ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

War Syrizonomics: - Γιατί τα F-16 είναι καλύτερα από τα F-35 - Ο Ντόναλντ Τράμπ μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό, είχε πει τότε ο σύντροφος


 Η απόφαση της κυβέρνησης για αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα και ως αντιπολίτευση.

Η επίσκεψη του Αλέξη Tσίπρα στον Λευκό Οίκο, το φθινόπωρο του 2017, αποτέλεσε ίσως την κορυφαία στιγμή του στον Πρωθυπουργικό θώκο. Στον «κήπο των ρόδων» ο Ντόναλντ Τράμπ (μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό, είχε πει τότε ο Τσίπρας) ανακοίνωσε την «πιθανή αναβάθμιση των F-16, ύψους 2,4 δισ. Δολαρίων» και ο Έλληνας Πρωθυπουργός φούσκωνε από υπερηφάνεια. Την ίδια ώρα η Τουρκία είχε μπει γερά στη συμπαραγωγή των F-35. Πέντε χρόνια αργότερα, η κατάσταση έχει ανατραπεί άρδην, με την Ελλάδα να ζητά τη δέσμευση 20 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς ενώ δεν αποκλείεται η προμήθεια άλλων 20. Η Τουρκία αντίθετα παρακαλάει για την αναβάθμιση των δικών της F-16. Στην Τουρκία δεν αρέσει καθόλου αυτή η αλλαγή των συσχετισμών. Το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουν τα πάντα και τα αντίθετά τους, με μόνο στόχο να ακυρώσουν την Ελληνική επιτυχία.

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Οκτωβρίου του 2017, όταν η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκανε το πρώτο νηπιακό της βήμα στο χώρο της αμυντικής ενίσχυσης. Είχαν προηγηθεί στιγμές απείρου κάλλους με τον «πολέμαρχο» Πάνο Καμμένο να δείχνει δημόσια τη δυσφορία του καθώς θεωρούσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε «πετάξει» εκτός της συμφωνίας. Ο Τραμπ είχε ανεβάσει το ποσό στα 2,4 δισ. δολάρια αλλά ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνιζε ότι «ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους δεν επιτρέπει δαπάνη μεγαλύτερη από 1,1 δισ. Δολάρια». Επιπλέον, ο Καμμένος δεσμεύονταν να τηρήσει τη νομοθεσία και να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία (Βουλή-26 Οκτωβρίου 2017), κάτι ωστόσο που δεν έκανε ποτέ.

Και ενώ στην Ελλάδα η πασιφιστική αριστερά ενηλικιώνονταν και πανηγύριζε για την αναβάθμιση των F-16, η Τουρκία ως συμπαραγωγός χώρα θα προμηθεύονταν περί τα 100 F-35. Τα αεροσκάφη αυτά «θα έκαναν το Αιγαίο σουβλάκι» σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του τέως συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αντιναύαρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου (ΣΚΑΪ 21 Μαΐου 2022). Ευτυχώς, την άνοιξη του 2021, οι ΗΠΑ έθεσαν τη Τουρκία εκτός προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών F-35. Ήταν η απάντηση της διακυβέρνησης Μπάιντεν στα «τσαλίμια» του Ερντογάν, ο οποίος θεώρησε (μέσα στη θολούρα και τον μικρομεγαλισμό του) ότι μπορεί να «παίζει» τους Αμερικανούς διατηρώντας ισορροπίες τρόμου με τη Μόσχα, παραλαμβάνοντας τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Το προχθεσινό επίσημο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια των 20 F-35, ήταν η τελευταία ψηφίδα στο νέο γεωπολιτικό μωσαϊκό που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διεθνοποιώντας με περίσσευμα θεσμικότητας, το πρόβλημα με τον ενοχλητικό γείτονα μοιάζει να έχει κατορθώσει να εκμεταλλευτεί τον αδικαιολόγητο τουρκικό τσαμπουκά απέναντι στη δύση. Από το θέμα των προσφυγικών ροών μέχρι τη στάση στην Ουκρανία, ο Ερντογάν υπολόγισε λάθος και οι δυτικοί απέδειξαν ότι δεν χαμπαριάζουν από οθωμανικούς εκβιασμούς. Πολύ δε περισσότερο οι Αμερικανοί.

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στην Τουρκία, με τους στρατιωτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για αεροπορική υπεροπλία της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι είναι ο μόνος τομέας στον οποίο δεν έχουν τουρκική παραγωγή. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον «σουλτάνο» για ενδοτισμό και υποχωρητικότητα και πέρα από τον (υποχρεωτικά) φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο Ερντογάν αναζητεί συμμάχους.



πηγή:https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/764107/war-syrizonomics-giati-ta-f-16-einai-kalytera-apo-ta-f-35/