ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Συντάξεις/Αναδρομικά: Πως βρέθηκαν και με το νόμο, χρήματα για τα αναδρομικά - Τα πιθανά σενάρια για την εφαρμογή των αποφάσεων του του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Δείτε το νόμο

 

    1.   Οι επερχόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τα οφειλόμενα αναδρομικά στους συνταξιούχους, ανάγκασε την κυβέρνηση να προβεί στην τροποποίηση του άρθρου 120 του νόμου 4611/2019 (A΄ 73)  ως εξής: 

          α. Από την 1.1.2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των υπ’ αριθμ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τυχόν πλεόνασμα μεταφέρεται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να καλυφθούν παροχές πρόνοιας και υγείας και δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


         β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσό που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της δαπάνης από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων της παρ. 1.»

    2. Επειδή το 0,5% του ΑΕΠ, που ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ, δεν φτάνει να καλύψει το ύψος των αναδρομικών που ξεπερνάει τα 4 δις ευρώ  εκτιμάται πως η κυβέρνηση, λόγω της οικονομικής αδυναμίας που μαστίζει τη χώρα θα προβεί:
         
         α. Στην εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την        καταβολή των δώρων 11 μηνών, για όσους δεν έχουν κάνει αγωγές και μέχρι και 72 μηνών για όσους έχουν κάνει.
         β. Στην εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού, με την καταβολή αναδρομικών μόνο σε όσους έχουν κάνει αγωγές και σε βάθος χρόνου
             
Δείτε την τροποποίηση 


   Άρθρο 74.

Καθορισμός ποσού για τη χρηματοδότηση της δαπάνης από την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων - Τροποποίηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 120 του ν. 4611/2019

Στο άρθρο 120 του ν. 4611/2019 (A΄ 73) τροποποιείται η παρ. 1 περί των δαπανών οι οποίες καλύπτονται από την εγγραφή δαπάνης ύψους 0,5% του ΑΕΠ στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό, τροποποιείται η παρ. 2 ως προς τη δαπάνη η οποία χρηματοδοτείται από το ποσό που καθορίζεται ετησίως πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 120

1. Από την 1.1.2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των υπ’ αριθμ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τυχόν πλεόνασμα μεταφέρεται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να καλυφθούν παροχές πρόνοιας και υγείας και δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσό που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της δαπάνης από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων της παρ. 1.»