ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Ειδική στρατιωτική επιχείρηση χαρακτηρίζει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία - Διαταγή Πούτιν: Κατεδαφίστε τις πολυκατοικίες στο Κίεβο - Απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες


 Απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ και για 36 ώρες επιβάλλει στους κατοίκους του Κιέβου ο δήμαρχος της πρωτεύουσας προειδοποιώντας ότι έρχονται δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές για όλους.

Η πρωτεύουσα δέχθηκε για ακόμα μία φορά ρωσικά χτυπήματα. Πολυώροφες πολυκατοικίες στο Κίεβο βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, όπου συνολικά πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο μεταξύ, το αμερικανικό δίκτυο Fox News ανακοίνωσε ότι ο εικονολήπτης του, που δέχθηκε χθες επίθεση, έχασε τη ζωή του. Βρισκόταν μαζί με δημοσιογράφο του δικτύου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στα περίχωρα του Κιέβου, όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά.

Εξάλλου, τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 30 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Λουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή“, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. “Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης“, σημείωσε ο Κλίτσκο. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους άνδρες, που μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στο σχετικά ασφαλές δυτικό τμήμα της χώρας νωρίτερα κατά την σύγκρουση, να επιστρέψουν στο Κίεβο για να πολεμήσουν.

Το εργοστάσιο όπλων ARTEM στο κέντρο του Κιέβου επλήγη επίσης και σε εικόνες που βιντεοσκόπησε κάτοικος φαίνεται καπνός να βγαίνει από την οροφή.

Εικόνες καταστροφής από την δεύτερη πολυκατοικία που χτυπήθηκε στην περιοχή Ποντίλ του Κιέβου, μετέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Ευτυχία ΠενταράκηΗ ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι ακόμα και στο κέντρο. Ακούσαμε λίγο πριν τις 5 τις ισχυρότατες εκρήξεις από κάπου κοντά στο κέντρο, μεταδίδει.

Όπως είπε έχουν γίνει τρεις επιθέσεις στο Κίεβο, εκ των οποίων η νέα στο συγκεκριμένο σημείο με την πολυκατοικία δέκα ορόφων, περί τα 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα είχε χτυπηθεί από πυραύλους 16όροφο κτίριο στην περιοχή Σβιατοσινσκι στο δυτικό Κίεβο«Τα πτώματα δύο ανθρώπων ανασύρθηκαν, 27 άνθρωποι διασώθηκαν», ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας στο Facebook.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, αεροπορική επιδρομή των Ρώσων εναντίον σχολείου στο Μικολάιφ είχε ως αποτέλεσμα άλλοι επτά άνθρωποι να σκοτωθούν, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι έχει και τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας.

Στη βόρειο ανατολική πόλη Σούμι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, με τον Ερυθρό Σταυρό να αναφέρει ότι 70 λεωφορεία έχουν φτάσει για να μεταφέρουν τους πολίτες.

Εικόνες από επιθέσεις σε ρωσικά άρματα μάχης στη Μαριούπολη έδωσε στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός, υποστηρίζοντας ότι 150 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά την πολιορκία του λιμανιού της Αζοφικής. Ακτίδα αισιοδοξίας οι 300 κάτοικοι που κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη και έχουν φθάσει ήδη στη Ζαπορίζια, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε ότι άλλα 2.000 οχήματα θα προσπαθήσουν να αναχωρήσουν σήμερα.

Μόνο οι επτά από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

AP

Χτυπήθηκε το αεροδρόμιο του ΝτνίπροΣτο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη «μαζικές καταστροφές» έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

«Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές», έγραψε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας στο Telegram.

Το Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός που χωρίζει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες, από την υπόλοιπη χώρα, είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Το Σάββατο η πόλη έγινε στόχος βομβαρδισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν αμάχους που έφευγαν από την πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, με μια γυναίκα νεκρή και δύο τραυματίες.

Στους 19 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από βομβαρδισμό πύργου τηλεόρασης στην πόλη Ριβν στη βόρεια Ουκρανία. Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Βολνοβάνκα, την στρατηγικής σημασίας πόλη μεταξύ του Ντονέτσκ και της Μαριούπολης, που έπεσε στα χέρια των Ρώσων.

Αεροπορικές επιδρομές σημειώνονται στη Δυτική Ουκρανία, όπου τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χτύπημα σε ραδιοτηλεοπτικό πύργο κοντά στο Ρίβνε, ενώ στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις, βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Εντατικοποίηση των επιθέσεων σημειώνεται και στο νότο, με την Οδησσό να περικυκλώνεται από θάλασσα και στεριά.

AP

Συνεχίζονται οι εύθραυστες διπλωματικές προσπάθειες

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εύθραυστες διπλωματικές προσπάθειες με τη διεξαγωγή σήμερα του 5ου γύρου συνομιλιών.

Ήδη ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε διάγγελμά του νωρίτερα άφησε να διαφανεί και πάλι ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για υποχωρήσεις, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι θετική στο να δεχθεί άλλες εγγυήσεις ασφαλείας, πέρα από το ΝΑΤΟ, το οποίο κατανοεί, όπως είπε, ότι δεν έχει ανοιχτές πόρτες για την Ουκρανίας.

Νωρίτερα, μίλησε σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, καλώντας τους να αποστείλουν περισσότερα όπλα. “Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη δική της ασφάλεια με το να βοηθά την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία” σημείωσε. Παράλληλα, μιλώντας στην καναδική βουλή έκανε γνωστό ότι σχεδόν εκατό παιδιά έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο που ακολούθησε τηνεισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας μεταβαίνουν στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στόχο «να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Ο πόλεμος είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία, εκτιμά σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Ρωσία απάντησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβάλλοντας κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η διήμερη τακτική Σύνοδος του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και έκτακτη Σύνοδος της Συμμαχίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Tζο Μπάιντεν, αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανώς στις 23 Μαρτίου, για συνομιλίες με τους ηγέτες χωρών – μελών του ΝΑΤΟ με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια και οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας σε 2 εκατομμύρια. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεισέφερε ποσό-ρεκόρ, που ξεπερνά τα 200 εκ. δολάρια, για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς.

πηγή:- ertnews.gr - https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/ischyres-ekrixeis-sto-perikyklomeno-kievo-neos-gyros-diapragmateyseon-simera/