ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: - Η αεροπορική ισχύς της Ελλάδας και το τηλεγράφημα του 1976


 Το ενδεχόμενο ανατροπής της ισορροπίας στο Αιγαίο με την ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος της Ελλάδας, αποτελεί το διαχρονικό εφιάλτη της τουρκικής ηγεσίας όπως αποδεικνύεται και από απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα με ημερομηνία 18 Μαρτίου 1976. Τότε η Άγκυρα εκβίαζε την Ουάσιγκτον για την άρση του εμπάργκο όπλων απειλώντας με προληπτικό κτύπημα εναντίον της Ελλάδας προκειμένου να …αποτρέψει την ενίσχυση της Αεροπορικής ισχύος της Ελλάδας στο Αιγαίο.


Το τωρινό ξέσπασμα της τουρκικής ηγεσίας με πολεμικές απειλές, με προσπάθεια αποδυνάμωσης των συμμαχιών της Ελλάδας, υπονόμευση του δικαιώματος της χώρας για τη λήψη μέτρων για την άμυνα της, σε συνδυασμό με την κορύφωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της την ώρα που η Τουρκία  αντιμετωπίζει άτυπο εμπάργκο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ακριβώς αυτό τον φόβο της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή η τουρκική ηγεσία βλέπει την Ελλάδα να έχει παραλάβει τα πρώτα από τα συνολικά 24 Rafale που προμηθεύτηκε από τη Γαλλία, τα πρώτα 2 από τα συνολικά 83 F-16 που θα αναβαθμιστούν σε Viper να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία, να αναβαθμίζονται ακόμη 38 F-16 block50 και να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για προμήθεια 20+20 F-35.

Η αγωνία του Τ. Ερντογάν για την εξασφάλιση του προγράμματος αγοράς 40 νέων F-16 και εκσυγχρονισμό ακόμη 80 δεν οφείλεται μόνο σε πολιτικούς λόγους. Προφανώς η προοπτική απόρριψης του τουρκικού αιτήματος από το Κογκρέσο θα οδηγήσει σε κρίση τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, θα καταδείξει ότι πλέον η Τουρκία δεν θεωρείται ο στυλοβάτης της αμερικανικής παρουσίας στο σταυροδρόμι της Ασίας με την Ευρώπη και στην κρίσιμη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Αν. Μεσογείου. Όμως ο πραγματικός κίνδυνος για την Τουρκία είναι να απολέσει μετά από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες την ισορροπία στην Αεροπορική ισχύ στο Αιγαίο.

Παλιωμένος στόλος μαχητικών και η απομάκρυνση από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μιας γενιάς πιλότων με την κατηγορία ότι ήταν φίλα προσκείμενοι στο κίνημα του Φ. Γκιουλέν έχει αποδυναμώσει την αεροπορική ισχύ της Τουρκίας η οποία δεν μπορεί βεβαίως να καλυφθεί με τη μαζική παραγωγή UAV's. Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την  αγορά των ρωσικών S-400, τα σοβαρά εμπόδια για το πρόγραμμα των F-16 έχει προκαλέσει υστερία στην Άγκυρα, με τον Τ. Ερντογάν να απειλεί ότι η Τουρκία θα αναζητήσει αλλού  λύσεις δείχνοντας τη Βρετανία τη Γαλλία ή ακόμη και τη Ρωσία για αγορά νέων μαχητικών.

Επίσης καταφεύγει στις απειλές εναντίον της Ελλάδας και με τη διαρκή επιθετική ρητορική και τις επιθέσεις για τη στρατικοποίηση των νησιών, για τις δήθεν προκλήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και με την αύξηση του κινδύνου για ένα θερμό επεισόδιο θέλει και να παρεμποδίσει τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας και συγχρόνως να εκβιάσει τους Αμερικανούς με την απειλή ενός θερμού επεισοδίου.

Η τακτική αυτή της Τουρκίας κάθε άλλο παρά είναι καινούργια.

Το 1976 είχε εκδηλωθεί έντονη προσπάθεια από την αμερικανική κυβέρνηση  και κυρίως από τον ΥΠΕΞ Χ.Κίσσινγκερ για την άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία λόγω της εισβολής στην Κύπρο. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ανοίξει τον δρόμο για μερική άρση του εμπάργκο όπλων. Σε αυτό το περιβάλλον και ενώ και πάλι υπήρχε  σφοδρή αντίδραση από το Κογκρέσο, η τουρκική ηγεσία απειλούσε με πρόκληση επεισοδίου με την Ελλάδα ως προληπτικό κτύπημα για να αποφύγει το ενδεχόμενο ανατροπής της ισορροπίας Αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο. 

Στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας  στην Άγκυρα της 18ης Μαρτίου 1976  με υπογραφή του τότε πρεσβευτή Μακόμπερ με τίτλο «Προσέγγιση στη Διαφορά του Αιγαίου»(αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks) καταγράφεται η κατάσταση και ο κίνδυνος θερμής σύγκρουσης Ελλάδας -Τουρκίας  και ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει και τα εξής:

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωταρχικός κίνδυνος  ενός ελληνοτουρκικού πολέμου  έγκειται όχι στην Κύπρο αλλά στο Αιγαίο όπου οι δυο χώρες είναι  αντιμέτωπες  και όπου υπάρχει ανταγωνισμός  σχετικά με πιθανούς οικονομικούς πόρους και ανησυχίες ασφαλείας  υψίστης σημασίας και για τις δυο…

..Με δεδομένες τις δυνατότητες  και των δυο πλευρών  και της αμοιβαίας αντίληψης  περί πολλών πικρών διαφορών που πρέπει να διευθετηθούν, η ανάφλεξη μεταξύ τους ακόμη και μια σύντομη θα είναι  αιματηρή και καταστροφική. Μια τέτοια ανάφλεξη δεν θα καταστρέψει μόνο αυτή την πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά σχεδόν σίγουρα θα στείλει εξαιρετικά επιζήμια ωστικά κύματα σε όλη την Ατλαντική Συμμαχία.

Και με δεδομένη την τάση των δυο πλευρών να παίζουν το chicken game στην πολιτική ελιγμών τους  η πιθανότητα είναι  πολύ ρεαλιστική ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν σε θέση που η επιστροφή θα είναι  αδύνατη 

Μια άλλη πηγή κινδύνου είναι  ότι  αν η Τουρκία  βλέπει την γενική στρατηγική ισχύ της  ειδικά την Αεροπορική ισχύ της, να μειώνεται σε σχέση με της Ελλάδας ο κίνδυνος προληπτικού κτυπήματος  από την Τουρκία (με την έννοια μιας αιφνιδιαστικής έναρξης εχθροπραξιών εναντίον επιλεγμένων στρατιωτικών  στόχων  ή ελληνικών νησιών) θα αυξηθούν. Οι Τούρκοι ηγέτες μας έχουν προειδοποιήσει δυο φορές γι αυτή την πιθανή συνέπεια της συνέχισης του δικού μας εμπάργκο όπλων. Αυτή τη στιγμή λόγω της μερικής άρσης του εμπάργκο  η άμεση απειλή  για την  τουρκική αεροπορική ισχύ έχει μειωθεί αλλά ο κίνδυνος από αυτού του τύπου σκέψη παραμένει.».


πηγή:https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/o-fobos-tis-agkyras-gia-tin-aeroporiki-ishy-tis-elladas-oi-apeiles-polemoy-kai