ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ρωσία: Πώς ο πόλεμος του Πούτιν πήγε την οικονομία 4 χρόνια πίσω μέσα σε ένα τρίμηνο

 

Η εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε τη ρωσική οικονομία τέσσερα χρόνια πίσω στο πρώτο πλήρες τρίμηνο μετά την επίθεση, θέτοντας την σε τροχιά για μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, έστω και λιγότερο απότομη σε σχέση με τους αρχικούς φόβους.

Σε έναν ζοφερό απολογισμό του πολέμου για τη Ρωσία, μια οικονομία που ανέβαζε ταχύτητα στις αρχές του 2022 έπεσε σε συρρίκνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα δείξουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερο από έναν χρόνο, σημειώνοντας πτώση 4,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη 12 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Ρώσο οικονομολόγο Alexander Isakov του Bloomberg Economics, "η οικονομία θα χάσει τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, επιστρέφοντας στο μέγεθος του 2018 το δεύτερο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι η συρρίκνωση θα επιβραδυνθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο με τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική να υποστηρίζει τη ζήτηση. Ωστόσο, η οικονομία θα χάσει άλλο 2% το 2023, καθώς το ευρωπαϊκό ενεργειακό εμπάργκο θα μειώσει τις εξαγωγές".

Το τράνταγμα των διεθνών κυρώσεων για τον πόλεμο διατάραξε το εμπόριο και έριξε σε παράλυση βιομηχανικούς κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν. Αν και η πτώση της οικονομίας μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο απότομη όσο αναμενόταν αρχικά, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η ύφεση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα και δεν αναμένει ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

"Η κρίση κινείται σε μια πολύ ομαλή τροχιά", δήλωσε ο Εβγκένι Σουβόροφ, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Ρωσία στην CentroCredit Bank. "Η οικονομία θα φτάσει στο χαμηλότερο της σημείο μέχρι τα μέσα του 2023, στην καλύτερη περίπτωση".

Η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ενήργησε για να περιορίσει την αναταραχή στις αγορές και στο ρούβλι με ελέγχους κεφαλαίων και απότομες αυξήσεις στα επιτόκια. Η ηρεμία η οποία έχει επιστρέψει μοιάζει αρκετή ώστε πολλά από αυτά τα μέτρα να ανασταλούν.

Τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης και οι επαναλαμβανόμενοι γύροι νομισματικής χαλάρωσης τους τελευταίους μήνες άρχισαν επίσης να παράγουν αποτέλεσμα, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων. Η εξόρυξη πετρελαίου ανακάμπτει και οι δαπάνες των νοικοκυριών έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης.

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε ένα προσχέδιο των προοπτικών πολιτικής της για τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέποντας ότι η οικονομία θα χρειαστεί μέχρι το 2025 για να επιστρέψει σε έναν δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της τάξης του 1,5%-2,5%. Οι προβλέψεις της τράπεζας για το 2022-2024 παρέμειναν αμετάβλητες, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4%-6% και 1%-4% φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.


Η έκθεση περιλάμβανε επίσης ένα λεγόμενο σενάριο κινδύνου, όπου οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται περαιτέρω και οι ρωσικές εξαγωγές υπόκεινται σε πρόσθετες κυρώσεις. Εάν συμβεί αυτό, η οικονομική ύφεση της Ρωσίας το επόμενο έτος μπορεί να είναι βαθύτερη από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2009 και η ανάπτυξη θα ξαναρχίσει μόλις το 2025.

Η ανταπόκριση των αρχών μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει μια πιο ήπια προσγείωση για μια οικονομία που οι αναλυτές σε κάποια φάση ανέμεναν ότι θα συρρικνωθεί κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο. Οικονομολόγοι από τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase και η Citigroup, βελτίωσαν έκτοτε τις προοπτικές τους και τώρα βλέπουν την παραγωγή να μειώνεται μόλις 3,5% σε ολόκληρο το έτος.

Ακόμα κι έτσι, η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7% το τρέχον τρίμηνο και πιθανώς ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Εκτιμά δε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Η αντιπαράθεση σχετικά με τις αποστολές ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη εγείρει νέους κινδύνους για την οικονομία. Οι μηνιαίες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει ότι η παραγωγή αργού στη Ρωσία θα έχει μειωθεί περίπου 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

"Η ύφεση το 2022 θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο", δήλωσε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση για τη νομισματική πολιτική αυτόν τον μήνα. "Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος των κλυδωνισμών στην προσφορά μπορεί να επεκταθεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου".



πηγή: https://www.capital.gr/diethni/3652580/rosia-pos-o-polemos-tou-poutin-pige-tin-oikonomia-4-xronia-piso-mesa-se-ena-trimino