ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΥΕΘΑ: - Ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία - Η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας έχει τιναχτεί στον αέρα - Τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά στην αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας


 ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Συζητούμε εδώ στο στούντιο όλη αυτή την ώρα για το πώς ανασχεδιάζεται στην πραγματικότητα ο κόσμος, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο και αυτός ο κόσμος μας βρίσκει εμάς τελικά πιο προετοιμασμένους με αυτές τις προμήθειες, με αυτούς τους Εξοπλισμούς;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει αλλάξει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εισβολή των Ρώσων, έχει γίνει πιο επικίνδυνος, με πολύ πιο σύνθετες προκλήσεις και απειλές που όχι απλά αναδύονται, εκδηλώνονται όσον αφορά την ασφάλεια.

Η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας έχει κυριολεκτικά τιναχτεί στον αέρα εκεί στη βομβαρδιζόμενη Ουκρανία και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει ασφαλώς να το ξανασκεφτούμε και να το ξανασχεδιάσουμε.

Αυτή την ώρα όμως εκτιμώ, όπως λέτε, ότι αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα αυτή η προσπάθεια που κάνουμε η εντατική εδώ και δύο χρόνια και κάτι, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνολική αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας, με τις αγορές που προχωρήσαμε και σήμερα με τις υπογραφές ανάμεσα στις εταιρίες στην ουσία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια του Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Αλλά και τις υπόλοιπες προσπάθειες που γίνονται, τις λιγότερο ορατές, για την υποστήριξη και την επαρκή συντήρηση των συστημάτων που ήδη διαθέτουμε. Υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες, είχαμε χάσει πολύ έδαφος, οι λόγοι δεν έχουν σημασία πλέον, αλλά η ουσία είναι ότι τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και πλέον νομίζω και ο κόσμος αντιλαμβάνεται τώρα γιατί ακριβώς γίνεται αυτή η προσπάθεια.

Η προσπάθεια γίνεται ώστε η χώρα, είτε ως αυτόνομη, αλλά είτε κυρίως ως μέλος συμμαχιών τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει, για να υπερασπιστεί επιτυχώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την Εθνική της Κυριαρχία και Ανεξαρτησία, αλλά και να σταθεί επάξια όπως έκανε πάντα στο πλαίσιο της ιδιότητάς της ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μία Ευρώπη που αφυπνίζεται βέβαια πλέον, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και παίρνει μέτρα για να αναπτύξει το δικό της πλέγμα Άμυνας και Ασφάλειας.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε σήμερα τη Σύνοδο των Κρατών-Μελών του ΝΑΤΟ και είδαμε και τις αποφάσεις εν πάση περιπτώσει για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά. Προχωράει λοιπόν η Βορειοατλαντική Συμμαχία σε μία αμυντική θωράκιση, να το πούμε έτσι, έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Θέλω να σας ρωτήσω αν προκύπτουν λοιπόν αυξημένες υποχρεώσεις και της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο αυτού του νέου σχεδιασμού που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Συμμαχίας πριν από λίγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι θα προκύψουν, αλλά θα περιμένουμε να τις δούμε.

Είναι γεγονός ότι με βάση αυτά που συμβαίνουν το ΝΑΤΟ ενισχύει τη θωράκιση της Νότιας πτέρυγάς του, από το Βορά μέχρι το Νότο. Υπάρχει ήδη μεγαλύτερη παρουσία στοιχείων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Γάλλοι πριν από λίγο συνομιλούσα και τα συζητούσα αυτά με την ομόλογό μου την κ. Φλωράνς Παρλύ, έχουν ενισχύσει την παρουσία τους επίσης, οι Βρετανοί επίσης.

Ασφαλώς και οι Ανατολικές χώρες, οι πρώην Ανατολικές μάλλον, δηλαδή οι Βαλτικές Δημοκρατίες, Πολωνοί και λοιποί πιέζουν πάρα πολύ, ώστε το ΝΑΤΟ να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία πλέον σε όλη την πτέρυγα αυτή την Ανατολική. Μην ξεχνάμε όμως κ.Κοσιώνη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία Αμυντική Συμμαχία με Αμυντικό Προσανατολισμό. Είναι η Ρωσία όπως ήταν πάντα.

Αλλά ο προσανατολισμός του ΝΑΤΟ είναι αμυντικός, είναι δηλαδή η προάσπιση της εδαφικής ανεξαρτησίας των συμμάχων. Γι΄ αυτό το λόγο όμως και λόγω της αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας και του κινδύνου διάχυσης, που είναι ακόμα υπαρκτός, της κρίσης στην Ουκρανία σε άλλες γειτνιάζουσες χώρες της περιοχής, το ΝΑΤΟ παίρνει τα μέτρα του.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Θα προκύψει αυτό; Το ερώτημα ήταν αυτό, αν αισθάνεστε ότι θα προκύψει υποχρέωση και της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια ενίσχυση των Νατοϊκών Δυνάμεων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για να το πω πιο απλά, θα χρειαστεί να στείλουμε δυνάμεις κι εμείς;

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Ή αν μας έχει ζητηθεί ήδη αυτό, ναι…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι η ενίσχυση κυρίως θα προέλθει από τις μεγάλες χώρες.

Η Ελλάδα απλώς θα είναι σε ετοιμότητα, στα πλαίσια των σχεδίων των νατοϊκών, να συνδράμει πάλι στο πλαίσιο του νατοϊκού σχεδιασμού. Δε νομίζω δηλαδή ότι θα μεταφερθούν στρατεύματα, για να το πούμε απλά, σε κάποια Δημοκρατία της Βαλτικής ή σε κάποια βαλκανική γείτονα χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ πάντα.

Αλλά από την άλλη θα υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία είναι σε φάση θα έλεγα εγρήγορσης και οι Ένοπλες Δυνάμεις σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως ήταν άλλωστε πάντα.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Ένα άλλο θέμα είναι ότι από ότι καταλαβαίνουμε από αυτά που ακούμε υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία και στο ΝΑΤΟ, για το ενδεχόμενο ο πόλεμος στην Ουκρανία να πάρει μορφές ακόμη πιο άγριες, δηλαδή να έχουμε χρήση χημικών όπλων, βιολογικών όπλων, υπάρχει και η απειλή των πυρηνικών.

Εμείς έχουμε σχέδια γι΄ αυτό το ενδεχόμενο, στο βαθμό που μας αφορούν; Το επιτελείο σας έχει σχέδια για το τι σημαίνει για την Ελλάδα μια τέτοια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, μία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, στο εσωτερικό της Ουκρανίας δηλαδή, για να μην κάνουμε λόγο για εμπλοκή άλλων χωρών, γιατί τότε θα μιλάμε ευθέως για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ασφαλώς απευκταίο, κανείς δεν το θέλει αυτό φυσικά, είναι ένα υπαρκτό σενάριο.

Λοιπόν οι χώρες προετοιμάζονται, χωρίς βέβαια να πανικοβάλλονται και θα ήθελα εδώ να εκπέμψω ένα καθησυχαστικό μήνυμα και στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αισθανόμαστε όντως ασφαλείς και πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς διότι ανήκουμε σε ισχυρές συμμαχίες τόσο στην στρατιωτική περισσότερο και αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, όσο και σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην οικογένεια δηλαδή την ευρωπαϊκή, με ότι συνεπάγεται.

Από κει και πέρα σαφώς υπάρχουν σχέδια για οποιαδήποτε, να το πω έτσι, έκτακτη κατάσταση και οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν το καθήκον τους και τη δουλειά τους. Ας είμαστε όμως αυτή τη στιγμή καθησυχαστικοί, ας μην εκπέμπουμε σήματα κινδύνου που θα μπορούσαν να πανικοβάλουν τον κόσμο.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι έχει σημασία όμως να μας λέει ο Υπουργός Άμυνας ότι υπάρχει μία προετοιμασία, υπάρχει ένα σχέδιο, για όλα αυτά τα παλαβά, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, που ακούμε κάθε μέρα. Δηλαδή βλέπουμε δημοσκοπήσεις με τον κόσμο να λέει σε συντριπτικό ποσοστό ότι “φοβόμαστε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο”.

Εδώ είμαστε, ο κόσμος φοβάται, ακούει πυρηνικά και λέει από πού μου έχει έρθει και σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μου. Ακούει χημικά όπλα, βιολογικά όπλα, έχει μια σημασία λοιπόν να ξέρουμε αν και στην Ελλάδα προετοιμαζόμαστε, στο βαθμό βεβαίως που μπορεί να μας επηρεάσει μια οποιασδήποτε φύσης τέλος πάντων απειλή τέτοιου είδους.

ΝΙΚΟΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι, ήδη βιώνουμε τις συνέπειες μιας ευρύτατης γεωπολιτικής αναταραχής, είτε στην αγορά της ενέργειας, είτε στην αγορά των τροφίμων και πραγματικά όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και όσο ακόμα διατηρούνται οι κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης και ευρύτερα, τις συνέπειες της κρίσης θα τις βιώνουμε ακόμα και εντονότερα με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε και από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ετοιμάζει τις δικές του υπηρεσίες εν πάση περιπτώσει για το ενδεχόμενο ενός εκτεταμένου κυβερνοπολέμου. Εμείς έχουμε μια θωράκιση μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει και η Ελλάδα τις δικές της, να το πω έτσι, αμυντικές γραμμές. Υπάρχει και η σχετική Διεύθυνση εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Κυβερνοάμυνας, αλλά φυσικά υπάρχουν και συνέργειες με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέτρα τα οποία λαμβάνονται, προκειμένου να μπορεί η χώρα να αντέξει τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις.

Οι κυβερνοεπιθέσεις ξέρετε είναι ένα στοιχείο του υβριδικού πολέμου, που χρησιμοποιούνται πάρα πολύ και όχι τώρα τελευταία αλλά από καιρό από τη Ρωσία και μάλιστα στην πρόσφατη στρατηγική πυξίδα στην οποία συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επικυρώθηκε την περασμένη Δευτέρα από το Συμβούλιο των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις υβριδικές επιθέσεις και την κυβερνοάμυνα.

Ασφαλώς και όλες οι χώρες παίρνουν μέτρα για να μπορούν να αντέξουν αυτές τις επιθέσεις, γιατί αυτές οι επιθέσεις εκτός του ότι θα μπορούσε να είναι..

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε λοιπόν και στο Πεντάγωνο ειδικό Τμήμα που ασχολείται με αυτό το θέμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακούστε, εκτός του ότι θα μπορούσαν αυτές οι επιθέσεις να αποτελέσουν προπαρασκευαστική κίνηση μίας ευθέως στρατιωτικής φύσεως επίθεσης, εν τούτοις στοχεύουν να υπονομεύσουν την εσωτερική συνοχή μιας χώρας, στοχεύοντας σε βασικές υποδομές και αχρηστεύοντάς τες ή προκαλώντας πλήγματα. Επομένως όλες οι χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν μέσα κι τρόπους να αμυνθούν εναντίον μιας τέτοιας υβριδικής επίθεσης. Σε κάθε περίπτωση δε θέλω να γίνω μάντης κακών, απλά να πω ότι και εδώ παίρνουμε τα μέτρα μας.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, να έρθουμε τώρα στην Τουρκία κ. Υπουργέ και θέλω να ρωτήσω σε ποιο βαθμό έχει επαναπροσδιοριστεί η σχέση μας αυτή τη στιγμή με την γειτονική μας χώρα; Διάβαζα τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου σας, που έλεγε ότι «μας ψάχνουν στα τηλέφωνα και δεν απαντάμε, να πάμε να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα οι δύο πλευρές». Τι λέτε λοιπόν γι΄ αυτό;

Και δεύτερον πως βλέπετε το ρόλο της Τουρκίας πλέον; Αναζητά έτσι έναν διαμεσολαβητικό ρόλο και στην ουκρανική κρίση, αλλά από την άλλη διαβάζω και αναλύσεις που εκφράζουν το φόβο ότι η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν ρόλο διαφυγής εν πάση περιπτώσει της Ρωσίας από τις κυρώσεις.

ΝΙΚΟΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφυγής της Ρωσίας, κατ΄ αρχήν η Τουρκία μέχρι τώρα έχει διαφύγει από την υποχρέωσή της να συνταχθεί υπέρ των κυρώσεων. Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση..

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Σωστά και υπάρχουν πάρα πολλές εκθέσεις όπως ξέρετε ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται και οι τουρκικές τράπεζες, για να γίνεται ας πούμε η διαφυγή συνολικά και εταιρειών και χωρών από το μέτωπο των κυρώσεων.

ΝΙΚΟΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν αναλόγως οι σύμμαχοι. Διότι όταν ανήκεις σε μία συμμαχία έχεις και υποχρεώσεις εκτός από δικαιώματα, μου αρέσει αυτό να το λέω και όποτε αναφέρομαι στη συμμαχική ιδιότητα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Από κει και πέρα όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτή τη συγκυρία η Τουρκία θυμίζει σε όλους την γεωπολιτική της σημασία, τη γεωστρατηγική της σημασία και γι΄ αυτό το λόγο θα έλεγα οι εταίροι στο ΝΑΤΟ το αναγνωρίζουν.

Από κει και πέρα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρώ ότι μετά την επιτυχημένη όπως φαίνεται και παραγωγική συνάντηση των δύο Ηγετών, δηλαδή του Πρωθυπουργού μας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ερντογάν, θα μπορούσε η παρούσα συγκυρία αυτό το μεγάλο πρόβλημα που είναι πρόβλημα και για τους δύο, η γεωπολιτική αναταραχή στα βόρειά μας, ο πόλεμος στα βόρειά μας, να αποτελέσει μία αρχή αν θέλετε μίας προσέγγισης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους συνεννόηση όσον αφορά τις διμερείς μας διαφορές.

Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει και οι δύο πλευρές να κάτσουν και να μιλήσουν με ειλικρίνεια και επιπλέον και ιδίως να αποδείξουν με συγκεκριμένα απτά δείγματα συμπεριφοράς ότι εννοούν όταν μιλάνε για την προοπτική κάποιες συνεννόησης και μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν..

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινή σχέση; Αυτό που εσείς ζείτε κάθε μέρα, δηλαδή αυτή η άτυπη ή τυπική καθημερινή αντιπαράθεση, όλο αυτό το μέτωπο των παραβάσεων και παραβιάσεων, έχει αλλάξει κάτι τον τελευταίο καιρό;

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Είχαμε πάντως κάμποσες παραβιάσεις και υπερπτήσεις και προχθές και δηλώσεις περί συνεκμετάλλευσης είχαμε και αναπάντητες κλήσεις που σας χρεώνουν είχαμε.

ΝΙΚΟΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δηλώσεις δεν ήταν ακριβώς περί συνεκμετάλλευσης, ήταν μία πονηρή εάν θέλετε αμφίσημη ως προς το ύφος δήλωσή του ομολόγου μου, μετά την μεταξύ μας συνάντηση που έγινε στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν περί του πλούτου του Αιγαίου.

Τώρα ο πλούτος του Αιγαίου επιδέχεται ευρείες ερμηνείες, όμως κάποιοι επέλεξαν και κάποιοι και στο εσωτερικό επέλεξαν να την ερμηνεύουν ότι είχε να κάνει μόνο με τη συνεκμετάλλευση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν εννοούσε ακριβώς αυτό ο κ. Ακάρ, όμως ήξερε ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί και έτσι, γι΄ αυτό και αναγκάστηκα να βρω και ευθαρσώς να δηλώσω ότι δεν έγινε καμία μεταξύ μας συζήτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Συζητήσαμε άλλωστε όπως έπρεπε, βάσει της αρμοδιότητάς μας, γιατί δεν είμαστε Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργοί Άμυνας είμαστε, για την προσπάθεια που θα έπρεπε να κάνουμε να οδηγήσουμε σε μία εκτόνωση κάθε έντασης και στην εμπέδωση ενός πιο ήρεμου κλίματος στις μεταξύ μας σχέσεις στο Αιγαίο. Έτσι ώστε να επωφεληθούν και οι δύο χώρες από μία επιτυχημένη, αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε συνέχιση αυτής της γεωπολιτικής αναταραχής, στην τουριστική οικονομία που τόσο έχουν ανάγκη και οι δύο χώρες και για να καθισχύσει αυτό θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Επειδή εκκρεμεί μία συνάντηση για τα μέτρα..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχίσουμε.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Για τα Mέτρα Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης, την ετοιμάζετε, είμαστε κοντά σε αυτήν, θα γίνει στην ώρα της;

ΝΙΚΟΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν κρατήσαμε ποτέ κλειστό κανένα τηλέφωνο, όποτε κάποιος προσπάθησε να μας βρει και αυτές τις μέρες οριστικοποιούνται θα έλεγα οι ημερομηνίες, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Απλά καλό θα ήταν αυτός ο διάλογος, για να μην είναι ατελέσφορος ως προς το αποτέλεσμα, να γίνεται και μαζί με συγκεκριμένα δείγματα συμπεριφοράς θα έλεγα, που κατατείνουν στην εκτόνωση κάθε κλίματος έντασης.

Μετά τη διάψευσή μου είχαμε έναν ασυνήθιστο, για βραδινές ώρες, αριθμό παραβιάσεων στον εναέριο χώρο μας. Μετά την ανακοίνωση στρατηγικής πυξίδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι κατά κάποιο τρόπο επιτυχία της Ελληνικής Διπλωματίας και Αμυντικής Διπλωματίας, κατά το μέτρο που εντοπίζεται η απειλή εξ ανατολών χωρίς να κατονομάζεται βέβαια η Τουρκία, αλλά να φωτογραφίζεται η απειλή στην σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό προφανώς δυσαρέστησε τους γείτονες και είχαμε κι εκεί μια έξαρση παραβιάσεων, λες και είναι αντιδράσεις σε πράγματα που γίνονται ή λέγονται.

Καλό θα ήτανε θα έλεγα για να συνεχίσουμε να μιλάμε, γιατί θα έλεγα ότι πάνω απ΄ όλα πρέπει τα κανάλια επικοινωνίας να μένουν ανοιχτά και να συνεχίσουμε να μιλάμε, μπας και ποτέ συνεννοηθούμε. Το μόνο βέβαια ότι δε θα συνεννοηθούμε ποτέ προκύπτει όταν σταματήσουμε να μιλάμε. Επομένως ως προς αυτό θα συνεχίσουμε.

Αλλά θα πρέπει και θα ήθελα πραγματικά και θα ευχόμουνα αυτό να συνοδεύεται και από συγκεκριμένες συμπεριφορές, που δείχνει ότι εννοούμε όταν λέμε ότι θέλουμε να πάμε σε ένα κλίμα συνεννόησης ή εκτόνωσης των εντάσεων.

Και νομίζω ότι οι φουρτούνες που έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη γειτονιά μας, τα προβλήματα που και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν να αντιμετωπίσουν από την αναταραχή στα βόρειά μας αλλά όχι πολύ μακριά μας, επιβάλλουν αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν.

Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σε εκπτώσεις ή εκχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαίων. Αυτό θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω. Πρέπει πάντως να κάνουμε την προσπάθεια.

Και παράλληλα σας διαβεβαιώ γι αυτό και σήμερα νομίζω ήταν μια μέρα που αποδείχθηκε από τα πράγματα, συνεχίζουμε την εντατική προσπάθεια για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας, προχωρώντας με βήμα ταχύ σε όλα τα εξοπλιστικά που έχουμε σχεδιάσει και αποφασίσει.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, ένα τελευταίο ερώτημα η Ελλάδα θα στείλει καινούρια βοήθεια, εννοώ όπλα, στην Ουκρανία; Μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, έχουμε τέτοια πρόθεση εμείς;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει συζητηθεί ούτε ζητηθεί ακόμα κάτι τέτοιο από κανέναν σύμμαχο ή εταίρο. Εξ όσων γνωρίζω μένει άλλο ένα φορτίο από όσα είχαμε αποφασίσει να στείλουμε εξ αρχής στην Ουκρανία, αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια. Θα πραγματοποιηθεί και αυτό, αλλά αυτή την ώρα που μιλάμε δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα συζητηθεί αυτό σε κάποια στιγμή στο μέλλον, από κει και πέρα όμως νομίζω ότι η Ελλάδα έχει κάνει την κίνησή της, η κίνησή της έχει καταγραφεί, δεν το έκανε θα έλεγα σε διμερές επίπεδο αλλά ως χώρα-σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή την ευρωπαϊκή απόφαση η Ελλάδα τη σεβάστηκε και νομίζω ότι έκανε και το σωστό, δεδομένων όλων αυτών που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί ξέρετε βομβαρδίζονται, οι Ουκρανοί βλέπουν τη χώρα τους να καταστρέφεται, δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να μην είναι αυτή τη στιγμή με αυτούς που βομβαρδίζονται και καταστρέφονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.