ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ο Ερντογάν "ξεπλένει" το πετρέλαιο του Πούτιν - Πώς η Τουρκία δημιουργεί "ρωγμή" στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα




Mια απίστευτη αναφορά για τον τρόπο που δρα η Τουρκία, η οποία «ξεπλένει» και πουλάει ως δικό της το ρωσικό πετρέλαιο, γίνεται σε εκτεταμένη μελέτη του Κέντρου Έρευνας με έδρα τη Φινλανδία. 

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν στην έκθεσή τους οι ειδικοί ερευνητές, η Τουρκία έχει έναν αρκετά… ύποπτο ρόλο στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας και σε αυτό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 Όπως αναφέρεται στην αναλυτική έκθεση, η χώρα με τις «ευλογίες» του Ερντογάν εισάγει ρωσικό πετρέλαιο, το διυλίζει και το διοχετεύει στην ΕΕ. Ειρήσθω εν παρόδω, το «ρωσικό χέρι» έχει απλωθεί για τα καλά στην Ευρώπη μέσω της γειτονικής μας χώρας.

Το ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνών προειδοποίησε στην αναλυτική έκθεση πως η Ρωσία συγκεντρώνει λιγότερα χρήματα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της, όμως η Τουρκία καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, μια «ρωγμή» στις κυρώσεις. 

«Μια νέα οδός για τη διοχέτευση του ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, όπου διυλίζεται αυξημένη ποσότητα ρωσικού αργού», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης, η δουλειά των οποίων πρόκειται να παρουσιαστεί στην COP27. 

Μετά την εισβολή αύξησε τις εισαγωγές αργού… 

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά: η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αντίστοιχα και οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

 «Καθώς η ΕΕ θα απαγορεύσει στις 5 Δεκεμβρίου τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, η ρωγμή αυτή θα μπορούσε να γίνει σημαντική», υπογραμμίζει το Κέντρο Έρευνας. Ξεκαθαρίζει ακόμη πως η εφαρμογή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ενός πιο αυστηρού εμπάργκο -με άρνηση των πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από διυλιστήρια τα οποία δέχονται ρωσικό αργό- έχει πλέον «ουσιαστική σημασία». 

Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε 21 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. 

Αντίστοιχα, τα έσοδα από όλα τα προϊόντα μειώθηκαν, με εξαίρεση το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Επιπρόσθετα, τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν από την πλευρά τους κατά 14% στα 7,5 δισ. ευρώ και βρίσκονται πλέον κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.



πηγή:https://www.political.gr/wp-content/uploads/2022/11/POLITICAL-509.pdf