Συνέντευξη πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha στην εκπομπή «Happy Day» και την Σταματίνα Τσιμτσιλή
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Να πω καλημέρα και ότι είναι πολύ μεγάλη μου τιμή και χαρά που είστε εδώ και θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα. Καλημέρα σε όλους και δική μου χαρά που βρίσκομαι εδώ.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και το λέω γιατί το ότι πέραν του ότι για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση γιατί θα προσπαθήσω να σας γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που θα μου δώσετε, είναι και πρόκληση γιατί είστε ένας άνθρωπος που δεν συνηθίζει να αποκαλύπτει πιο προσωπικά κομμάτια του εαυτού του.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Χαίρομαι. Οπότε ελπίζω να την απολαύσουμε. Να πω ότι πριν από λίγα 24ωρα είχαμε την επίσημη ανακοίνωση της προεκλογικής περιόδου. Πώς νιώθετε τις δυνάμεις σας και γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι για 5 χρόνια δώσατε κάποιες εξετάσεις. Τι είναι αυτό το διαφορετικό που μπορείτε να κάνετε αυτή τη φορά; Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το άφθαρτο. Το καινούργιο. Το διαφορετικό. Το εκτός συστήματος. Τώρα τι είναι για τον κόσμο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα. Νομίζω ότι και η εμπειρία είναι πολύ χρήσιμο πράγμα. Ο κόσμος θέλει αλλαγή, αλλά θέλει και σιγουριά. Και νομίζω ότι έχοντας την εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της και βλέποντας και νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί να το καταλάβει αυτό, διότι εμείς κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Με την τρόικα, με τα μνημόνια, με δημοσιονομική αυστηρότητα και προσαρμογή και μετά καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος, να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις να μπορούν να κυβερνάνε με το δικό τους πρόγραμμα.
Και ήρθε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Υπήρξαν προσδοκίες, υπήρξαν ελπίδες ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα. Δεν πήγανε όμως καλύτερα. Νομίζω ότι το συναίσθημα, τουλάχιστον αυτό εγώ συναντώ όπου βρεθώ, είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη δυσαρέσκεια. Υπάρχει ένας κόσμος που αισθάνεται ότι οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν και ειδικότερα αναφέρομαι στη μεσαία τάξη. Αλλά και άλλοι που θεωρούν ότι στοχοποιήθηκαν, όπως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι. Άρα, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και ξέρει και μπορεί να φέρει την αλλαγή.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Από την άλλη, όμως, κ. Πρόεδρε, είναι τόσο δύσκολη η οικονομική κατάσταση και εντός και εκτός συνόρων, που ο κόσμος αναρωτιέται: Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το μείγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί, οκ, θέλω να πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και να είναι πιο χαμηλές οι τιμές, θέλω στα καύσιμα να είναι πιο χαμηλές οι τιμές, αλλά δεν αντέχω να με φορολογήσουν πάλι με χίλιους διαφορετικούς φόρους. Πώς θα πετύχετε εσείς αυτό το μείγμα ώστε να είναι η κατάσταση πιο υποφερτή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα θα συμφωνήσω μαζί σας ότι περνάμε μια κρίση ακρίβειας, η οποία δεν είναι ελληνική. Αλλά νομίζω ότι η αισχροκέρδεια είναι ελληνική, είναι ελληνικό φαινόμενο. Τουλάχιστον σε αυτή την ένταση. Διότι δεν δικαιολογείται η χώρα να είναι πρώτη στην ακρίβεια των τιμών στο ρεύμα, στη βενζίνη. Έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε αυτές τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα, τον χαμηλότερο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα, εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιφάσεις. Με ρωτάτε πώς θα το αντιμετωπίσεις όλο αυτό. Κοιτάξτε, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις πάρα πολύ ουσιαστικές. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν παρεμβάσεις μείωσης του ΦΠΑ, μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Πολύ σημαντικών ελέγχων στην αγορά. Υπήρξαν παρεμβάσεις ισχυρής φορολόγησης των υπερκερδών που συσσωρεύτηκαν στις εταιρείες της ενέργειας, στα διυλιστήρια, στα σούπερ μάρκετ. Εδώ δεν έγινε τίποτα από αυτά. Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχουν περιθώρια για να υπάρξει μια σταθερότητα, αλλά και να πέσουν οι τιμές, διότι ο κόσμος πλέον βλέπει ότι στην τρίτη εβδομάδα του μήνα δεν υπάρχει εισόδημα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Μην σας πω και στη δεύτερη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για κάποιες κατηγορίες δυστυχώς ισχύει αυτό που λέτε. Άρα, νομίζω ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και αυτά είναι τα μεγάλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε πηγαίνοντας στην προεκλογική περίοδο, την περίοδο προς τις κάλπες, είναι πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε μια προοπτική ανάσας, ελπίδας, στήριξης στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις. Αυτό που ακούγεται πάρα πολύ συχνά το θέμα της φορολόγησης.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το λέω γιατί η άλλη πλευρά, συγγνώμη που σας διακόπτω, απαντά ότι, οκ, ο ΦΠΑ θα μειωθεί γιατί είναι κάτι το οποίο το λένε ανοιχτά στα στελέχη σας όλη αυτή τη χρονιά της πολύ έντονης ακρίβειας. Αλλά αναρωτιούνται πώς θα καλυφθούν τα κενά στον προϋπολογισμό. Θα δημιουργηθούν κάποια δημοσιονομικά κενά. Από πού θα βρει τα χρήματα; Αναρωτιούνται.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, διότι πρέπει να καταλάβουμε λίγο ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς; Διότι όταν υπάρχουν υψηλοί έμμεσοι φόροι, όχι άμεσοι, δηλαδή να ξέρω ποιο είναι το εισόδημά σας και ανάλογα με το εισόδημά σας εάν παίρνετε πολλά να φορολογηθείτε. Εάν παίρνετε λίγα να μη φορολογηθείτε. Αυτό είναι ο άμεσος φόρος. Ο έμμεσος ισχύει για όλους. Και για τον φτωχό και για τον πλούσιο. Ίδιος είναι ο έμμεσος φόρος. Ο ΦΠΑ 24%.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Βεβαίως ως κυβέρνηση επιβάλλατε πάρα πολλούς φόρους.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έρθω και σε αυτό, αλλά δεν είναι δόκιμο να συγκρίνουμε μια περίοδο όπου εθνικός στόχος ήταν να βγούμε από τα μνημόνια. Εμείς ως κυβέρνηση είχαμε υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα δημόσια ταμεία. Η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60 δισ. Πώς μπορεί να συγκριθεί αυτό; Εάν εμείς είχαμε την ευχέρεια, αντί να μαζέψουμε 40 να ξοδέψουμε 60, πιστεύω ότι σήμερα θα είχαμε νοσοκομεία, θα είχαμε κοινωνικό κράτος, θα είχαμε καθηγητές στα σχολεία, θα είχαμε καλύτερες συντάξεις, θα στηρίζαμε, θα νοιαζόμασταν για την κοινωνία.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Εγώ κρατάω ως δέσμευσή σας ότι εάν εκλεγείτε ως πρώτο κόμμα και σχηματίσετε κυβέρνηση, σε όποια περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, δεν θα επιβάλλετε πολλούς νέους φόρους γιατί είναι καλύτερα τα πράγματα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα επιβάλλουμε. Θα ελαφρύνουμε...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Τουλάχιστον στους πολλούς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μειώσουμε το ΦΠΑ και επιτρέψτε μου αυτό να το εξηγήσω λίγο για τους τηλεθεατές μας. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τους έμμεσους φόρους το 2022, την προηγούμενη χρονιά, ήταν παραπάνω από το κανονικό κατά 4,5 δισ. Αυτή είναι η λεγόμενη κρατική αισχροκέρδεια. Δεν υπάρχει μόνο η αισχροκέρδεια στο σούπερ μάρκετ. Το 24% ΦΠΑ, όταν ανεβαίνουν οι τιμές, δημιουργεί υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία. Ανέβηκαν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία 4,5 δισ. Εμείς τι λέμε λοιπόν; Η μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχει ένα κόστος σε ετήσια βάση 2,5 δισ.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Άρα απλά θα μειώσει τα έσοδα που φαίνονται. Το κατάλαβα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντί να έχουμε 4,5 δισ. υπερέσοδα θα έχουμε 2.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Προχωράω γιατί έχω πολλές ερωτήσεις και δεν θα τα προλάβω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να πω και μονάχα αυτό. Αυτά τα υπερέσοδα γιατί, για ποιο λόγο δημιουργούνται; Για να δίνονται επιδοτήσεις προεκλογικά, ή και πιο πριν τις εκλογές. Αλλά αυτές οι επιδοτήσεις δεν πάνε στην τσέπη των πολιτών. Πάνε στοχευμένα στα λεγόμενα pass για να πληρώνουμε το ρεύμα, τη βενζίνη, το σούπερ μάρκετ και τελικά κατάντησε η έρημη η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αυτή η μεσαία τάξη πάντα τα πληρώνει. Πάμε λίγο, επειδή μου δώσατε μια πολύ ωραία πάσα, μιλήσατε για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πολλοί μιλούνε για την επόμενη μέρα χωρίς να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Βγαίνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 και μιλάει ανοιχτά για ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, κλειστές τράπεζες. Περιμένουν όλοι τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Βαρουφάκη κάπως να στρογγυλέψει αυτές τις δηλώσεις και όχι μόνο δεν το κάνει, συμφωνεί και επαυξάνει. Είναι ένας λόγος να μη συγκυβερνήσετε με το Γιάννη Βαρουφάκη και τους βουλευτές του την επόμενη μέρα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης, αλλά θέλω να σας πω το εξής: οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη. Δεν πηγαίνουμε στο πουθενά, πάμε και βλέπουμε όπως πήγαινε το τρένο στα Τέμπη. Πηγαίνουν βάση ενός προγράμματος που συμφωνείται. Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο. Εμείς απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση ισχυρής και μακράς πνοής και πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην ελληνική κοινωνία στη βάση ενός προγράμματος το οποίο θα έχει συμφωνηθεί και στο οποίο νομίζω ότι το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους του.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Άρα, δεν αποκλείετε από εταίρο συγκυβέρνησης τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά δεσμεύεστε ότι θα βάλετε τους όρους σας και ανάμεσα σε αυτούς θα είναι...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν. Αυτό το οποίο όμως θέλω με έμφαση να τονίσω είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε και με την ανοχή του. Αναρωτιέμαι όμως για ποιο λόγο και μάλιστα από ένα πολιτικό ο οποίος θέλει να λέει ότι έχει ένα ευρωπαϊκό προφίλ και αναφέρομαι στον πρωθυπουργό, υπάρχει όλη αυτή η δαιμονοποίηση των κυβερνήσεων συνεργασίας που είναι βασικό συστατικό των ευρωπαϊκών ισχυρών κρατών που έχουν σταθερές κυβερνήσεις.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το ανέφερα και εγώ πριν στη στήλη με τον κ. Βερύκιο ότι στη Γερμανία, για παράδειγμα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το πρώτο με το δεύτερο κόμμα και άλλες δυνάμεις, συνασπίζουν μια κυβέρνηση και καλύπτουν το 55% των ψηφοφόρων.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι οποίες είναι σταθερές, είναι μακράς πνοής. Είναι κυβερνήσεις που η συζήτηση για το πρόγραμμα δεν γίνεται στο πόδι, στο γόνατο, μπορεί να κρατήσει και μήνες. Αλλά ξέρετε, κυρία Τσιμτσιλή, εγώ αισθάνομαι και λίγο περίεργα. Να γίνεται μια συζήτηση η οποία δεν αφορά το σήμερα, αφορά το χθες. Πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον Καγκελάριο Σολτς. Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο Καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Προφανώς και όχι, αλλά είχα την ευκαιρία να είμαι η πρώτη που θα σας θέσω αυτό το ερώτημα και να πάρω μια απάντηση ξεκάθαρη για τις προθέσεις σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά κάνετε, απλά πιστεύω ότι δεν είναι καλό πράγμα να σκιαμαχούμε στην πολιτική. Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος σήμερα για τη χώρα. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Τα νοικοκυριά χρεοκοπούν. Οι τράπεζες έχουν κέρδη, μια χαρά πάνε οι τράπεζες.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Άρα ο κ. Βαρουφάκης το αφήνει ανοιχτό, πιστεύετε, απλά για να προσελκύσει μια μερίδα πολύ απογοητευμένων ψηφοφόρων;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το ξέρω...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Επειδή τον γνωρίζετε προσωπικά, ήταν ένας από τους κορυφαίους υπουργούς σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το ξέρω. Ξέρετε ότι διαφώνησα κάθετα μαζί του, ότι η σχέση μας η πολιτική δεν είναι η καλύτερη δυνατή, δεν ξέρω αν θα έχει την ευχέρεια να είναι στη Βουλή, του το εύχομαι όπως και σε κάθε κόμμα, αυτό το οποίο ξέρω όμως, είναι ότι ο ελληνικός λαός αυτό το οποίο ζητά, είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, στην καθημερινότητά του, που έχει να κάνει με τα προβλήματα που βιώνει σήμερα. Τα προβλήματά του είναι ότι δεν βγαίνει ο μήνας, δεν είναι ότι θα κινδυνεύσουν οι τράπεζες.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σωστό. Κι όταν κινδύνευσαν πάλι βρέθηκε η λύση εις βάρος των πολιτών.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αλλά ας μην ανοίξουμε αυτό το θέμα. Επειδή όμως μου αναφέρατε ότι στην κυβέρνηση της Γερμανίας όπου εκεί συνεργάζονται ακόμα και το πρώτο με το δεύτερο κόμμα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν θετικός, θα δεχόσασταν να συμμετέχετε σ’ έναν συνασπισμό κυβέρνηση μαζί του;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Και οι διαφορές μας οι πολιτικές, οι ιδεολογικές, αλλά και, αν θέλετε, οι αξιακές διαφορές. Ακόμα και αν κάποια στιγμή αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης, μετά από μια διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας, νομίζω ότι καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι.
Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον ο οποίος παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα; Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον ο οποίος έχει δημιουργήσει συνθήκες χειραγώγησης στη Δικαιοσύνη, στην ενημέρωση; Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό. Και να το πω και διαφορετικά, δε θα ήταν και καλό να γίνει. Διότι σε μια τέτοια εκδοχή, θα τροφοδοτούσαμε τα άκρα στο πολιτικό σύστημα.
Οι δυο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, καλό είναι να έχουν διακριτές θέσεις, απόψεις και προτάσεις και να σχηματίζουν κυβερνήσεις στην απλή αναλογική με τα όμορα κόμματα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, βέβαια στη Γερμανία γίνεται το άλλο μοντέλο...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στη Γερμανία υπάρχει μια άλλη πολιτική κουλτούρα. Αλλά και εκεί το σύνηθες φαινόμενο δεν είναι αυτό που περιγράφεται ως “ο μεγάλος συνασπισμός”. Και όταν η σοσιαλδημοκρατία το έκανε, δεν είχε καλά αποτελέσματα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Γιατί επιμένετε σ΄ ένα debate τετ-α-τετ των δυο σας και δεν σας αρκεί αυτό στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί; Θεωρείτε ότι υπερέχετε επικοινωνιακά, ότι θα στριμώξετε τον κ. Μητσοτάκη σε σοβαρά ζητήματα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς το δίλημμα της κάλπης «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» δεν το έβαλα εγώ, το έβαλε ο κ. Μητσοτάκης. Κι όταν βάζεις αυτό το δίλημμα, πρέπει να είσαι ανοιχτός να συγκριθείς μ’ αυτόν που θεωρείς ότι είναι ο βασικός σου αντίπαλος.
Δεύτερον, γιατί πιστεύω από την εμπειρία μου, ότι όποτε υπήρξε, εγώ όταν ήμουν πρωθυπουργός στις εκλογές του ’15 τον Σεπτέμβρη, εγώ πρότεινα και ήρθε ο κ. Μεϊμαράκης και έγινε μια ουσιαστική συζήτηση των δυο μας. Έγινε και με όλους, αλλά έγινε και των δυο μας, των δυο διεκδικητών της πρωτιάς. Νομίζω ότι αυτό ωφέλησε τον πολιτικό διάλογο. Νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν, πριν πάνε στην κάλπη, να δουν ποιες είναι οι προτάσεις, ποια είναι τα επιχειρήματα, ποιος είναι ο πολιτικός λόγος.
Έχει κουράσει αυτή η τοξικότητα, το σύνθημα και ξανά σύνθημα. Να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε. Βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, ο Μακρόν με τη Λεπέν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και είχαν έναν πολύ ανοιχτό διάλογο, όχι debate στημένο. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται αυτό διαρκώς. Το αρνήθηκε το 2019, το αρνείται και τώρα.
Προφανώς να πάμε και όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε, αλλά συνήθως, ειδικά με αυτούς τους αυστηρούς όρους, αυτές οι συζητήσεις είναι λίγο σούπα. Και δεν καταλαβαίνει κι ο κόσμος πολλά πράγματα. Σου βάζουν σε ενάμισι λεπτό, δεν μπορείς να τα απαντήσεις. Γιατί λοιπόν να μην έρθει σ’ έναν ανοιχτό, ουσιαστικό διάλογο; Όχι αντιπαράθεση με την έννοια της σύγκρουσης στα μαρμαρένια αλώνια, διάλογο να καταλάβει ο κόσμος τις θέσεις μας. Τι φοβάται;
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το χιούμορ που κάνατε για τον σεισμό ήταν απάντηση στο ότι εκείνος έφερε την ηλιοφάνεια ενώ εσείς τη βροχή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν ήταν απάντηση αλλά, ξέρετε, γενικά έχω χιούμορ και μ’ αρέσει όταν μιλάω πλατιά στον κόσμο, να σπάω και λίγο την απεύθυνσή μου στον κόσμο, να μη μιλάω μονάχα για τα πολύ μεγάλα και σημαντικά, να κάνουμε και λίγο χιούμορ. Αλλά νομίζω ότι μας έχουν βρει πάρα πολλά τέσσερα χρόνια, έτσι;
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Έχετε δίκιο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή ο κόσμος έχει τραβήξει πάρα πολλά. Εγώ δεν είμαι καθόλου προληπτικός, δεν πιστεύω σε όλα αυτά, έχει βγει το όνομα στον κ. Μητσοτάκη, είναι αλήθεια, όπως είχε βγει και στον συγχωρεμένο τον πατέρα του το όνομα. Αλλά νομίζω εν πάση περιπτώσει ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή και έτσι είπα να σπάσουμε και το ρόδι, εν πάση περιπτώσει, να μη μας βρει άλλη κακοτυχία.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σας είπε κι αυτός ότι εκείνος έφερε την ηλιοφάνεια στην Κέρκυρα ενώ εσείς τη βροχή, οπότε κάπου...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ έμεινα τρεις μέρες στην Κέρκυρα, τις δυο είχε ηλιοφάνεια όσο ήμουν...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Κλείνοντας το κομμάτι των πολιτικών ερωταπαντήσεων και πριν πάμε σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, γιατί θα ήθελα να σας γνωρίσω καλύτερα σαν άνθρωπο, σαν σύντροφο, σαν πατέρα, θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για το σκάνδαλο με τον Αλέξη Γεωργούλη, γιατί λίγο πριν τις εκλογές έφερε στο επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, γιατί υπάρχει μια μεγάλη αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας με το MeToo. Πότε το μάθατε, πώς νιώσατε και πώς αντιδράσατε; Γιατί κάποιοι εκ των ευρωβουλευτών, όπως ο κ. Παπαδημούλης, είπαν ότι υπήρχε μια φημολογία πριν από μερικά χρόνια, και την οποία διερεύνησε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, πολύ στενάχωρο γεγονός. Αμέσως μόλις το πληροφορηθήκαμε αντιδράσαμε ακαριαία, άμεσα, σκληρά αλλά σωστά κατά. Και σωστά διότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που τα φαινόμενα της έμφυλης βίας είναι πάρα πολύ έντονα και είναι μια πατριαρχική κοινωνία. Δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις, ούτε να λέμε «ναι μεν αλλά». Βεβαίως ο κ. Γεωργούλης κι ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη Δικαιοσύνη κι όχι από τα τηλεπαράθυρα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, κι έχει και το τεκμήριο της αθωότητας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις, γι` αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως, γι` αυτό και η αντίδρασή μας ήταν ακαριαία και γι` αυτό και βγήκα αμέσως να πω ότι εμείς είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Πότε ενημερωθήκατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ενημερωθήκαμε την ημέρα που έγινε γνωστή η δημόσια καταγγελία. Ξέρετε, καλό είναι σε τέτοιου είδους ζητήματα -έχουμε άλλα θέματα να κονταροχτυπηθούμε πολιτικά. Αυτά είναι ευαίσθητα θέματα και καλό είναι να τα κρατάμε εκεί που είναι. Κοιτάξτε, εδώ το ίδιο το θύμα, η καταγγέλλουσα βγήκε και είπε «δεν το ήξεραν ούτε οι γονείς μου, ούτε η οικογένειά μου». Είναι δυνατόν να μην το ήξερε η οικογένειά της, να μην το ήξερε το κόμμα στο οποίο συμμετέχει και να το ξέραμε εμείς; Είναι αδιανόητο να το σκεφτεί μονάχα κανείς αυτό, όπως είναι αδιανόητο να σκεφτεί ότι θα μπορούσες να ξέρεις κάτι τόσο βαρύ και να το κρατάς. Για ποιο λόγο;
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Θυμώσατε με κάποια στελέχη σας που αυτοβούλως και αυθόρμητα μπήκαν στη διαδικασία να βάλουν τον σπόρο της αμφιβολίας στον κόσμο, μήπως είναι στημένο, μήπως κάτι συμβαίνει; Γιατί είδα ότι κι εκεί αντιδράσατε ακαριαία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, ήταν πολύ ενοχλητικό αυτό. Βεβαίως, σ’ ένα κόμμα πολλών χιλιάδων μελών, θα υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα εκφράζονται με τον δικό τους τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά, κοιτάξτε, αυτή είναι μια κυρίαρχη αντίληψη την οποία δίνουμε μάχη να την ξεπεράσουμε. Ποια είναι αυτή η κυρίαρχη αντίληψη: Μόλις βλέπουμε μια γυναίκα να καταγγέλλει, λέμε «γιατί τώρα;». Γιατί έτσι. Γιατί όποτε θέλει. Αρκεί να την ενθαρρύνουμε να το κάνει. Και βεβαίως η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα κρίνει την αλήθεια της καταγγελίας της.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σωστό, έχετε δίκιο, και υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας και από κει και πέρα ό,τι είναι θα αποδειχθεί στις δικαστικές αίθουσες. Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο άνθρωπο, να βρίσκεται στο τιμόνι μιας χώρας που φλερτάρει με τη χρεοκοπία; Πόσο αγχωτικό και στρεσογόνο; Όσο δυναμισμό κι αν έχεις, πώς τα καταφέρνεις;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, και για μη νέο άνθρωπο θα ήταν δύσκολο αυτό και είναι δύσκολο, οι στιγμές εκείνες ήταν πάρα πολύ δύσκολες για τον μέσο πολίτη, όχι για κάποιον που βρίσκεται έχοντας όλο το βάρος της ευθύνης και των αποφάσεων. Από την άλλη, νομίζω ότι αυτό το οποίο μου έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη εκείνη την περίοδο ήταν η στήριξη του κόσμου, η αγάπη του κόσμου, η πίστη σ’ αυτό που ήθελα να κάνω, η πίστη στην αλήθεια και στο δίκιο των επιχειρημάτων μας, της χώρας. Αισθανόμουν πραγματικά ότι ήταν μια πολύ συγκινητική αποστολή, να εκπροσωπείς έναν ολόκληρο λαό και να διεκδικείς γι` αυτόν.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Φοβηθήκατε ποτέ; Νιώσατε εγκλωβισμένος; Ότι αν κάνατε λάθος κινήσεις τώρα, «θα γραφτώ στα κατάστιχα της σύγχρονης Ιστορίας»;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, να μη λέμε ψέματα, ο φόβος ήταν κυρίαρχο συναίσθημα εκείνη την περίοδο, όχι μόνο για μένα αλλά για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Και νομίζω ότι αυτό που κάθε μέρα, κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, κάθε πρωί, χτυπιόταν, συγκρούονταν μέσα μου ήταν από τη μια αυτός ο φόβος κι από την άλλη η υποχρέωση, η ηθική υποχρέωση να φτάσω μέχρι τέλους και να τιμήσω την εντολή εκατομμυρίων ανθρώπων που ήθελαν μια διαφορετική προοπτική για τον τόπο. Και νομίζω, έχω κατηγορηθεί ότι εξαπάτησα, ότι έκανα κωλοτούμπα κι όλα αυτά.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, το «όχι» που έγινε «ναι» κτλ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω όμως ότι η Ιστορία αυτή η οποία θα κρίνει και νομίζω ότι ο καθένας που νηφάλια μπορεί να κάνει μια αποτίμηση, δυο πράγματα μπορεί να μπει. Το πρώτο είναι ότι η πρόθεση η δική μου και η δική μας, δεν ήμουν μόνος, ήταν να φτάσουμε μέχρι τέρμα για να τιμήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και η τελική απόφαση που είναι η ηγετική επιλογή, είναι απόφαση που ανήκει σε έναν βασικά, ήταν απόφαση να προστατεύσουμε τη χώρα και την κοινωνία και τον ελληνικό λαό από μια καταστροφή που φαινόταν ότι οι εταίροι μας είχαν προετοιμαστεί γι` αυτή. Το είχαν ως σενάριο.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Μας είχαν δείξει την πόρτα εξόδου. Δεν θα ξεχάσουμε τον κ. Σόιμπλε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Νομίζω λοιπόν ότι η τελική επιλογή ήταν σωστή επιλογή. Κάναμε λάθη, αλλά κάναμε λάθη μια ορθή, μια σωστή πολιτική. Και βεβαίως μετά, καταφέραμε και κάτι που τότε, τον Σεπτέμβρη του ’15, φαινόταν ακατόρθωτο: Να φτάσουμε ως το τέλος και να πετύχουμε αυτό που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν: Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Κυβέρνηση Παπανδρέου, κυβέρνηση Παπαδήμου, κυβέρνηση Σαμαρά.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Πάμε σ’ ένα πολύ μικρό διάλειμμα, θέλω να μου δώσετε μερικές από τις φωτογραφίες που μας εμπιστεύθηκε το επιτελείο του κ. Τσίπρα γιατί μετά τις διαφημίσεις, ελπίζω να είναι και με την έγκριση της συντρόφου σας γιατί την έχω σε πολύ ωραίες, πιο ανθρώπινες στιγμές..
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου είπε «θα έχεις εκπλήξεις» αλλά δε μου είπε τι ακριβώς έχει γίνει.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το ότι είναι με την ευλογία και τη συγκατάθεσή της, το εκτιμώ ακόμα περισσότερο. Θέλω μετά να μιλήσουμε για τον Αλέξη Τσίπρα στις πιο ανθρώπινες, χαλαρές στιγμές του. Μετά τις διαφημίσεις.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Θέλω να ρωτήσω βλέποντας αυτές τις ωραίες φωτογραφίες, τι σας γοήτευσε στη σύντροφό σας και τι ήταν αυτό που σας έκανε να σκεφτείτε το επόμενο βήμα, τη δημιουργία οικογένειας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτάκι τώρα, γιατί έχουν περάσει τόσα χρόνια, οπότε η ανάμνηση μπορεί να μπλέκεται με τα συναισθήματα που γεννιούνται με το πέρασμα του χρόνου, έτσι; Γιατί, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, είμαστε μαζί από το Λύκειο. Εκείνη την εποχή σίγουρα με γοήτευσε γιατί είναι γοητευτική γυναίκα, αλλά νομίζω περισσότερο γοητευτική είναι η προσωπικότητά της.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Είναι πολύ δυναμική και επιλέγει να είναι στο παρασκήνιο. Είναι εκεί, σας στηρίζει, έχει τη δική της ακαδημαϊκή καριέρα, θέλω να μου πείτε όμως, στο σπίτι ποιος έχει τον πρώτο ρόλο; Έχετε δυο παιδιά, 13 και 10 ετών.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αν μας δείτε έτσι απέναντι, θα καταλάβετε ποιος έχει τον πρώτο ρόλο.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχει τον πρώτο ρόλο και αν δεν τον είχε, νομίζω ότι δεν θα πήγαιναν τα πράγματα καλά. Εμένα ο χαρακτήρας μου, και ιδίως απέναντι στα παιδιά μου, εντάξει, έχουν πολλή αγάπη από μένα τα παιδιά μου, αλλά νομίζω το ελάττωμά μου ως πατέρας είναι ότι έχω μια δυσκολία να βάζω τα όρια. Και αυτό τον ρόλο νομίζω ότι τον έχει η Μπέτυ.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Νιώθετε τύψεις που στην περίοδο της πρωθυπουργίας σας, που είχατε πάρα πολλές υποχρεώσεις και πολύ ασφυκτικό πρόγραμμα και αυτά μεγάλωναν, σε μια ευαίσθητη ηλικία, λείπατε αρκετά; Είχατε αυτές τις γνωστές τύψεις που έχουμε οι σύγχρονοι γονείς με τη ρουτίνα και το γεμάτο πρόγραμμα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω κάτι; Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι μόνο ο χρόνος, δεν είναι ανάγκη να είσαι πρωθυπουργός για να λείπεις πολύ, μπορεί να είσαι και μεταλλωρύχος και να λείπεις πολύ απ’ τα παιδιά σου. Οποιαδήποτε δουλειά κάνεις, μπορεί να σου τρώει πάρα πολύ χρόνο. Το θέμα είναι η ψυχική σου επαφή, το θέμα είναι ο χρόνος που έχεις με τα παιδιά σου ή με τον άνθρωπό σου, να είναι δημιουργικός και να είσαι παρών εκεί.
Η δυσκολία στην περίπτωση ενός δημόσιου προσώπου δεν είναι τόσο η έλλειψη του χρόνου, όσο το επιπλέον βάρος που τοποθετηθεί πάνω στη σχέση σου η δημοσιότητα. Κυρίως σε μικρά παιδιά. Εκεί λοιπόν θέλει, ήθελε και μια ιδιαίτερη προσπάθεια και μια στήριξη. Δεν ξέρω αν τα έχουμε καταφέρει στο 100%, αλλά το προσπαθούμε.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Τα παιδιά σας πότε κατάλαβαν τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω από πολύ νωρίς, όταν έβλεπαν στην τηλεόραση το μπαμπά να μιλάει διαρκώς. Κάποια στιγμή μάλιστα, ο μεγάλος μου ο γιος, ο Φοίβος-Παύλος, τον ρωτούσες «πού είναι ο μπαμπάς» και αντί να πει «στη δουλειά» έλεγε «στη βουλειά», μπέρδευε το «Βουλή» με τη «δουλειά». Πλέον νομίζω όμως ότι είναι κάτι το οποίο το έχουν αποδεχθεί ως μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, κρίνουν το μπαμπά τους, ως τον μπαμπά τους, αυτόν που τους δίνει ή δεν τους δίνει όσα θα ήθελαν, αλλά είναι εκεί καθημερινά γι` αυτούς και όχι ως το δημόσιο πρόσωπο, τον πρωθυπουργό, τον πολιτικό.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σωστά. Γιατί για τα παιδιά στο τέλος της ημέρας, είμαστε οι γονείς τους και έχετε απόλυτα δίκιο. Μου είπατε για τον ποιοτικό χρόνο. Πώς μπορεί να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας; Είναι κάτι που απολαμβάνετε; Σας είδα σε μια φωτογραφία που κάνετε περίπατο με το σκυλάκι και αυτά πατίνια, σας είδα με τη στολή του ψαροτούφεκου από διακοπές.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα είδατε όλα αυτά;
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, τα βλέπουμε, περνάνε αυτές οι φωτογραφίες. Εδώ με το σκυλάκι σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο δημιουργικός χρόνος δεν έχει να κάνει τόσο με το τι κάνεις, έχει να κάνει κυρίως με το αν μπορείς και προσπαθείς να επικοινωνήσεις, να συζητήσεις με τα παιδιά, να ακούσεις τα «θέλω» τους, τις αγωνίες τους, να προσπαθήσεις να είσαι δίπλα τους. Εντάξει, δεν ξέρω ποιες φωτογραφίες βλέπετε, αλλά η δυσκολία που έχουμε εμείς είναι ότι δεν εύκολο να περπατήσουμε μαζί στην Ερμού, χωρίς να με σταματήσουν κάποιοι άνθρωποι, να ασχοληθούν μαζί μου και να με αποσπάσουν από τη σχέση μου με τα παιδιά εκείνη την ώρα ή με τη σύντροφό μου. Αλλά βρίσκεις πάντοτε τον τρόπο να το κάνεις, είτε στο σπίτι σου είτε πηγαίνοντας μια βόλτα στην εξοχή, είτε παρακολουθώντας μια ταινία. Εγώ έχω αναλάβει τα πιο ευχάριστα κομμάτια, είναι αλήθεια. Και το δουλεύουμε διαρκώς και με τη σύντροφό μου αυτό, να είμαστε στο ίδιο πλαίσιο. Έχουμε αναλάβει το πρωινό ξύπνημα των παιδιών,
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Δύσκολο project, δύσκολο εγχείρημα έχετε αναλάβει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, ξέρετε γιατί; Διότι ιδίως την περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός, μπορεί να γύριζα το βράδυ και στη 1 η ώρα, δεν τα έβλεπα. Κοιμούνταν νωρίς τα παιδιά. Οπότε είχα αναλάβει να σηκώνω εγώ τα παιδιά το πρωί, να σηκώνομαι πιο πρωί, να σηκώνω τα παιδιά, να τρώμε πρωινό, να φεύγουν για το σχολείο και μετά να φεύγω εγώ. Και το τηρούμε ακόμα αυτό. Αυτό βέβαια είναι και ο λόγος που με κατηγορεί διαρκώς η Μπέτυ, ότι τα παιδιά πηγαίνουν αργοπορημένα στο σχολείο, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Κι από την άλλη, η Μπέτυ καλείται να κάνει τον αστυνόμο: «Έκανες μπάνιο; Διάβασες; Ετοίμασες την τσάντα σου; Πάμε στις δραστηριότητες».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και μια άλλη μεγάλη μάχη, εκτός από το «έκανες μπάνιο;» ή το «διάβασες;», η μεγάλη μάχη που δίνουμε με τις οθόνες, με τα κινητά τηλέφωνα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αχ, πείτε το...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπου εκεί πια νομίζω ότι έχουμε χάσει το παιχνίδι, αυτή η γενιά είναι μια γενιά η οποία ζει σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο, μεγαλώνει σ’ εντελώς διαφορετικό πλαίσιο απ’ αυτό που μεγαλώσαμε εμείς. Δε μπορείς να αποκόψεις το παιδί από την οθόνη γιατί τη βρίσκει παντού...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και γιατί θα είναι μειοψηφία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορείς όμως και πρέπει να βάλεις κάποια όρια σ’ αυτό. Και νομίζω ότι μια μεγάλη μάχη που επίσης μάλλον την έχουμε χάσει λίγο με τα αγόρια μας, είναι η μάχη να αγαπήσουν λίγο περισσότερο το βιβλίο. Γιατί όταν έχουν τη δυνατότητα να δουν μια ταινία από το να διαβάσουν ένα βιβλίο, πάνε στην ταινία.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Πάλι σε οθόνη, λίγο μεγαλύτερη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Η μάχη είναι σκληρή. Γιατί είναι σκληρή και η Μπέτυ. Να φανταστείτε στο σπίτι δεν υπάρχει τηλεόραση.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αλήθεια; Πουθενά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, δεν υπάρχει τηλεόραση. Την έχουμε καταργήσει, έχουμε ένα προτζέκτορα για να βλέπουμε ποδόσφαιρο ή ταινίες αλλά την οθόνη... Και να σας πω και πώς έγινε, γιατί έχει πλάκα. Ήταν η περίοδος που θέλαμε να βάλουμε όριο, όταν τα παιδιά έρχονται μετά το σχολείο στο σπίτι και δεν είμαι ούτε εγώ ούτε η Μπέτυ εκεί γιατί δουλεύουμε και οι δύο, να μην έχουν τη να χαζεύουν στην οθόνη. Και η Μπέτυ ως Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός Η/Υ, έσπευσε να φέρει ένα πρόγραμμα, να βάλει αυτό το λεγόμενο parental control, τη δυνατότητα δηλαδή να μπορείς να ελέγχεις.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Να ελέγχεις το τι βλέπει και για πόση ώρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο μικρός όμως είναι αυτό που λένε, η αλεπού 100 χρόνων, το αλεπουδάκι 110, μας έχει βγει χάκερ. Κατάφερε, βρήκε το σύστημα, το χάκαρε και το έβγαλε. Βρήκε και τον ρυθμιστή στην τηλεόραση, τον ξήλωσε και συνεννοήθηκαν οι δυο τους...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Πόσο χρόνων ο μικρός, 10;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό έγινε ήταν 7 χρόνων.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Δυνατός!
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και μαζί με τον μεγάλο συνεννοήθηκαν και το έθαψαν στο μπαλκόνι σε μια γλάστρα. Κάποια στιγμή το συνειδητοποιήσαμε και είπαμε, ωραία, καταργείται η τηλεόραση.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Μένετε στην Κυψέλη. Σωστά; Γιατί κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο είδα διάφορα fake news που αναπαράγονται για εσάς και ενώ τα διαψεύδετε κατά καιρούς, παρόλα αυτά μένουν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από fake news άλλο τίποτα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Μένετε στην Κυψέλη στο διαμέρισμα που μένατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μένουμε. Πού να μένουμε; Κάπου πρέπει να μείνουμε.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το λέω γιατί κατά καιρούς έχουν γραφτεί άλλα. Ή διάβασα ότι κάποια στιγμή κυκλοφορούσε ευρέως στο διαδίκτυο και μπήκατε στη διαδικασία να δώσετε ημερομηνίες αποφοίτησης, ότι δεν πήγατε στο Εθνικό Μετσόβιο, αλλά στη Βουλγαρία να σπουδάσετε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε, εγώ έχω συνηθίσει πια όλη αυτή τη σπέκουλα. Όλα αυτά τα fake news, όλη αυτή την επίθεση. Το τι έχει γραφτεί για μένα και για τη σύζυγό μου, εντάξει. Αλλά δεν έχει και νόημα να τα παρακολουθείς όλα αυτά. Έχει γραφτεί κατά καιρούς, μάλιστα όταν εξελέγην πρωθυπουργός λέγανε ότι έχω μετακομίσει στη Φιλοθέη και βγάλανε τη φωτογραφία της πολυκατοικίας μου στη Φιλοθέη.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Την ίδια πολυκατοικία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάποιοι τρολάρανε στο διαδίκτυο. Μένω στην Κυψέλη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους, σε ένα διαμέρισμα πίσω από την οδό Πανόρμου, στον Άγιο Δημήτρη. Είμαι Αμπελοκηπιώτης βασικά. Και πήγαινα σχολείο στο 2ο και στο Πολυκλαδικό. Το παλιό 10ο πίσω από τον Παναθηναϊκό. Κάναμε κοπάνες για να δούμε στον “τάφο του Ινδού” προπονήσεις και για να δούμε αγώνες ανεβαίναμε στην ταράτσα στο 2ο τις Τετάρτες.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ένθερμος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, ένθερμος υποστηρικτής και εγώ και είναι και τα παιδιά τώρα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Εννοείται.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ είπα στην Μπέτυ ότι μπορείς να τα κερδίσεις όλα, αλλά ένα πράγμα δεν θα σου το επιτρέψω. Θα βάλω όρια.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Δεν θα τους κάνεις άλλη ομάδα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί η Μπέτυ είναι Ολυμπιακός.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αλήθεια;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αλλά φαντάζομαι ότι είναι όπως και εγώ, που δεν ξέρει έναν παίκτη. Ή ασχολείται λίγο; Εγώ είμαι Ολυμπιακός, αλλά εάν μου πεις πες μου έναν παίκτη δεν γνωρίζω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάποια στιγμή είχαμε πάει ένα ταξίδι στην Ισπανία πολύ πριν παντρευτούμε και είχα μαζέψει όλα τα λεφτά που μας είχαν απομείνει για να πάμε να δούμε τελικό super cup στο Μπερναμπέου, Ρεάλ – Σεβίλη. Έχασε η Ρεάλ 5-2, θυμάμαι. Και της εξηγούσα ότι αυτοί στα πλάγια που τρέχουν πάνω κάτω δεν είναι διακοσμητικοί. Είναι οι επόπτες. Έχουν έναν ρόλο να παίξουν. Με ρωτούσε το σημαιάκι γιατί το σηκώνουν αυτοί; Αλλά να πω κάτι γι’ αυτό που με ρωτήσατε πριν.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, για τα fake news
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή η ιστορία με τα fake news είναι λίγο ενοχλητική. Και κάποια στιγμή αναγκάζεσαι να βγεις και να διαψεύσεις και να μπεις σε μια πολύ δυσάρεστη συζήτηση. Το ότι μένουμε στην Κυψέλη είναι γνωστό, διότι δεν κρυβόμαστε στην Κυψέλη. Μένουμε. Κυκλοφορούμε. Εγώ κάθε πρωί σηκώνομαι, φεύγουν τα παιδιά, βγάζω το σκυλί μου βόλτα. Πηγαίνω κάθε πρωί, ή σχεδόν κάθε πρωί και τρέχω στην Αλεπότρυπα στο γηπεδάκι του ποδοσφαίρου. Συζητάω με τους γείτονές μου. Είμαι εκεί. Δεν κρύβομαι. Άρα λοιπόν όλη αυτή η συζήτηση, εντάξει, είναι λίγο...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ευτυχώς ή δυστυχώς με την αναπαραγωγή του διαδικτύου, κάποια πράγματα έρχονται και παίρνουν άλλες διαστάσεις, αλλά καλό είναι όταν δίνεται η ευκαιρία σε κάποιον να το διαψεύδει και από εκεί και πέρα να αποσύρονται αυτές οι ειδήσεις, να μη μένουν. Δηλαδή εγώ που έκανα μια καλή έρευνα γιατί ήθελα να είμαι...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι η πιο ενοχλητική, το πιο ενοχλητικό fake news που έχω συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ποιο είναι το πιο ενοχλητικό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό σε σχέση με την κατοικία μου είχε να κάνει με μια επίθεση που δεχτήκαμε και επίθεση συντονισμένη σε σχέση με την εξοχική μας κατοικία. Νοικιάζουμε ένα σπίτι στο Σούνιο. Είχε γράψει το Μακελειό και το υιοθέτησαν μεγάλες εφημερίδες και σχεδόν το μισό μιντιακό σύστημα, ότι έχω αγοράσει με μαύρα χρήματα, προφανώς, γιατί τα πόθεν έσχες δεν μπορούν να το δικαιολογήσαν, μια κατοικία δήθεν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ κλπ και μάλιστα μου την κάνανε δώρο επιχειρηματίες. Εκεί λοιπόν, είπα, υπάρχει ένα όριο. Και εκεί πήγα στη Δικαιοσύνη. Και κέρδισα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και κινηθήκατε νομικά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και κέρδισα και θα βγει και η επόμενη απόφαση. Ήταν δυο οι συνάδελφοί σας. Είπα ότι υπάρχει ένα όριο, γιατί ακόμα και για το πολιτικό πρόσωπο, η σπέκουλα, τα fake news, η συκοφαντία, πρέπει να έχει ένα όριο. Δεν γίνεται. Είχα ακούσει χιλιάδες πράγματα. Δεν το έκανα. Αλλά είπα εάν δεν μπει και ένα όριο, μετά δεν μπορείς να κρατήσεις ένα επίπεδο ουσιαστικού...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και κάποια πράγματα πρέπει να προστατεύονται και να μην παραποιούνται. Τι σας αρέσει να κάνετε όταν χαλαρώνετε; Και ας πούμε ότι δεν είστε ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα που όπου και εάν πάτε θα γυρίσουν να σας κοιτάξουν, θα βγούνε φωτογραφία. Σαν ζευγάρι, πώς περνάτε όμορφα; Τι απολαμβάνετε να κάνετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε πολύ σινεφίλ από μικροί. Πηγαίνουμε πολύ θέατρο. Παλιότερα, όταν είχα τη δυνατότητα και είχαμε χρόνο, πηγαίναμε το φθινόπωρο ακόμα και στη Θεσσαλονίκη για να δούμε δια ζώσης το φεστιβάλ κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Μας αρέσει πολύ να βγαίνουμε με φίλους έξω, να πηγαίνουμε σε μπιστρό, να τρώμε έξω σε ένα καλό περιβάλλον. Παλιότερα βγαίναμε περισσότερο και σε μπαράκια. Τώρα είναι λίγο πιο δύσκολο. Όχι ότι δεν το κάνουμε.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και λόγω ωραρίων, μην σας πω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά αυτό είναι το δύσκολο.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Πολύ να ξυπνήσεις!
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, περισσότερο καθόμαστε με φίλους. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει φίλοι με τους γονείς των παιδιών μας. Ο κύκλος μας, ακριβώς επειδή δουλέψαμε πάρα πολύ στο να υπάρχει αυτή η κοινωνικοποίηση των παιδιών και έχουμε τρελαθεί στα πάρτι. Όλο το δημοτικό ήταν κάθε Σαββατοκύριακο.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Μην μου πείτε ότι πηγαίνετε σε πάρτι!
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι απλά πηγαίνω, απλά χαλάω και την πιάτσα, γιατί με βλέπουν εκεί οι γονείς, οι μητέρες...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, γιατί συνήθως πάει ο ένας από τους δυο και οι μαμάδες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με βλέπανε οι μαμάδες και τη λέγανε στους συζύγους τους ότι αφού έρχεται ο πρωθυπουργός, δεν έρχεσαι εσύ βρε ανεπρόκοπε. Την άλλη φορά εσύ θα πας το παιδί. Οπότε μου λέγανε μην το ξανακάνεις. Τα μοιράζαμε. Τα μοιράζαμε τα πάρτι και τα μοιράζαμε γιατί εμένα αυτό το πράγμα με βοηθούσε να ξεφύγω από αυτό το φορμαλισμό και από αυτή την πίεση. Να ζήσω σαν κανονικός άνθρωπος. Και δεν έχω παράπονο ως προς αυτό. Όσο χρόνο είχα προσπαθούσα να το διαθέσω στα παιδιά.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και καλά κάνατε. Ποια είναι τα χόμπι σας πέρα από το ψαροτούφεκο που είδα μια ωραία φωτογραφία. Γυμνάζεστε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Αυτό είναι ένα χόμπι το οποίο το απέκτησα τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν το είχα παλιότερα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Θέλει κάποια εκπαίδευση; Δηλαδή με μπουκάλες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, όχι δεν έχω... Έχω κάνει μια δυο φορές με μπουκάλες, αλλά καταρχάς ψαροτούφεκο με μπουκάλες απαγορεύεται.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Συγγνώμη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι είναι τώρα σαν να μπαίνεις στο σπίτι...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Από άγνοια, δεν πήγα να σας παγιδέψω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σαν να πηγαίνεις στην τρύπα του. Δεν είναι δίκαιο. Και εμείς είμαστε με τη δικαιοσύνη.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και αγαπάμε και τη φύση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω την αλήθεια, δεν είμαι πολύ καλός ψαράς. Περισσότερο μου αρέσει αυτή η διαδικασία. Το να ξεχνιέσαι. Μπαίνοντας στον βυθό, βλέποντας το βυθό, κάνοντας προσπάθειες να προσεγγίσεις το ψάρι, το θήραμα, εντάξει, μπαίνοντας στη λογική του κυνηγού, υπάρχει μια αδρεναλίνη, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο. Το κύριο είναι ότι ο βυθός σε κάνει να ξεχνιέσαι. Είναι μια άλλη διάσταση του χρόνου. Συνειδητοποίησα, γιατί υπάρχουν τρεις διαστάσεις του χρόνου: αυτή που ζούμε, ο βυθός που είναι όλα πιο αργά και όταν πετάς, αυτή η ένταση, το γρήγορο στοιχείο.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Έχετε κάνει κάποια πτήση με ανεμόπτερο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, αλλά η πιο συγκλονιστική μου εμπειρία ήταν ότι βρέθηκα σε F16 και το πήρα στα χέρια μου. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό αυτό.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Βέβαια, γιατί πιάνει και απίστευτες ταχύτητες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τρομακτικές ταχύτητες.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Εγώ πάλι με τον βυθό έχω φοβία γι’ αυτό είμαι και άσχετη και δεν γνωρίζω τους κανόνες. Δηλαδή, τι εννοώ φοβία; Θα κάνω ένα μακροβούτι. Ως εκεί. Δεν είμαι για περισσότερα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα πάρετε μια μάσκα να χαζέψετε;
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, μια μάσκα να χαζέψω με τα παιδιά μου να βρούμε καμία πετρούλα, να δούμε εάν υπάρχει ένας αστερίας. Ως εκεί. Θέλω να σας πω σε ένα θέμα που έχει να κάνει με την απώλεια και εσείς χάσατε το ’12 τον πατέρα σας από έναν ξαφνικό θάνατο που είναι ένα καρδιακό επεισόδιο και θέλω να μου πείτε πώς μένει μετέωρο ένα παιδί όταν χάνεται ξαφνικά ο γονιός του; Έχει προλάβει να του πει αυτά που θέλει; Και να μου πείτε όμως και για τη μάχη που έχασε η μητέρα της συντρόφου σας από καρκίνο, μια αρρώστια που βρίσκεται, δυστυχώς, σε κάθε σπίτι και αυτή σας έφερε και σε επαφή με το ΕΣΥ, για να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι και τα καλά, αλλά και τις αδυναμίες και τις ελλείψεις. Θέλω ένα σχόλιο και για τα δυο και μια απάντηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο ή αποκλειστικό. Έχει συμβεί σε εμένα. Όλοι το βιώνουμε αυτό. Πολύ δυσάρεστο να χάνουμε τους ανθρώπους μας. Όμως, αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, αυτή είναι η ζωή. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους που μένουν όταν φεύγει κάποιος ξαφνικά, όπως έφυγε ο πατέρας μου, σε μια ηλικία που θα μπορούσε να ζήσει λίγο ακόμα. Ήταν 78 ετών.
Από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι ίσως αυτός ο τρόπος να φεύγει κανείς είναι το καλύτερο δυνατό γι’ αυτόν που φεύγει. Να μην αισθανθεί ότι έρχεται το τέλος. Να μη νιώσει αυτή την αγωνία. Να μην ταλαιπωρηθεί. Δεν ταλαιπωρήθηκε. Με είχε πάρει τηλέφωνο λίγο πριν και μετά έφυγε. Δηλαδή ήταν μια στιγμή πολύ ξαφνική. Είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα μου. Και μάλιστα θυμάμαι ότι με έπαιρνε τηλέφωνο τρεις φορές την ημέρα. Πάρα πολύ συχνά.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σας καμάρωνε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Σίγουρα. Σίγουρα. Δεν πρόλαβε να με δει πρωθυπουργό, αλλά είχε μια βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί. Τώρα με την απώλεια της μητέρας της Μπέτυς ήταν μια διαφορετική εξέλιξη. Ήταν μια πολύ διαφορετική ιστορία, διότι γνωρίζαμε τον καρκίνο εδώ και 14 σχεδόν χρόνια και έδωσε μια πολύ γενναία μάχη. Πολύ γενναία μάχη. Της είχαν δώσει προσδόκιμο ζωής 3, 4 χρόνια και έζησε 10 χρόνια παραπάνω. Μην σας πω ότι αυτή η εξέλιξη στη ζωή της Μπέτυς ήταν και η αιτία που αποφάσισε να κάνουμε παιδιά. Διότι δεν είχε πάρει την απόφαση να κάνουμε παιδιά. Και ξέρετε, αυτό συνήθως είναι απόφαση της γυναίκας και όχι του άνδρα. Και θυμάμαι ότι μόλις μάθαμε αυτό το αρνητικό, το πολύ αρνητικό μαντάτο, που δεν ξέραμε τότε πώς θα εξελιχθεί, μετά πήρε την απόφαση να γίνουμε γονείς.
Και νομίζω ότι η μητέρα της το πάλεψε, έζησε αρκετά χρόνια, χάρηκε τα εγγόνια της, εντάξει στο τέλος ταλαιπωρήθηκε, αλλά έδωσε μια πολύ γενναία μάχη με τον καρκίνο. Και νομίζω ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα στους ανθρώπους ότι ακόμα και η πιο δύσκολη ασθένεια μπορεί να την παλέψει κανείς και να την παλέψει στους γιατρούς μας που είναι πάρα πολύ ικανοί γιατροί, στα δημόσια νοσοκομεία έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, πρωτοποριακές θεραπείες. Είχε τη δυνατότητα να επιλέξει να γίνει πειραματόζωο η ίδια, με την έννοια να δοκιμάσει πρωτοποριακές θεραπείες που τις έδωσαν όμως 10 χρόνια ζωής παραπάνω. Και κάθε στιγμή που ζει κανείς, κάθε λεπτό, κάθε μέρα είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και νιώθεις ευγνωμοσύνη για την κάθε στιγμή, ειδικά όταν έχεις και τη χαρά να βλέπεις τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου να μεγαλώνουν νιώθεις τυχερός. Και εγώ δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Στη μία περίπτωση φεύγει ξαφνικά αλλά ανώδυνα. Στην άλλη περίπτωση πονάει, αλλά τουλάχιστον εμείς που μένουμε έχουμε προλάβει να πούμε τα σε αγαπώ, τις σκέψεις μας και αυτά τα όμορφα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, αυτό που είπατε να μην το αφήσω ασχολίαστο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είχα την ευκαιρία το τελευταίο διάστημα να επισκεφτώ τη μητέρα της Μπέτυς μαζί με τη Μπέτυ στο Λαϊκό Νοσοκομείο δυο τρεις φορές που νοσηλεύτηκε. Και πραγματικά είναι υπεράνθρωπη η προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Και νομίζω ότι εάν κάτι πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξει σε αυτή τη χώρα, είναι οι υπηρεσίες Υγείας.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Να θωρακίσουμε το ΕΣΥ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι δεν είναι... Βεβαίως, πολλά χρόνια είναι που υπάρχει αυτή η αποδυνάμωση του ΕΣΥ, αλλά αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι τρομακτικό. Η πανδημία έπρεπε τουλάχιστον να μας κάνει όλους να συνειδητοποιήσουμε την αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Δεν μπορεί να είναι ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ούτε μπορεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να φέρνεις τα σεντόνια σου, ή το χαρτί υγείας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτοί οι άνθρωποι που δώσανε τη μάχη στην πρώτη γραμμή και τους χειροκροτάγαμε, μετά να τους λέμε ότι θα είστε επικουρικοί. Δεν θα είστε μόνιμοι. Και για να αλλάξει αυτό, βεβαίως δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε να αυξήσουμε δαπάνες στην υγεία. Όταν ένας γιατρός σήμερα που έχει φάει όλη του τη ζωή στα θρανία, ξέρει ότι μπορεί να πάει όχι στην Αγγλία να σας πω εγώ, ή στη Σουηδία, στην Κύπρο και να πάρει τριπλάσιο μισθό από αυτό που παίρνει ένας πρωτοδιοριζόμενος γιατρός στην Ελλάδα, γιατί να μείνει εδώ αυτό το παιδί; Άρα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, γι’ αυτό εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να έχουμε 2.000 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος γιατρός για να αυξηθεί το μισθολόγιο στους γιατρούς, για να δώσουμε κίνητρα να μείνουν εδώ, να δούμε ειδικότητες, να πάνε να στελεχώσουν τα νησιά, τις ακριτικές περιοχές, διότι εάν δεν έχεις ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας δεν μπορείς να έχεις ένα ποιοτικό κράτος δίπλα στον πολίτη.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σωστό. Και μπορεί να γίνανε κάποια βήματα επί covid, αλλά νομίζω ότι εκεί αξίζει όλοι να καταβάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια. Πάμε στο τελευταίο πολύ σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και θα επιστρέψουμε να αποχαιρετιστούμε και να πούμε έτσι κάποιες...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πέρασε τόσο γρήγορα ο χρόνος; Δεν τον κατάλαβα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αυτό σημαίνει ότι περνάτε όμορφα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια είναι.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Λίγο πριν ολοκληρώσουμε, κ. Πρόεδρε, θέλω να μου πείτε τι μήνυμα περνάτε με τα ψηφοδέλτιά σας. Έχουμε πολύ ψηλά γυναικεία κοινά και παρατήρησα ότι οι γυναίκες στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές εκπροσωπούνται στο 50%, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό. Ποιο είναι το μήνυμά σας λοιπόν και στις γυναίκες και στην κοινωνία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια καινοτομία που για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα υιοθετεί -άλλα προοδευτικά κόμματα το έχουν κάνει στο εξωτερικό-, την ισόποση εκπροσώπηση του φύλου. 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Αλλά μιας και μου δίνετε την ευκαιρία, να πω κάτι. Νομίζω ότι είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, όχι την επόμενη τετραετία, τις επόμενες δεκαετίες, είναι το δημογραφικό. Η γήρανση. Γερνάμε. Εάν δεν στηρίξουμε λοιπόν τη γυναίκα, εάν δεν αισθανθεί ασφάλεια η εργαζόμενη γυναίκα, εάν δεν δώσουμε τη δυνατότητα στις μητέρες να πηγαίνουν να έχουν άδεια μητρότητας ακόμα και εάν είναι αυτοαπασχολούμενες, ή στον ιδιωτικό τομέα και επίδομα μητρότητας. Εάν δεν αυξήσουμε το επίδομα τέκνου και να το μεταφέρουμε στη γυναίκα, όχι στο παιδί, στη γυναίκα. Εμείς λέμε μέχρι τα 24 και να το αυξήσουμε για να αισθάνεται μια ασφάλεια κάθε μητέρα.
Και εάν δεν διαμορφώσουμε συνθήκες ώστε τα νέα ζευγάρια να μπορούν να έχουν τη στέγη τους και για τα παιδιά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν δημιουργήσουμε δηλαδή συνθήκες ασφάλειας για τη μητρότητα, για τη μητέρα, για τη γυναίκα, για την εργαζόμενη γυναίκα, νομίζω ότι δεν θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, μαζί με μια σειρά από άλλες πολιτικές που δεν είναι η ώρα να τις πούμε τώρα.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Έχετε δίκιο και νομίζω μειώθηκε...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουν να κάνουν με την ένταξη και των μεταναστών που ζούνε χρόνια στην Ελλάδα κλπ. Αλλά το θέμα της στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας, της εργαζόμενης μητέρας είναι πάρα πολύ κρίσιμο.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και της γυναίκας που ονειρεύεται να γίνει μαμά, γιατί καλά κάνατε και το αναφέρατε, υπάρχει αυτή η αγωνία. Κάνεις ένα παιδί...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ωπ, νάτο. Δεν είναι τυχαίο.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πώς τη λένε;
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Είναι η Πάτσα. Είναι το σκυλάκι του Παπανώτα που σας έχει αδυναμία, όπως και ο Παπανώτας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ έχω ένα ίδιο, την οποία τη λένε Κάρμεν και είναι κανελί.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Τέλεια. Αυτή είναι πρωταγωνίστρια πάντα. Ξέρει πού πάει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, ναι.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Καλά κάνετε και το αναφέρετε γιατί όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ζευγάρια που κάνουν ένα παιδί μετά βίας και αγχώνονται για το πως μπορούν να κάνουν δεύτερο, να το υποστηρίξουν με εφόδια και να το στηρίξουν στην υπόλοιπη ζωή του. Οπότε νομίζω ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά. Να σηκωθούμε να αποχαιρετιστούμε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Με την Πάτσα μαζί;
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Μπορώ να την πάρω και εγώ, εάν θέλετε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πέρασα πολύ ωραία μαζί σας.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Κι εγώ που μας εμπιστευτήκατε και ήρθατε εδώ για μια πιο χαλαρή και ανθρώπινη συζήτηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ελπίζω να ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτησή μας.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Εγώ έτσι νιώθω. Νομίζω ότι από τα σχόλια που γράφονται και διατυπώνονται, αυτό θεωρούν και οι τηλεθεατές. Καλή δύναμη. Καλή συνέχεια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ευχαριστούμε πολύ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γεια σας.