ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ελληνική δικαιοσύνη: Κατάκτησε, με το "σπαθί" της, το "χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο", στις καθυστερήσεις, για την ολοκλήρωση μιας δίκης! - Δείτε τον χρόνο καθυστέρησης, του Ελεγκτικό Συνεδρίου, για την εκδίκαση αγωγών για τα αναδρομικά


Μόνο ντροπή και προβληματισμό θα έπρεπε να νιώθουμε σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτιά που συνεχίζουμε να κερδίζουμε στον χρόνο ολοκλήρωσης των δικών αλλά και στην αδυναμία διαχείρισης του τεράστιου όγκου των υποθέσεων.

Αυτό διαπιστώνει για μια ακόμη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Δικαιοσύνη και καταγράφεται στον πίνακα «2020 EU justice Scoreboard». 

Για το 2018 ο μέσος όρος ολοκλήρωσης μία δίκης ήταν περίπου 550 (όταν το 2012 ο μέσος όρος ήταν 450 ημέρες).

Επίσης η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης μιας δικαστικής υπόθεσης σε περίπτωση που θα περάσει και από τις 3 βαθμίδες δηλαδή εάν μια υπόθεση φτάσει να εκδικασθεί από το Ανώτατο δικαστήριο.

Τεράστιος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων

Όσο για τις διοικητικές υποθέσεις η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Και αυτό διότι ο χρόνος για την επίλυση υποθέσεων που φτάνουν στα διοικητικά δικαστήρια (παρά τη σημαντική μείωση από το 2012, όπου ήταν 1500 ημέρες), το 2018 ήταν περίπου 600 ημέρες με τεράστιο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων.

Σύμφωνα με μελέτες αποτελεσματικότητα, ποιότητα και ανεξαρτησία είναι το τρίπτυχο ενός αξιόπιστου συστήματος Δικαιοσύνης, που βοηθάει την οικονομία μιας χώρας. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να λύσει πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να κερδίζει αρνητικές πρωτιές και υψηλές θέσεις στον χρόνο διεκπεραίωσης των υποθέσεων μια και ο όγκος είναι δυσανάλογα μεγάλος με το νομικό σύστημα της χώρας.

Διαχρονικό το «έμφραγμα» στα δικαστήρια

Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία (με βάσει τα στοιχεία του 2012 διότι έκτοτε δεν έχει δώσει καμία ενημέρωση) είναι ουραγός της Ευρώπης, με ποσοστό περίπου 70%. Δηλαδή τα δικαστήρια επιλύουν λιγότερες υποθέσεις από τον αριθμό εισερχόμενων περιπτώσεων. Η χώρα μας πέτυχε μείωση εκκρεμών αστικών και εμπορικών υποθέσεων από το 2012 μέχρι το 2018 αν και ακόμη βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση, ενώ υψηλά και κακά είναι τα νούμερα των εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων.

Σημείωση Blogger: Ο μέσος χρονικός όρος, που χρειάζεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να εκδικάσει μια αγωγή συνταξιούχου που διεκδικεί οικονομική δικαίωση, ξεπερνά τα 10 χρόνια! Λέτε να το κάνει από πρόθεση; 











πηγή:https://www.newsbreak.gr/dikaiosyni/131434/mpravo-mas-h-eyropi-mas-edose-chryso-giati-chreiazontai-550-meres-oste-na-oloklirothei-mia-diki-stin-ellada/