Συνέντευξη του Γιάννη Αμανατίδη, βουλευτή Α` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»
Κύριε Αμανατίδη, ήδη φουντώνουν τα σενάρια αναφορικά με τις πιθανές ημερομηνίες προσφυγής στις κάλπες. Στο ΣΥΡΙΖΑ πότε περιμένετε εκλογές και πόσο έτοιμοι είστε γι’ αυτές;
Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Κάθε μέρα, που περνάει, επιδεινώνει την ήδη δυσβάσταχτη για την πλειονότητα της κοινωνίας, καθημερινότητα με συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στοίβες απλήρωτων λογαριασμών και τα σκάνδαλα διαφθοράς, αυθαιρεσίας και των υποκλοπών, να πέφτουν βροχηδόν.
Σε αυτό το δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον μόνη διέξοδος και επιτακτική ανάγκη των καιρών είναι να επικρατήσει επιτέλους η δικαιοσύνη, παντού.
Είμαστε πανέτοιμοι και πιο σοφοί.
Όσο για το πότε θα γίνουν – έχει πια μικρή σημασία από την άποψη του αιφνιδιασμού - η προσωπική καθαρά γνώμη μου είναι ότι θα πάνε όσο πιο κοντά στην εξάντληση της τετραετίας.
Διαφωνήσατε και μάλιστα πρόσφατα ψηφίσατε «παρών» στην σχετική τροπολογία που κατατέθηκε αναφορικά με το market pass, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για επιδοματική πολιτική. Δεν είναι οξύμωρο δεδομένου ότι και επί ημερών σας υπήρξε τέτοιου είδους πολιτική;
Η πολιτική, που ασκήσαμε την περίοδο της διακυβέρνησής μας, ήταν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες υπό το καθεστώς επιτροπείας, οι οποίες τώρα δεν υπάρχουν. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία σε μνημονιακές συνθήκες και τα επιπλέον πλεονάσματα των υποχρεωτικών στόχων επέστρεφαν στους πολίτες. Από την μεριά μας υπήρξε πραγματική κοινωνική πολιτική, ενώ μετά τον Αύγουστο του 2018 υπήρξαν μόνιμα θετικά μέτρα.
Με την τροπολογία χαρίζονται δισ. ευρώ υπερκερδών στα διυλιστήρια, που συσσωρεύτηκαν στην πλάτη της κοινωνίας, ενώ βαφτίζει την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων “δαπάνη”, η οποία εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος, γλιτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης, που θα είχαν κανονικά και παράλληλα δεν επεκτείνει σκόπιμα την έκτακτη εισφορά και στο 2023 ενώ, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει συνεισφορά αλληλεγγύης και για το 2023.
Την ώρα που η κυβέρνηση της Ισπανίας καταργεί τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει το ίδιο αναποτελεσματικό μοντέλο, που δε χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα του και δεν ανακουφίζει πραγματικά τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι 10%, άρα τόσο θα επιδοτήσω. Όμως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ πάνω από 10%, ενώ ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν γύρω ή και περισσότερο από 20%.
Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέσαμε τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 6% και τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη διατροφής, από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης. Και τη μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο) στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ για την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.
Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα, που απασχολεί τους πολίτες. Τι μηνύματα λαμβάνετε από την επαφή σας με τον κόσμο και ποιες οι προτεραιότητές σας εάν στις επικείμενες εκλογές οι ψηφοφόροι σας εμπιστευτούν;
Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα, που λαμβάνουμε από την επαφή μας με τους πολίτες, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έναντι της διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη.
Οι προτεραιότητές μας επιγραμματικά:
Κοινωνική δικαιοσύνη με ενίσχυση των εισοδημάτων και αναδιανομή του πλούτου, με πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και πάταξη της αισχροκέρδειας.
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με κατά έτος τιμαριθμική αναπροσαρμογή και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, με τη ΔΕΗ να επιστρέφει στον δημόσιο τομέα.
Δικαιοσύνη στην υγεία και την παιδεία, με ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους, που διασφαλίζει την ισότητα και τα δικαιώματα όλων σε αυτά τα κοινωνικά αγαθά.
Για την υγεία απαιτείται η άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών, σε βάθος τριετίας. Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού, που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή και κατάργηση της αναστολής εργασίας. Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και αναμόρφωση μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, με αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
Αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας και επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ.
Δικαιοσύνη στην παιδεία με καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης.
Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας, με δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα και εθνικό σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.
Επιπλέον, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Δικαιοσύνη στην εργασία με κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη, επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών. Επανίδρυση του ΣΕΠΕ και σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
Και ο κατάλογος είναι μακρύς, κοστολογημένος και με κοινωνικό πρόσημο για να έρθει η δικαιοσύνη παντού στη χώρα.
Όπως καταλαβαίνετε, είμαστε έτοιμοι από καιρό και με ξεκάθαρο πρόγραμμα διακυβέρνησης γνωστό στο λαό και όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. Για αυτό και ορισμένοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κύκλοι συμφερόντων μάς πολεμούν με κάθε μέσο-θεμιτό και αθέμιτο.
Πιστεύω, ωστόσο, ότι ο λαός θα πει στην κάλπη την τελευταία λέξη, που θα κρίνει και το μέλλον της χώρας μας.
Φαντάζομαι παρακολουθείτε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν μια διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ρεαλιστικός ο στόχος της πρωτιάς την πρώτη Κυριακή, αυτή της απλής αναλογικής, έτσι όπως τον έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας;
Από τη μελέτη όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αν στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν υπάρξει αυτοδυναμία από κανένα κόμμα, τότε οι πολίτες κατά 54% θέλουν να φτιαχτεί κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ μόνο το 37% θέλει να προκηρυχτούν νέες εκλογές.
Επίσης, σε ποσοστό 47% οι πολίτες θεωρούν ότι η σταθερότητα μπορεί να υπάρξει με κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι 39% που θεωρεί ότι η σταθερότητα επιτυγχάνεται με αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Στον αντίποδα της στρατηγικής αστάθειας του κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διασφαλίζει ότι από την πρώτη Κυριακή, εφόσον είναι πρώτο κόμμα, θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει σχεδόν καθημερινά το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Τι παραμένει αναπάντητο;
Μετά το 1974 το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας πρωθυπουργός δεν διέταξε την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αν στην κυβέρνηση θέλουν να φρεσκάρουν τις ιστορικές τους γνώσεις, ας ανατρέξουν στα μετεμφυλιακά χρόνια του παρακράτους, της ΚΥΠ και της υπαγωγής της εθνικής άμυνας της χώρας σε σκοτεινά μικροπολιτικά σχέδια. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά για τη Δημοκρατία και τη χώρα μας. Αυτή είναι η οπισθοδρόμηση Μητσοτάκη και μετά τις αποκαλύψεις του Documento ότι ο Αρχηγός του Στρατού ήταν ο στόχος 519c της ΕΥΠ, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η εισαγγελέας κυρία Βλάχου οφείλουν να απαντήσουν: Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ αντί να προστατεύει τον ΑΓΕΕΘΑ τον παρακολουθούσε; Γνώριζε η κα Βλάχου πως υπέγραφε την παρακολούθηση του κ. Φλώρου και ποιος της έδωσε την εντολή αυτή;
Όταν ο κ. Μητσοτάκης έφευγε άρον άρον από τη Βουλή για να μην απαντήσει στο ερώτημα του κ. Τσίπρα εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ΑΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο, όλοι κατάλαβαν γιατί το έβαλε στα πόδια. Πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί πως ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα.
Ζητούμενο πλέον και με αυτή την έννοια αναπάντητο - και αυτό είναι χρέος όλων των πολιτικών – η θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας.