ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Πανδημία COVID-19 - Μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό


Τις τελευταίες. μέρες παρατηρείται προοδευτική  αύξηση στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Από τις 7.000 ανά ημέρα που ήταν κατά μέσο όρο για μεγάλο διάστημα, άγγιξαν στις 2 Νοεμβρίου τις 19.000, ενώ διαδοχικά τις επόμενες ημέρες εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 25.000  και προχθές κατέγραψαν περαιτέρω σημαντική αύξηση φτάνοντας τα 29.872 πρώτα ραντεβού.

Σημειώνεται ότι είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών (εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης) καθώς και η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο  της Johnson & Johnson (εφόσον έχουν συμπληρωθεί  δύο μήνες από την πρώτη).

Είναι ξεκάθαρο -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί-  ότι οι νέες θεραπείες μέσω φαρμάκων δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τα εμβόλια. Δεν εμποδίζουν τη νόσηση  από τον ιό. Αυτό που μπορεί να προσφέρει το νέο αντιικό φάρμακο που εγκρίθηκε στη Μ. Βρετανία είναι να  μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του από τον κορονοϊό αφού όμως είναι ήδη άρρωστος. Άρα το συμπέρασμα είναι ένα: Ο εμβολιασμός είναι το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να μην κολλήσουμε κορονοϊό.

Σε ευρωπαϊκό -και όχι μόνο ελληνικό επίπεδο-άρχισε μια συζήτηση που αφορά στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί -μετά από ένα διάστημα- η διενέργεια τρίτης δόσης για την παράταση ισχύος του. Το θέμα συζητήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. όπου αποφασίστηκε ότι η όποια αλλαγή  θα γίνει μόνο με κεντρική απόφαση Ε.Ε. καθώς το θέμα είναι ευρωπαϊκό. Θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας χωρίς όμως να αναμένεται άμεση απόφαση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να  είναι σαφές ότι:

  • Δεν τίθεται θέμα μεμονωμένης  ενέργειας από τη  χώρα μας.
  • Δεν τίθεται θέμα αλλαγής πολιτικής αυτή τη στιγμή και εάν τεθεί θα είναι με βάση την επιστημονική εξέλιξη και θα συνιστά κοινή απόφαση χωρών Ε.Ε..
  • Η όποια αλλαγή -επειδή αφορά ευρωπαϊκό πιστοποιητικό- θα γίνει μόνο με κοινή  απόφαση Ε.Ε..
  • Οι Υπουργοί Υγείας παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις και θα αποφασίσουν ανάλογα με αυτές.