ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

ΕΦΚΑ: Σε οικονομική ασφυξία ο ΕΦΚΑ - Εργοδότες και εργαζόμενοι αδυνατούν να πληρώσουν, έστω και σε δόσεις, τις οφειλόμενες εισφορές - Ποιες είναι οι αιτίες


 


Βαρύ αποτύπωμα, πάνω από 3 δισ. ευρώ, αφήνει στον ΕΦΚΑ η πανδημία του κορωνοϊού. Τα συνολικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2021 ξεπέρασαν τα 41 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες (Οκτώβριος – Δεκέμβριος), ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα χρέη των επιχειρήσεων – εργοδοτών που βεβαιώθηκαν, και από χθες μπορούν και αυτά να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι οφειλές του διαστήματος Φεβρουαρίου 2020 – Ιουνίου 2021 για πληττόμενους λόγω COVID εργοδότες, έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών αυτών μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ.

Μάλιστα η προθεσμία, μετά την παράταση που είχε δοθεί όταν η πλατφόρμα λειτουργούσε μόνο για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών, λήγει στο τέλος του μήνα και ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι η ένταξη στη ρύθμιση πρέπει να γίνει και για την περίπτωση των επιχειρήσεων, το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής όχι μόνο των αιτήσεων αλλά και καταβολής της πρώτης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη.

Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό χρέος των εργοδοτών εκτιμάται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που προστίθεται στο 1,7 δισ. ευρώ, που όπως προκύπτει και από την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, ήταν τελικά τα χρέη των μη μισθωτών για το διάστημα του πρώτου lockdown που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το ενδιαφέρον των άνω των 700.0000 ελεύθερων επαγγελματιών πάντως, για τους οποίους η δυνατότητα ρύθμισης ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι πολύ περιορισμένο. Είναι ενδεικτικό ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου μόλις 10.121 αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων είχαν γίνει αποδεκτές στο ΚΕΑΟ, ενώ έως την περασμένη Δευτέρα, ο αριθμός των αιτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέγγιζε τις 25.000.

Από το ΚΕΑΟ εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στη βεβαίωση των οφειλών των επιχειρήσεων λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας και για τους μη μισθωτούς, ενώ εδραιώνεται και η αντίληψη πως μεγάλη μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών ευελπιστεί πως έστω και την τελευταία στιγμή θα σβηστεί μέρος από τα λεγόμενα «κορωνοχρέη» τους.

Δεν είναι λίγοι βέβαια και αυτοί που, λόγω αφενός της μετάλλαξης «Ομικρον» και των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, αφετέρου του κύματος ακρίβειας στα προϊόντα και την ενέργεια, πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν, έστω και σε δόσεις, τις οφειλές τους τόσο προς τον ΕΦΚΑ όσο και προς την εφορία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στο τέλος του 2021, οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ να εκτιναχθούν στα 41,02 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,32 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 38,7 δισ. του Σεπτεμβρίου 2021.

Το 1,7 δισ. χρέη των μη μισθωτών για την περίοδο από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν αυτά που κατά κύριο λόγο οδήγησαν σε αυτήν την τόσο δυσμενή εξέλιξη, ενώ προστέθηκαν και 486,8 εκατ. ευρώ που αφορούσαν πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.




πηγή:https://www.kathimerini.gr/economy/561715288/efka-h-pandimia-afinei-nea-chrei-ano-ton-3-eyro/