Καταιγισμό εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία προκάλεσε η συντριπτική ήττα του κόμματος του Ζάεφ στις τοπικές εκλογές.
Ο Ζόραν Ζάεφ τελικά δεν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος όπως προανήγγειλλε και στη συνέχεια κατάφερε να ξεπεράσει και τον σκόπελο της πρότασης μομφής που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο VMRO. Ωστόσο, έχασε έναν πολύτιμο κυβερνητικό εταίρο.
«Σίγουρα είναι μια περίοδος αβεβαιότητας και αστάθειας, θα δούμε αν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και θα δούμε πόσο θα μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να έχουμε εκλογές, πολλά θα εξαρτηθούν και από το τι θα γίνει με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρωπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιάννης Αρμακόλας.
Κλειδί στις εξελίξεις αποτελούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμπόδιο στην έναρξή τους είναι το βέτο της Βουλγαρίας. Αν και υπάρχει η ελπίδα ότι η Σόφια θα το άρει τελικά, το ερώτημα παραμένει πότε θα γίνει αυτό.
«Νομίζω ότι η άρση του βέτο είναι κοντά, αλλά όχι τόσο κοντά όσο μας παρουσιάζεται. Πραγματικά δεν νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα κλείσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Είναι πολύ νωρίς. Τώρα πολλά περισσότερα εξαρτώνται από τον σημερινό και πιθανότατα και μελλοντικό πρόεδρο, Ράντεφ, ο οποίος εμμένει στις βουλγαρικές θέσεις και δεν θέλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη νέα κυβέρνηση και νομίζω ότι θα πολύ μεγαλύτερη διαδικασία για να σχηματιστεί αυτή η νέα κυβέρνηση και να βρεθεί η συναίνεση στο εσωτερικό της», δηλώνει στο euronews ο Ντιμιτάρ Νικολόφκσι, που είναι πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του Eurothink.
Οι εξελίξεις στη γείτονα επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του VMRO δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πραγματικότητα αλλά δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ το νέο όνομα της χώρας.
Ο κ. Αρμακόλας δεν θεωρεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια ακύρωση της συμφωνίας, αλλά μπορεί το VMRO να επιδιώξει να μην υλοποιεί τη συμφωνία στην πράξη.
H Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Αυτό επανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που τόνισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει υπογραμμίσει πολλές φορές τη σημασία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
πηγή:https://gr.euronews.com/2021/11/16/voreia-makedonia-i-politiki-krisi-kai-pos-epireazei-ti-symfonia-ton-prespon