ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Κυβερνητικός Εκπρόσωπο: - "Η Ελλάδα είναι στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στους λογαριασμούς ρεύματος - Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Καλό μεσημέρι.

Σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσφέρονται νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση πραγματώνει ένα όραμα δεκαετιών και προσπαθεί να απαντήσει στις τεράστιες διεθνείς κρίσεις και στις προκλήσεις που υπάρχουν με έργα, με πράξεις και όχι με ασυνάρτητες τοποθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν σήμερα -αμέσως μετά τη σχετική προαναγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Εκδόθηκε ήδη -από την περασμένη Δευτέρα, από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού- η σχετική NAVTEX για το πλοίο SANCO SWIFT. Το πλοίο βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκίνησε σήμερα τις έρευνες.

– Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια  της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

– Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα, αλλά και τα άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει η επιλογή και η ιεράρχηση στόχων και στη συνέχεια η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η διαγωνιστική διαδικασία για την ουσιαστική διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

– Η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ελλάδα και της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.

– Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο  την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα μας και την επέκταση του σκοπού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

– Σημειώνεται ότι οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά

Σε πλήρη αντίθεση με τα ασύστολα ψέματα που κατασκευάζει και επίμονα αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα είχε τον Οκτώβριο -σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI)-  τη δεύτερη φθηνότερη τιμή, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Συγκεκριμένα: Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 25,37 λεπτά ανά KWh, στη Δανία στα 68,44, στην Ολλανδία στα 67,50, στην Ιταλία στα 64,95 και στο Βέλγιο στα 57,53 λεπτά. Η τιμή της λιανικής, σε μια σύγκριση που είναι αγαπημένη του κ. Τσίπρα και του κ. Ανδρουλάκη, στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας ήταν κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6% ακριβότερη.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης -και συγκεκριμένα ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και της διάθεσής τους στους καταναλωτές- μειώνει δραστικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών.

– Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών. Η τιμή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά ανά KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά ανά KWh. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν πολύ μεγάλες αυξήσεις.

Τα στοιχεία που παρουσίασα, τα στοιχεία που υπάρχουν συνιστούν την πραγματικότητα και είναι αμάχητα. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Οι καταναλωτές ξέρουν την αλήθεια, γιατί βλέπουν τους λογαριασμούς που παίρνουν στο σπίτι τους. Είναι, συνεπώς, προκλητικό να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών, θεωρώντας τους ανίκανους ακόμα και να διαβάσουν το ποσό που πληρώνουν.

 «Καλάθι του νοικοκυριού»

Συμπληρώθηκε χθες, Τετάρτη, μια εβδομάδα από την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά, καθώς παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις μείωση των τιμών των προϊόντων και σε άλλες προσθήκη επιπλέον προϊόντων πέραν των προβλεπόμενων στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Συγκεκριμένα:  Από τα 644 προϊόντα των καλαθιών 101 έχουν μείωση τιμής, 544 έχουν τις ίδιες τιμές και σε 2 μόλις προϊόντα ανέβηκαν οι τιμές τους.

Παρατηρήθηκαν, ωστόσο, σε λίγες περιπτώσεις, αρρυθμίες που αφορούσαν είτε την ανεπαρκή σήμανση, είτε τη γρήγορη εξάντληση των προϊόντων που υπάρχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού». Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαπίστωσε άμεσα τις αρρυθμίες αυτές και προχωρά -με τροπολογία- σε δύο βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν αφενός μεν στην ευκρινέστερη σήμανση μέσα στους χώρους πώλησης των προϊόντων αυτών και αφετέρου  στην εξασφάλιση επάρκειας των προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Ειδικότερα, τα super market θα είναι υποχρεωμένα να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που θα συμπεριλαμβάνει τις τιμές, στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επίσης, τα super market θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και θα διατίθενται συνεχώς.

Η Κυβέρνησή μας αναγιγνώσκει πολύ σοβαρά και πολύ υπεύθυνα τα κοινωνικά προβλήματα, αισθάνεται και παρακολουθεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών. Αποδεικνύουμε με πράξεις σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε πτυχή δυσκολίας του οικονομικού βίου των ανθρώπων ότι είμαστε δίπλα στην κοινωνία και δεν θα σταματήσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που δημιουργείται, κάθε εργαλείο που υπάρχει στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια.

Η Ελλάδα αλλάζει

Σε πείσμα της ζοφερής ατμόσφαιρας που ορισμένοι επιδιώκουν, αλλά και της στρεβλής εικόνας για την Ελλάδα που διάφοροι καλλιεργούν στο εξωτερικό, η  Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας έκανε την τιμή να θέσει την Ελλάδα επικεφαλής σε μια μικτή πιλοτική task force ευρωπαϊκών χωρών -συμμετέχουν επίσης το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία- με σκοπό την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και τεκμηρίωσης στην εφαρμοσμένη πολιτική.

Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί από το 2019 και μετά η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε ένα νέο μοντέλο επιτελικής διακυβέρνησης, στηριγμένης τόσο στη συγκέντρωση και την αξιοποίηση δεδομένων, όσο και στην επίμονη προσήλωσή μας στα πολιτικά ιδανικά και τις αξίες μας, που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αποτελεσματικά και φέρνουν λύσεις για τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά:

- Η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ε.Ε., εν μέσω μάλιστα δύο μεγάλων κρίσεων, υγειονομικής και ενεργειακής, ενώ έχει αυξηθεί, ήδη, κατά 5 μονάδες το Α.Ε.Π. σε σχέση με το σημείο που ήταν το 2019.

- Στην αγορά εργασίας έχουν προστεθεί περίπου 250.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ανεργίας στην Ε.Ε..

- Οι ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν πλέον το 40% του Α.Ε.Π. της χώρας μας και κινούνται υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πολύ κοντά στις πορτογαλικές επιδόσεις, οι οποίες θεωρούνταν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εξαγωγικό υπόδειγμα.

- Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ 20ετίας και ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ανοίγοντας το δρόμο στη χρηματοδότηση της οικονομικής και επενδυτικής της χώρας μας από τις τράπεζες.

- Η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Κράτους έχει κάνει άλματα με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές το 2022 μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, που εξοικονομούν περίπου 100 ώρες ελεύθερου παραγωγικού χρόνου για τον καθένα μας ετησίως.

- Το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο 46-48% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως ως προς τη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο εθνικό ενεργειακό μίγμα.

- Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό της Ε.Ε. και ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετώπισε σημαντικές περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδότηση στα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, κατάφερε να κινηθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δυο πιο κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, τον δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και τον δείκτη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Η δυναμική διαχείριση της πανδημίας με τη βοήθεια της επιστήμης, με το άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. Ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιου «ελατηρίου» που εκτινάχθηκε λόγω της μακροχρόνιας κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα από το 2010 και της περιόδου των μνημονίων. Είναι προϊόν συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς μιας χώρας που έμαθε από τα λάθη της, που εφαρμόζει πλέον το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μιας χώρας που εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, που αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εισηγείται λύσεις που υιοθετούνται από τους εταίρους μας, που υιοθετούνται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες -όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid, αλλά και ο εθνικός μηχανισμός για την διακράτηση και αναδιανομή προς τους καταναλωτές των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, η χρήση των δεδομένων για το σχεδιασμό και την τεκμηρίωση των δημόσιων πολιτικών και η συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους δεν απομειώνουν σε καμία περίπτωση φυσικά το ρόλο της πολιτικής ή των πολιτικών. Οι διαχρονικές πολιτικές μας αρχές και αξίες μας οριοθετούν το πλαίσιο, εντός του οποίου γίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων και η εκδίπλωση των εφαρμοσμένων πολιτικών μας.

Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνουμε την πολιτική διαδικασία και γεφυρώνουμε το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κυβερνήσεων, ένα χάσμα που είχε δημιουργηθεί και ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Κυρίως, όμως, ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, παράγουμε λύσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων, παράγουμε λύσεις προς όφελος της Πατρίδας και των πολιτών, ενώ παράλληλα προάγουμε τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανομίας.

Να μην επιτρέψουμε στην κοσμογονία που συντελείται να σκιαστεί και να ακυρωθεί

Στην Ελλάδα, εν μέσω της δυσκολότερης διεθνούς συγκυρίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συντελείται μια κοσμογονία:

  • άρχισαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό και την άμεση εξόρυξη φυσικού αερίου σε ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
  • η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • η ανεργία μειώνεται ραγδαία και οι επενδύσεις αυξάνονται αλματωδώς.
  • οι εξαγωγές μας καλπάζουν.
  • αναπτύσσονται συνέργειες των ελληνικών Πανεπιστημίων με κορυφαία ιδρύματα των Η.Π.Α. και προσελκύονται αλλοδαποί φοιτητές στη χώρα.
  • οι πολιτικές μας στα ενεργειακά και τη διαχείριση των κρίσεων γίνονται παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρότυπα.
  • η εξυπηρέτηση από το Κράτος δεν είναι πλέον συνώνυμο της ουράς, τη ταλαιπωρίας και τη καθυστέρησης.
  • τα σύνορα μας -χερσαία και θαλάσσια –  φυλάσσονται και είναι αδιαπέραστα.
  • απέναντι στην ακρίβεια τρέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην Ευρώπη με απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική συνοχή και στον άνθρωπο.

Και αυτά είναι τα πλέον εμβληματικά από όσα κοσμογονικά συντελούνται.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, την πραγματικότητα μιας Ελλάδας που προοδεύει, μιας Ελλάδας που πασχίζει να αφήσει πίσω της χρόνια προβλήματα και παθογένειες, έχουμε και μια σειρά από άλλες αντιλήψεις, αντιλήψεις που εκφράζονται από συγκεκριμένους, γνωστούς σε όλους, πολιτικούς χώρους. Αντιλήψεις που αντιστρατεύονται οτιδήποτε πάει μπροστά την Ελλάδα και βελτιώνει τη ζωή του Έλληνα.

Αντιλήψεις που απεχθάνονται την κανονικότητα και την πρόοδο, καθώς υποστηρίζουν ότι η κανονικότητα και η πρόοδος ουδέποτε εξυπηρέτησε το ιδεολογικό τους πλαίσιο. Αντιλήψεις που θέλουν να βυθίσουν την Ελλάδα στην αχρειότητα και τη συκοφαντία.

Η Κυβέρνηση στέκεται ανυποχώρητα απέναντι σε αυτές τις μειοψηφικές αντιλήψεις. Στέκεται ανυποχώρητα γιατί έχει μαζί της την ισχυρή, αποφασιστική και αποφασισμένη πλειοψηφία των Ελλήνων. Την πλειοψηφία που έχει όραμα προόδου, που πιστεύει στην προσπάθεια που γίνεται, βλέπει τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής να ξετυλίγονται γύρω της, που πιστεύει στη δημιουργικότητα, που είναι περήφανη για τον εαυτό της και για την Πατρίδα. Στην πλειοψηφία που πιστεύει στη Δημοκρατία και την ομαλότητα.

Η Κυβέρνηση, εκφράζοντας αυτήν ακριβώς την πλειοψηφία, δεν θα επιτρέψει νέους διχασμούς. Η Ελλάδα δεν αντέχει διχασμούς. Δεν θα επιτρέψει διχασμούς που επιχειρούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κ. Τσίπρα και μια ομάδας ιδεοληπτικών τριγύρω του. Η απάντηση στο σχέδιό  τους να μας κρατήσουν γαντζωμένους πίσω, να σταματήσουν αυτήν την κοσμογονία, είναι η θεσμικότητα: όλα θα γίνουν  όπως ακριβώς προβλέπουν οι θεσμοί. Στο  θεσμικό επίπεδο, στη Δικαιοσύνη, εκεί θα αναδειχθεί η αλήθεια, εκεί θα θριαμβεύσει το φως. Με τους νόμους που ήδη έχουμε και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θα κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο γιατί αυτό απαιτεί η συνείδησή μας και το αξιακό πλαίσιο που μας έβαλε  στην πολιτική και μας έφερε στην διακυβέρνηση. Θα κινηθούμε όμως προς αυτήν την κατεύθυνση και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η κοσμογονία που συντελείται να μείνει στη μέση,  να σκιαστεί αρχικά και να διακοπεί στη συνέχεια.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλό μεσημέρι, κύριε Εκπρόσωπε. Θα αναφερθώ στο θέμα των παρακολουθήσεων. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός κρύβεται. Δεν πάει στη Βουλή να απαντήσει για το θέμα των παρακολουθήσεων. Άρα, ουσιαστικά προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση. Η Κυβέρνηση πάντοτε με συγκεκριμένες απαντήσεις και ανακοινώσεις τοποθετείται σε όσα έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι η δική μας επιδίωξη είναι, μέσα από θεσμικό τρόπο, μέσα από τις λειτουργίες της συντεταγμένης Πολιτείας, να μην μείνει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή. Αυτή είναι η απόφασή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει καμία σκιά, όπως και δεν θα επιτρέψουμε στη συνωμοσιολογία, δεν θα επιτρέψουμε στους χειρισμούς, δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την επιχειρούμενη προσπάθεια δηλητηριασμού και  διχασμού της κοινής γνώμης, να διακόψει το έργο που υλοποιείται στην Ελλάδα, τους δρόμους που ανοίγουν για τους Έλληνες πολίτες, τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει η διακυβέρνησή μας τα τρία προηγούμενα χρόνια.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενόσω ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για την αξιοποίηση των όποιων πλουτοπαραγωγικών πόρων εντοπιστούν στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στην Τουρκία αυτό εκλαμβάνεται ως πρόκληση. Από χθες, βλέπουμε σειρά Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και φιλοκυβερνητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μιλούν για πρόκληση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα υλοποιεί ένα σχέδιο πολύ καλά προετοιμασμένο, απολύτως σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και απολύτως ενταγμένο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Θα αξιοποιήσει έμπρακτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που κάνει πράξεις, που κάνει κινήσεις, οι οποίες βρίσκονται μακριά από  τη διεθνή νομιμότητα, σε καμία περίπτωση. Ποτέ η χώρα μας δεν πολιτεύτηκε και δεν συμπεριφέρθηκε έξω από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ποτέ δεν θα το κάνει. Και ποτέ, φυσικά, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από κανένα της δικαίωμα, έτσι όπως αυτό απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και από το Δίκαιο της Θάλασσας. Ό,τι κάνουμε, είναι καλά μελετημένο, καλά προετοιμασμένο και, βεβαίως, υλοποιείται με έναν τρόπο που να ικανοποιεί όλες τις παραμέτρους, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα, είτε έχουν να κάνουν με τα οικονομικά μας συμφέροντα, είτε έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως σας είπα προηγουμένως.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας προβληματίζει η ένταση με την οποία γίνεται η αντιπαράθεση στο θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων και αν αυτό επηρεάσει την κυβερνητική σας θητεία, στην ουσία, με συνέπεια να προσφύγει η Κυβέρνηση νωρίτερα σε εκλογές, απ’ ό,τι έχει προσδιορίσει χρονικά ο κ. Πρωθυπουργός, την Άνοιξη, δηλαδή, του 2023; Αν, δηλαδή, οι υποκλοπές επηρεάζουν το θέμα των εκλογών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο σχεδιασμός του εκλογικού χρόνου, από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, δεν έχει αλλάξει και δεν επηρεάζεται. Όμως, πραγματικά, μας προβληματίζει η ένταση και ο επιχειρούμενος διχασμός που καλλιεργείται από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Όντως, μας προβληματίζουν όλα αυτά που επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα και στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Κυβέρνησή μας, όπως σας είπα και προηγουμένως, έχει μια σταθερή προσήλωση στην υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων, στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών που έχουν τα αποτελέσματα που και πριν περιέγραψα για την Πατρίδα και για τους πολίτες, που θωρακίζουν την Ελλάδα, που ανοίγουν νέους δρόμους για τους πολίτες, που εξασφαλίζουν τη βελτίωση του επιπέδου  ζωής των Ελλήνων, σε μια συγκυρία, μάλιστα, που είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρθηκα, θεσμικά η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα για να μην μείνει καμία σκιά. Η  ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας μας να διερευνήσει όλα όσα καταγγέλλονται και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκειμένου να εμποδίσουμε τη διασπορά ειδήσεων, φημών, συκοφαντιών. Και, επίσης, να εντοπίσουμε εκείνους που τόλμησαν να παίξουν με θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μόλις είπατε, τώρα, ότι σας προβληματίζουν οι επιδιώξεις κάποιων κύκλων. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι και τι είναι αυτό που επιδιώκουν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένοι όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό που είπα είναι ότι μας προβληματίζει η επιχειρούμενη ένταση. Μας προβληματίζει η προσπάθεια κάποιων να καταστήσουν μονοθεματικό θέμα στην ελληνική κοινωνία το ζήτημα των παρακολουθήσεων είτε μέσω των κακόβουλων λογισμικών, παντελώς παράνομα, είτε το προηγούμενο διάστημα την περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί και δεν έχει να κρύψει τίποτα. Γι’ αυτό και κάνει το αυτονόητο, γι’ αυτό και κάνει αυτό που συνιστά υποχρέωση οποιουδήποτε σέβεται τους κανόνες της Δημοκρατίας. Έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα και αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να κάνει το αυτονόητο. Να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή, προφανώς, καλώντας και όλους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, όταν κρίνει ότι πρέπει να πάρει εξηγήσεις ή, εν πάση περιπτώσει, να συνδράμουν στο έργο της.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονται στο θέμα των υποκλοπών και ρωτούν και τον Πρωθυπουργό; Τα δύο τελευταία παραδείγματα είναι οι Financial Times και το Bloomberg. Σας προβληματίζει αυτό και θα απαντάτε σε τέτοια δημοσιεύματα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός -και η Κυβέρνηση- ποτέ δεν αρνήθηκε την απάντηση σε ερωτήσεις που του έγιναν σε μια προσπάθεια των διεθνών Μέσων να αποσαφηνίσουν και αυτά τι ακριβώς γίνεται με αυτή την ιστορία στη χώρα. Προφανώς και δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα να δημιουργείται αυτή η ατμόσφαιρα ή να συντηρείται αυτού του είδους το θέμα στην επικαιρότητα. Και είναι και αυτός ένας επιπλέον λόγος, για τον οποίο η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουμε άμεσα στην πλήρη διαλεύκανση και αποσαφήνιση αυτής της υπόθεσης. Υπάρχουν άρθρα γνώμης στο διεθνή Τύπο, που αναδεικνύουν αυτόν τον προβληματισμό που, δίπλα στην εικόνα μιας Ελλάδας που έχει καταφέρει μεγάλα επιτεύγματα τα τρία προηγούμενα χρόνια, αναφέρουν και αυτή την εξέλιξη που δεν είναι ευχάριστη. Και η Κυβέρνηση -και γι’ αυτό το λόγο- πέρα από όλους τους άλλους που ανέφερα προηγουμένως, θέλει άμεσα και γρήγορα η Δικαιοσύνη, τα θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, να ξετυλίξουν το κουβάρι αυτής της υπόθεσης και να δοθούν απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Επειδή έχετε ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσετε αυτά τα λογισμικά, πρώτον, αν κάποιος τώρα θέλει να το πάρει, πριν φέρετε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να πάει να πάρει το Predator και να το χρησιμοποιήσει; Δεύτερον, γιατί γίνεται τώρα και δεν έχει γίνει τόσο καιρό, αφού είναι παράνομο και κακόβουλο αυτό το λογισμικό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι προφανές ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, δεν είναι επαρκές. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρουμε πολύ σύντομα προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη -και αυτό αποτελεί και μια απάντηση στην ερώτησή σας- που θα είναι απολύτως παράνομη η εμπορία, η κατοχή, η χρήση, η διακίνηση με τον οποιονδήποτε τρόπο αυτών των κακόβουλων λογισμικών. Και πέρα από αυτό, το θεσμικό πλαίσιο που θα φέρουμε, θα έχει και πολύ ουσιαστικές διατάξεις και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση συνολικά των παθογενειών, των αδυναμιών που υπήρξαν, που διαπιστώθηκαν όλη την τελευταία περίοδο, στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας, προκειμένου να υπηρετήσουμε ακόμα καλύτερα μια δύσκολη άσκηση, μια δύσκολη ισορροπία, ανάμεσα στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας, αλλά και τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Στο θέμα των ερευνών, ήθελα να ρωτήσω. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα στα οποία γίνονται οι έρευνες, υπάρχουν ενδείξεις για την Κυβέρνηση ότι μπορεί να βγει κάτι θετικό σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και υπάρχουν ενδείξεις, αλλά οι σεισμικές έρευνες είναι αυτές που θα μας δείξουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα. Όταν ξεκινούν να γίνονται οι έρευνες αυτές και όταν στις έρευνες αυτές συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους εταιρείες, με την εμπειρία που έχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι προφανώς και υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, τουλάχιστον για να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες. Αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών, είναι αυτά που θα καθορίσουν, σε κάθε περίπτωση, τη συνέχεια και την εξέλιξη.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Πόσο αποτιμά η Κυβέρνηση τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε.. Και ένα δεύτερο, σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ, στην οποία αναφερθήκατε και εσείς, αν αυτή η μικρή σχετικά αποκλιμάκωση αφήνει το περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης, μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, δεδομένου ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα ράλι τιμών στις τιμές τόσο της βενζίνης, όσο και του πετρελαίου θέρμανσης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά την πρώτη ερώτησή σας, έχει πολύ δρόμο ακόμα η συζήτηση αυτή με την Κομισιόν, με τα κράτη-μέλη, προκειμένου να καταλήξει και στην οριστική της μορφή η πρόταση. Πάντως, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα δεν την αντιμετωπίζει αρνητικά ως βάση συζήτησης. Βεβαίως, πρέπει να δούμε και τις ιδιαιτερότητες και τις επιφυλάξεις και τις απόψεις των κρατών-μελών και της χώρας μας, που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια συζήτησης των προτάσεων αυτών, το επόμενο διάστημα. 

Τώρα, από εκεί και πέρα, έχουμε ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που εφαρμόζουμε στη μάχη κατά της ακρίβειας σε κάθε επίπεδο, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του εισοδήματος άμεσα ή έμμεσα, είτε έχουν να κάνουν με τις οριζόντιες ενισχύσεις, όπως για παράδειγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα, είτε με μεγάλες ενισχύσεις στο επίδομα θέρμανσης και αλλού, είτε με κινήσεις που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία της αγοράς για να συμβάλλει και αυτή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ. Είμαστε στη φάση και στο στάδιο εφαρμογής αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων. Παρακολουθούμε τα δεδομένα. Ξέρει ο κόσμος, ξέρει η ελληνική κοινωνία ότι κάθε καινούργια δυνατότητα που παρουσιάζεται, πάντοτε αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών, υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιονομικά και οικονομικά αντέχουμε.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την κίνηση της κυρίας Γεροβασίλη σήμερα να προσέλθει στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη όλων όσοι έχουν να συνδράμουν στην έρευνα και στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Στέκομαι σε αυτή την παρατήρηση. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να κάνουμε κριτική υπό πολιτική όψη του τρόπου με τον οποίο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό στο παρελθόν. Αλλά λέω και πάλι: Οφείλουμε όλοι αφού προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη -νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουμε ως μια ελάχιστη βάση συμφωνίας-  να εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Δεν είναι ευχάριστο για μια χώρα, δεν έχει την πολυτέλεια η Πατρίδα μας να ζει διχασμούς ή να μονοπωλείται ο δημόσιος διάλογος ή η πολιτική επικαιρότητα από αυτού του είδους τις διαδόσεις, από αυτό τον χαρτοπόλεμο «αποκαλύψεων», από αυτό το συνεχές ράλι με υπονοούμενα, που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή και τα μυαλά των ανθρώπων. 

Η συντεταγμένη Πολιτεία, οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ελληνική Δικαιοσύνη, οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους σε χρόνο, ο οποίος να σχετίζεται ευθέως με την απαίτηση που όλοι έχουμε, το ταχύτερο δυνατόν, για να βρούμε άκρη και να προκύψουν απαντήσεις. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει δηλώσει ότι συνδράμει τη Δικαιοσύνη και τις Αρχές προς την κατεύθυνση αυτή και θα εξακολουθούμε να είμαστε πιστοί στην κατεύθυνση αυτή. Αναμένουμε η Δικαιοσύνη πολύ γρήγορα να πράξει το αυτονόητο, πηγαίνοντας πλέον κοντά σε πρόσωπα που με τον α΄ ή β΄ τρόπο φαίνεται να εμπλέκονται σε αυτού του είδους τη διαδικασία. Και αυτό θα αποτελέσει νομίζω μια πολύ ουσιαστική απάντηση στα ερωτηματικά όλων και με έναν τρόπο θα δείξει και ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για να βγει άκρη στην υπόθεση αυτή ή ποιοι έχουν σκοπιμότητες απλώς να συντηρούν ένα ζήτημα στην επικαιρότητα, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ουσία.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Εφόσον υποστηρίζετε και εσείς ότι κάθε προσπάθεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, δικαστικά είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει και έτσι πρέπει να γίνεται, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν σκέφτεστε να καταργήσετε την τροπολογία της ΑΔΑΕ, που απαγορεύει στην ουσία στους ενδιαφερόμενους να μαθαίνουν στοιχεία για το αν παρακολουθούνται ή όχι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση θα φέρει, το επόμενο διάστημα, ρυθμίσεις που θα αφορούν σε όλο το πλαίσιο της συζήτησης αυτής που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο-Σεπτέμβριο και βρίσκεται σε εξέλιξη και σε ό,τι αφορά τα κακόβουλα λογισμικά και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Οι προτάσεις της Κυβέρνησης θα είναι προς την κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής εξισορρόπησης δύο απαιτήσεων: Οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας να επιτελούν, με σωστό τρόπο, το καθήκον και το χρέος τους και θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να προστατεύονται και να τυγχάνουν του σεβασμού και της προσοχής που πρέπει να τυγχάνουν σε κάθε περίπτωση.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.