ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Ελληνοτουρκικά: - Ερντογάν σε κατάσταση αποχαλίνωσης - Οι απαντήσεις της Αθήνας και τα επόμενα ορόσημα του Ιουνίου


 Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με το εκκρεμές του χρόνου των εκλογών να σταματά την ταλάντωσή του στην πολλάκις εκπεφρασμένη πρωθυπουργική θέση περί εξάντλησης της τετραετίας, η χώρα… περπατάει προς ένα καλοκαίρι πολλαπλών προκλήσεων, είτε αυτές σχετίζονται με τα απανωτά κύματα της ακρίβειας, είτε με τις ρητορικές εξάρσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, που βάζουν… φωτιά στην περιοχή.

Με τις κινήσεις της ηγεσίας της γείτονος και το ανθελληνικό κρεσέντο της να προδίδουν τη νευρικότητα της Άγκυρας μπροστά στην "ψύχραιμη και αποφασιστική στάση" της ελληνικής πρωτεύουσας και το… μαραθώνιο διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

Τα σήματα, δε, είτε άμεσα, είτε έμμεσα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σχεδόν καθημερινά, με τελευταίο την αποστροφή με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

"Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δε μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος.

Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του", ήταν η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ακόμα μία ευκαιρία να ενημερώσει τους ηγέτες της περιοχής για τις ανιστόρητες και επικίνδυνες ρητορικές εξάρσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του, η δημοσκοπική του κατάρρευση στο δρόμο προς τις κάλπες και το κατρακύλισμα της οικονομίας της γείτονος βρίσκονται στα…ελληνικά ραντάρ, όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί (ανάμεσα στα άλλα) να κάνει εξαγωγή των… εντός των τειχών κρίσεων, με τη χώρα μας να προτάσσει, σε κάθε περίπτωση, την έννοια του διεθνούς δικαίου, την ισχυροποίηση των συμμαχιών της, αλλά και τη γεωπολιτική, ενεργειακή και γεωστρατηγική αναβάθμισή της.

Το παραλήρημα της ηγεσίας των γειτόνων βρίσκεται στο… μικροσκόπιο της κυβέρνησης, που εξετάζει κάθε πιθανό σενάριο σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πρωτεύουσα προετοιμάζεται ακόμα και για μία κίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης της επιθετικής στάσης και του αναθεωρητισμού της γείτονος, όσο πλησιάζουν το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, τη στιγμή που η στάση της Άγκυρας όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας εκνευρίζει τους Συμμάχους.

Η οπτική της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία δεν είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθεί η ένταξη των δυο χωρών στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής μετατρέπεται σε… κόκκινο πανί, καθώς οι Σύμμαχοι θεωρούν από τη Μαδρίτη θα πρέπει να σταλούν ηχηρά σήματα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι στη Ρωσία και όχι να εξελιχθούν οι κρίσιμες εργασίες σε ένα…γαϊτανάκι παζαριών, το οποίο θα προκαλέσει ρωγμές στο ΝΑΤΟ.

Και αυτό που μένει να απαντηθεί είναι το όριο της υπομονής της Συμμαχίας απέναντι στα…ανατολίτικα τερτίπια της Άγκυρας, με τον προβληματισμό στην Ευρώπη να μεγαλώνει για το κατά πόσο η γειτονική χώρα μπορεί να μπει στο καλούπι της Δύσης.

Διεθνή ραπίσματα

Στο δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής των "27 ηγετών, στο δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέραν του δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώνουν εξακολουθητικά για την παραβατικότητα της γείτονος, έρχονται τα ηχηρά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας, για να καταδείξουν τα αδιέξοδα του Τούρκου προέδρου, που, σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη Συμμαχία, λόγω της ρωσικής εισβολής, επιλέγει να ιονίζει αρνητικά το περιβάλλον.

Και τα… ραπίσματα στο πρόσωπο της Άγκυρας προέρχονται τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι:

-Η Κομισιόν, με δήλωση του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και ζήτησε από την Άγκυρα να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας.

"Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Ε.Ε. υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Ακολούθησε τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία "η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται".

Όπως, μάλιστα, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ξεκάθαρο ότι η εποχή του κατά βούληση αναθεωρητισμού και της ευφάνταστης ερμηνείας της Ιστορίας ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. "Η αντίδραση του Δυτικού κόσμου στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά έμπρακτη απόδειξη αυτής της εξέλιξης.

Χώρες που νομίζουν ότι μπορούν να πορευτούν κάνοντας επίδειξη δύναμης ή επιχειρώντας να εκφοβίσουν δεν πρέπει να βρουν χώρο να δράσουν. Θεμέλιος λίθος της μεταπολεμικής ειρήνης ήταν το απαραβίαστο των συνόρων, αυτό δεν αλλάζει, η Ιστορία δεν ξαναγράφεται", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. 




πηγή:https://www.capital.gr/politiki/3640495/erntogan-se-katastasi-apoxalinosis-oi-apantiseis-tis-athinas-kai-ta-epomena-orosima-tou-iouniou