ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Από το 1931 μέχρι και Σήμερα - Αγοράζετε Ελληνικά Προϊόντα - "Ο αγών δια την εγχώριαν κατανάλωσιν του μεγαλυτέρου μέρους της παραγωγής μας αποτελεί σήμερον Εθνικήν ανάγκην"


 «Αρχίζομεν  λοιπόν,  ό,τι θα ηθέλαμεν να κάμη κάθε Έλλην εις τον μικρόν ή μεγάλον κύκλον της δράσεώς του. Να εργαζόμεθα δηλαδή, ώστε η προσπάθεια  διά την αγοράν των προϊόντων, είτε της Ελληνικής γης, είτε της Ελληνικής βιομηχανίας, είτε της Ελληνικής Βιοτεχνίας να καταστή συνείδησις και καθημερινή πράξις όλων των Ελλήνων. Από των στηλών αυτών, δια των οποίων ευρισκόμεθα εις καθημερινήν επικοινωνίαν με την κοινήν γνώμην, θα δημοσιεύωμεν συνεχώς την υπόμνησιν  ενός  καθήκοντος προς την χώραν και προς ημάς τους ιδίους: ‘’Αγοράζετε τα Ελληνικά προϊόντα!’’.  Και την τακτικήν ταύτην θα την συνεχίσωμεν έως ότου εύρη μιμητάς εις όλους τους κύκλους της Ελληνικής δράσεως και έως ότου γίνη κοινή συνειδησις και συνήθης ρυθμός της ελληνικής ζωής.

  • Aπό τον Χρήστο Μπολώση

»Δεν πρόκειται ούτε περί ξενοτρόπου μαϊμουδισμού, ούτε περί  υπερπατριωτικού ρωμαντισμού, ούτε περί εθνικιστικής ξενηλασίας. Ούτε καν διανοούμεθα ότι η ελληνική προσπάθεια δια την εγχωρίαν απορρόφησιν των προϊόντων της ελληνικής γης και του ελληνικού μόχθου, δύναται να φθάση τας τεραστία; διαστάσεις  της σταυροφορίας, η οποία κατά την στιγμήν αυτήν  διεξάγεται απ’ άκρου εις άκρον της Αγγλίας  δια την κατανάλωσιν των βρεττανικών προϊόντων. Γνωρίζομεν, άλλωστε, ότι παρά πάσαν καλήν θέλησιν και υπό οιασδήποτε προϋποθέσεις  και με οιανδήποτε προσπάθειαν η ελληνική παραγωγή δεν δύναται να αποβλέψη εις το ν’ απαλλάξη τη  χώραν μας από την μερικήν, αλλ΄ αρκετά βαρείαν  υποτέλειαν  προς τα ξένας αγοράς. Αλλά ο αγών δια την  εγχώριαν κατανάλωσιν του μεγαλυτέρου τουλάχιστον μέρους της παραγωγής μας αποτελεί σήμερον εθνικήν ανάγκην την οποίαν ή θα ικανοποιήσωμεν ή… προτιμώμεν να μη γίνωμεν   μάντεις κακών»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ της 26 Νοεμβρίου 1931

Αυτά από το «Ελεύθερον Βήμα» του 1931, το οποίο ως γνωστόν, ανά τους αιώνας, δημοκρατικό ή «δημοκρατικό» έντυπο, αγωνιά μπας και χαρακτηριστεί «εθνικιστικό», διότι προσπαθεί να προωθήσει τον μόχθο του Έλληνα. Όπως το έκανε και επί Γερμανικής κατοχής, όταν κυκλοφορούσε ως «Ελευθερον Βήμα». Άρα λοιπόν να μη παραπονιόμαστε   εμείς σήμερα, την στιγμή μάλιστα που το να είσαι εθνικιστής, με απλά Ελληνικά να αγαπάς την Πατρίδα σου,  ισοδυναμεί  με κακούργημα 5ου βαθμού.

Ακόμα άλλη εφημερίδα σε πρωτοσέλιδό της την 8 Μαρτίου 2023 αναρωτιέται: «Γιατί εξαφανίστηκε το Made in Greece, από την… Ελλάδα;». Έλα μου ντε;

Τέλος πάντων…

Η τελευταία εκστρατεία για τα Ελληνικά προϊόντα έγινε επί καθεστώτος 21ης Απριλίου. Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις διαφημίσεις για «νόστιμο τρυφερό χοιρινό» (βλέπε δίπλα διαφήμιση του 1971) ή το συμπαθητικό τραγουδάκι, που συμβούλευε ότι το κοτόπουλο μαγειρεύεται «σούπα, κρασάτο,  γεμιστό στο φούρνο ή κοκκινιστό  με πατατούλες ή με μπάμιες» ή ακόμη και τις διαφημίσεις για το κουνέλι. Ήταν τότε που είχε γεμίσει η Ελλάδα με κτηνοτροφικές μονάδες (μερικές υπάρχουν ακόμα),  οι οποίες υπερκάλυπταν τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς. Κοντά σ’ αυτά και οι ανθούσες βιομηχανίες μας  Ιζόλα, Εσκιμό, Πίτσος και τόσες άλλες. Το σλόγκαν της εποχής ήταν: «Σκεφτείτε Ελληνικά. Προτιμάτε τα Ελληνικά προϊόντα».

Σε μερικές παλιές ελληνικές ταινίες, υπό καθεστώς… αυστηρής (!!!) λογοκρισίας, σατιρίζονταν εκείνα τα σλόγκαν («Σκέψου πριν αγοράσεις», «Σκέψου Ελληνικά», «Των φρονίμων τα παιδιά μαγειρεύουν χοιρινό»  κ.λπ.)

Θυμάμαι, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, είχε βγει σε μία τηλεοπτική εκπομπή ένα νούμερο με μαλλούρα, στρατιωτικό αμπέχωνο και πίπα στο χέρι και προσπαθούσε να γελοιοποιήσει εκείνη την εκστρατεία, κάνοντας και… αντίσταση, λέγοντας: «Εγώ βεβαίως ουδέποτε αγόρασα Ελληνικά προϊόντα». Εύχομαι να είναι εν ζωή εκείνος ο ηλίθιος, για να δει την κατάντια της σημερινής οικονομίας.

Τώρα λοιπόν στην τούρλα του Σαββάτου, ή τώρα που ανέβηκε ο γάϊδαρος στην γκοριτσιά ή τώρα σαν πολιώρα ή τώρα που την κάτσαμε τη βάρκα (τι πλούτος αυτή η Ελληνική γλώσσα…), τώρα λοιπόν που δεν έχουμε πού την κεφαλήν κλίνη («πλύνε» λένε μερικοί αμόρφωτοι, αλλά ίσως έχουν και δίκιο με τέτοια βρωμιά που μας τριγυρίζει), αρχίσαμε να ξαναθυμόμαστε τα Ελληνικά προϊόντα, τα οποία φευ ουδαμού υπάρχουν,  διότι απλώς δεν καλλιεργούνται τα χωράφια, ή μάλλον καλλιεργούνται, αλλά τα σπείραμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.  Ακόμα δεν υπάρχουν και κτηνοτρόφοι, ούτε καν επιπέδου Τραμπάκουλα, να βοσκήσουν τα κοπάδια τους εδώ επαραπέρα.

Έτσι ούτως εχόντων των πραγμάτων, τώρα βολευόμαστε με  εσπεριδοειδή από το Ισραήλ, με πατάτες από την Αίγυπτο, με κρέατα από την Ολλανδία και τράβα κορδόνι.

Για να μη μιλήσουμε για ρούχα, ηλεκτρικά κ.λπ. Είπαμε πάνε τα κασμήρια «3Α», ή τα  «Μηναίδη –  Φωτιάδη» ή τα υφάσματα της   «Πειραϊκής – Πατραϊκής». Γνωστή μου κυρία έλεγε τις προάλλες ότι ακόμη έχει σεντόνια και μαξιλάρια της «Πειραϊκής-Πατραϊκής»,  η οποία έκλεισε το 1996, τα οποία είχε αγοράσει περί το 1970 !!!!!!

Τώρα μερικοί θα πούνε «Μα πώς να έχουμε Ελληνικά προϊόντα, αφού οι Έλληνες δεν δουλεύουν πια στα χωράφια». Κι εγώ θα τους πω «Πώς να δουλέψουν ρε σεις;  Με τα γνωστά μεροκάματα της ξευτίλας, χωρίς ασφάλιση, χωρίς τίποτα ή όπως δουλεύουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ‘’τόσα θα σου δίνω, τόσα θα λέμε και θα δουλεύεις 8 ώρες αλλά θα λέμε 4’’ και πάει λέγοντας;». Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να παρουσιάζεται τώρα και σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών και από αλλοδαπούς, αφού ξύπνησαν και αυτοί και ζητούν, δικαίως, τα αυτονόητα.

Έτσι έχει κυρίες και κύριοι η κατάσταση. Από εκεί που είχε απογειωθεί η πρωτογενής παραγωγή των Χώρας μας, τώρα εισάγουμε ακόμη και… λούπινα[1], τα οποία κατείχαν μία από τις πρώτες θέσεις στην διατροφική αλυσίδα των Ελλήνων κατά την Γερμανοϊταλική κατοχή. Μα θα μου πείτε ο πληθωρισμός έχει πέσει. Φυσικά, αφού φτήνυνε το… κρέας του κροκοδείλου, το γάλα της νερόκοτας, τα παϊδάκια της φώκιας και τα αυγά των στρουθοκαμήλων έπεσε ο πληθωρισμός. Για κοιτάξτε όμως τις τιμές της καθημερινότητας, δηλαδή του ψωμιού, του γάλακτος, του κρέατος και γενικώς των προϊόντων  του καλαθιού του νοικοκυριού τρομάρα μας και μετά πες τε μου.

Σταματώ εδώ όμως διότι θα με κατηγορήσουν, ότι κ.λπ., γι’ αυτό παίρνω το σχετικό pass και πάω να ψωνίσω λεμόνια Αργεντινής, Τουρκίας και Ουρουγουάης, μήλα από την Χιλή, χαμομήλι από την Αίγυπτο, ζάχαρη από τον Άγιο Μαυρίκιο (Πού είναι ρε τα 5 εργοστάσια ζαχάρεως;  Φαίνεται τα κλείσανε, διότι έρευνες έδειξαν ότι το ζάχαρο των Ελλήνων ήταν στα ύψη…), κρεμμύδια από την Τουρκία, πατάτες από τη Αίγυπτο, κρέας από Πολωνία, Γαλλία, FYROM και πάει λέγοντας.

Α, ναι συγγνώμη. Κρέας από την «Βόρεια Μακεδονία», να μη παρεξηγηθούν ο κ. Κοτζιάς, και οι κύριοι Άδωνης, Βορίδης και Πλεύρης, που ήταν και στα συλλαλητήρια άμα λάχει να ουμ…

[1]  Το λούπινο είναι ο καρπός του φυτού Λούπινο, που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Faboideae) στο γένος Lupinus, που αριθμεί περίπου 300 είδη.[1][2] Τα λούπινα, δηλαδή οι σπόροι του φυτού, είναι στρογγυλά και πλατιά. Φύεται σε περιοχές της παραμεσόγειας Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Στην Ελλάδα τα συναντάμε ως τρόφιμο στη Μάνη, στην Κρήτη, στο Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα.

Έχει πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά, χαμηλό σε λίπη και δεν περιέχει γλουτένη. Τα λούπινα είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα όπως είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, αλλά και ουσίες όπως είναι η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη  κ.λπ.

Υστερόγραφο

Στο περασμένο σημείωμα, ανέφερα μία πρόταση ενός καθηγητού πληροφορικής με την οποία ζητούσε – ματαίως όπως απεδείχθη – να συστήσει ομάδα καθηγητών για την παράλληλη παρακολούθηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Φυσικά εισέπραξε αρνητική απάντηση διπλωμένη όμως σε γιορταστική δημοκρατική συσκευασία.

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση:

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Επί πολλά έτη τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα εξάγονται, από ιδιωτικούς φορείς με την χρήση προγραμμάτων υπολογιστών. Ένας τρόπος επαλήθευσης και διασφάλισης της ορθότητας των αποτελεσμάτων των υπολογισμών με τα ιδιωτικά προγράμματα, είναι να εφαρμοσθεί η εξής διαδικασία:

  1. Να συγκροτηθεί ΑΜΕΣΩΣ ομάδα καθηγητών Πληροφορικής προτεινόμενων από τμήματα Πληροφορικής των Ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ομάδα θα έχει πρόσβαση σε υπολογιστές, ικανούς να εκτελέσουν τα χρησιμοποιούμενα προγράμματα.
  2. Καθώς συγκεντρώνονται σε ηλεκτρονική μορφή τα πρωτογενή στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα, πρέπει να δίδονται ταυτόχρονα σε όλα τα μέλη της ομάδας.
  3. Μετά το πέρας της επεξεργασίας των εκλογικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, έκαστο μέλος της ομάδος θα επιβεβαιώνει το ταχύτερον δυνατόν σε δικούς της υπολογιστές τα αριθμητικά αποτελέσματα των εκλογών.
  4. Η ομάδα, θα συντάξει σχετικό πόρισμα και θα το υποβάλλει ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ στην Δικαιοσύνη, στους αρμόδιους δημόσιους φορείς και στα κόμματα.

Ιωάννης Κόντος Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και αυτός ο αιθεροβάμων άνθρωπος, όνειρο ζει, μη τον ξυπνάτε….


https://www.dimokratia.gr/apopseis/558122/agorazete-ellinika-proionta/