ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Το σπίτι του κρεμασμένου και το σκοινί...



Ένας από τους βασικούς λόγους απαξίωσης της πολιτικής είναι πως οι περισσότεροι πολιτικοί άλλα υποστηρίζουν πριν τις εκλογές και άλλα κάνουν μετά.

Ένας δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το πως κάποιοι ξεκινούν απένταροι στο  επάγγελμα του πολιτικού και καταλήγουν με περιουσιακά στοιχεία που δύσκολα αιτιολογούν οι φορολογικές τους δηλώσεις.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσανεξία μιας διευρυνόμενης, κατά την περίοδο αναζωπύρωσης του λαϊκισμού που διανύουμε παγκοσμίως, μερίδας της κοινής γνώμης εναντίων των πολιτικών και των δημοσιογράφων που τους... αγιογραφούν.

Στην ερώτηση αυτή το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η ΝΔ και το 37,3% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για πρώτη φορά οι πολίτες εμφανίζονται να ενοχλούνται περισσότερο από ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ παρά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Η μεταβολή αυτή είναι σημαντική αλλά όχι σημαντικότερη από άλλα στοιχεία της ίδιας έρευνας όπως π.χ. τα ανώτερα και κατώτερα δυνητικά όρια της εκλογικής δύναμης των κομμάτων αυτή την περίοδο.

Στη μέτρηση αυτή η Νέα Δημοκρατία κινείται μεταξύ 36,2% και 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 27,6% και 23,8%.

Για ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά 4 χρόνια ή παραπάνω η απώλεια μερικών  ποσοστιαίων μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί κρίσιμη μεν αλλά και  φυσιολογική.

Για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης όμως η απώλεια μερικών  μονάδων δεν είναι φυσιολογική και το κυριότερο δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις επανόδου στην εξουσία.

Το στοιχείο αυτό δεν αποτελεί κάποια μεμονωμένη εξαίρεση αλλά ένα κοινό παρονομαστή όλων  των δημοσκοπήσεων...

Τούτο σημαίνει πως υπάρχει ένα διευρυνόμενο κοινό που βρίσκεται σε αναζήτηση. Όταν συμβαίνει αυτό δεν αργεί να εμφανιστεί κάποιος που θα προσπαθήσει να καλύψει τη ζήτηση.

Όταν συμβεί αυτό οι διαρροές θα επιταχυνθούν...

Κατά τα λοιπά είθισται στο σπίτι του κρεμασμένου να μην μιλάνε για σκοινί..

Θα πρέπει να καταλάβουμε όμως πως χωρίς πολιτικούς καμιά κοινωνία δεν μπορεί να έτερο ή έστω αυτο- κυβερνηθεί.

Τα  φιλολαϊκά υποτιθέμενα δραστικά υποκατάστατα των επαγγελματιών της πολιτικής συνήθως πριν αποτύχουν επιφέρουν πολλαπλάσιες καταστροφές.

Πριν από  λίγες μέρες διάβασα την παρακάτω ανάρτηση του κ. Τσίπρα στα Κοινωνικά Δίκτυα:

"Ήταν έτοιμος να κάνει εκλογές. Του ήρθαν όμως τα μαντάτα από τις αληθινές μετρήσεις της κοινής γνώμης. Όχι εκείνες που δημοσιεύουν τα κανάλια της προπαγάνδας. Τις άλλες, που δεν δημοσιεύονται. Και είδε ότι είναι πολύ αργά για να παραπλανήσει τη ελληνική κοινωνία…". 

Κατ’ αρχήν  το κόμμα της αντιπολίτευσης παραδόξως κατά τη συνήθεια των κομμάτων του ολοκληρωτισμού  διαθέτει ιδιόκτητα μέσα ενημέρωσης στα οποία μπορεί να δημοσιεύσει τις δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφέρεται, όπως έκανε παλαιότερα με αυτές κάποιων μη πιστοποιημένων εταιρειών.

Κατά δεύτερον σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα δημοσιεύσαν αναλυτικά τα στοιχεία τα οποία υπονοεί η παραπάνω ανάρτηση.

Πρόκειται για την εξαμηνιαία έρευνα της MRB όπου για πρώτη φορά σε έναν δείκτη ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει καλύτερη επίδοση από τη Νέα Δημοκρατία.

Το σημείο στο οποίο εστιάζει και προβάλει το επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι εκείνο που αφορά στην ερώτηση: "Ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο;".



πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3646875/to-spiti-tou-kremasmenou-kai-to-skoini