ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ελλάδα VS Τουρκία σημειώσατε 1 - Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν


 Πάγια θέση όσων ασκούν κριτική στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί η άποψη πως μια περισσότερο ανεξάρτητη και οπορτουνιστική στάση απέναντι στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ, θα απέδιδε περισσότερα οφέλη σε σχέση με τις επιδιώξεις μας και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια.

Το πλέον συνηθισμένο παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Τουρκία του Ερντογάν που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα εκβιάζοντας από παντού οφέλη.

Αν κρίνουμε εκ των αποτελεσμάτων η "συγκομιδή" της τακτικής του καθεστώτος Ερντογάν μέχρι σήμερα είναι πενιχρή. Στον τομέα της ασφάλειας π.χ. η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να παραλαμβάνει τα Ραφάλ ενώ μέχρι το 2027 θα έχει ολοκληρώσει και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Από το 2028 η χώρα θέτει σαν στόχο την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών F-35.

Στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι η εξασφάλιση συμμετοχής σε κάποια από τα στρατηγικής σημασίας εξοπλιστικά προγράμματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ενδιαφέρον για την απόκτηση συμμετοχής της Λοκχηντ στην ΕΑΒ κάτι που θα εξασφάλιζε για την κρατική εταιρεία καλύτερο μάνατζμεντ και έσοδα και από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, η πρώτη γαλλική από τις 3+1 φρεγάτες Belharra (FDI) έχει αρχίσει να κατασκευάζεται στη Γαλλία, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα για τις κορβέτες.

Η Τουρκία πριν μερικά χρόνια έτρεχε παραγγελία άνω των 100 F-35 στο πρόγραμμα του οποίου  συμμετείχε ως συμπαραγωγός.

Μετά την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 και σε βασική επιδίωξη έχει αναδειχτεί πλέον η έγκριση της αναβάθμισης των F-16 που διαθέτει.

Πριν 5 χρόνια οι προοπτικές της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος έναντι της Τουρκίας ήταν αποκαρδιωτικές. Σήμερα εκτός από τις πρωτοβουλίες στα εξοπλιστικά προγράμματα η Ελλάδα έχει τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία και ΗΠΑ. Επιπλέον διαθέτει και τα πλέγματα των συνεργασιών με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος  και τα ΗΑΕ.

Ακόμη και αν  η κυβέρνηση αλλάξει στην Τουρκία και επικρατήσουν οι φιλοδυτικοί κεμαλιστές, μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθούν, η αναβάθμιση των F-16 δεν προβλέπεται πριν η Ελλάδα αποκτήσει τα F-35.

Η Τουρκία πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε την κατασκευή του αεροπλανοφόρου "Ανατολού" με στόχο αυτό να είναι έτοιμο όταν θα παραλαμβάνει τα F-35.

Στη συνέχεια όταν εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35  το καθεστώς, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο, άλλαξε τη χρήση του αεροπλανοφόρου σε ελικοπτεροφόρο...

Καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών η Τουρκία απειλούσε τη Δύση πως για την αναπλήρωση των F-35 θα καταφύγει στη Ρωσία ή σε άλλους προμηθευτές.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας όμως καταδεικνύουν πως τα ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς μάλλον είναι σε μακέτες ακόμη.

Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν πως παρά τη διαπραγματευτική ισχύ λόγω πληθυσμού, οικονομικού μεγέθους και αξίας της γεωστρατηγικής θέσης η οπορτουνιστική τακτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Η Δύση "βραχυκύκλωσε" τη σημασία των στενών του Βοσπόρου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου με τις μονάδες LNG της Ρεβυθούσας, της Αλεξανδρούπολης κλπ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η στρατηγική της Ελλάδας μοιάζει να είναι αποδοτικότερη για τα εθνικά συμφέροντα.

"Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης, και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ" έγραφε χθες ο τουρκικός τύπος.

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όλο και πιο συχνά γίνονται από εμπειρογνώμονες αναφορές για τη διαφορά ισχύος που θα προκύψει όταν ολοκληρωθούν τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αν η Τουρκία δεν είχε ακολουθήσει την οπορτουνιστική τακτική προσέγγισης της Ρωσίας στα πλαίσια της ανάδειξής της ως περιφερειακής δύναμης, αυτή τη στιγμή η υπεροπλία σε αέρα, στεριά και θάλασσα θα ήταν αγεφύρωτη...

Τούτο ας τόχουν υπόψη όσοι διαβλέπουν χαμένες ευκαιρίες εκ του στενού ορίζοντος του... πληκτρολογίου και δεν ανήκουν στην ομήγυρη που καθοδηγείται από υπηρεσίες του Κρεμλίνου.



πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3634780/ellada-tourkia-simeiosate-1