ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Εξαπατώντας το Δημόσιο: Όταν οι εργαζόμενοι "πασάρουν" τη δουλειά σε αγνώστους


 «Ως σύμβουλος υπηρεσιών cloud, μου έστειλαν ένα μήνυμα για δουλειά με αξιοπρεπή μισθό, συμφώνησα, αλλά εν τέλει επρόκειτο για έναν εργαζόμενο της εταιρείας Global Foundries που ήθελε να κάνω τη δουλειά του. Όταν αρνήθηκα αμέσως, υποστήριξε ότι είναι φυσιολογικό. Πώς είναι αυτό φυσιολογικό; Απλώς μου έδωσε πρόσβαση στην πλατφόρμα της εταιρείας, κωδικούς, βίντεο με εσωτερικές πληροφορίες, τα πάντα».

Πρόκειται για την ανάρτηση στο Reddit ενός συμβούλου πληροφορικής από το Πακιστάν, η οποία στη συνέχεια έφερε κύμα αντιδράσεων, αλλά και ανέδειξε μία – πράγματι – συνήθη τακτική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για έναν Γερμανό υπάλληλο, ο οποίος αναζητούσε κάποιον που ουσιαστικά θα αναλάμβανε ολόκληρη τη δουλειά του. Ο σύμβουλος από το Πακιστάν ανέφερε το περιστατικό στην Global Foundries αν και όπως γράφει στην ανάρτησή του «είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάνουν τίποτα γι αυτό».



Συνηθισμένη τακτική

Όπως καταδεικνύει και η περίπτωση του προγραμματιστή της Verizon το 2013, ο οποίος έδινε τη δουλειά του σε άλλους και παρακολουθούσε όλη μέρα βίντεο με γάτες στο γραφείο, η τακτική αυτή δεν είναι ούτε καινούργια ούτε και ασυνήθιστη. Ακόμη και πριν την ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας με την πανδημία, οι εργαζόμενοι έβρισκαν τρόπους να δουλεύουν λιγότερες ώρες ή σε πολλές εταιρείες ταυτόχρονα.

Σίγουρα, όμως, με τα σημερινά ποσοστά τηλεργασίας σε συνδυασμό με την υποστελέχωση σε πολλούς οργανισμούς, η τακτική αυτή χρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο. Τα συχνότερα περιστατικά φαίνεται να συμβαίνουν για τεχνικές θέσεις, στην πληροφορική και στον τομέα του κώδικα, καθώς και μεταξύ των developers.

Όπως δηλώνει στο Business Insider η Cameron Edwards, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία στελέχωσης Matlen Silver, πρόκειται συνήθως για άτομα που εργάζονται στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη και έχουν σχετικά υψηλές αποδοχές. Προσλαμβάνονται σε μεγάλες εταιρείες ως σύμβουλοι τεχνολογίας πλήρους ωραρίου και στη συνέχεια αναθέτουν τη δουλειά τους ή συγκεκριμένα πρότζεκτ σε εργαζομένους χαμηλόμισθων χωρών.

Τα σημάδια

Ιδίως για τους εργοδότες που επιτρέπουν την τηλεργασία, ο έλεγχος τέτοιου είδους περιστατικών μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολος. Η Edwards σημειώνει όμως ότι εάν υπάρχουν υποψίες, ορισμένες ενδείξεις μπορεί να «προδώσουν» τον εργαζόμενο. Για παράδειγμα, εάν η δουλειά γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, σε περίεργες ώρες ή εάν ο εργαζόμενος προβάλλει διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγει το τηλέφωνο ή την κάμερα.

Επίσης, από το τμήμα πληροφορικής μίας επιχείρησης μπορεί να ελεγχθεί εάν ο εργαζόμενος προώθησε φερειπείν ένα email σε εξωτερικό λογαριασμό και μέσω του IP εάν υπάρχει πρόσβαση στον εταιρικό υπολογιστή από μακριά.

Κίνδυνοι

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι εταιρείες και ειδικά όσες διαχειρίζονται εμπιστευτικά έγγραφα ή προσωπικά δεδομένα εκτίθενται σε κίνδυνο, προειδοποιούν ορισμένοι ειδικοί. Επίσης, ενδεχομένως καταδεικνύει ένα ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα: Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την επέλαση του κορωνοϊού και την ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας, οι εργοδότες δεν μπορούν να διαχειριστούν εξίσου καλά την τηλεργασία και την εποπτεία μίας ομάδας από απόσταση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

πηγή:https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/86460/exapatontas-to-afentiko-otan-oi-ergazomenoi-pasaroyn-ti-doyleia-se-agnostoys/