ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ελληνοτουρκικά: - Πέρασαν οι καλές μέρες για τον Ερντογάν - Σφοδρά ενοχλημένος με ΗΠΑ και Γερμανία


 Οι τόνοι στο πεδίο των ελληνοτουρκικών παραμένουν υψηλοί και το σκηνικό κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δικαιολογεί. Η Τουρκία αντέδρασε στη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα άλλη μια σημαντική δυτική χώρα.

Αυτή τη φορά στο «στόχαστρο» βρέθηκε η Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών της οποίας επέκρινε την Αγκυρα, μεταξύ άλλων, και για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της. Η Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα διαδοχικά την Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε ότι «πολλά ζητήματα του διεθνούς δικαίου είναι περίπλοκα, ωστόσο ορισμένα είναι και εξαιρετικά απλά. Τα ελληνικά νησιά –η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος και πάρα πολλά άλλα– είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εγείρει αμφισβητήσεις σχετικά με αυτό».

Είπε, δηλαδή, το αυτονόητο, απλά το έκανε τη στιγμή που στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής, που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την κυριαρχία των ανατολικών ελληνικών νησιών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε μάλιστα τη Γερμανία ότι δεν είναι πλέον έντιμος διαμεσολαβητής και ότι τάσσεται πάντα στο πλευρό της Αθήνας.

Αυτό δεν είναι αλήθεια και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε ευθέως την Αθήνα.

Το Βερολίνο, όπως και η Ουάσιγκτον και το Παρίσι, δεν «παίρνουν θέση» στο σύνθετο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τάσσονται σταθερά υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και της ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφορών υπάρχουν.

Απλά, ταυτόχρονα, προσπαθούν να είναι ορθολογικοί στην προσέγγισή τους και υπό αυτό το πρίσμα σε ό,τι αφορά τις ανυπόστατες ακρότητες αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, καταλήγουν στο να υποστηρίζουν το αυτονόητο.

Η Αγκυρα συνεχίζει σε έναν ολισθηρό δρόμο που μόνο ζημία της προκαλεί. Αντίθετα, θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., να συνειδητοποιήσει ότι η απειλητική ρητορική, οι προκλητικές ενέργειες και οι υπερβολές κάθε είδους γυρίζουν μπούμερανγκ και να κατανοήσει ότι ο αναθεωρητισμός είναι μια επικίνδυνη πολιτική που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ειδικά στην Ευρώπη.

Αν η Τουρκία ρίξει τους τόνους, σταματήσει τις στρατιωτικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και η Εθνοσυνέλευσή της αναιρέσει την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, το κλίμα θα ευνοήσει τη διεξαγωγή ενός ομαλού, ουσιαστικού και δυνητικά αποτελεσματικού διαλόγου μεταξύ των γειτόνων.

Μια διαφορετική στάση θα ωφελήσει την οικονομία της, θα ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο, ενώ θα διευκολύνει επίσης την απόκτηση προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, είτε πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη είτε για υποβρύχια.



πηγή:https://www.kathimerini.gr/opinion/561986065/i-toyrkia-enochlimeni-kai-me-ti-germania/