ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Προέδροος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ: - Η μεγαλύτερη εξαπάτηση του Μητσοτάκη έγινε στους συνταξιούχους. - Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη γιατί ήταν, ο εύκολος στόχος, ..... - Έχουμε την ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τις αδικίες - Θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη


Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης



 Γ. ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΡΤ 3): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Και κυρίως ευχαριστώ γιατί τιμάτε σταθερά την ΕΡΤ3. Σας ακούσαμε στη χθεσινή σας ομιλία και ακούσαμε μια σειρά από εξαγγελίες που αντιστοιχούν από τη μία σε αύξηση δαπανών και από την άλλη σε μείωση εσόδων. Ακούσαμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για επιστροφή των αναδρομικών, για τιμαριθμική αναπροσαρμογή, για επίδομα μητέρας, δεν θα τα απαριθμήσω όλα. Και από την άλλη, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ, αντιστοιχούν σε μείωση των εσόδων.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο κοστολογημένο και αξιόπιστο είναι αυτό το πρόγραμμα και πώς μετά από αυτές τις εξαγγελίες θα απαντήσετε στους πολιτικούς σας αντιπάλους που σας κατηγορούν ότι με αυτές τις εξαγγελίες και αυτό το πρόγραμμα ή θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο μνημόνιο, ή θα μείνουν απλά κάποιες εξαγγελίες που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ και ανέξοδες υποσχέσεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Λοτσοπούλου, σας ευχαριστώ για το ερώτημα. Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε μνημόνια, αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Που χρεοκόπησαν τη χώρα, την αφήσανε χρεοκοπημένη το 2009 και που σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές της χρεοκοπίας. Και κατηγορούν εμάς που διαχειριστήκαμε αυτή τη χρεοκοπία, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Διότι σήμερα κινδυνεύουμε να έχουμε και υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό. Υποκλέπτουν το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν να δημιουργήσει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας, να ρυθμίσει το χρέος, ώστε να είναι βιώσιμο με έναν καθαρό διάδρομο την επόμενη χαμηλών αποπληρωμών.
Μας κατηγορούν λοιπόν εμάς. Σας ενημερώνω κυρία Λοτσοπούλου ότι το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Το κόστος αγγίζει τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει ένα σκέλος εξόδων και ένα σκέλος εσόδων. Όταν λοιπόν κάνουμε τη σύνθεση, αυτό που μένει είναι ένα κόστος 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα, το οποίο δεν διαφέρει και πάρα πολύ από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό που διαφέρει όμως και είναι η μέρα με τη νύχτα είναι το σχέδιο, ο τρόπος, το όραμα, το μοντέλο.
Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και ενάμιση χρόνο, όσο διαρκεί η κρίση η πληθωριστική, έχει ένα μοντέλο. Ποιο είναι αυτό το μοντέλο; Παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο μέσα κυρίως από την έμμεση φορολογία, άρα από τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη κυρίως, προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος.
Εμείς έχουμε ένα άλλο μοντέλο. Θα καταργήσουμε την αισχροκέρδεια, θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους μισθωτούς.
Το τελευταίο 8μηνο που διάγουμε, οι φόροι αυξήθηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το καταλαβαίνετε αυτό; 
Ο πρωθυπουργός που έταζε προεκλογικά λιγότερους φόρους, το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξήσει τους φόρους 7 δισ.
Ταυτόχρονα, είναι αυτός ο οποίος ο ίδιος λέει έδωσε 50 δισεκατομμύρια μέσα σε δυόμισι χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Φανταστείτε να είχαμε εμείς τη δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισεκατομμύρια. 

Εμείς διαχειριστήκαμε δυστυχώς χρεοκοπία και καταφέραμε να αφήσουμε 27 δισ. στα ταμεία. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που το έκανε αυτό, χάρη στα οποία σήμερα η χώρα είναι έξω από το νερό. Με το κεφάλι έξω από το νερό.
Και βεβαίως τα 7,5 από αυτά τα 50 δισεκατομμύρια γνωρίζουμε πού πήγανε, σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα.


Α. ΡΑΒΑΝΟΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ): Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Θα γυρίσω πάλι στα θέματα της οικονομίας, όπως ξεκίνησε η σημερινή συνέντευξη και θα εστιάσω στην περίφημη μεσαία τάξη. Δεν θα πάω στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώσατε χθες θα οδηγήσουν σ’ ένα νέο μνημόνιο, θα μείνω στο επιχείρημα ότι μπορεί να πάμε σε τεράστια αύξηση φόρων για τη μεσαία τάξη.
Και ρωτώ το εξής: Οι πολίτες πολλές φορές ακούν υποσχέσεις που μένουν κενό γράμμα. Ειδική η περίφημη αυτή και πολυσυζητημένη μεσαία τάξη, που ακόμα και εντός του κόμματός σας υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν τη φορολογική πολιτική της διακυβέρνησής σας, η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό αυτή την τάξη, είναι δύσπιστη.
Ποιες είναι οι εγγυήσεις του Αλέξη Τσίπρα από εδώ, από τη ΔΕΘ, από αυτή τη συνέντευξη, ότι αυτά τα μέτρα για τη μεσαία τάξη θα εφαρμοστούν; Γιατί να σας εμπιστευθεί η μεσαία τάξη; 
Και ένα κρίσιμο ερώτημα: Επειδή ακούμε 20 δισ., 25 δισ., υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική ανεξαρτησία και βαθμός οικονομικής ελευθερίας ή θα πέσει η κυβέρνησή σας, αν σας δώσει εντολή ο ελληνικός λαός, σ’ ένα τείχος από τις Βρυξέλλες, την ΕΚΤ και δεν ξέρω κι εγώ ποιους άλλους θεσμούς;
Και βεβαίως τίθεται κι ένα ερώτημα ευρύτερο, επειδή λέτε για μεσαία τάξη και μιλήσατε για ανισότητες: Μήπως ήρθε η ώρα για περαιτέρω φορολόγηση μεγάλου πλούτου; Περαιτέρω φορολόγηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περαιτέρω από αυτά που είπα χθες, λέτε. Καταρχάς θέλω να πω ένα πράγμα -το έχω δηλώσει και  επανειλημμένως σε συνεντεύξεις μου το προηγούμενο διάστημα- το λέω ξανά και τώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι η μεσαία τάξη ήταν, αν θέλετε, ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων.
Η  μεσαία τάξη είχε τεράστιες απώλειες,  ιδιαίτερα την περίοδο της διακυβέρνησης από το 2010 έως το 2015. Την περίοδο τη δική μας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μια αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση και αδικήθηκε. Εγώ το έχω πει πρώτος. Είπα ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, ιδίως με τον συνδυασμό φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών βαρών. Δεν ήταν όμως επιλογή μας.

Ξεχνάτε τι περάσαμε για να βγάλουμε τη χώρα όρθια; Ξεχνάτε όταν δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις και κάποιοι έλεγαν «Γερούν γερά» και υποστήριζαν τους δανειστές; 

Ξεχνάτε; Δεν ήμασταν σε μνημόνια και σε αξιολογήσεις εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί οι οποίοι έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν δυο διαδοχικές κυβερνήσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τη διεθνή επιτροπεία;
Και είμαστε εμείς που το καταφέραμε και ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε το κεφάλι έξω απ’ το νερό. Ρυθμίσαμε το χρέος, έχουμε έναν καθαρό διάδρομο, δημιουργήσαμε 8 συνεχόμενα τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών, ενώ ήμασταν για πάρα πολλά χρόνια σε ύφεση.
 Αφήσαμε  38 δις στα Ταμεία.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Με δεδομένο αυτό, εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σήμερα μια επιπλέον ηθική υποχρέωση: τις όποιες αδικίες αναγκαστήκαμε να επιβάλλουμε για να εκπληρώσουμε αυτό τον εθνικό στόχο, να τις αποκαταστήσουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και είδατε τι επεφύλασσε στην πορεία για τη μεσαία τάξη όλα αυτά τα χρόνια. Τα λέγαμε και προεκλογικά εμείς, ότι μια ολιγαρχία θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα, διότι αυτό είναι το σχέδιό του.

Τώρα λοιπόν, κύριε Ραβανέ, εμείς καταθέσαμε χθες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοστολογημένο. 
Δεν μιλάμε για 20 και 25 δισ., σας είπα ότι είναι 5,6 δισεκατομμύρια. Και βεβαίως ένα σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μια ουσιαστική αναδιάταξη και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που αν αθροίσουμε σε αυτό τους πόρους του ΕΣΠΑ μέχρι το 2027, μιλάμε για κοντά στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και βλέπουμε ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης. Πού είναι η μεσαία τάξη σε αυτούς πόρους; Πού είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Πουθενά. Τα πρώτα 450 εκατομμύρια από το κομμάτι των δανείων που εγκρίθηκαν, αφορούν 13 μόνο επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, που θα πάρουν δάνειο 0,8% για να κερδίσουν, αλλάζοντας τα δάνεια που έχουν στις συστημικές τράπεζες με μεγαλύτερο επιτόκιο. Περί αυτού πρόκειται. 
Αισχροκέρδεια πάνω στην αισχροκέρδεια.
Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να συγκρίνουν και να δουν ποιες είναι αυτές οι πολιτικές που  ευνοούν το δημόσιο συμφέρον και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές που στο τέλος της ημέρας ευνοούν το ιδιωτικό συμφέρον, ιδιωτικά συμφέροντα.

Εξαγγείλαμε λοιπόν ένα σχέδιο, χτες, που έχει σημαντικές ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, καταρχάς. Δεν μπορεί να υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα διαφορετικά μέτρα και σταθμά στη φορολόγηση, στα εισοδήματα από εργασία. 

Έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ορθώς αφορολόγητο, δεν έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρέπει να έχουν, λέμε εμείς. Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα τέλος, ένας φόρος ο οποίος δεν έχει καμία λογική, καμία αρχή. “Σε φορολογώ γιατί υπάρχεις”.
Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν και θα γίνουν, με μια έγνοια από την πλευρά μας να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ που προβλέπουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προβλέπουμε να χτίζεται μέσα από αποδείξεις και πλαστικό χρήμα.

Έχουμε, κύριε Ραβανέ, πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε πια, είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει, αλλά έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον δρόμο της ραγδαίας ενίσχυσης των ανισοτήτων που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Και αυτόν τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε, αν ο ελληνικός λαός μας επιλέξει.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάσατε χθες ένα πρόγραμμα ευρείας εισοδηματικής αναδιανομής και μέσα σε αυτό εξαγγείλατε και την επιστροφή της ΑΤΑ, αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ένα μέτρο υψηλού συμβολισμού που έχει ταυτιστεί με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά θεωρείται και αμφιλεγόμενο.
Πώς εννοείτε την εφαρμογή της ΑΤΑ; Αυτόματη αύξηση μισθών στο ύψος του πληθωρισμού; Και έχετε συνυπολογίσει το κόστος για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα; Σε μια εποχή ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, η ΑΤΑ συν τοις άλλοις θεωρείται και μέτρο που ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Το αντέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και το υψηλότερο μη μισθολογικό κόστος στην Ευρώπη;
Και ήθελα και κάτι ακόμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση τους έχει μειώσει τη φορολογία από το 29 στο 22%. Εσείς σκοπεύετε να μειώσετε περαιτέρω τους φόρους για τις ελληνικές επιχειρήσεις; Ευχαριστώ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Λειβαδάρη, εγώ μίλησα για έναν μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση. Το «αυτόματο» είναι δική σας προσθήκη διότι θυμάστε το παρελθόν.
Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Το ρώτησα αν θα είναι αυτόματη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει μία εκτίμηση, είναι αυτή που συνήθως καταθέτουν στον δημόσιο διάλογο οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, η οποία λέει ότι η αύξηση των μισθών δημιουργεί πλήγμα στην παραγωγικότητα. Και υπάρχει και μία άλλη εκτίμηση, αυτή την οποία καταθέτουν οι προοδευτικοί οικονομολόγοι, η οποία λέει ότι η αύξηση των μισθών είναι μοχλός ανάπτυξης.
Διότι η αύξηση των μισθών, ιδίως σε εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών που δεν αποταμιεύουν, αυξάνει την ενεργό ζήτηση. Όταν αυξάνεται ο μισθός, καταναλώνεις περισσότερο. Και είναι η ίδια συζήτηση την οποία κάναμε με πολύ μεγάλη ένταση, αν θυμάστε, όταν αποφασίσαμε μετά το τέλος, μετά την έξοδο των μνημονίων, από τα μνημόνια, να αυξήσουμε 11% με νόμο τον κατώτατο μισθό και μας λέγανε τότε ότι «Τι είναι αυτά που κάνετε; Θα διαλύσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα».
Και αμέσως μετά την αύξηση 11% του κατώτατου μισθού, είχαμε μια πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας. Ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς. Τονώσαμε την ενεργό ζήτηση. Όταν λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που καμία σχέση δεν έχει με τον πληθωρισμό της δεκαετίας του ’80 στον οποίο αναφερθήκατε, διότι εδώ δεν έχει να κάνει με τη ζήτηση, εδώ έχει να κάνει με την ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια.
Όταν λοιπόν έχεις μια τόσο μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία συρρικνώνει το εισόδημα -και θέλω να το τονίσω αυτό, ξέρετε, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι είμαστε πρωταθλήτρια χώρα στις τιμές του ρεύματος, είναι και η σύγκριση σε σχέση με το εισόδημα. Ο ενεργειακός πληθωρισμός αυξήθηκε στη χώρα, από τον Μάιο του ’21 στο Μάιο του ’22, κατά 62%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 39%. Δηλαδή, είχαμε 23% παραπάνω ακρίβεια στην ενέργεια απ’ ό,τι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την ίδια στιγμή που έχουμε από τα χαμηλότερα εισοδήματα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Με βάση τις έρευνες των ευρωπαϊκών συνδικάτων, επίσημες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα θέλει δύο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτι λιγότερο από έναν μισθό. Προσπαθήστε αυτό να το αντιληφθείτε.
Άρα, λοιπόν, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε διαρκώς σε μια διαδικασία όπου οι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί και ο κόσμος της εργασίας αλλά θα πρέπει με έναν μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες του κόσμου της εργασίας και με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα ενισχύουμε και την παραγωγικότητα της οικονομίας.
Ταυτόχρονα, μέσα στην τριπλέτα που παρουσίασα χθες, κυρία Λειβαδάρη, 800 ευρώ κατώτατος, μηχανισμός ετήσιας προσαρμογής και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή να καθορίζεται ο μισθός με πάτωμα, με κατώφλι τα 800, συν την προσαρμογή με βάση τον δείκτη τιμών από τους κοινωνικούς εταίρους.
Είναι μια δέσμη προτάσεων η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στο εισόδημα και την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας. Βεβαίως, δεν εξαγγείλαμε, και κλείνω, μόνο του αυτό το μέτρο γιατί με ρωτήσατε σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Νομίζω ότι η χθεσινή μου ομιλία ήταν στοχευμένη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης, από το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, όπως και για τους μισθωτούς, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη δυνατότητα να πάμε σε μία γενναία ρύθμιση για το χρέος που δημιουργήθηκε από την πανδημία και μετά. Μια σειρά από παρεμβάσεις που δίνουν ανάσα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Και να μην ξεχνάμε και την ολιστικά διαφορετική αντίληψή μας για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι παντελώς, εξ’ ολοκλήρου θα έλεγα, εκτός η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τις χρηματοδοτήσεις. Και φυσικά από τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν περνάνε ούτε έξω από τις τράπεζες σήμερα.
Άρα, λοιπόν, με όλη αυτή τη δέσμη μέτρων πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης, προστασίας και του εισοδήματος των μισθωτών, της μισθωτής εργασίας αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


ΑΝΤ. ΓΚΙΟΚΑΣ (NEWSBOMB): Κύριε Πρόεδρε, πάλι στις χθεσινές σας εξαγγελίες λίγο, πιο συγκεκριμένα στα όσα αναφέρατε για τους συνταξιούχους, που είναι ίσως η κοινωνική ομάδα που πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα όλα αυτά τα χρόνια των  πολλαπλών κρίσεων που ζήσαμε.
Με δεδομένο ότι έγιναν πολλές περικοπές όλα αυτά τα χρόνια, και από τη δική σας κυβέρνηση, βέβαια για να είμαι δίκαιος, ήταν πολύ λιγότερες απ’ όσες κυβερνήσεις προηγήθηκαν, το ερώτημά μου είναι γιατί να σας εμπιστευθούν σήμερα και να σας ψηφίσουν αύριο. Ευχαριστώ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ για το ερώτημα, κύριε Γκιόκα, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη έγινε στους συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν δεχθεί την υπόσχεση, μάλλον είχαν αρχίσει να υιοθετούν σ’ έναν μεγάλο βαθμό το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά μέσα από την προσπάθεια που έγινε εκείνο το διάστημα παραποίησης της αλήθειας από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και από την προπαγάνδα βεβαίως  της αντιπολίτευσης, η οποία έφτασε στο σημείο τότε να με κατηγορεί ότι πούλησα τη Μακεδονία για τις συντάξεις. 
Το θυμάστε αυτό;
Και δέχτηκε, πίστεψε, και είναι ανθρώπινο αυτό, ότι με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δει καλύτερες μέρες και αύξηση των απολαβών. Και τι είχαμε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; 
Με το καλημέρα, είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του ’19, που η πραγματικότητα είναι ότι για το 50% των συνταξιούχων  ήταν όντως μια ολόκληρη σύνταξη, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για το υπόλοιπο 50%, είχε μια κλιμακωτή διάρθρωση, αλλά ήταν  μια πολύ σημαντική ενίσχυση σε ετήσια βάση, θεσπισμένο, ψηφισμένο. Το κατήργησε.

Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων από αυτές που είχε όταν παρέλαβε, είχαμε ψίχουλα, ή καθόλου επιδόματα κάθε τέλος του χρόνου ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ό,τι υπήρχε  ως υπερβάλλον πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πήγαινε ως επί το πλείστον στους συνταξιούχους. 
Και είχαμε και τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, όπου έταξαν ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν όλοι και εντέλει νομοθέτησαν ώστε να πάρουν μονάχα οι υψηλότερες συντάξεις, διότι άφησαν εκτός τα δώρα και την επικουρική σύνταξη. Και όσους έσπευσαν να κάνουν προσφυγές, επισήμως η κυβέρνηση βγήκε και τους είπε ψέματα ως κοινός απατεώνας, λέγοντάς τους «μην κάνετε προσφυγές, ό,τι θα πάρουν αυτοί που θα κάνουν προσφυγές, θα πάρουν κι αυτοί που δεν θα κάνουν προσφυγές». 
Με αποτέλεσμα σήμερα, αντί για πάνω από 1 εκατομμύριο, μόνο 300.000 να δικαιούνται.
Αυτή λοιπόν η κοροϊδία, η μεγάλη απάτη απέναντι στους συνταξιούχους, είναι κρίσιμο πολιτικό μέγεθος για εμάς.  Και θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε κοιτώντας τους στα μάτια, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε από τον στόχο μας, από το βλέμμα μας, τη νέα γενιά, τις παραγωγικές ηλικίες. Αλλά δεν μπορούμε και να σας πετάξουμε στο δρόμο.  Δεν μπορούμε να σας κοροϊδεύουμε κατάματα.
Γι` αυτό και εξήγγειλα χτες ότι είναι ηθική υποχρέωση να δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις
Και επίσης ότι θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη. Θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλιση, που κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 70 δισ. και πλέον τα επόμενα 50 χρόνια. Και βεβαίως, ότι οι αυξήσεις που τώρα τους τάζει ο κ. Μητσοτάκης για την 1η Γενάρη του ’23, είναι οι αυξήσεις του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ψηφίσει από το 2018, οι οποίες φυσικά θα παραμείνουν. Και αυτό είναι κάτι σαν τιμαριθμική αναπροσαρμογή που είχαμε ψηφίσει τότε. Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους είναι κατά 50% αποτέλεσμα του  δείκτη τιμών και  50% του δείκτη ανάπτυξης.

Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για αλλαγή μοντέλου και εδώ και τρία χρόνια και πλέον μετά τις εκλογές, πορεύεστε με τα ίδια πρόσωπα και μάλιστα, αρκετά εξ αυτών βρίσκονται ως τομεάρχες στους ίδιους τομείς που υπηρέτησαν ως υπουργοί. Τελικά, τι έχει αλλάξει και πώς θα πειστεί ο κόσμος να σας ψηφίσει και η κοινή γνώμη, ότι έχετε διδαχτεί από τα λάθη τα οποία κάνατε και χάσατε τις εκλογές του 2019, αν και υποστηρίζεται μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ισορροπίες εκεί είναι τόσο λεπτές που τα χέρια σας είναι δεμένα για τομές και αλλαγές προσώπων.
Τι απαντάτε σε αυτό, κατά πρώτο λόγο; Και επειδή μιλήσατε για την Συνθήκη των Πρεσπών, τέσσερα χρόνια μετά από την υπογραφή, οι Σκοπιανοί έχουν εφαρμόσει μόλις το 20% αυτών που υπέγραψαν και ήδη τον εναέριο έλεγχο της χώρας αυτής παίρνει το ΝΑΤΟ και όχι η Ελλάδα. Τελικά, τι κέρδισε η πατρίδα μας από αυτή τη συμφωνία που υπογράψατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα είναι δύο ερωτήματα και κλέβετε από τους...
Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): Ζητώ συγγνώμη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί δεν έχουν σύνδεση μεταξύ τους, όχι για κάποιο άλλο λόγο. Κοιτάξτε, στο πρώτο ερώτημα θέλω να είμαι πολύ καθαρός απέναντί σας. Οι αλλαγές που έχουνε γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα που είναι στην αντιπολίτευση, μετά την εκλογική ήττα, είναι τόσο μεγάλες που κανένα άλλο κόμμα δεν είχε συναντήσει. Κανένα άλλο κόμμα............

Τώρα, στο άλλο ερώτημά σας, για την Συμφωνία των Πρεσπών. Κοιτάξτε, εγώ ένα πράγμα θα πω μόνο για να μην μακρηγορήσω και έχουμε θέμα με το χρόνο και είναι και οι συνάδελφοί σας που πρέπει να πάρουν ερωτήσεις. Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η συμφωνία. Τι πιέσεις θα δεχόταν σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, όποιος πρωθυπουργός, για να μπει η γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ με συνταγματική ονομασία «Μακεδονία», όπως ήταν πριν τη Συμφωνία.
Φανταστείτε, όταν εδώ με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, όταν με τις τελευταίες εξελίξεις ακόμα και χώρες που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ήθελαν να μπούνε στο ΝΑΤΟ η Φιλανδία και η Σουηδία, αποφασίζουν να μπούνε, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν και ποιος θα μπορούσε να βγει και να πει ότι, «ξέρετε, η συνταγματική ονομασία να αλλάξει» κλπ.
Νομίζω ότι υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο απόλυτο και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι δεκάδες άλλα αλλά δεν έχω το χρόνο να απαντήσω τώρα. Ίσως αν έχω κανένα επόμενο ερώτημα από συναδέλφους σας, θα επανέλθω.


Γ. ΣΑΡΡΗΣ (NEWSBEAST.GR): Καλησπέρα, καλό μεσημέρι μάλλον, καλό απόγευμα πλέον. Η χώρα μας έχει προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Προμηθεύεται γαλλικά μαχητικά Rafale, αγοράζει φρεγάτες Belharra, παραγγέλνει αμερικανικά αεροσκάφη F-35, γερμανικά άρματα και πολλά άλλα.
Εσείς δεν συμφωνείτε με αυτές τις προμήθειες, τη στιγμή μάλιστα που η γειτονική Τουρκία όχι απλώς δεν κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά μας απειλεί και με πόλεμο; Ή συμφωνείτε με τους εξοπλισμούς, αρκεί παράλληλα να μην μείνει ο Έλληνας οικονομικά και κοινωνικά απροστάτευτος; Θέλουμε περισσότερα όπλα ή όχι; Ευχαριστώ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Γι` αυτό και αρκετές από αυτές τις αγορές εμείς ψηφίσαμε τα 18 πρώτα  Rafale  και τις φρεγάτες. Εντούτοις ήμασταν πολύ κριτικοί και επικριτικοί σε επιπλέον αγορές, στα επιπλέον  Rafale  τα οποία προέκυψαν στην πορεία. Ήμασταν και είμαστε επικριτικοί και θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η σύμβαση για την Καλαμάτα, για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης και είμαστε συνολικά επικριτικοί στην κυβέρνηση γιατί ακολουθεί μια στρατηγική εξοπλισμών, χωρίς να ενισχύει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδιανόητο.
Και εν πάση περιπτώσει, το να επενδύεις μονάχα στους εξοπλισμούς για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι κοντόθωρο. Αλλά δεν θέλω να μπω τώρα σε αυτή τη συζήτηση της στρατηγικής και της διπλωματίας. Αποκλειστικά για την Άμυνα. Ούτε μια βίδα δεν θα  μπει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει 14 δισ. ευρώ. Σας φαίνεται λογικό αυτό; Χιλιάδες θέσεις εργασίας έλεγε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δίπλα στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, τον κ. Παναγιωτόπουλο, στα γαλλικά ναυπηγεία για τις φρεγάτες. Στα ελληνικά; Το θεωρώ αδιανόητο αυτό.
Όπως επίσης θεωρώ αδιανόητο ενώ δίνουμε 14 δισ. σε δαπάνες εξοπλιστικές, να μη φροντίζουμε στοιχειώδεις ανάγκες του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη και κάποια από αυτά που είπε προχθές ο κ. Μητσοτάκης ήταν ψηφισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τρία χρόνια δεν είχαν εκπληρωθεί.
Άρα εδώ η κριτική μας έχει δυο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεται μονόπλευρα στην αύξηση των εξοπλισμών αν αυτό ταυτόχρονα δεν το στηρίζεις σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, ισχυρή διπλωματία, αξιοποίηση συμμαχιών για να αισθάνεται ασφάλεια απέναντι σε μια Τουρκία η οποία πράγματι κλιμακώνει τις προκλήσεις και ο δεύτερος είναι ότι δεν μπορείς να δαπανάς ένα τόσο μεγάλο ποσό για εξοπλισμούς και να μην έχεις έγνοια να βάλεις έστω και μια βίδα, να στηρίξεις την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Και σε ό,τι αφορά το δεύτερο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θα επανεξετάσουμε αυτές τις συμβάσεις, μάλλον για να είμαι σαφής θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις προκειμένου να αλλάξουμε προφανώς και δεν θα ακυρώσουμε συμβάσεις, αλίμονο, έχει συνέχεια το κράτος. Αλλά θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις που έχουν συναφθεί, προκειμένου να τις κάνουμε περισσότερο επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιες συμβάσεις αναφέρεστε; Όπως;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναφέρομαι στις συμβάσεις για τις φρεγάτες.