ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

"Ελάτε να περάσετε τον Έβρο" - - Τα fake news των διακινητών στα κοινωνικά δίκτυα μετά την κρίση στο Αφγανιστάν. - Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ


 

Το βίντεο διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Αυτός που το τραβά, βρίσκεται πίσω από δύο σειρές ψηλού φράχτη με μεταλλικό σύρμα και ακανθωτό πλέγμα στην κορυφή. Διακρίνονται έρημοι αγροί, χωρίς καμία παρουσία συνοριοφυλάκων. Νεαροί άντρες με σακίδια στην πλάτη, έχουν τοποθετήσει μία σκάλα σε καθέναν από τους φράχτες και περνούν με ευκολία στην απέναντι πλευρά

Δεν υπάρχει φυσικός ήχος, αντίθετα στο βίντεο έχει προστεθεί ζωηρή μουσική. Κι επίσης, προς το τέλος, ένα κίτρινο χεράκι τύπου emoji, που φαίνεται να γνέφει ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Είναι περισσότερο ένα βίντεο promotion.

O Abbo*, Αφγανός πρόσφυγας που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, το έλαβε προ ημέρων στο κινητό από έναν φίλο του, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στην Τουρκία. Βρήκε το βίντεο σε ένα κλειστό γκρουπ στο Telegram, στο οποίο διακινητές διαφημίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Ο εγκλωβισμένος Αφγανός στην Τουρκία ρώτησε τον Abbo αν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα είναι πράγματι αφύλακτα.

«Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καινούρια γκρουπ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στα κοινωνικά δίκτυα. Όλοι γραφούν εκεί μέσα και προεξοφλούν ότι θα υπάρξει μεγάλο προσφυγικό ρεύμα Αφγανών προς τα ελληνικά σύνορα το επόμενο διάστημα. Κι επίσης διαδίδουν ότι το πέρασμα στον Έβρο είναι μια εύκολη υπόθεση», είπε ο Abbo στο Magazine.

Ωστόσο, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι το βίντεο που διακινείται στο Telegram τραβήχτηκε στον Έβρο και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες. Το συρμάτινο χώρισμα δεν μοιάζει με κανένα σημείο του φράχτη που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια (εγκαινιάστηκε το 2012 από τον τότε υπουργό Χρ. Παπουτσή) ούτε φυσικά με το νέο ενισχυμένο τμήμα από χάλυβα, ύψους 5 μέτρων, που στήθηκε τους τελευταίους μήνες. Θα μπορούσε να μοιάζει με τον χαμηλότερης στάθμης φράχτη στην Ειδομένη, όμως και πάλι αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Από την έρευνα του Magazine σε γκρουπ του Telegram, προκύπτει ότι οι διακινητές έχουν πιάσει δουλειά. Διαφημίζουν τα περάσματα των συνόρων, τα οποία ωστόσο είναι απροσπέλαστα. Απελπισμένοι άνθρωποι μπορεί να χάσουν πολλά χρήματα πληρώνοντας για μια διαδρομή που δεν είναι ανοιχτή κι επιπλέον είναι πολύ επικίνδυνη.


πηγή:https://www.news247.gr/sunday-edition/elate-na-perasete-ton-evro.9342915.html?utm_source=NEWS24%2F7+Newsletter&utm_campaign=372fb2846a-EMAIL_CAMPAIGN_2018_03_27_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_11a0ec29ff-372fb2846a-393592725