ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Ελληνοτουρκικά: - Το μήνυμα αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύεται συνεχώς - Πάντα παρούσες και χωρίς εφησυχασμό

 



Η αποτροπή έναντι οποιασδήποτε απειλής αποτελεί τη θεμελιώδη αποστολή των Ενόπλων μας Δυνάμεων και πηγάζει από το αμυντικό προσανατολισμό της Χώρας μας και το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η αποτροπή προφανώς δεν αποτελεί μονοσήμαντη και μονοδιάστατη έννοια αλλά οφείλει και πρέπει να αναδιαμορφώνεται και να προσαρμόζεται συνεχώς εντάσσοντας τις αναφυόμενες νέες απειλές. Η κρίση του περασμένου έτους με το ORUÇ REIS και η αλματώδης αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας απαντήθηκαν έμπρακτα επί του πεδίου με τη συνεχή παρουσία του Στόλου σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, με τον Στρατό στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα και την Πολεμική Αεροπορία στους αιθέρες και στα αεροδρόμια σε ύψιστη ετοιμότητα.

Η έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, η οποία παρά τις περιόδους ύφεσης σαν κι αυτή που διανύουμε και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις Ερντογάν περί «ήρεμου καλοκαιριού», παραμένει υψηλή και σίγουρα δεν προκαλεί τον εφησυχασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό το λόγο το ΓΕΕΘΑ, πέραν της καθιερωμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, προχώρησε και συνεχίζει μεθοδικά και συστηματικά τη διοργάνωση πολυεθνικών και διακλαδικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα. Τα αντικείμενα συνεκπαίδευσης σε κάθε μεμονωμένη άσκηση διαφοροποιούνταν, και μάλιστα διεξήχθησαν με διαφορετικό συντελεστή δυσκολίας. Ένα όμως είναι το σίγουρο ότι όλα τα συνασκούμενα τμήματα εξήλθαν ωφελημένα από τέτοιες κοινές δράσεις που θέτουν ως σκοπό την ενίσχυση της συνέργειας και την ανάπτυξη συναντίληψης επί του επιχειρησιακού πεδίου

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρουσιάστηκε μια πύκνωση των επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων με τον ρυθμό σχεδίασης και εκτέλεσης των ασκήσεων να είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά υψηλός. Τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της πανδημίας Covid-19 μπορεί θεωρητικά να αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα, τελικά όμως στην πράξη δεν στάθηκαν εμπόδιο στην ολοκλήρωση εντυπωσιακών σε συμμετοχή, ουσία και επίπεδο δυσκολίας ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Η συμμετοχή των χωρών που συμμετείχαν στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του πρώτου εξαμήνου ήταν πολλά υποσχόμενη, θέτοντας τον πήχη υψηλά για τη σχεδίαση του δευτέρου εξαμήνου και γεννώντας εύλογα μεγάλες προσδοκίες για την ευόδωση και τη περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των συνεργασιών. 

Τη μερίδα του λέοντος στις συνεκπαιδεύσεις διεκδικούν ασφαλώς οι ΗΠΑ και ιδιαιτέρως οι ειδικές δυνάμεις τους οι οποίες πραγματοποίησαν πλήθος κοινών επιχειρησιακών σεναρίων με τις αντίστοιχες ελληνικές. Αεροκίνητες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις καθοδήγησης πυρών σε βραχονησίδα, παροχή υγειονομικής περίθαλψης στο πεδίο, άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα σε ζώνες ρίψεως και επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας (Maritime Security Operations) ήταν μερικά από τα επιχειρησιακά αντικείμενα που έλαβαν χώρα με τη συμμετοχή της 101 Combat Aviation Brigade (CAB) της USAREUR-AF και του 10th Special Forces Group. 

Δεν έλειψαν όμως και οι συνεκπαιδεύσεις των υπολοίπων Κλάδων με τους αντίστοιχους αμερικανικούς, οι οποίες περιελάμβαναν μεταξύ άλλων μεταστάθμευση αμερικανικών F-15 και εκτέλεση συνδυασμένων αποστολών (COMAO), με τα ελληνικά μαχητικά στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon’s Rage», συνοδεία του αμερικάνικου στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52 στο πλαίσιο της άσκησης «Spartan Sword», ασκήσεις τύπου PASSEX με πλοία του Αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού όπως στο πλαίσιο συνοδείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower καθώς και κοινές επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού με τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) και της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης «DEFENDER EUROPE-21».

Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι εντυπώσεις που απέσπασε η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» λόγω της πολυπληθούς συμμετοχής από χώρες όπως η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς και άλλες, αλλά και λόγω της αρτιότητας και της πολυπλοκότητας των επιχειρησιακών αντικειμένων που εξασκήθηκαν. 

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει διαχρονικά έντονο «γαλλικό άρωμα» καθόσον πέραν της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», ελληνικά και γαλλικά μαχητικά συνασκήθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης «SKYROS 21» ενώ το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει από τον περασμένο Φεβρουάριο με φρεγάτα στη νεοσυσταθείσα Δύναμη Επιχειρήσεων TF 473 στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMΕNCEAU 21» εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η στρατηγική σύγκλιση της Ελλάδας με τις χώρες του Αραβικού κόσμου αποτυπώθηκε και επί του πεδίου με πολλές και ουσιαστικές συνεκπαιδεύσεις, όπως οι ασκήσεις «FALCON EYE-1» και «FALCON EYE-2» στη Σούδα και στο Ταμπούκ αντίστοιχα, στις οποίες έλαβαν χώρα από κοινού η Πολεμική Αεροπορία με τη Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, και η εκπαίδευση των ειδικών μας δυνάμεων τόσο με τις αντίστοιχες αιγυπτιακές όσο και με τις εμιρατινές στους προσομοιωτές ελεύθερης πτώσης που αμφότερες οι δύο χώρες διαθέτουν.

Μετουσιώνοντας στο στρατιωτικό επίπεδο τη συνεργασία που προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων, το ΓΕΕΘΑ διοργάνωσε και συντόνισε κοινές δράσεις με τις ένοπλες δυνάμεις Βαλκανικών χωρών, όπως της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας. 

Αποκορύφωμα των δράσεων αυτών αποτέλεσε αναμφισβήτητα η άσκηση «ORION 21» στην οποία οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρου και Σερβίας εκτέλεσαν με μαθηματική ακρίβεια τα αυξημένης δυσκολίας επιχειρησιακά σενάρια που τους ανατέθηκαν, ενώ σημειολογικά ήταν η πρώτη άσκηση που διοργανώθηκε από τη νεοσυσταθείσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρούσες πάντα, χωρίς εφησυχασμό και ταγμένες στην Αποστολή τους επιτελούν με άριστο τρόπο το έργο τους που πέραν της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελεί και η αποτροπή ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας. Το απέδειξαν σε περίοδο κρίσης, καθόσον αφού παρήλθε αυτή δεν εφησύχασαν αλλά εντείνοντας τους ρυθμούς τους μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και της συνεκπαίδευσης με χώρες συμμάχους και εταίρους, στέλνουν έντονο το μήνυμα της αποτροπής από την περίοδο της ειρήνης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, το ΓΕΕΘΑ εντείνει την προσπάθεια εδραίωσης και ενίσχυσης της αμυντικής διπλωματίας η οποία μετουσιώνεται σε σημαντικό παράγοντα αποτροπής. 

Το κοινό πνεύμα και η σύμπνοια άλλωστε που αναπτύσσεται μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών συντάσσεται απόλυτα με την ευρύτερη σύγκλιση σε κοινές αξίες καθώς και στην προάσπιση των κοινών συμφερόντων που θέτουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής ως τον υψηλότερο στόχο. Μια σύγκλιση που είναι απαραίτητη με τις ένοπλες δυνάμεις πρωτοστατούσες για την ανάσχεση των αναθεωρητικών και άκρως επιθετικών βλέψεων απ’ όπου κι αν προέρχονται!







πηγή:https://www.lawandorder.gr/Article/150297/opinions/to-minuma-apotropis-ton-enoplon-dunameon-enischuetai-sunechos