ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ στον Πρωθυπουργό: - Κυβερνητικό “αυτογκόλ”! - Κωλυσιεργείτε τα 4 οικονομικά θέματα που ..! - Αυξάνεται η αγανάκτηση των συναδέλφων και τα αντικυβερνητικά σχόλια.


 

Γράφει ο 

Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Κουτρής 

Πρόεδρος ΕΑΑΣ 

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) δέχτηκε στις 27/12/2021 το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων και ακολούθως τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, άκουσε κάποια από τα αιτήματα και υποσχέθηκε την εντός τριμήνου επίλυση κάποιων από αυτά. 

Εδώ και καιρό, λοιπόν, είναι “ώριμα” για νομοθέτηση σειρά μέτρων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και βρίσκονται στο στάδιο “συντονισμού” με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Ο κ. ΥΕΘΑ έχει εγκρίνει πολιτικά τη νομοθέτησή τους, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν επεξεργαστεί το λεκτικό και έχουν κοστολογήσει το κάθε μέτρο ξεχωριστά και αναμένουν το “πράσινο φως” από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και τον ελέγχοντα τη διαδικασία Υπουργό για την ένταξή τους είτε σε αυτούσιο πολυνομοσχέδιο είτε σε νομοσχέδιο κάποιου άλλου Υπουργείου. Τα 4 από αυτά αφορούν οικονομικά θέματα των αποστράτων, δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και είναι “καυτά” για μας: 

1. Διακοπή των κρατήσεων του Ν.4093/12 στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) και των Ειδικών Λογαριασμών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν προ πολλού κριθεί παράνομες. Αφορά όλους τους αποστράτους. 

2. Προσαρμογή των Μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) στο νέο Μισθολόγιο. 

3. Δυνατότητα παροχής από το ΜΤΣ εκτάκτου μερίσματος στους μερισματούχους του. 

4. Διακοπή κρατήσεων στους αποστράτους από τις κατά τόπους Λέσχες Αξιωματικών.

 Πιθανόν κάποιοι να αξιολογούν ότι άλλα θέματα είναι μεγαλύτερου κυβερνητικού ενδιαφέροντος και με μεγαλύτερη προτεραιότητα, αλλά αυτά τα “μικρά και ταπεινά” είναι υψίστης προτεραιότητας για μας. Άλλωστε τι εμποδίζει την παράλληλη νομοθέτηση; Μαζί με τα υψηλής προτεραιότητας να νομοθετηθούν και τα δικά μας; Κάθε χρόνο οι συνάδελφοι των άλλων Κλάδων λαμβάνουν, ανάλογα με τις δυνατότητες των ΜΤ τους, έκτακτο μέρισμα και οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς αναρωτιούνται γιατί όχι και εμείς; 

Κάθε μήνα βλέπουν την παράνομη κράτηση του Ν.4093/12 στα μερίσματά τους και τη μη προσαρμογή τους στο νέο μισθολόγιο και αναρωτιούνται πότε επιτέλους; 

Κάθε μέρα επισκεπτόμενοι τις Λέσχες είναι αντιμέτωποι με συγκεκριμένες κρατήσεις. Με εκκρεμή, λοιπόν, αυτά τα θέματα αυξάνεται η αγανάκτηση των συναδέλφων και τα αντικυβερνητικά σχόλια. 

Αφού η πολιτική απόφαση ικανοποίησης των αιτημάτων έχει ληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό και η προετοιμασία τους έχει ολοκληρωθεί η αναβολή νομοθέτησης είναι ακατανόητη. Είναι κρίμα. Γιατί τέτοιο “αυτογκόλ”;