ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ: Κύριε Υπουργέ μας υποσχεθήκατε και αναμένουμε… - Τα εξοπλιστικά προγράμματα καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ε.Δ. και όχι των Κλάδων


 

 Γράφει ο

Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Κουτρής 

Πρόεδρος ΕΑΑΣ

 Κύριε Υπουργέ, στις 27 Δεκεμβρίου 2021 είχαμε συνάντηση στο Γραφείο σας και μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε άμεσα εκκρεμή θέματα που απασχολούν τους αποστράτους αξιωματικούς του ΣΞ. Τα θέματα που παρουσιάσαμε ήσαν: 

1. Έκτακτο Μερισμα ΜΤΣ 

Tην πρόταση του ΜΤΣ για Νομοθετική Ρύθμιση τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου του Ταμείου, ώστε να δίνεται το δικαίωμα στο ΜΤΣ να χορηγεί έκτακτο μέρισμα, όπως τα Μετοχικά Ταμεία των άλλων δύο Κλάδων. Η πρόταση έχει υποβληθεί στο Γραφείο σας στις 18/11/20.

2. Διακοπή κράτησης του Ν.4093 στα μερίσματα των ΜΤ των Ενόπλων Δυνάμεων (ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης). 

Η Ένωση έχει από έτους υποβάλει την παρακάτω πρόταση: 

α. Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διακοπή της προβλεπόμενης από το νόμο κράτησης στα λαμβανόμενα μερίσματα που διαθέτουν τα ΜΤ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα αντισυνταγματική.

 β. Την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης των εσόδων του ΜΤΣ. Έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις, κατατεθείσες και στο παρελθόν από το ΜΤΣ και την Ένωση.

 γ. Την απόδοση ,ως αναδρομικών, των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. 

3. Προσαρμογή των Μερισμάτων του ΜΤΣ στο νέο Μισθολόγιο (ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης). 

Είναι το γνωστό θέμα ένταξης των βαθμών Ταξιάρχου και Αρχιλοχία στα μερίσματα του ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. Με αυτήν θα οριστικοποιηθούν τα μερίσματα και το ΒΟΕΑ και θα δοθούν οι προφανείς αναδρομικές οφειλές. 

4.Λέσχες Αξιωματικών 

Με ενέργειες του ΓΕΣ/ΔΟΙ έχει υποβληθεί πρόταση νόμου και εισηγητική έκθεση με την οποία οι απόστρατοι αξιωματικοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής 3 ΕΥΡΩ μηνιαίως στις κατά τόπους λειτουργούσες Λέσχες Αξιωματικών. 

Η πρόταση έχει εγκριθεί από σας από 30 Μαρτίου 2020 και αναμένεται η υλοποίηση της απόφασης. Με προφορική παρέμβαση του κ. Α/ΓΕΕΘΑ και ενέργειες του ΓΕΣ έχει ήδη ανασταλεί η σχετική καταβολή μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

 5. Αναλογική κατανομή πόρων από τα πάσης φύσεως εξοπλιστικά μεταξύ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σχέδιο Νόμου κατανομής της κράτησης 4% στα ΜΤ. Η πρόταση έχει υποβληθεί στο Γραφείο σας στις 2/06/21) 

    α. Από το Φθινόπωρο του ’20 έχουν υποβληθεί υπομνήματα του ΜΤΣ και της Ένωσης για το εν λόγω θέμα. Υπεβλήθη και πρόταση νομοθετικής ρύθμισης εκ μέρους του ΜΤΣ, η οποία έχει υπογραφεί με θετικές εισηγήσεις από όλη την ιεραρχία του ΥΠΕΘΑ (πλην των ΓΕΝ και ΓΕΑ) και βρίσκεται στο Γραφείο σας. 

Με την υπόψη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης το θέμα της αναλογικής κατανομής των πόρων που προέρχονται από τα πάσης φύσεως εξοπλιστικά προγράμματα μεταξύ των τριών Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων επανέρχεται στην προ δεκαετιών ορθή ρύθμιση του θέματος με μικρή τροποποίηση και συγκεκριμένα προβλέπει ότι το ποσοστό του 4% που προβλέπεται υπέρ ΜΤ να διανέμεται σε ποσοστό 10% υπέρ του ΜΤ του Κλάδου που υλοποιεί την προμήθεια και το υπόλοιπο 90% σε όλα τα ΜΤ αναλογικά των μερισματούχων. 

   β. Η επιχειρηματολογία υποστήριξης της πρότασης είναι: 

      (1) Οι στρατιωτικοί είναι οι μόνοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν έχουν επικουρικά ταμεία και δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, καθόσον το Κράτος δεν καταβάλειτην οφειλόμενη συνεισφορά του (3% από τις καταβαλλόμενες αποδοχές των εν ενεργεία). Αντ’ αυτής έχει θεσπίσει κράτηση 4% επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ε.Δ., όταν αυτά αποφασίζονται και υλοποιούνται, που κατατίθενται υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των Κλάδων. 

    (2) Τα εξοπλιστικά προγράμματα καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ε.Δ. και όχι των Κλάδων. 

   γ. Με βάση τα ανωτέρω είναι λογικό και δίκαιο η κατανομή αυτών των πόρων στα ΜΤ να γίνεται αναλογικά σε όλα των στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ισομερώς και η πρόταση νομοθετικής ρύθμισης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και δεν μας ικανοποιεί πλήρως. Το θέμα λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, πολιτική και οικονομική, με τις ληφθείσες αποφάσεις επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και η μη υπογραφή εισέτι της σχετικής πρότασης δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στο Στρατό Ξηράς. 

Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά τα θέματα έχουν δημιουργήσει σοβαρή αναστάτωση, χρονίζουν πέραν του δέοντος, μας υποσχεθήκατε ότι όλα θα επιλυθούν με το επόμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και σε χρόνο όχι πέραν του τριμήνου. 

Αναμένουμε.