ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Στο έλεος της πανδημίας CVID-19 ο πλανήτης - Πληθωρισμός, Ανεργία, Ακρίβεια, Ενέργεια, απειλούν με κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία


 Υψηλός όπως αναμενόταν ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Νοέμβριο στο 6.8%, αρκετά υψηλότερος από το 6.2% του προηγούμενου μήνα αλλά όχι υψηλότερος από τις προσδοκίες των αγορών. Ισοφαρίστηκε το ρεκόρ του υψηλού πληθωρισμού του Μαρτίου του 1982, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες στις αγορές αυτή την εποχή. Λογικό είναι λοιπόν η συνεδρίαση της Fed αυτήν την εβδομάδα να αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού πλέον οι πιέσεις για ανάληψη δράσης μέσω της μείωσης του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μεγάλες και προέρχονται τόσο από τον οικονομικό όσο και από τον πολιτικό κόσμο.

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα (ανακοινώνεται για το μήνα Νοέμβριο αυτή την εβδομάδα με τις προσδοκίες των αγορών να κάνουν λόγο για 4.9%) αλλά η EKT που συνεδριάζει επίσης αυτή την εβδομάδα ,δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα ούτε όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων ούτε στο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής. Οι Financial Times μεταδίδουν πως η Ελλάδα Πρόκειται να πιέσει την EKT προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων.

Οι περισσότερες αγορές μετοχών ανέκαμψαν εντυπωσιακά γιατί φαίνεται πως η μετάλλαξη Omicronδεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία αφού και τα εμβόλια δείχνουν να είναι αποτελεσματικά αλλά και το στέλεχος φαίνεται πως προκαλεί ήπια νόσο, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες. Ο χρυσός κινήθηκε με σταθεροποιητικές τάσεις, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες ενώ το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να ανακάμψουν σημαντικά μετά την πρόσφατη πτώση του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι πραγματικά φωτιά αφού εκτός από τη συνεδρία της Fed και της ΕΚΤ, συνεδριάζουν επίσης η Tράπεζα της Αγγλίας και της Ιαπωνίας για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική των χωρών τους. Επίσης ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο.Την Πέμπτη τέλος υπάρχει η συνάντηση του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

S&P500

Έντονα ανοδικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,712 μονάδες και κέρδη της τάξης του 4%. Η μετάλλαξη Omicron της πανδημίας που προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες, δείχνει να έχει φύγει από το προσκήνιο. Η αρχή της εβδομάδας ήταν ανοδική, μετά επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις και η άνοδος συνεχίστηκε την Παρασκευή με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης είναι πολύ κοντά στα υψηλά όλων των εποχών στις 4,740 μονάδες και γεγονός είναι πως υπάρχει αισιοδοξία μιας και έχουμε εισέλθει στην περίοδο των εορτών και ίσως αρχίσει να εκδηλώνεται το Santa Claus Rally το οποίο προκαλείται από τη γενικότερη ευφορία λόγω των διακοπών, από τυχόν bonus των στελεχών και από διάφορους λογιστικούς και φορολογικούς λόγους. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν σύντομα τις 5,000 μονάδες για τον δείκτη αλλά οι αποφάσεις της Fed κι ένα πιθανά επιταχυνόμενο tapering μπορεί να επιφέρει διορθώσεις.

DAX40

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,643 μονάδες, με κέρδη που άγγιξαν το 3%. Η Γερμανία δεν είχε καλά οικονομικά αποτελέσματα, με τις εργοστασιακές παραγγελίες να κατρακυλούν στο -6.9%, το εμπορικό ισοζύγιο να ανακοινώνεται κάτω του αναμενομένου και τον πληθωρισμό στο 6% το Νοέμβριο. Ο δείκτης όμως ευνοήθηκε από το γενικότερο θετικό κλίμα που επικράτησε στις αγορές μετοχών αλλά και από τη συνεχιζόμενη αντίληψη πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρόκειται να συνεχιστεί από την ΕΚΤ, με πιθανή επιβεβαίωση μέσω της συνεδρίασης αυτήν την εβδομάδα και έτσι φρέσκο χρήμα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αγορές. Πιθανή ανοδική διάσπαση πάνω από τις 16,000 θα φέρει έντονα αισιόδοξο κλίμα και θέση μάχης για νέα υψηλά όλων των εποχών αλλά δεν αποκλείονται διορθώσεις, ειδικά σε παγιωμένες τιμές κάτω από τις 15,500 μονάδες.

FTSE100

Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,294 μονάδες και κέρδη πάνω από 1.40%. Ο δείκτης ενισχύθηκε αλλά λιγότερο από τους υπόλοιπους κύριους δείκτες μετοχών γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νέα περιοριστικά μέτρα επανέρχονται στο τραπέζι. Η τράπεζα της Αγγλίας που συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική, σε περίπτωση που ο τόνος είναι για άνοδο των επιτοκίων συντόμως, ίσως πληγεί η αγορά μετοχών, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο δείκτης έχει κάνει προσφάτως διπλή κορυφή κοντά στις 7,380 μονάδες και δεν αποκλείεται να επαναλάβει να προσεγγίσει και πάλι αυτά τα επίπεδα, αν το θετικό κλίμα διατηρηθεί αλλά η συνεδρίαση της τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, μπορεί να προκαλέσει αστάθεια, ακόμη και διορθώσεις.

Χρυσός

Σταθεροποιητική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,783 και ανεπαίσθητες απώλειες. Ο χρυσός εδώ και δύο εβδομάδες παραμένει πρακτικά αμετάβλητος αφού από τη μία ο υψηλός πληθωρισμός ευνοεί την άνοδο των τιμών του (πολλοί επενδυτές επιλέγουν τον χρυσό ως αντίβαρο στις πληθωριστικές πιέσεις) αλλά από την άλλη, η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί πως οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η Fed, θα μειώσουν αισθητά ή και θα μηδενίσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργεί διορθωτικές τάσεις. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον χρυσό είναι οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο που είναι το νόμισμα στο οποίο αποτιμάται. Το ανοδικό σενάριο ευνοείται πάνω από τα $1,816 ενώ οι διορθώσεις αποκτούν μεγαλύτερη πιθανότητα σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των $1,760.

Πετρέλαιο

Έντονα ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $71.93, παρουσιάζοντας κέρδη που υπερέβησαν το 8.60%. Η γενικότερη αίσθηση πως η μετάλλαξη Omicron δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη των οικονομιών και συνεπώς την ζήτηση του πετρελαίου, προκάλεσε την αύξηση των τιμών για το πετρέλαιο που επανήλθε πάνω από τα $70. Οι ανακοινώσεις των αποθεμάτων που είναι κάτι που επίσης κοιτάζουν οι επενδυτές και οι traders, δεν έκρυβαν εκπλήξεις και έτσι πρακτικά δεν επηρέασαν την τιμή. Πάνω από τα $73.30 (υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας) δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το ανοδικό σενάριο της ανάκαμψης αλλά κάτω από τα $70 οι ανησυχίες για τη συνέχιση των διορθώσεων θα επανέλθουν δριμύτερες.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Με σταθεροποιητικές τάσεις έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας και κλείνοντας στην περιοχή τιμών του 1.13 – 1.1310. Αυτό συνέβη για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, δείχνοντας πως υπάρχει μια βραχυπρόθεσμη ισορροπία γύρω από το 1.13. Τα οικονομικά αποτελέσματα της ευρωζώνης δεν ήταν αρνητικά αφού το ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 3.9%, πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Το αμερικανικό δολάριο όμως που αποτελεί και το βασικότερο ρυθμιστικό παράγοντα της ισοτιμίας που είχε σταθεροποιητικές τάσεις όλη την εβδομάδα, την Παρασκευή υπέστη απώλειες μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι πολύ σημαντική αφού οι κεντρικές τράπεζες και της ευρωζώνης και των ΗΠΑ συνεδριάζουν για τα επιτόκια και την νομισματική πολιτική με τις εκτιμήσεις των αγορών να κάνω λόγο γιααντιδιαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις. Η μεν Fed Φαίνεται πως θα επιταχύνει το πρόγραμμα μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά η ΕΚΤ, σύμφωνα με τις αναλύσεις, εμμένει στη χαλαρή νομισματική πολιτική και στα μηδενικά επιτόκια προφανώς γιατί θεωρεί πως οι οικονομίες πρέπει να στηριχτούν περαιτέρω. Χρειάζεται προσέγγιση της περιοχής τιμών του 1.14 για να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης αλλά τιμές κάτω από το 1.1220 φέρνουν στο προσκήνιο την κρίσιμη στήριξη του 1.1170,με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμα και για 1.10 λίαν συντόμως.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3214 και έκλεισε στο 1.3263. Η ελαφρά αποδυνάμωση του δολαρίου ήταν η βασικότερη αιτία για αυτή την ανοδική αντίδραση. Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν θετικά μιας και το ΑΕΠ και η βιομηχανική παραγωγή ανακοινώθηκαν αρκετά κάτω από τις προσδοκίες των αγορών. Παρόλα αυτά η στερλίνα ενισχύθηκε κυρίως λόγω των προσδοκιών που υπάρχουν για αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας. Η τρέχουσα εβδομάδα περιέχει πολύ σημαντικές ανακοινώσεις εκτός από την συνεδρίαση της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, όπως για την ανεργία και για τις λιανικές πωλήσεις.Υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών για τη συντομότερη αύξηση των επιτοκίων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πού θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης της ισοτιμίας. Τυχόν καθοδική διάσπαση του 1.3160, φέρνει στο προσκήνιο το σενάριο του 1.30 αλλά τυχόν ανάκαμψη προς το 1.3370 αυξάνει τις πιθανότητες της ανοδικής αντίδρασης.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY που άνοιξε στο 112.83 και έκλεισε στο 113.37. Το δολάριο μπορεί να αποδυναμώθηκε ελαφρώς αλλά η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων (μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες) στήριξε την άνοδο της ισοτιμίας. Επιπλέον, η αίσθηση των αγορών πως η μετάλλαξη Omicron δεν αποτελεί σοβαρή απειλή, απομάκρυνε μερίδα των επενδυτών από ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως είναι το Ιαπωνικό νόμισμα. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η αρνητική επίδοση της Ιαπωνίας για το τρίτο τρίμηνο του 2021, με το ΑΕΠ της χώρας να υποχωρεί κατά 3.6%. Υπάρχει μία πλάγια κίνηση για την ισοτιμία από τα μέσα Οκτωβρίου με αντίστοιχη αναζήτησητάσης αλλά με δεδομένη τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την τράπεζα της Ιαπωνίας και με πιθανή σφιχτότερη νομισματική πολιτική από την Fed,δεν αποκλείεται να δούμε ανοδικές τάσεις το επόμενο διάστημα, ειδικότερα πάνω από το 114.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ανοδική προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY (μετά από επτά κατά σειρά πτωτικές εβδομάδες) που άνοιξε στο 127.50 και έκλεισε στο 128.30. Το νόμισμα της Ιαπωνίας έχασε μέρος της δύναμης του λόγω της μεγαλύτερης διάθεσης για ρίσκο από πολλούς επενδυτές. Το ευρώ από την άλλη συνεχίζει να είναι αδύναμο αλλά φαίνεται ότι το γιεν δεν έχει την απαιτούμενη δυναμική γιατί και η τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει να ασκεί χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτήν την εβδομάδα και οι δύο κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν για τα επιτόκια και συνεπώς αναμένεται λογική αύξηση της μεταβλητότητας. Σε περίπτωση υπέρβασης του 129.10, πιθανώς να ανοίξει ο δρόμος για το 130.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8543 και έκλεισε στο 0.8532. Τα οικονομικά αποτελέσματα της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος αλλά οι προσδοκίες της αγοράς για γρηγορότερη αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας έδωσε μία παραπάνω πνοή στη στερλίνα. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ισοτιμία είναι δύσκολο να ξεφύγει πάνω από το 0.86 και κάτω από το 0.84. Συνεπώς οποιαδήποτε διάσπαση αυτών των τιμών (είτε ανοδική είτε καθοδική) θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την περαιτέρω πορεία της ισοτιμίας.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2823 και έκλεισε στο 1.2722. Η τράπεζα του Καναδά άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0.25% και σε σχετικές δηλώσεις η τράπεζα θεωρεί προς το θέμα τουυψηλού πληθωρισμού θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι τα μέσα του 2022.Φυσικά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα επέδρασε θετικά στο νόμισμα της χώρας αλλά οι καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της British Columbia σε συνδυασμό με μία μικρή κάμψη των τιμών του πετρελαίου προς το τέλος εβδομάδας ψαλίδισαν κάπως την πτώση της ισοτιμίας. Αυτήν την εβδομάδα εκτός από την FOMC στις ΗΠΑ, ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός στον Καναδά και έτσι η εβδομάδα ίσως έχει υψηλή μεταβλητότητα. Μία πιθανή ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου και μία ανοδική διάσπαση πάνω από το 1.2850, ίσως επαναφέρει στο προσκήνιο τον στόχο των αγοραστών για το 1.30.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9173 και το κλείσιμο στο 0.9205. Το αμερικανικό δολάριο δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό αλλά το επενδυτικό συναίσθημα βελτιώθηκε μιας και η μετάλλαξη Omicron φαίνεται πως δεν είναι ικανή να τρομάξειτις αγορές. Έτσι, μερίδα της επενδυτικής κοινότητας απομακρύνθηκε από ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως είναι το ελβετικό φράγκο, παρότι η ανεργία στην Ελβετία υποχώρησε στο 2.5%. Κλειδί για μία πιθανή περαιτέρω άνοδο της ισοτιμίας είναι η στήριξη στην περιοχή τιμών του 0.9275.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.76997 και έκλεισε στο 0.7172. Τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στην Αυστραλία στο 0.1% και σε σχετικές δηλώσεις αναφέρθηκε πώς υπάρχει αισιοδοξία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η βελτίωση του επενδυτικού συναισθήματος σε συνδυασμό με την υπερπωλημένη ζώνη τιμών κάτω από το 0.70, έδωσαν μία ανοδική ανάσα στην ισοτιμία. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη γιατί εκτός από τη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, ανακοινώνεται και η ανεργία στην Αυστραλία που θα καταδείξει την πορεία της οικονομίας της χώρας. Αν το AUDUSDμπορέσει και εδραιωθεί πάνω από το 0.72, τότε ίσως αυτή η ανοδική αντίδραση να μην είναι προσωρινή. Στην αντίθετη περίπτωση, κάτω από το 0.71, ο δρόμος για το 0.70 (ίσως και παρακάτω) είναι ανοιχτός.

Bitcoin

Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $50,124 και κέρδη της τάξης του 1.30%. Το Bitcoin δε δείχνει να μπορεί να συνέλθει από την πρόσφατη διόρθωση και ταλαντώνεται γύρω από τα $50,000, χωρίς να μπορεί να υπερβεί την κρίσιμη αντίσταση των $53,000 που θα μπορούσε να το επαναφέρει σε ανοδική τροχιά. Την περασμένη εβδομάδα δεν είδαμε σημαντικές ανακοινώσει, αναρτήσεις ή νέα σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα και έτσι φαίνεται πως υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αγοραστών πωλητών ή αν προτιμάτε μεταξύ αισιόδοξης/απαισιόδοξης προσέγγισης. Κάποιες ανησυχίες έχουν προκληθεί από τις αυξανόμενες φωνές που υποστηρίζουν πως η εξόρυξη και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας, ειδικά στην περίπτωση του Bitcoin και του αλγορίθμου Proof of Work. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, η τιμή του Bitcoin είναι και πάλι κάτω από τα $50,000 και όσο αυτό ισχύει, το πτωτικό σενάριο είναι στο προσκήνιο.

www.a-quant.com

www.algo-profits.com

H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.



πηγή:https://www.capital.gr/agores/3601510/a-quant-o-plithorismos-kalpazei-oi-kentrikes-trapezes-sunedriazoun-irthe-i-ora-gia-drasi