ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία: - Οι Ρώσοι σφυροκοπούν πόλεις, κλειδιά ως… μέσο διαπραγμάτευσης - Νεκροί 2.000 άμαχοι Ουκρανοί


 Να χρησιμοποιήσει την σκληρή και πολύνεκρη ισχύ της στρατιωτικής επίθεσης ως μοχλό πίεσης επιχειρεί η ρωσική πλευρά, κυκλώνοντας και σφυροκοπώντας πόλεις-κλειδιά της Ουκρανίας λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των ουκρανο-ρωσικών συνομιλιών που αναμένεται εντός της ημέρας.  

Η προέλαση των Ρώσων που ως στόχο έχουν να καταλάβουν τις πιο «κομβικές» πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας φαίνεται να επιταχύνθηκε την Τετάρτη, με τον ρωσικό στρατό από την πλευρά του να υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, του λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, πράγμα το οποίο ωστόσο διαψεύδεται προς το παρόν από την ουκρανική πλευρά.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η πόλη της Χερσώνας, μια πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, είναι όντως περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα αλλά οι μάχες εκεί συνεχίζονται. Ουκρανικές πηγές παραδέχονταν, πάντως, μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα ενώ παράλληλα αναφέρονταν και πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων.  

Εάν καταληφθεί πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, η Χερσώνα θα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που τίθεται υπό ρωσικό έλεγχο από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, όπως σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

polemos-stin-oykrania-oi-rosoi-sfyrokopoyn-poleis-kleidia-os-meso-diapragmateysis0
UK Ministry of Defence

 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν, βέβαια, εν τω μεταξύ επιτεθεί και σε πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κίεβου, της πρωτεύουσας, όπου αναφέρθηκαν εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη με τις ρωσικές δυνάμεις να προσεγγίζουν τον στόχο της περικύκλωσης της πόλης.

Η γενική εικόνα θέλει τα ρωσικά στρατεύματα να κινούνται με στόχο την περικύκλωση «κομβικών» πόλεων στη νότια και ανατολική Ουκρανία, με την ουκρανική πλευρά να καταγγέλλει μάλιστα ρωσικές επιθέσεις κατά νοσοκομείων, σχολείων και άλλων μη-στρατιωτικών στόχων.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν και το κέντρο της πόλης Χάρκοβο, όπου κυβερνητικό κτίριο χτυπήθηκε από ρουκέτα το πρωί της Τετάρτης. Σημειωτέων πως μιλάμε για μια πόλη περίπου 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι προμήθειες τροφίμων και νερού εξαντλούνται.

polemos-stin-oykrania-oi-rosoi-sfyrokopoyn-poleis-kleidia-os-meso-diapragmateysis1
REUTERS/Alexander Ermochenko

Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και έπειτα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.000 Ουκρανοί άμαχοι.

Νεκροί άμαχοι 

«Η Ρωσία κατέστρεψε εκατοντάδες μεταφορικά μέσα, υποδομές, κατοικίες, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και ήδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας και συνεχίζει: «Σήμερα οι βασικές προσπάθειες των διασωστών στοχεύουν στην διάσωση ανθρώπων. Καταφέραμε να κρατήσουμε στην ζωή περισσότερους από 150 πολίτες, να εξαλείψουμε περισσότερες από 400 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τα εχθρικά πυρά και να απομακρύνουμε περισσότερους από 500 ανθρώπους από τα σημεία αυτά. Οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν 416 εκρηκτικούς μηχανισμούς.»

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν και την «ελληνική» Μαριούπολη, πόλη-λιμάνι στα νοτιοανατολικά. Σύμφωνα μάλιστα με τις τοπικές Αρχές, εκεί περισσότεροι από 120 πολίτες έχουν ήδη τραυματιστεί και νοσηλεύονται.

Σε εξέλιξη βρισκόταν, ωστόσο, σήμερα και η επιχείρηση Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη.

polemos-stin-oykrania-oi-rosoi-sfyrokopoyn-poleis-kleidia-os-meso-diapragmateysis2
REUTERS/Carlos Barria

Η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, του συνόλου των δημοσιογράφων που στεγάζονταν στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν αποφασίστηκε δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και έπειτα από ρωσικές ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα δυτικά.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή των 21 αυτοκινήτων με τα συνολικά 82 άτομα, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες, προς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Σημειώνεται πως ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στο ελληνικό προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

polemos-stin-oykrania-oi-rosoi-sfyrokopoyn-poleis-kleidia-os-meso-diapragmateysis3
REUTERS/Umit Bektas

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε από την πλευρά του διατυπώσει το βράδυ της Τρίτης την εκτίμηση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα «αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον κόσμο ισχυρότερο».

Πρόσφυγες 

Πίσω στην Ουκρανία ωστόσο, το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο εκτός των συνόρων, με τον ΟΗΕ να υπολογίζει σε πάνω από 830.000 τους ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει την εμπόλεμη χώρα εώς και χθες, 1η Μαρτίου, οι περισσότεροι εξ αυτών με προορισμό την Πολωνία.  

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια κατοικιών στην πόλη Ιρπίν, δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου.

Οι τοπικές Αρχές δήλωσαν πως πύραυλος έπληξε κτίριο κατοικιών, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν μάλιστα λόγο και για θύματα.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε παρουσιάζονται δύο μαχητικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλά και εν συνεχεία να ακολουθεί μια έκρηξη στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίθεσης, φέρεται να καταστράφηκε και τμήμα πολυκατοικίας.

Κι όλα αυτά, ενώ αντιπροσωπείες από την πλευρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας ετοιμάζονται να επιστρέψουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών, έπειτα από τον πρώτο που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Δευτέρα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

polemos-stin-oykrania-oi-rosoi-sfyrokopoyn-poleis-kleidia-os-meso-diapragmateysis4
REUTERS/Oleksandr Lapshyn

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα», διεμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Συνοπτικά, η κατάσταση στις υπό πολιορκία μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας το απόγευμα της Τετάρτης είχε ως εξής:

Χερσώνα

Σήμερα το πρωί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Χάρκοβο

Ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στην πόλη Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός τα ξημερώματα.

Μετά από πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη στο κέντρο της πόλης, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, νέα πλήγματα έπληξαν το περιφερειακό αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας σήμερα, Τετάρτη, καθώς και το πανεπιστήμιο.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Οι διασώστες λένε ότι έχουν αναπτύξει 21 οχήματα και 90 άτομα για την κατάσβεση των πυρκαγιών και τη φροντίδα των θυμάτων.

Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός, που έχει ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, σήμερα επιτίθεται σε αυτό της Μαριούπολης.

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τρίτη από ρωσικά πυρά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Η εξασφάλιση του ελέγχου του εν λόγω λιμανιού είναι κρίσιμης σημασίας για τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών του από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς.

Ζαπορίζια

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι το προσωπικό συνεχίζει κανονικά να εργάζεται και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν κανονικά», δήλωσε ο Γκρόσι. Σημειωτέον, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης.

Κίεβο

Στην ουκρανική πρωτεύουσα λέγεται πως επικρατούσε σχετική ηρεμία σήμερα. Μια ημέρα νωρίτερα ωστόσο, ρωσικά πυρά είχαν πλήξει τον πύργο τηλεπικοινωνιών-τηλεόρασης της ουκρανικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε αμάχων.

Στην περιοχή του Κιέβου ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, λέγεται πως έλαβαν χώρα και αερομαχίες.

Αερομαχίες 

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους αέρος-αέρος από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, στη ίδια αερομαχία, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν κι εκείνες ένα δικό τους αεροσκάφος τύπου MiG-29.

Με πληροφορίες από the New York TimesReutersCNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ




πηγή:https://www.kathimerini.gr/world/561744796/polemos-stin-oykrania-oi-rosoi-sfyrokopoyn-poleis-kleidia-os-meso-diapragmateysis/