”.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα τους μαυρίσουν, λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα τον προτιμήσουν τον “Μωυσή”, γιατί αυτοί που δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες και αυτοί που με ήλιο δουλεύουν και παίρνουν 800 ευρώ, μάλλον δεν θα τον προτιμήσουν τον “Μωυσή”. Πάμε τώρα να δούμε κάτι άλλο. Εάν αυτό ισχύει, εγώ θεωρώ ότι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος, αυτοί οι νέοι άνθρωποι που είναι εδώ στους τόπους κατοικίας τους και θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, είναι ένας λόγος να πάνε και γι` αυτούς που τους εμποδίζουν. Να πάνε και γι` αυτούς που δεν τους δίνουν δύναμη και φωνή.
Είναι κρίσιμο θέμα αυτό. Κι εγώ, το κάλεσμα που κάνω σήμερα σε όλους τους νέους ανθρώπους είναι να πάνε στην κάλπη. Πιστέψτε με, δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν οι δημοσιολόγοι και οι δημοσκόποι το βράδυ των εκλογών, αν οι νέοι άνθρωποι πάνε στην κάλπη. Δεν θα έχει καμία σχέση το αποτέλεσμα των εκλογών με τα νούμερα και τις μπάρες που ανεβάζουν και κατεβάζουν στα δελτία των ειδήσεων.
Το κρίσιμο λοιπόν είναι ποιος θα πάει στην κάλπη. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ψήφος -εγώ να δεχθώ ότι καμία κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει θαύματα ή να αλλάξει τη ζωή μας απ’ τη μια μέρα στην άλλη, είναι γεγονός. Αλλά νομίζω ότι μπορεί κανείς να συγκρίνει τις προθέσεις και να συγκρίνει εν τοιαύτη περιπτώσει ποιος έχει μια στοιχειώδη έγνοια να κάνει πέντε πράγματα για τους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και ποιοι είναι αυτοί που τους έχουν στοχοποιήσει.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα πάω μετά εκεί, κ. Τσίπρα. Θέλω να μείνουμε στη στέγη γιατί είναι ένα θέμα που αφορά τους νέους και τις νέες. Έκανα, προετοιμάζοντας τη σημερινή μας συνέντευξη, μπήκα σε αυτές τις σελίδες των ενοικιάσεων. Σήμερα, στην Κυψέλη, όπου ζείτε, μια γκαρσονιέρα, όχι κάτι πολυτελές, 30 τετραγωνικά μέτρα, έχει φτάσει 450 ευρώ το νοίκι. Στο Παγκράτι ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια, όχι πολυτελές, επαναλαμβάνω, έχει φτάσει 850 ευρώ. Έχω και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2021 οι δαπάνες στέγασης ήταν 34,2% του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 18,9%.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τώρα με την ακρίβεια έχουν αλλάξει. Θέλω να μου πείτε: η κυβέρνηση έχει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», εσείς είχατε αφήσει το επίδομα ενοικίου, θέλω να μου πείτε τι πρέπει να αλλάξει. Γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι να πάρεις δάνεια.


ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ναι, άτοκα βέβαια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άτοκα, αλλά δάνεια, πρέπει να τα γυρίσεις πίσω κάποια στιγμή. Κοιτάξτε, είναι τεράστιο θέμα και πολύ σωστά κάνατε και αναφέρατε αυτά τα νούμερα, για να συνειδητοποιήσουμε σε πόσο δυσμενή θέση είναι η ελληνική κοινωνία σε σχέση με το μέσο όρο τον ευρωπαϊκό –έρχεστε στα λόγια μου τα αρχικά, να γίνουμε Ευρώπη πρέπει.
Πώς μπορεί να αντιμετωπίσουμε την κρίση στέγης λοιπόν; Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με ημίμετρα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά κι έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, το οποίο έχει τρεις πυλώνες. Ο ένας, ο εύκολος, είναι η αύξηση των επιδομάτων ενοικίου για τα νέα ζευγάρια. Ο διπλασιασμός τους, που προτείνουμε, και η διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων για να αυξηθεί η περίμετρος των δικαιούχων.
Θέλω να είμαι ειλικρινής, το προτείνουμε, θα το κάνουμε, δεν θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Διότι η αγορά θα προσαρμοστεί. Αν το κράτος σου δίνει από τα 450 που έχει η γκαρσονιέρα τα 200, είναι ικανοί να το πάνε και 600. Δεν έχει όριο αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί σ’ ένα μεγάλο βαθμό με δυο τρόπους: Πρώτον, με ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα δημιουργίας προσιτής κατοικίας...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κοινωνική στέγη, άρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοινωνικής στέγης, ναι. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την Τράπεζα Στέγης που εμείς σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε. Δηλαδή να αποκτήσει το Δημόσιο μια Τράπεζα Στέγης, κατοικίες οι οποίες σήμερα είναι αναξιοποίητες, και ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και κίνητρα σημαντικά, ώστε οι ιδιώτες να φέρουν στην Τράπεζα Στέγης τα δικά τους σπίτια προς ενοικίαση μ’ ένα σταθερό ενοίκιο για μια πενταετία-δεκαετία με το κίνητρο να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Και ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα το κράτος να αναλάβει την ανακαίνιση αλλά και την κλιματική αναβάθμιση της κατοικίας. Άρα, θα το πάρεις πίσω σε 5-10 χρόνια αναβαθμισμένο το σπίτι σου. Άρα, να φτιάξεις μια Τράπεζα Στέγης για να μπορείς να δώσεις, σε προσιτή οικονομικά τιμή, κοινωνική κατοικία σε δικαιούχους.
Και το δεύτερο σκέλος που επίσης είναι κρίσιμο και σημαντικό, είναι να καταπολεμήσεις τη μάστιγα του Airbnb. Δεν γίνεται αλλιώς.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα μπει ένα όριο σ’ αυτό, το έχετε σχεδιάσει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς αυτό που έχουμε σχεδιάσει δεν είναι απλά όριο, εμείς λέμε κάτι πολύ σκληρό: Λέμε την απαγόρευση του Airbnb για τα Νομικά Πρόσωπα. Διότι τι γίνεται τώρα εδώ; Εντάξει, τα Φυσικά Πρόσωπα θα δώσουμε τη δυνατότητα να έχεις μέχρι ένα όριο. Έχεις κάποια σπίτια και θέλεις μέχρι δύο, τρία; Τρία. Αλλά όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα. Σήμερα έχουμε βαφτίσει «επενδυτές», κάποιους αετονύχηδες οι οποίοι έρχονται από διάφορες χώρες εδώ και παίρνουν μαζικά σπίτια σε χαμηλές τιμές και τα μετατρέπουν σε Airbnb για να κάνουν αυτή τη δουλειά, για να κερδίζουν χρήματα απ’ αυτή τη δουλειά. Αυτό είναι ένας άνισος ανταγωνισμός και για τους ξενοδόχους. Γιατί, αν θέλεις, φτιάξε ένα ξενοδοχείο, αν θέλεις να κάνεις μια επένδυση.
ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κι έχουν εργαζομένους.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι οποίοι έχουν εργαζομένους, πληρώνουν κανονικά.. Άρα λοιπόν αυτό πρέπει να σταματήσει, να μπει ένα όριο. Έγινε στη Βαρκελώνη, υπήρξε ένα κίνημα μεγάλο εκεί, έδωσε κάποια αποτελέσματα. Αν δεν γίνει αυτό, οι τιμές δυστυχώς θα ανεβαίνουν ψηλά διότι θα υπάρχει μικρή προσφορά και μεγάλη ζήτηση. Αυτοί είναι οι στοιχειώδεις κανόνες της αγοράς.
Και ο τρίτος πυλώνας είναι να φτιαχτούν και νέες κατοικίες. Μεσομακροπρόθεσμα, αυτό θα αποδώσει. Να αναλάβει το κράτος τη δυνατότητα, είτε με ΣΔΙΤ είτε αυτονόμως, να φτιάξει κατοικίες για να τις δώσει για κοινωνική κατοικία.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πριν σας πάω στην, Υγεία που εμάς μας απασχολεί πολύ σε αυτή την εκπομπή, θέλω να πάμε στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Πριν τρεις εβδομάδες παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Χτες στην εκπομπή εδώ παρουσιάσαμε για πολλοστή φορά μια περίπτωση έξωσης σε ευάλωτους ηλικιωμένους στη Χαλκιδική, η οποία απετράπη τελικά από την αντίδραση του κόσμου. Θέλω να σας ρωτήσω αν το πρόγραμμά σας αυτό είναι άμεσα εφαρμόσιμο, το πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θέλω να ξεφύγω από το ποιος έκανε τι, έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση, νομίζω ότι έχουν απαντηθεί, ο κόσμος όμως ανησυχεί. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει 2.500 πλειστηριασμοί.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και πού είστε ακόμα... Για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας, 700.000 υποθήκες έχουν περάσει στα funds. 700.000 κατοικίες αυτή τη στιγμή, που αντιστοιχούν σε κάποια δάνεια, είναι στα funds. Το σύνολο του μεγέθους, του κόστους εν πάση περιπτώσει των δανείων που αντιστοιχούν σε αυτές τις 700.000 κατοικίες είναι 40 δισ.
Το σχέδιο «Ηρακλής», έχει βαλτώσει. Δεν υπάρχει σχέδιο «Ηρακλής». Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν υπάρχει κανένα business plan το οποίο να τηρείται. Και η μόνη πιθανότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, είναι να προχωρήσουν σ’ ένα τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν θα πάρουν ακριβώς τα λεφτά τους πίσω αν πάνε σε πλειστηριασμούς, θα έχουν και αυτοί το σύνηθες φαινόμενο των ημερών, την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη.
Η μόνη λύση απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα πια που είναι και κοινωνικό πρόβλημα τεράστιο, αλλά και οικονομικό, δε λειτουργεί η οικονομία, 19 δις εγγυήσεις έχουν βάλει, ο μόνος τρόπος είναι να βρεθεί μια win-win λύση, να το πω έτσι. Μια λύση η οποία θα αποτρέψει αυτό το τσουνάμι των πλειστηριασμών που έρχεται. Και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα και σ’ αυτούς που έχουν πάρει τις κατοικίες αυτές να μην έχουν ζημία, να έχουν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους.
Έχεις αγοράσει ένα δάνειο υποθήκη σε κατοικία στο 30% της αξίας του; Θα πάρεις ένα 35%, δεν θα πάρεις 85%, 90%. Αυτό είναι το σχέδιό μας, το λέω πολύ λαϊκά τώρα και πολύ επιγραμματικά. Πώς το επιτυγχάνουμε αυτό; Πρώτα απ’ όλα νομοθετούμε. Η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα funds, μας έφερε ένα καλό νέο κι ένα κακό νέο, να το πω έτσι.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ότι πρασίνισαν οι τράπεζες, είναι το καλό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κακό νέο είναι ότι το πήραν τα funds και είναι ανεξέλεγκτα και θα διαλύσουν σε πλειστηριασμούς όλη την κοινωνία, αν δεν βάλουμε όρους. Το καλό νέο είναι ότι τα ξεφορτώθηκαν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια, άρα δεν έχουν σοβαρό θέμα βιωσιμότητας. Κυρίως όμως, για μας το καλό νέο, που θέλουμε να είμαστε κυβερνήτες και να δράσουμε προς το δημόσιο συμφέρον, είναι ότι η διαχείριση τώρα εναπόκειται στους νόμους που εμείς θα επιβάλλουμε.
Δεν θα έρθει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο SSM κτλ. να μας πουν ότι «εδώ προσέξτε, είναι ένα ευαίσθητο θέμα οι τράπεζες» κτλ. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να νομοθετήσουμε. Δε θα ρωτήσουμε ούτε την κ. Λαγκάρντ γι` αυτό, ούτε κανέναν άλλον.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ούτε τον Σολτς. Τον συναντήσατε πρόσφατα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Σολτς μια χαρά μας τα είπε προχθές που πήγα και τον συνάντησα. Δεν είχε κανένα θέμα να εφαρμόσουμε μια πολιτική καθαρά ευρωπαϊκή, μια πολιτική όμως προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνίας. Και είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε επί μακρόν για τα ζητήματα αυτά. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Έλεγα, ότι εκεί έχουμε καταθέσει μια πρόταση, η οποία βάζει ένα πλαίσιο λειτουργίας στα funds, επιτέλους, γιατί είναι ανεξέλεγκτα. Τα φορολογεί. Οποιαδήποτε ανώνυμη επιχείρηση έχει φόρο, οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι βάζει μια Εποπτική Αρχή, η οποία ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία των αγοραπωλησιών. Και κυρίως, το πιο σημαντικό απ’ όλα κατά την άποψή μου, είναι ότι νομοθετούμε την κατάργηση του Πτωχευτικού της Νέας Δημοκρατίας, που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Άρα, επαναφέρουμε νομική προστασία στην πρώτη κατοικία και υποχρεωτικότητα στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Άρα δεν θα μπορεί να φύγει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα μπορεί να φύγει από το τραπέζι. αν φύγει, θα πάει στη δικαστική οδό, θα κρίνει ο δικαστής. Όπως με τον νόμο Κατσέλη. Και ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι μια πολύ απλή και σύντομη διαδικασία, με μια πλατφόρμα που σου δίνει δυο εναλλακτικές. Μια βραχυχρόνια ρύθμιση με πολύ γενναίο κούρεμα και μια μακροχρόνια ως 35 έτη με χαμηλές δόσεις αποπληρωμής. Και επιδότηση από την πλευρά του κράτους, προσέξτε, αυτό είναι κι ένα τυράκι και προς τα funds. Διότι φτιάχνοντας ένα Ειδικό Διαρθρωτικό Ταμείο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, να χρηματοδοτήσουμε τις επιδοτήσεις των ρυθμίσεων, να χρηματοδοτήσουμε τα επιτόκια τα οποία έχουν ανέβει στο θεό για να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Άνθρωποι που πήραν επιτόκια κυμαινόμενα, με την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν βρεθεί να πληρώνουν πάνω από 150, 200, 250 ευρώ η δόση τους.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Δυο μισθοί το χρόνο, ή κάτι τέτοιο, είναι έξτρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν έχουμε ένα ολιστικό σχέδιο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Πρέπει να σας πω ότι έχει και τη σφραγίδα της Λούκας Κατσέλη, η οποία ως πολιτικός συνέδεσε το όνομά της με την προστασία της πρώτης κατοικίας την περίοδο της μνημονιακής κρίσης στην Ελλάδα.
ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τότε βέβαια δεν το είχατε ψηφίσει, λένε οι επικριτές σας και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία, τον νόμο Κατσέλη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν ένα κόμμα που ο ρόλος του στην αντιπολίτευση ήταν να ασκεί κριτική σε όλη τη μνημονιακή πολιτική εκείνης της περιόδου. Άρα δεν μετανιώνω γι` αυτό, θεωρώ ότι το κάθε κόμμα έχει τον ρόλο του. Δεν ήταν τότε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στην αντιπολίτευση. Όμως οφείλω να σας πω επίσης ότι υπήρξαν μια σειρά από νομοσχέδιο εκείνης της περιόδου, που παρά το γεγονός ότι τα καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε εκφραστεί με θετικό τρόπο γι` αυτά. Ένα απ’ αυτά ήταν ο νόμος Κατσέλη. Ένα δεύτερο ήταν ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Η κ. Κατσέλη ήταν δίπλα σας στην παρουσίαση του προγράμματός σας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα έχει ρόλο η κ. Κατσέλη σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θα έχει ρόλο.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τι ρόλο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε να το δούμε όταν έρθει η ώρα.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Αφήστε το για έκπληξη. Πάω στην Υγεία, κ. Πρόεδρε, γιατί δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο. Και θέλω να σας πάω και στα ζητήματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βέβαια στις συνεργασίες, γιατί θα είναι λάθος μεγάλο να μη σας ρωτήσω γι` αυτά.
Στην Ελλάδα θρηνήσαμε 36.000 ανθρώπους από την πανδημία. Είναι μια είδηση η οποία περνά στα χαμηλά. Σύμφωνα με τους γιατρούς τους οποίους φιλοξενούσαμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η υπερβάλλουσα θνητότητα οφείλεται εν πολλοίς στην υποστελέχωση και η υποστελέχωση οδήγησε σε υπονοσηλεία. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι γιατροί που βγάζαμε εδώ όλη την περίοδο της πανδημίας.
Σήμερα ήρθε να επιβεβαιώσει την απογοητευτική κατάσταση στο ΕΣΥ, μια επιστολή της κ. Γκάγκα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών. Θέλω να μου πείτε πώς γίνεται να ανατάξετε εσείς το ΕΣΥ, που σας ακούω και το λέτε, και αν αυτή η ανάταξη του ΕΣΥ έχει μόνιμες προσλήψεις σε αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι έχουμε στο πλευρό μας σ’ αυτή την εκλογική μάχη πολύ διακεκριμένους επιστήμονες στον χώρο της Υγείας και στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας. Επικεφαλής μας είναι ο Όθωνας Ηλιόπουλος με πολύ σημαντικές σπουδές και πολύ παρουσία στις ΗΠΑ, ο κ. Γεροτζιάφας, η κ. Λινού, στην Α’ Θεσσαλονίκη και στα βόρεια της Β’ Αθήνας, αντίστοιχα, και ο κ. Τσακρής, ο λοιμωξιολόγος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έχει ένα ενδιαφέρον αυτό, διότι άλλοι υποτίθεται μιλούσαν για αριστεία και για επιστήμη και έγραψαν την επιστήμη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους με την πορεία της πανδημίας.
Θέλω λοιπόν να πω το εξής: Ότι με την πανδημία, υπέστημεν ένα μεγάλο σοκ. Και πίστευε κανείς ότι αυτό το σοκ, δηλαδή να βλέπει ότι η χώρα είναι στις χειρότερες σε σχέση με τους θανάτους σε όλο τον δυτικό κόσμο, όπως είπα πιο πριν, από τις χειρότερες. Και πίστευε κανείς ότι μετά απ’ όλο αυτό, θα υπήρχε ένας συγκλονισμός, ας το πω έτσι, μια ευαισθητοποίηση, να συνειδητοποιήσουμε και να κάνουμε συλλογική προτεραιότητα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Διότι πριν από ενάμισι, δυο χρόνια έτρεμε το φυλλοκάρδι μας, τα ξεχνάμε εύκολα αλλά αυτό συνέβαινε, πλούσιοι και φτωχοί στο ΕΣΥ προσφεύγαμε. Και τώρα το αφήνουμε ακόμα πιο απαξιωμένο. Η κατάσταση είναι δραματική στα δημόσια νοσοκομεία, είχα την ευκαιρία και την εμπειρία να έχω πρόσβαση σε αυτά εσχάτως και έχω την εικόνα. Είναι δραματική.
Τι μπορεί να γίνει τώρα λοιπόν: Κατ` αρχάς δεν μπορούν να γίνουν θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά θεωρώ ότι έχουμε μια ηθική και πολιτική υποχρέωση στους ανθρώπους εκείνος που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, τους γιατρούς τους επικουρικούς και τους νοσηλευτές τους συμβασιούχους, να τους εντάξουμε στο ΕΣΥ.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Μόνιμα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό εννοώ, μονιμοποίηση. Είναι ηθική υποχρέωση. Δεύτερον: Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά. Δεν μπορείς να φτιάξεις το ΕΣΥ αν δεν δαπανήσεις χρήματα για να έχεις περισσότερους νοσηλευτές, περισσότερους γιατρούς. Και για να έχεις περισσότερους γιατρούς, πρέπει να δώσεις κίνητρα. Γιατί ένα παιδί το οποίο έχει περάσει τη μισή του ζωή στα θρανία, να μην πάει στην Κύπρο που δίνουν σε πρωτοδιοριζόμενο 3 και 4 χιλιάδες και να έρθει εδώ που δίνουν 800; Γιατί; Ποιος θα δώσει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα;

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Η φίλη μου η Νεφέλη έφυγε και πήγε στο Βερολίνο και κάνει τη γιατρό εκεί, γιατί εδώ η κατάσταση ήταν ένα δράμα στο δημόσιο νοσοκομείο. Και τα παράτησε και πήγε εκεί, και ζει με κανονικές συνθήκες...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι τη γνώρισα τη φίλη σας τη Νεφέλη στην τελευταία μου συγκέντρωση σε Έλληνες ομογενείς και συνομίλησα μαζί της. Αν είναι η ίδια.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Η κατάσταση είναι τραγική.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφετε. Η Νεφέλη και η κάθε Νεφέλη, γιατί δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη Νεφέλη, αγόρια και κορίτσια επιδιώκουν να πάνε σε μια χώρα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν μια αξιοπρέπεια.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πώς θα τη γυρίσετε πίσω λοιπόν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που σχεδιάζουμε, αυτό το οποίο έχουμε ανακοινώσει, αυτό το οποίο δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε, είναι 2.000 ευρώ ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου γιατρού και ανάλογα, το μισθολόγιο στο ΕΣΥ θα διαμορφωθεί. Κοιτάξτε, θα μας πουν «μα πού θα τα βρείτε τα λεφτά;». Αυτό δε θα μας πουν; Αυτοί που έδωσαν 10 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, θα έχουν το θράσος να μας πουν «πού θα βρείτε τα λεφτά για να πληρώσετε το γιατρό τον πρωτοδιοριζόμενο, να έχει 2.000 ευρώ;».

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Άρα, τα χρήματα υπάρχουν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θα μας πουν, αυτοί που έφτιαχναν εταιρείες, τρεις μέρες πριν τους διαγωνισμούς, τους στημένους διαγωνισμούς. Δεν έχουν αφήσει τίποτα. Έχουν το θράσος να μας πουν «πού θα βρείτε τα λεφτά;». Αυτά δεν θέλει να κουβεντιάσουμε ο κ. Μητσοτάκης και δεν θέλει να πάμε σε μια συζήτηση. Διότι εδώ υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες, μεγάλες κοινωνικές ανάγκες. Και εδώ δεν είναι να βρεις τα λεφτά για τον γιατρό, τα λεφτά για τον γιατρό πρέπει να τα βρεις για να μπορεί να είναι ήσυχος ο ηλικιωμένος, ο οποίος θα βρεθεί στην ανάγκη να πάει σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Διάβαζα πριν από λίγο μια πολύ δυσάρεστη είδηση, σήμερα. Μια έγκυος γυναίκα στην Κέρκυρα, έχασε το παιδί της –στην Κέρκυρα, όχι στους Οθωνούς- επειδή δεν υπήρχε μέσο αεροδιακομιδής για να μεταφερθεί από το νοσοκομείο της Κέρκυρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Στο Καστελόριζο τετράχρονο προχθές μεταφέρθηκε στην Αττάλεια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι το Turkagean και στην Υγεία, όχι μόνο στη διαφημιστική καμπάνια που κάνει η Τουρκία. Αυτό είναι το Turkagean. Να τα χαιρόμαστε τα Rafale. Καλά να τα έχουμε τα Rafale αλλά όταν δεν έχουμε ένα Super-Puma να μεταφέρει τον ασθενή από την Κέρκυρα στα Γιάννενα και το παιδάκι από το Καστελόριζο στη Ρόδο, τότε είμαστε για κλάματα.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Παραιτήθηκε κι ένας γιατρός από τη Σέριφο. Γύρισε, παιδί του brain-drain από τη Σουηδία, πέρασε στη Σέριφο και τον πέρασαν ΕΔΕ γιατί ήθελε να φτιάξει αποθεματικό φαρμάκων.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το διάβασα κι αυτό και ήταν πράγματι μια καταγγελία η οποία σε αφήνει άναυδο. Κι ένας γιατρός που, απ’ ό,τι διάβασα, ήταν πολύ αγαπητός στη Σέριφο, ήταν ο αγαπημένος άνθρωπος της Σερίφου για όλους τους κατοίκους.
Εδώ μπαίνει μια άλλη οπτική της έννοιας της ασφάλειας. Διότι η ασφάλεια, βεβαίως, είναι και το θέμα της εγκληματικότητας, που ούτε εκεί τα πάμε καλά, αλλά ασφάλεια είναι να μπορείς να αισθάνεσαι ως πολίτης ότι έχεις ένα κράτος να σε προστατεύσει σε μια δύσκολη στιγμή. Αυτό είναι η ασφάλεια. Και δυστυχώς, η χώρα μας έχει κατρακυλήσει πάρα πολύ πίσω. Ακόμα και την περίοδο των μνημονίων, υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια στον μέσο πολίτη από αυτό που αισθάνεται σήμερα. Μεγαλύτερη αίσθημα ασφάλειας.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Μιλάτε για την ασφάλεια με άλλους όρους. Θέλω να μείνω λίγο στην ασφάλεια όπως την εννοεί η κυβέρνηση και μετά να πάμε στις συνεργασίες. Αυτά τα 4 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 3 ή 4 νέα Αστυνομικά Σώματα τα οποία έχουν κατά βάση έχουν ως κύριο μέλημά τους την καταστολή και όχι την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Στο μεταξύ έχουμε πιστολίδια σε όλα τα σημεία της Αττικής και μέρα μεσημέρι, θυμάστε τι έγινε στη Νέα Σμύρνη. Με αυτό τι θα συμβεί; Γιατί υπάρχει μια πολύ στρεβλή προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και δε θέλω να βάλω και την υπόθεση της Greek Mafia γιατί γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο το θέμα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τη βάλετε όμως, γιατί αν δεν τη βάλετε δεν θα έχουμε μια συνολική εικόνα. Πρέπει να τη βάλετε, διότι σήμερα, μετά από δυο χρόνια πανηγυρίζουμε διότι μετά από δυο χρόνια έγινε μια σύλληψη για υπόπτους που αφορούν τον Καραϊβάζ, τη δολοφονία του.
Είναι πολύ θλιβερή αυτή η ιστορία και είναι πολύ θλιβερή διότι εγώ θα ας πω τη γλώσσα της αλήθειας. Εδώ υπάρχει ένα πολύ εκτεταμένο κύκλωμα, μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, επίορκων αστυνομικών που επί των ημερών μας, τη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, είχε αναλάβει με δικές μου εντολές να τους παρακολουθεί -διότι τότε η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, δεν παρακολουθούσε το πολιτικό σύστημα τους πολιτικούς αντιπάλους, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδόν όποιον μιλάει ελληνικά, για να δίνει πληροφορίες σ’ έναν ανασφαλή και επίορκο πρωθυπουργό, διότι είναι παραβίαση του Συντάγματος αυτό- η ΕΥΠ παρακολουθούσε το έγκλημα. Η ΕΥΠ καταπολεμούσε και παρακολουθούσε τη Greek Mafia. Και τώρα διοικείται από τη Greek Mafia. Αυτή είναι η διαφορά.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Διοικείται, λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βέβαια, διοικείται. Εγώ δεν θα πάω στις περιπτώσεις των πολιτικών ούτε των αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων ούτε σε όλους αυτούς. Εγώ θα πω για την περίπτωση Seaford, μιας γυναίκας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Facebook, η οποία καταγγέλλει ότι η ΕΥΠ μαζί με το Predator την παρακολουθούσε. Και ότι μόλυναν το κινητό της τηλέφωνο μέσα από το μήνυμα που αφορούσε το ραντεβού του εμβολιασμού της, το οποίο, ποιος θα το γνώριζε το μήνυμα που αφορούσε τον εμβολιασμό της; Θα το γνώριζαν προφανώς μονάχα όσοι είχαν τη δυνατότητα σε πολύ αυστηρά δεδομένα.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το emvolio.gr
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βέβαια.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα την αλλάξετε εσείς την ΕΥΠ, δηλαδή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτές λοιπόν δεν είναι μαφιόζικες πρακτικές; Τι είναι αυτές οι πρακτικές; Τι εννοείτε αν θα την αλλάξω; Τους ανθρώπους αυτούς που θα βρούμε εκεί μέσα;

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Αν θα την ελέγξετε με κάποιον τρόπο, να υπάρχουν εκείνες οι θεσμικές θωρακίσεις...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι άνθρωποι αυτοί που είναι εκεί μέσα θα φύγουν τρέχοντας μετά το βράδυ των εκλογών. Τρέχοντας θα φύγουν, δεν θα χρειαστεί να τους αλλάξουμε. Το θέμα είναι αν θα αλλάξουν οι πρακτικές, αν θα σταματήσουν οι επίορκοι να βρίσκονται μέσα στα Σώματα της Αστυνομίας, της ΕΥΠ...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Άρα, θα φέρετε δομικές αλλαγές.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, η μεγάλη δομική αλλαγή θα είναι ότι πρέπει να μπουν κανόνες στη λειτουργία για περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη λογοδοσία.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τι εννοείτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μια σειρά από κανόνες, τους έχουμε εξαγγείλει άλλωστε. Θεωρούμε ότι θα πρέπει ο Διοικητής της ΕΥΠ να αποφασίζεται, να εκλέγεται με διευρυμένη πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ας πούμε 3/5;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία σε κάθε κίνηση. Θα πρέπει να οριστεί νομοθετικά η έννοια της εθνικής ασφάλειας, ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να υπάρξει. Δε μπορεί κανείς με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια να παρακολουθεί όποιον θέλει, όποιον επιθυμεί, όπως μας έλεγε αυτή η κ. εισαγγελέας, η κ. Βλάχου -ξεχάστηκε τ’ όνομά της-, η οποία μας είπε ότι «εγώ άμα γουστάρω μπορώ να παρακολουθώ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Πιάνουμε όμως ένα θέμα τώρα, το θέμα των υποκλοπών, των παράνομων παρακολουθήσεων. Εγώ μόνο ένα πράγμα θέλω να πω. Δεν θα ξεχαστούν αυτά. αυτά τα εγκλήματα εις βάρος της δημοκρατίας, δεν θα ξεχαστούν.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ειδικό Δικαστήριο άρα; Τι;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ λέω ότι δεν θα ξεχαστούν. Και λέω ότι η επόμενη Βουλή θα αναλάβει την ευθύνη να τα διερευνήσει μέχρι τέλους. Αν κάποιοι νόμιζαν ότι επειδή διόρισαν έναν δικαστή ο οποίος θέλησε να τα κουκουλώσει, ότι θα ξεμπλέξουν με τις βαρύτατες και ποινικές τους ευθύνες για την κατάλυση των κανόνων της δημοκρατίας, γελιούνται.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα κάνω μια μικρή παύση για να πάω λίγο πίσω στο ζήτημα της Αστυνομίας. Γιατί εδώ, ξέρετε, είμαστε από τις ελάχιστες εκπομπές που δείχναμε τα ανοιγμένα κεφάλια των φοιτητών από τις κρότου λάμψης στο ΑΠΘ, δείξαμε το γερανό που πήγε πάνω στους διαδηλωτές. Θέλω να μου πείτε, με τα ΜΑΤ τι θα γίνει; Φταίνε τα ΜΑΤ, φταίνε οι εντολές τους, φταίει η εκπαίδευσή τους; Τι φταίει σε αυτή την Αστυνομία η τόσο εύκολα αυθαιρετεί;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε μεγάλο βαθμό φταίει το κλίμα της ατιμωρησίας, το οποίο έχει κυριαρχήσει. Όταν έχεις μια φυσική αλλά κυρίως μια πολιτική ηγεσία που σου εμπνέει αυτό το συναίσθημα, ότι είσαι ανεξέλεγκτος, ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα -όπως έλεγε ο αείμνηστος πατέρας Μητσοτάκης, «εσείς είστε το κράτος», είχε πει κάποια στιγμή-, τότε πράγματι μπορεί να υπάρχουν τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε πολύ συχνά μπροστά μας να συμβαίνουν. Άρα, νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι θέμα της πολιτική ηγεσίας το ποιο κλίμα θα εμπεδώσει. Ξέρετε, δεν θέλω να ισχυριστώ ότι οι αστυνομικοί έχουν την ευθύνη για όλα. Γιατί πολλοί απ’ αυτούς είναι νέα παιδιά, μικρά παιδιά...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Και χαμηλά αμειβόμενοι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εργαζόμενοι είναι και σε δύσκολες συνθήκες, όταν είσαι στον δρόμο, όταν είσαι εκτεθειμένος στο έγκλημα, στη βία. Νομίζω ότι αυτό το οποίο φταίει είναι ότι υπάρχει ένα αχαλίνωτο από την πλευρά της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας και έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να καθαρίσει και από τους επίορκους αστυνομικούς όπως είπα και πριν, με πολύ σοβαρές παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν. Κυρίως όμως θα πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια κι ο ίδιος ο αστυνομικός, να στηριχθεί από την πολιτεία για να έχει και η πολιτεία πολύ σοβαρές απαιτήσεις, να λειτουργεί επαγγελματικά.
ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πάμε στις συνεργασίες γιατί είναι η καυτή συζήτηση των ημερών. Είπατε για το τι θα κάνετε, δεν έχουμε πει με ποιον θα το κάνετε και θέλω να μου πείτε για να ολοκληρώσουμε σιγά-σιγά, με βάση τα νέα δεδομένα υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τον Γιάνη Βαρουφάκη ώστε να διαμορφωθεί μία προοδευτική συγκυβέρνηση;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα με ρωτάτε λες και με τον κ. Βαρουφάκη μπορούμε να φτιάξουμε κυβέρνηση.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα σας ρωτήσω και για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λες και είναι η υπερδύναμη του πολιτικού συστήματος και με ρωτάτε αν θα φτιάξουμε κυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη.
Θα σας πω ποια είναι η πρότασή μας. Εμείς ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή στις εκλογές της 21ης του Μάη. Όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η λαϊκή εντολή, ζητάμε να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, για να διαμορφωθούν οι συνθήκες να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις εκλογές της απλής αναλογικής. Να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, για μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης να πάει χαμένη. Και λέμε ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 32% στην ήττα του. Με μια αύξηση σημαντική του ποσοστού του, μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα. Αλλά είναι σαφές ότι θα φανεί η επιθυμία των κομμάτων να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η διαμόρφωση των συσχετισμών από την κάλπη είναι αυτή που θα βάλει τους όρους, να είστε βέβαιη γι` αυτό.
Από ‘κει και πέρα, εγώ ένα πράγμα καταλαβαίνω από την εμπειρία που έχω την πολιτική. Την επομένη των εκλογών, όλα αυτά τα κόμματα, τα προοδευτικά κόμματα που για λόγους εύλογους, ανταγωνισμού -διεκδικούμε τους ίδιους ψηφοφόρους πολλές φορές-, σήμερα αποκρούουν αυτή την πρόταση που έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη θα το σκεφτούν και μια δεύτερη και μια τρίτη φορά, για τον εξής απλό λόγο: Ότι η δεύτερη κάλπη, αν υπάρξει, θα είναι δημοψήφισμα, δεν θα είναι κάλπη. Θα είναι μια κάλπη για δύο. Θα είναι για το ποιος θα βγει πρώτος για να πάρει το μπόνους των 40 εδρών. Έτσι δεν είναι;

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Άρα θα συμπιεστούν, λέτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν κανένας δεν θα έχει όφελος από τα μικρότερα λεγόμενα κόμματα, από αυτή τη διαδικασία. Τώρα, όμως, ποια είναι η ουσία: Η ουσία είναι ότι σε αυτή την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να υπερψηφιστεί για να νικηθεί ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του και να φτιαχτεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, να μην πάμε σε δεύτερη κάλπη.
Ρωτάτε διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ και καλά κάνετε, πώς και τι, αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν σας να ρωτάει τον κ. Μητσοτάκη «ποιος είναι ο στόχος σου, αδερφέ; Να μας πας σε δεύτερη και σε τρίτη και σε τέταρτη; Έχεις να συνεργαστείς με κανέναν; Σου περνά ποτέ απ’ το μυαλό η ιδέα, αντί να διεμβολίζεις όλα τα άλλα κόμματα να συνεργαστείς μαζί τους;».

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το χαρακτηρίσατε «κόμμα ανάδελφο»...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το χαρακτήρισα ανάδελφο όχι τόσο για τις πολιτικές του θέσεις, αλλά διότι τακτική του όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια, ήταν μια τακτική καταστροφής, όλων των υπολοίπων κομμάτων γύρω του. Και στα δεξιά του και προς τ’ αριστερά του. Ήταν μια τακτική διεμβολισμού, αποστασιών, εκβιασμών, διάλυσης, καταστροφής. Αυτό έχει δημιουργήσει τείχη. Πώς θα καθίσει τώρα ο Ανδρουλάκης που τον άκουγε στο κινητό του τηλέφωνο, που τον παρακολουθούσε, στο ίδιο τραπέζι να συνεργαστούν; Είναι κομματάκι δύσκολο. Εντάξει, μ’ εμένα μπορεί να έχει διαφορές, αλλά τουλάχιστον εγώ δεν τον παρακολουθούσα ούτε επιχείρησα με τόσο άτσαλο τρόπο να διεμβολίσω το κόμμα του όπως έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ξημερώνει Σάββατο και στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μια συνέντευξη και σχολιάζοντας τα περί κυβέρνησης ανοχής είπε ότι δεν είναι μια κυβέρνηση αξιόπιστη και σταθερή στην πάροδο του χρόνου». Τι απαντάτε; Αφού debate δεν γίνεται, να τα πείτε εξ αντιπροσώπου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απαντώ το εξής: Από τους υπάρχοντες σήμερα συνδυασμούς κυβερνήσεων συνεργασίας πάνω στο τραπέζι, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι η προοπτική μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας του πρώτου κόμματος, που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με το τρίτο κόμμα, που θα είναι το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερή, πάνω σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι πρόγραμμα ανάτασης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας. Νομίζω ότι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε όλοι οι σοβαροί άνθρωποι με τους οποίους μπορεί κανείς να συζητήσει, τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. Γιατί εγώ δεν συνομιλώ μόνο εντός της Ελλάδας, συνομιλώ και εκτός της Ελλάδας.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το πιάνω ως συνέχεια της κουβέντας μας για τον κ. Σολτς. Εννοείτε ότι δεν είστε απομονωμένος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, κάθε άλλο. Αυτό είναι αυτονόητο ότι δεν είμαι απομονωμένος. Πώς να είμαι απομονωμένος; Διετέλεσα πρωθυπουργός τεσσεράμισι χρόνια, έχω σταθερή παρουσία στα ευρωπαϊκά πράγματα, συνομιλώ, είμαι σχεδόν, ας το πω έτσι, εδώ και επτά χρόνια έχω γίνει κομμάτι ουσιαστικό της πολιτικής οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Συνομιλώ και με συντηρητικούς πολιτικούς στην Ευρώπη. Προχθές συναντήθηκα με τον κ. Ντε Γκίντος, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ραχόι. Θέλω να πω ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση μακριάς πνοής και σταθερότητας στην Ελλάδα, η οποία όμως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαμετρικά αντίθετο με αυτό που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Για να κλείσουμε, παρ’ ότι είναι πολλά τα ερωτήματα ακόμη αλλά δεν μπορεί να τελειώσει αυτή η συζήτηση σε μια συνέντευξη...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για τα μικρά κόμματα, τα λεγόμενα, πάντα, ξέρετε κάτι; Ένα θέμα είναι η ευθύνη που θα αναλάβουν την επομένη των εκλογών. Διότι η απλή αναλογική δεν είναι μόνο όφελος, έχει και ευθύνη.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Αν βγαίνουν τα κουκιά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν βγαίνουν οι αριθμοί, δεν θα υπάρχει καμία ευθύνη. Αν δεν βγαίνουν, όμως, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το δεδομένο, την πιθανότητα ότι πρέπει να αναλάβουν ευθύνη.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Αν βγαίνουν τα κουκιά, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταλαβαίνω όλη αυτή την προεκλογική αντιπαράθεση και καταλαβαίνω γιατί ο κ. Βαρουφάκης θυμήθηκε τις εμμονές του με τη «Δήμητρα» κτλ., για να είναι στην επικαιρότητα να κερδίσει ψήφους κτλ. Βέβαια δώρο στον Μητσοτάκη δίνει. Είναι προφανές. Του δίνει τη δυνατότητα να ξαναζεστάνει το κρύο φαγητού του ’15, τον φόβο κτλ.
Εγώ αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, όμως, είναι αυτή την ακραία ρητορική ώρες ώρες. Δεν μπορεί να βγαίνει ο αγαπητός Γραμματέας του ΚΚΕ και να λέει ότι η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Είπε ότι συγκαταλέγεται στις χειρότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια λεκτική ακρότητα που δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε το ΚΚΕ. Η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης έχει όλα τα ΜΜΕ με το μέρος του, έχει την ενημέρωση 108, έχει χίλιους δυο τρόπους για να βάλει ατζέντα, δεν χρειάζονται οι προοδευτικές δυνάμεις να στρώνουν το χαλί στον κ. Μητσοτάκη να βάζει ατζέντα. Διότι οι πολίτες όλοι γνωρίζουν και πώς κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι μάχες έδωσε για να κρατήσει όρθια αυτή την κοινωνία και κυρίως τους πιο αδύναμους. 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ήταν εκτός του ΕΣΥ. 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, με τρόικα. Δεν μπορεί να λέγονται αυτές οι κουβέντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε εντός. Δεν μπορεί να λέγονται αυτές οι κουβέντες, ακόμα και στην πιο υπερβολική αντιπαράθεση που το έχουν αυτό οι εκλογές. Νομίζω ότι πρέπει κάπου να κρατήσουμε ένα επίπεδο που θα έρχεται σ’ επαφή με την πραγματικότητα. Διότι δεν είμαστε στην εποχή «τι Πλαστήρας τι Παπάγος», τι Μητσοτάκης, τι Τσίπρας... Τι να κάνουμε τώρα; Θα μας κρίνει η Ιστορία.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ένα τελευταίο ερώτημα: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού: Υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, εσείς πώς το ακούτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιος είναι ο ειδικός σκοπός;

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Δεν ξέρω, η επενδυτική βαθμίδα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ε, τώρα θα βάλω τα γέλια... Η επενδυτική βαθμίδα, που την έταζε ο κ. Μητσοτάκης από τις εκλογές του ’19 και κάθε 6 μήνες, και τελικά δεν την έφερε. Δεν υπάρχει κανένας ειδικός σκοπός.
Ο ειδικός σκοπός είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία. Είναι να ελαφρύνουμε αυτό το σώμα της μεσαίας τάξης απ’ αυτή τη δυσβάσταχτη έμμεση φορολογία, να δώσουμε ανάσες, να αυξήσουμε τους μισθούς, να συγκρατήσουμε τις τιμές, να στηρίξουμε την κοινωνία, το κοινωνικό κράτος, το Σύστημα Υγείας. Αυτός είναι ο ειδικός σκοπός. Είμαστε ικανοί για τους ειδικούς σκοπούς εμείς, κ. Γιάμαλη. Δεν υπήρξε πιο ειδικός σκοπός από αυτόν που ανέλαβα εγώ το ’15. Ειδικότερος σκοπός από αυτόν δεν υπήρξε στην ιστορία της χώρας.
Τρεις πρωθυπουργοί πιο πριν, την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Κι εμείς φτάσαμε το κάρο μέχρι το τέλος και σώσαμε την πατρίδα. Άρα λοιπόν είμαστε δοκιμασμένοι και στους ειδικούς σκοπούς και στους ειδικότερους. Τώρα ο ειδικός σκοπός είναι επιτέλους αυτός ο τόπος κι αυτός ο λαός να δει μια άσπρη μέρα, να δει μια αλλαγή, να αισθανθεί μια αλλαγή, να έρθει δικαιοσύνη στη ζωή μας. Αυτός είναι ο ειδικός σκοπός.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το «δικαιοσύνη παντού». Άρα το καλό σενάριο του Ιουλίου για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Του Ιουλίου; Τι εννοείτε;

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Έτσι φαίνεται. Να τελειώσει ο Ιούνιος να ξέρουμε τι γίνεται...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα έχουμε εκλογές 21 Μάη, εσείς πήγατε στον Ιούλιο; Βιάζεστε να πάτε για μπάνια, κ. Γιάμαλη.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κάτι μου λέει ότι θα δυσκολευτώ, κ. Τσίπρα, γιατί βλέπω και δεύτερη κάλπη εγώ στο βάθος. Μένει να φανεί, γιατί μ’ έχετε μπερδέψει με την κυβέρνηση ηττημένων που δεν θα την κάνετε. Γιατί θέλετε να είστε δεδομένα πρώτοι;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν γνωρίζω πουθενά να κάνουν κυβέρνηση οι ηττημένοι, νικητές κάνουν κυβέρνηση παντού. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει για να ανοίξει ο δρόμος, να φτιαχτεί η προοδευτική κυβέρνηση, να έρθει η αλλαγή.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το σενάριο λοιπόν του τέλους Μαΐου είναι Τσίπρας πρωθυπουργός και πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θα το ξέρουμε μάλλον την Κυριακή, πιο νωρίς.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κύριε Τσίπρα να σας ευχαριστήσω πολύ που ξενυχτήσατε απόψε μαζί μου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Να είστε καλά, να ευχηθώ καλή δύναμη στις μέρες που έρχονται, είναι πολύ κουραστικές και για εσάς και για τον δικό μας κλάδο. Καλή δύναμη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.