ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Τόλμησε να τα βάλεις με το Ελληνικό Κρατιστάν και τα λέμε... - Γιατί δεν πρόκειται να αλλάξει, ως καθεστώς


 

Του Γιώργου Κράλογλου

Όταν χαϊδεύεις το σύστημα συντάξεων στην Ελλάδα των γερόντων είσαι και ωραίος και καινοτόμος. Τόλμησε όμως να βάλεις χέρι στο Κρατιστάν και τα λέμε... 

Συνδέονται οι παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ με πιθανή ανακατωσούρα στο ελληνικό Κρατιστάν; 

Δεν συνδέονται καθόλου. Άλλωστε το "σήριαλ" με τον ΕΦΚΑ κλείνει μόνο 4ετία, από το 2017 που το ανέβασε η αριστερή επιθεώρηση...,  πράγμα που σημαίνει πως έχουμε να δούμε πολλά "επεισόδια" μέχρι τις εκλογές του 2023... Και ακόμη περισσότερα μετά τις εκλογές.

Τα συνδέει όμως η κυβέρνηση. Πήρε φόρα με το νέο ΕΦΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ και στις συζητήσεις, τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις της αφήνει να εννοηθεί πως λίγο ως πολύ θέλει να χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα λειτουργίας του ως μοντέλο "Δούρειου Ίππου" να εμβολίσει... το 50χρονο Κρατιστάν,  του 2023, και να φέρει τα πάνω κάτω στο κράτος και τα μέσα έξω... σε ό,τι συναντάμε σήμερα και μας προκαλεί τη γνωστή και αξεπέραστη αγανάκτησή μας...

Λέει, ανάμεσα σε πολλά άλλα ηρωικά..., η κυβέρνηση. Θα βγάλω τους συνδικαλιστές από τα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ.

Θα κάνω προσλήψεις αλλά αυτοί που θα προσλαμβάνονται θα είναι εξειδικευμένοι οικονομολόγοι ιδιώτες και τεχνοκράτες που θα μου αναβαθμίσουν τον ΕΦΚΑ και θα περάσουν το μήνυμα και σε όλους τους άλλους χώρους του κράτους. 

Θα συνεργάζομαι με διαπιστευμένους ιδιώτες δικηγόρους και επιστήμονες της πληροφορικής, για να συντηρώ το σύστημα συνταξιοδότησης και ασφάλισης σε ανταγωνιστικά επίπεδα και να μην περιορίζομαι στις γνώσεις του δυναμικού του Οργανισμού που βεβαίως και θα είναι, επίσης, υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Για τον ΕΦΚΑ καλά τα λέει η κυβέρνηση. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να της βγουν,  αν όντως το θέλει, για τους εξής δύο λόγους. 

Πρώτον γιατί άλλες προσλήψεις (από εδώ και από εκεί) στη θητεία της (μέχρι τις εκλογές του 2023), εκτός από αυτές των συστημάτων υγείας και συντάξεων, δεν είναι καθόλου εύκολες, με το χάλι του χρέους μας. Θα σηκωθούν και οι πέτρες... 

Δεύτερο η κυβέρνηση,  οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα, που δεν κάνει προσλήψεις κρατικών υπαλλήλων ή δεν δίνει επιδόματα και επιστρεπτέες..., είναι χαμένη από χέρι στις εκλογές. Ειδικά τώρα που η ιδιωτική οικονομία δεν υπόσχεται τίποτε, αν δεν βρει δυναμικό με δεξιότητες ή εξειδικεύσεις.

Από το σημείο αυτό όμως,  δηλαδή να κάνουμε προσλήψεις στο κράτος, μέχρι το σημείο να λέμε ότι επιστήμονες εξειδίκευσης,  με γνώσεις και δεξιότητες θα αναζητούν την τύχη και το αύριο τους στο ελληνικό κράτος (επειδή ο ΕΦΚΑ -ως μοντέλο- θα δώσει στίγμα για να αλλάξει το Κρατιστάν) είναι και για την Ελλάδα θέμα με αποστάσεις ωκεανού...

Στο Ελληνικό Κρατιστάν,  η πολύ μεγάλη πλειοψηφία δεν βάζει το κόμμα και τους μηχανισμούς του, να την διορίσει για να δουλέψει. Δεν πηγαίνει στο κράτος αυτός που θέλει να κάνει καριέρα και να αναδειχθεί από την καριέρα του. 

Στο ελληνικό κράτος ισχύει ακόμη (Δεκέμβριος του 2021) το γνωστό "...μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει ο μισθός, μισθός,  ακατέβατος για πάντα... και η καρέκλα μόνιμη έχει δεν έχει λεφτά ο κορβανάς... Γιατί υπάρχουν και τα δανεικά". 

Ποιοι τα εγγυώνται αυτά για τους κρατικούς υπαλλήλους; Τα κόμματα -εργοδότες και οι εργατοπατέρες...

Και αυτό στο Ελληνικό Κρατιστάν δεν πρόκειται να αλλάξει,  ως καθεστώς. Το εγγυάται (με τη σειρά του...) ο μισού αιώνα ψευτοσοσιαλισμός όλων των κομμάτων εξουσίας και ο αριστερισμός ως παραλλαγή του βασικού στελέχους... της σοσιαλιστικής πανδημίας, κατά τη μεταπολίτευση... 

Ίσως να περάσουμε κάποια φάση πειραματισμού αλλαγής με κάποιες τοποθετήσεις που θα προβληθούν για να εντυπωσιάσουν. (πειραματισμός φιλελεύθερου τύπου συνέχεια των προηγούμενων αριστερών πειραμάτων που επίσης εκσυγχρόνιζαν το κράτος...), αλλά να αλλάξει το καθεστώς κρατισμού επειδή το λέει η σημερινή κυβέρνηση αποκλείεται. 

Και τι κάνουμε δηλαδή; Να μην το επιχειρήσουμε στον ΕΦΚΑ και στην υγεία που έτσι και αλλιώς απαιτείται παραπέρα στελέχωση; Βεβαίως και οφείλουμε να τα πράξουμε. Ιδίως τις διαπιστεύσεις ιδιωτών και ιδιωτικών γραφείων σε συνεργασία με το κράτος. 

Αλλά ως εκεί. Για να έχουμε κάτι να λέμε... Να μη ξεχνάμε όμως ότι, στην Ελλάδα όσο τα κόμματα επιμένουν σε κάθετη παρέμβαση στη λειτουργία του κράτους (ΔΕΚΟ) και στην ιδιωτική οικονομία, εκσυγχρονισμός στη δημόσια διοίκηση και περιφρούρηση της από τον κρατικό κομματικό εργατοπατερισμό είναι δύο πράγματα που αποκλείονται. 





πηγή:https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3600986/to-eukolaki-me-ton-efka?utmsource=email