ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Συντάξεις: Αναρτήθηκαν από τον ΕΦΚΑ τα νέα επανυπολογισμένα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα - Δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ - Οι αποδείξεις - Συγκριτικοί πίνακες μεταξύ νόμων Κατρούγκαλου, Βρούτση και Συμβουλίου της Επκρατείας





Αναρτήθηκαν από τον ΕΦΚΑ τα νέα επανυπολογισμένα μηνιαία  ενημερωτικά σημειώματα, των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2021 καθώς και Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2022.
Οι υποτιθέμενες αλλαγές, που επέβαλε, στον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων με τον ν.4670/2020 ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, είναι παράνομες και αντισυνταγματικές καθόσον έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 
   Ο νόμος Βρούτση, ήρθε να διορθώσει και να αντικαταστήσει ορισμένες  από τις ακυρωμένες από το ΣτΕ  παράνομες διατάξεις του ν. 4387/2016 (νόμος κατρούγκαλου)  όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με την κρίση του Ανώτατου  Δικαστηρίου,  αλλά αντίθετα οι γενόμενες αλλαγές σε ορισμένους  συντελεστές των τελευταίων ετών μεγαλώνουν το χάος
Το ΣτΕ, με πλήρη και σαφή τρόπο εστιάζει τις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων και υποδεικνύει αλλαγές, όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, αλλά ως προς τις αποδοχές (συντάξιμους μισθούς) καθώς μετά τα 1.200 ευρώ δεν προσαυξάνονται. 

Συνεπώς, περαιτέρω αύξηση των κλιμακίων στα έτη ασφάλισης και μάλιστα των τελευταίων ετών, που προωθεί το νομοσχέδιο αυτό (από τα 31 έως τα 40 έτη κατά 0,56% – 0,91% – 0,75%), αφενός διατηρεί τις ανισότητες που υπήρχαν, αφετέρου δημιουργούνται και νέες, καθώς ενώ έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλού οι συντάξεις υπερβαίνουν το 100% των αποδοχών που η ίδια υπολογίζεται, ενώ σε άλλες… πέφτουν κάτω και από 50% καθώς οι συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ έχουν επιπλέον "κόφτη" από 3% έως 14%!                        
Οι Αποδείξεις
Όλα αυτά καταδεικνύονται στους παρακάτω πίνακες όπου: Στο πρώτο πίνακα είναι οι παλαιές συντάξεις και φαίνεται η αρμονία μεταξύ εισφορών και συντάξεων, στο δεύτερο πίνακα είναι οι νέες συντάξεις βάση των συντελεστών του νόμου (Κατρούγκαλου), όπου κρίθηκαν παράνομοι και ακυρώθηκαν από το ΣτΕ και στον τρίτο πίνακα με βάση το νόμο Βρούτση.
 Παλαιές συντάξεις







Νέες συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου





Συντάξεις με το νόμο  ΒΡΟΥΤΣΗ






Όπως φαίνεται και στον πίνακα, αφενός το 80% των συντελεστών παραμένουν αναλλοίωτοι, αφετέρου, παρά την αύξηση ορισμένων συντελεστών οι δυσαναλογίες παραμένουν και αυξάνονται. Ακόμα και η αύξηση του συντελεστή κατά 7% στα 40 στις μεγάλες αποδοχές… γίνεται 5%!!
Στα χαρτιά οι αυξήσεις
Μύθος και ο λόγος περί γενικευμένων αυξήσεων. Κάτι τέτοιο από τα στοιχεία δεν προκύπτει. Πρώτον, εξαιρούνται του ΟΓΑ οι οποίοι δεν έχουν πάνω από 22 έτη ασφάλισης, οι αναπηρικές – χηρείας, όπου λογικά έχουν και λίγα έτη ασφάλισης, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού με την συμπλήρωση της 35ετιας είχαν υποχρεωτική έξοδο! Δεύτερον, αυτοί που τυγχάνουν κάποια αύξηση έως 7% είναι όσοι έχουν από 36 έως 40 έτη, όμως αυτοί είναι ελάχιστοι πολύ κάτω των 100.000! Τρίτον, περισσότεροι εξ αυτών περί τους 200.000 με 31 έως 35 έτη, όμως η αύξηση αυτών κυμαίνεται πολύ χαμηλά από 0,56% έως 3,5%!! Τέταρτον, οι αυξήσεις αυτές, κατά βάση αφορούν μόνο τις νέες συντάξεις, καθώς όλες οι παλαιές συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί λανθασμένα και εμφανίζουν ψεύτικες προσωπικές διαφορές και όσο αυτές δεν διορθώνονται, δεν θα τύχουν καμίας αύξησης!!
Τρόπος υπολογισμού με βάση την απόφαση του  ΣτΕ
Το πρόβλημα, (σύμφωνα και με το ΣτΕ) βρίσκεται στην έλλειψη των Κατωτάτων Ορίων σύνταξης και στο γεγονός ότι το ποσό της λεγόμενης εθνικής σύνταξης 346 έως 384 ευρώ μετά τα 20 έτη παραμένει σταθερό. Η μη κλιμάκωση συνεπώς του ποσού αυτού και πέραν των 20 ετών επηρεάζει αρνητικά και φέρει μεγάλες ανισότητες και δυσαναλογίες στο ύψος των συντάξεων, όσων έχουν αποδοχές άνω των 1.200 ευρώ και καταβάλουν εισφορές για το ποσό αυτό. 
Επομένως, για να επέλθει η απαιτούμενη αναλογία, δηλαδή όλες οι συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης να τυγχάνουν το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης, θα πρέπει πέραν της επαναφοράς των Κατωτάτων Ορίων, που θα πρέπει να επανέλθουν, το ποσό της λεγόμενης εθνικής 384 ευρώ να προσαυξάνεται προοδευτικά και να μην υπολείπεται του ισοδύναμου ποσοστού (1.200/384) 30%. Αυτό σημαίνει το ποσό της λεγόμενης εθνικής 384 ευρώ αντικαθίσταται με το  ποσοστό 30%.
Έτσι και χωρίς να αλλάξει κάτι άλλο θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.
 Πίνακας επανυπολογισμού  με βάση την απόφαση του  ΣτΕ




 












πηγή:https://iskra.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bf-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%83%ce%b7-%ce%ba%cf%8c%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf/