ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Ελληνοτουρκικά: Σε παροξυσμό ο Ερντογάν για την αμυντική συμφωνία με Ελλάδας με ΗΠΑ - Σε αντίποινα έστειλε μπουλντόζες στα Βαρώσια


 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επίτευξη μιας ακόμη ιστορικής συμφωνίας η οποία θα θωρακίζει περαιτέρω την ασφάλεια της χώρας. Το απόγευμα στο State Department ο Άντονι Μπλίνκεν μαζί με τον Νίκο Δένδια θα υπογράψουν την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας για πέντε χρόνια.

Ξεκάθαρη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, η οποία θα συνοδεύει την επικύρωση της συμφωνίας, καθώς θα πρόκειται για μια ξεκάθαρη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην επιστολή θα γίνεται αναφορά στη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, θα τονίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας τόσο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όσο και στα δυτικά Βαλκάνια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών να αναφερθεί στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, μία κίνηση που αν γίνει, θα έχει ως στόχο τον Ταγίπ Ερντογάν που το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να προκαλέσει ένα νέο κύκλο έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Με την αναθεώρηση της αμυντική συνεργασίας η χώρα μας εκτός από την δημιουργία μιας αμερικανικής "ομπρέλα ασφαλείας", θα ωφεληθεί σημαντικά από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές που θα σταθμεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, και Λάρισα αναμένεται άμεσα να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν γεγονός που θα βοηθήσει και τον ρόλο των ελληνικών δυνάμεων που θα χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες βάσεις.

Ωστόσο και μέχρι να πέσουν οι υπογραφές το απόγευμα δεν αποκλείεται η έκπληξη, αν και η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται επί του παρόντος να θέλει να αποκτήσει βάση σε νησιωτική περιοχή.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θωρακίζεται

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας με τις συμφωνίες συνεργασίας που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες, την ίδρυση κοινών σχημάτων δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο, αλλά και με την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία.

"Πρόκειται για μια συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτησε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν. Όχι μόνο γιατί προβλέποντας μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά και γιατί γίνεται το πρώτο θεμέλιο στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυβέρνηση θ

α συνεχίσουν την στρατηγική της διεύρυνσης των αμυντικών συνεργασιών, καθώς μετά την Ουάσιγκτον σειρά παίρνει η Μ. Βρετάνια η οποία μετά το "Brexit" αναζητά πρόσβαση στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίθεση της Άγκυρας στις ΗΠΑ

Οι ιστορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ελλάδα έχει προκαλέσει οργή στην Άγκυρα που έβαλε μετά την Γαλλία έβαλε στο στόχαστρο τις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι έχουν πέσει στο κενό όλες οι προσπάθειες προσέγγισης με τον Τζο Μπάιντεν έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν που ανοίγει την βεντάλια των προκλήσεων απέναντι στη χώρα μας και την Κύπρο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ουάσιγκτον πως προμηθεύει με όπλα τρομοκράτες στη ΣΥΡΙΑ. "Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια ανακοίνωση και λένε "καταδικάζουμε την επίθεση που έγινε από τη Συρία στη συμμαχική μας χώρα”. Μα ποιος δίνει τα όπλα σε αυτούς τους τρομοκράτες; Ποιος τους εκπαιδεύει; Εσείς τους δίνετε τα όπλα, εσείς τους παρέχετε εκπαίδευση και μετά προχωράτε σε μια καταδικαστική δήλωση για τα μάτια του κόσμου. Είναι ξεκάθαρη η ανειλικρίνεια τους", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν έστειλε μπουλντόζες στα Βαρώσια

Αψηφώντας όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε εκσκαφτικά μηχανήματα και φορτηγά στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, προκειμένου παρά την απαγόρευση που υπάρχει να ανοίξει ένα τμήμα της περιοχής.

Τα μέσα ενημέρωσης του ψευδοκράτους μετέδωσαν εικόνες από τα έργα στα Βαρώσια, όπου εργαζόμενοι και στρατιώτες καθαρίζουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και απομακρύνοντας τα εμπόδια που υπήρχαν για τη διέλευση. Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα για την "μαύρη" επέτειο της εισβολής.



https://www.thetoc.gr/politiki/article/dilosi-stirixis-ton-ipa-sta-ellinika-kuriarxika-dikaiomata-se-paroxusmo-o-erntogan-esteile-mpoulntozes-sta-barosia/

Την ίδια στιγμή ισχυρούς τριγμούς δέχεται η τρικομματική κυβέρνηση του ψευδοκράτους μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ερσάν Σανέρ. Μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να διεξαχθούν ξανά εκλογές πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογή του εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ.