ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Τα σενάρια επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία – Χάρτες με τις Ρωσικές δυνάμεις και τις επιλογές εισβολής


 Άλλη μια προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης στην Ουκρανία έγινε, αυτή τη φορά από το Παρίσι, ενώ η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα μόνο ως περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η Ρωσία εγείρει απαιτήσεις που προκαλούν πονοκέφαλο στη Δύση και την ίδια ώρα περικυκλώνει την Ουκρανία με στρατεύματα.

Συγκεκριμένα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε  την Παρασκευή ο Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα συζήτησης την κλιμακούμενη ένταση γύρω από την Ουκρανία. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, «οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα που ελήφθησαν και στις δύο χώρες για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Το βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν η παροχή στη Ρωσία μακροπρόθεσμων, νομικά εξασφαλισμένων εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των πρόσφατων ρωσοαμερικανικών συνομιλιών στη Γενεύη καθώς και αυτής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες». Ο Πούτιν ανέφερε πως η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε στις 26 Ιανουαρίου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στα αιτήματα που είχε καταθέσει για εγγυήσεις ασφαλείας και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειές της.

Ακόμη, «παραπονέθηκε» στον Γάλλο πρόεδρο ότι οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας.

Σενάρια (και χάρτες) πολέμου

Η Ρωσία εγείρει απαιτήσεις που προκαλούν πονοκέφαλο στη Δύση και την ίδια ώρα περικυκλώνει την Ουκρανία με στρατεύματα. Σύμφωνα με τη Daily Maily , ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση χωρίς την ίδια ώρα να φανεί πως υποκύπτουν στις ορέξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέρα με την ημέρα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την κατάσταση με κομμένη την ανάσα, αφού ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην περιοχή η οποία κρέμεται από μία κλωστή, καλεί παράλληλα τους συμμάχους προς Δυσμάς να μην συμφωνήσουν τίποτα εν αγνοία του.

Οι χώρες της Δύσης εκφράζει την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το εάν ή πότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή.





Τι είπαν Ζελένσκι – Μπάιντεν


Χαρακτηριστικό είναι ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Ουκρανού προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, δεν πήγε και τόσο καλά, παρά το γεγονός πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου «ξορκίζει» κάθε ενδεχόμενο να χρειαστούν οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε μία σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη.

Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι ο υπερβολικός «πανικός» βλάπτει την οικονομία. «Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές.

«Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε» πέρσι, διαβεβαίωσε. Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών» θα πίστευε ότι «είμαστε ήδη σε πόλεμο» σε όλη τη χώρα, «ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους». «Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε.

Μία σπιθαμή πριν τον πόλεμο

Την ώρα λοιπόν που η Δύση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την σύγκρουση αλλά δείχνει την στήριξή της στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει συνεχώς στρατεύματα στα σύνορα με αποτέλεσμα να δικαιολογεί και τις προειδοποιήσεις τόσο του Ζελένσκι όσο και του ίδιου του Μπάιντεν πως η εισβολή είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία ζητούν τη συνδρομή της Μόσχα σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε σήμερα όπλα από τη Μόσχα για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Κιέβου, εν μέσω της ρωσο-δυτικής κρίσης που απειλεί να επιδεινώσει αυτή τη σύγκρουση.

Πώς θα μπορούσε να επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία

«Ετοιμάσου για πόλεμο»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, παρά τις λεκτικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προς πάσα κατεύθυνση η Ρωσία. Οι χάρτες που δείχνουν πώς η Μόσχα έχει περικυκλώσει με στρατεύματα την Ουκρανία είναι αποκαλυπτικοί.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η εισβολή πιθανότατα θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν και λόγω του ψύχους δεν θα υπάρχουν βαλτώδη εδάφη πάνω στα οποία θα μπορούν να κινηθούν τα ρωσικά τανκς. Εάν έχουν δίκιο, αυτό δίνει στον Ζελένσκι και στους στρατηγούς του λίγες μόνο εβδομάδες για να προετοιμάσουν την άμυνά τους. Χωρίς αμφιβολία, το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο είναι: Πού θα επιτεθεί ο Πούτιν και ποιοι είναι οι στόχοι του;

Η Daily Mail, συνδυάζοντας αναλύσεις ειδικών εξετάζει τις πιθανές επιλογές και τους στόχους του Ρώσου προέδρου με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανότητες για κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές, κατάληψη λιμανιών και πυρηνικών σταθμών, μέχρι πολιορκία του Κιέβου και ολοκληρωτικό πόλεμο τύπου «Blitzkrieg» σε ολόκληρη τη χώρα.







Στον χάρτη απεικονίζονται οι δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία και τις επιλογές που δίνονται στον Πούτιν. Πηγή: Daily Mail

Για να γίνουν, όμως αυτά, θα έπρεπε ο Πούτιν να βρει μία αφορμή. Αυτή θα μπορούσε να δοθεί είτε από ένα συνοριακό επεισόδιο, είτε από μία κατασκευασμένη είδηση, την οποία η Μόσχα να αξιοποιήσει για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της.

Ο Πούτιν μπορεί επανειλημμένα να έχει αρνηθεί τα σχέδια για εισβολή, αλλά το 2014 όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος το έκανε ως αμυντική αποστολή για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην περιοχή, για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι απειλούνταν από βίαιους Ουκρανούς εθνικιστές. Υπάρχουν φόβοι ότι θα ξανακάνει το ίδιο τώρα.

Ένα άλλο ενδεχόμενο το οποίο εξετάζουν οι διεθνείς αναλυτές είναι η πιθανότητα η Ρωσία να θέλει να προχωρήσει σε δολιοφθορές, σπέρνοντας το χάος καταστρέφοντας δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα επικοινωνιών, δίκτυα δημόσιων μεταφορών, τράπεζες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ανάλογα με την επιτυχία της πρώτης φάσης της επιχείρησης, ο Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές – που κυμαίνονται από μικρές εισβολές στα ανατολικά της χώρας, μέχρι μια εισβολή πλήρους κλίμακας.

Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ζελένσκι θα είναι η πιθανότητα επίθεσης από τη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία κινεί επί του παρόντος δυνάμεις με το πρόσχημα ότι θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Το Ουκρανικό think-tank Center for Defense Strategies προειδοποίησε σε πρόσφατο έγγραφο ότι μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για την ικανότητα της χώρας να πολεμήσει κάθε είδους εμπλοκή αλλού, καθώς η πρωτεύουσα περιέχει σημαντική στρατιωτική υποδομή, θέσεις διοίκησης και την έδρα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά οι επιλογές της Ρωσίας σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία:



Η πιο ήπια επιλογή που έχει στη διάθεσή του ο Πούτιν περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Αυτό πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως πρόδρομος μιας χερσαίας εισβολής







Εάν ο Πούτιν επιλέξει μια περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση, τότε θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις του ανοιχτά στο Ντονμπάς, να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους, πυραύλους και αεριωθούμενα στην πρώτη γραμμή και να προσπαθήσει να τις προωθήσει – καταλαμβάνοντας κοντινές πόλεις και σταθμούς παραγωγής ενέργειας






Μια μεγαλύτερης κλίμακας ρωσική επιχείρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει το άνοιγμα μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ των ανατολικών περιοχών και της κατεχόμενης Κριμαίας, καθώς και επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα για να αποκοπούν βασικά λιμάνια όπως η Οδησσός.






Εάν ο Πούτιν αποφασίσει να επιτεθεί ολοσχερώς, πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα, Κίεβο, που θα μπορούσε να περικυκλωθεί από δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λευκορωσία, καθώς και επιθέσεις κατά μήκος της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας, σε συνδυασμό με μια μαζική επίθεση από τα ανατολικά. Πηγή: Daily Mail

Φιάλες αίματος συγκεντρώνουν οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχει λάβει νέες διαστάσεις, περιλαμβάνοντας πλέον φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα τραυματιών, σε άλλη μία ένδειξη της στρατιωτικής ετοιμότητας της Μόσχας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες ενδείξεις — όπως οι προμήθειες αίματος — είναι κρίσιμες για να κριθεί εάν η Μόσχα θα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει μία εισβολή, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσιζε να δώσει τέτοια εντολή.

Η αποκάλυψη που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι — χωρίς να κατονομάζονται — για τις φιάλες αίματος, εντείνουν την ανησυχία από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μία νέα εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών.




Πηγή: https://economico.gr/ta-senaria-epithesis-tou-poutin-stin-oukrania-chartes-me-tis-rosikes-dynameis-kai-tis-epiloges-eisvolis/