ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ελληνοτουρκικά: - Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν... - Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι


 

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

Η ενεργειακή κρίση που οφείλεται σε μια συγκυριακή πτώση της παραγωγής των ΑΠΕ, η οποία μείωσε τα αποθέματα φυσικού αερίου, αποτελεί την κατ’ εξοχήν ενεργειακή πηγή της περιόδου μετάβασης στην εκπομπή μηδενικών ρύπων.

Η εξάρτηση της Ευρώπης κατά 90% από μια πηγή ενέργειας που βρίσκεται εκτός Ευρώπης και μάλιστα υπό τον έλεγχο ανταγωνιστικών δυνάμεων, θα μείνει στην ιστορία σαν υπόδειγμα γεωπολιτικής "μυωπίας" αν όχι τυφλότητας...

Η εικόνα όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες θέλει γειτονικές χώρες όπως η Σερβία να εξετάζουν τη μείωση ή και τον εκμηδενισμό εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποτρέψει την άνοδο των τιμών στο εσωτερικό.

Αν ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και άλλοι γείτονες, χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες καλύπτουν το έλλειμμα παραγωγής με εισαγωγές, θα προβληματιστούν και θα "πονέσουν".

Βέβαια υπάρχουν οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν μείνει σε εφεδρεία. Επιπλέον η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει καταστήσει πολλές από αυτές ανταγωνιστικές ακόμη και μετά τα τέλη των υψηλών τιμών ρύπων.

Τούτο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν εξασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα απλά εξασφαλίζει την επάρκεια της προσφοράς ακριβού ρεύματος.

Από την άλλη πλευρά οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης και των άλλων κυβερνήσεων δεν αποτελούν πανάκεια όπως προβάλλονται. Τα χρήματα των επιδοτήσεων από κάπου θα αφαιρεθούν και κάπου θα προστεθούν.

Επιπλέον το κόστος της ακριβότερης ενέργειας ανεβάζει το κόστος των μονάδων παραγωγής, γεγονός που θα ωθήσει τις τιμές των προϊόντων υψηλότερα και θα καταστήσει το καλάθι της νοικοκυράς... μικρότερο.

Ήδη δεκάδες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, της Κίνας μη εξαιρουμένης, αναστέλλουν τη λειτουργία τους γιατί υπολογίζουν πως δεν μπορούν να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Σε 10 με 15 ημέρες ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναστέλλουν την παραγωγή θα είναι πολλαπλάσιος με ανυπολόγιστες συνέπειες...

Το μοναδικό "παραθυράκι" άμβλυνσης των συνθηκών της ενεργειακής κρίσης είναι η χαλάρωση των όρων της κλιματικής μετάβασης που θα επιτρέψει την πτώση των τελών εκπομπής ρύπων προκειμένου οι μονάδες λιγνίτη και άνθρακα να καταστούν ανταγωνιστικές και να καλύψουν μέρος της ζήτησης...

Με τη Γερμανία όμως σε μια περίοδο μετεκλογικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μια τόσο ριζοσπαστική απόφαση δεν θα είναι εύκολη.

Πόσο μάλλον που στα περισσότερα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή των Πρασίνων.

Ούτε στις ΗΠΑ θα είναι εύκολη η υποστήριξη παρόμοιων αποφάσεων λόγω της εξάρτησης της προεδρικής πλειοψηφίας από την ισχυρή αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία...

Για την Ελλάδα επιπλέον, οι επόμενοι μήνες μοιάζουν ακόμη πιο δύσκολοι καθώς εκτός της ενεργειακής κρίσης, οι μεταβολές στην Τουρκία σε συνδυασμό με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία επιταχύνουν τις εξελίξεις και δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για κινήσεις "απελπισίας" από το καθεστώς Ερντογάν.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Ερντογάν έχει την πλειοψηφία της κοινής γνώμης εναντίον του και οι συνασπισμοί κομμάτων της αντιπολίτευσης προηγούνται της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού σώματος.

Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Konda ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CΗΡ) του Κιλιτσντάρογλου και το εθνικιστικό "Καλό Κόμμα" της Μεράλ Άκσενερ συγκεντρώνει αθροιστικά το 44,1% της πρόθεσης ψήφου (με αύξηση κατά 2,8% σε έναν μήνα), ξεπερνώντας έτσι τον κυβερνώντα συνασπισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Μπαχτσελί που αποσπά το 41%...


Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν το καθεστώς Ερντογάν σε απελπιστική κατάσταση καθώς γνωρίζει πως μετά τις διώξεις εναντίον της αντιπολίτευσης και εκατομμυρίων Τούρκων θα υπάρξουν συνέπειες και αντίποινα αν χάσει την εξουσία.

Τα ελληνοτουρκικά ενδεχομένως αποτελούν ένα καλό πεδίο απελπισμένης προσπάθειας ανάκτησης της εύνοιας της κοινής γνώμης. Η περίοδος των επόμενων μηνών που συνιστούν προεκλογική περίοδο για τη Γαλλία συνιστούν "παράθυρο" ευκαιρίας δημιουργίας τετελεσμένων...

Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι από πολλές πλευρές...





πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3587483/en-meso-energeiakis-krisis-kai-apelpisias-erntogan