ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Μαζική εκκένωση, συνωστισμός - Πυρ κατά του πλήθους…5 νεκροί ΒΙΝΤΕΟ - O ρόλος της Τουρκίας - Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟ O ρόλος της Τουρκίας


 Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που φλέγεται. Μαζική εκκένωση, συνωστισμός.Ο πρόεδρος διέφυγε. Η απρόσκοπτη παλινόρθωση στην εξουσία των Ταλιμπάν είναι μέρος γεωπολιτικής αναδιάταξης. Οι ΗΠΑ τους παραχωρούν την εξουσία και ο ΟΗΕ πιέζει τις γειτονικές χώρες (βλ. Ιράν) να έχουν σύνορα ώστε να επιτευχθεί αποσταθεροποίηση Ιράν. Καμπούλ αντί Ιράν είναι το νέο δόγμα…

Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που σύμφωνα με πηγές φλέγεται ή είναι μεταξύ διασταυρούμενων πυρών κι ενώ επιχειρείται επιχείρηση εκκένωσης και τα πλήθη συνωστίζονται όπως και δυτικοί για να διαφύγουν.

Πραγματικό χάος καθώς μαζί με τους δυτικούς συνωθούνται στο αεροδρόμιο κι Αφγανοί καθεστωτικοί που θέλουν να φύγουν άρον άρον. Τα μεταγωγικά απογειώνονται κι απογειώνονται ενώ ο κόσμος είναι στους διαδρόμους προσγείωσης κι απογείωσης. Τρέλα.. Αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους…5 νεκροί αν κι οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα. Αμερικανός αξιωματούχος: Οι δυνάμεις μας αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να εμποδίσουν τους Αφγανούς να επιβιβαστούν σε στρατιωτικά αεροσκάφη – Al Jazeera

Peut être une image de plein air

Τους προσεταιρίστηκαν και τώρα τους δίνουν βορά στον εχθρό.. Ο Αμερικανός πρέσβης και όλο το προσωπικό του έχουν κολλήσει εκεί, η αμερικανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν ακόμα πολλοί ξένοι στην πόλη, δεν έχουμε νέα για τους 3000 Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές και τους Γερμανούς καταδρομείς.. Προς το παρόν, ο τομέας του αεροδρομίου ανήκει στους 600 άνδρες του 2ου τάγματος, του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών. Η ατμόσφαιρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι εκρηκτική. Ένα C-17A από την 137η Μοίρα Αεροσκαφών USAF, έφτασε τώρα στα ΗΑΕ. Επιχειρείται αερομεταφορά. Ανεστάλησαν όλες οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μόνο οι στρατιωτικές πτήσεις είναι εξουσιοδοτημένες πλέον δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και η κατάσταση στην Καμπούλ επιδεινώνεται λεπτό προς λεπτό. Το αεροδρόμιο δέχεται επίθεση από τους Ταλιμπάν και δεν είναι ασφαλές για κανέναν δυτικό. Νωρίτερα οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο προεδρικού Μεγάρου. Τραυματίες σε συγκρούσεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εκκένωση διπλωματικών αποστολών.

Πάμε για αναδιάταξη δυνάμεων στην περιοχή και γεωπολιτικές εξελίξεις..Λέγεται πως οι ΗΠΑ παραχωρούν την εξουσία στους Ταλιμπάν ουσιαστικά χωρίς ν΄ανοίξει ρουθούνι γιατί θα τους χρησιμοποιήσουν κατά του Ιράν. Γι αυτό ο ΟΗΕ ζήτησε ανοικτά σύνορα από τα γειτονικά κράτη σε α΄χρόνο για πρόσφυγες. Το Ιράν έχει εκτενέστατα χερσαία σύνορα με Αφγανιστάν…Θέλουν να πιέσουν προς τα εκεί και καθώς στην ουσία υπάρχουν 2 Ιράν ένα φιλοδυτικό κι ένα ακραιφνώς σιίτικο που μοιράζονται θεσμούς κι εξουσία υπό το πέπλο κι εδώ της Ισλαμικής Επανάστασης κι επομένως υπάρχει πάντα πρόσφορο έδαφος…οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν δρομολογούν καταστάσεις στο Ιράν... Με κάποιο τρόπο θα ενεργοποιήσουν στρέψουν Ταλιμπάν κατά Ιράν γι αυτό οι ΗΠΑ. Εργαλειοποίηση για μια ακόμη φορά της τρομοκρατίας το πάγιο αμερικάνικο δόγμα...όπως με Αλ Νούσρα δηλ. Αλ Κάιντα το Συριακό και ISIS στο Ιράκ για να ενδυναμώσουν θέσεις τους..”Το Ιράν απαιτεί σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Οι δύο χώρες μοιράζονται πορώδη σύνορα, και οι συνέπειες της αναταραχής στο Αφγανιστάν διαχέονται συχνά στο ιρανικό έδαφος.( σήμερα αλλάζει δραματικά το status quo) Το Ιράν φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες.  Η Τεχεράνη φοβάται τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία των Ταλιμπάν και θέλει αυτές οι φατρίες, που είναι συχνά κοντά στο Πακιστάν και την Σαουδική Αραβία, να παραμείνουν μακριά από την εξουσία σε μια νέα κεντρική κυβέρνηση. Τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία των κατά κύριο λόγο Σουνιτών Ταλιμπάν, αν και ίσως όχι τόσο ενθουσιώδη όσο το ISKP, είναι ελάχιστα θετικά διατεθειμένα προς το Ιράν, τον βαρέων βαρών Σιίτη της περιοχής -και το αίσθημα είναι αμοιβαίο..Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το χάος στο Αφγανιστάν μπορεί να ωθήσει ένα άλλο κύμα προσφύγων πέρα από τα σύνορα και ότι το Ιράν δεν θα είναι σε θέση να αντέξει την αναστάτωση. .”αναφέρει το foreignaffairs.gr

ήδη σε βίντεο οι Ταλιμπάν εμφανίζονται να υποστέλουν σιίτικες σημαίες και ν΄αναρτούν αυτές του Ισλαμικού Εμιράτου

Peut être une image de 3 personnes, personnes debout, plein air et foule

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από τα γειτονικά κράτη να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά, καθώς ολοένα και περισσότεροι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Peut être une image de plein air

«Αν δεν είναι σε θέση να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, αμέτρητες ζωές αμάχων ενδέχεται να κινδυνεύσουν. Η UNHCR είναι έτοιμη να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να ενισχύσουν την ανθρωπιστική απάντηση, εφόσον χρειάζεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και την Καμπούλ όπως προηγουμένως κι άλλες μεγάλες πόλεις όπως την Κανταχάρ, ο Πρόεδρος Ashraf Ghani, διέφυγε από τη χώρα πληροφορίες τον φέρουν να πέρασε στο γειτονικό Tajikistan.Δεν ελέγχουν πλέον μόνο το διεθνές αεροδρόμιο…

Οι Αφγανοί συνεργάτες των ξένων πρεσβειών μεταφέρονται με τις οικογένειες τους προς την αεροπορική βάση Al Dhafra στα ΗΑΕ.


Οι Ταλιμπάν λένε ότι θέλουν μια «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας.
Κάνοντας περίπατο χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν καμιά ιδιαίτερη αντίσταση οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ, γεγονός που συμβολίζει τη συνολική στρατιωτική τους νίκη σε μόλις δέκα ημέρες. Το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα πρόκειται να επιστρέψει στην εξουσία, είκοσι χρόνια μετά την εκδίωξή του από έναν συνασπισμό με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες..

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν επίσης ότι δεν θα εκδικηθούν κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού ή των αξιωματούχων που υπηρετούσαν την κυβέρνηση.Ο εκπρόσωπος τους Suhail Shaheen επιβεβαίωσε στο BBC ότι περίμεναν μια τέτοια μεταφορά εξουσίας “τις επόμενες ημέρες”. “Θέλουμε μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς (…) που σημαίνει ότι όλοι οι Αφγανοί θα είναι μέρος της”, είπε.Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν: Οι τιμωρίες όπως η εκτέλεση, ο λιθοβολισμός και ο ακρωτηριασμός θα εξαρτηθούν από την απόφαση του δικαστηρίου.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν επίσης την Κυριακή τον έλεγχο του τελευταίου συνοριακού σταθμού που εξακολουθούσε να βρίσκεται στα χέρια της αφγανικής κυβέρνησης: του Τόρκαμ, στα σύνορα με το Πακιστάν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πλέον τον έλεγχο όλων των συνόρων του Αφγανιστάν, καθιστώντας το αεροδρόμιο της Καμπούλ την τελευταία έξοδο της χώρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν καταλάβει την ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ χωρίς αντίσταση, έχοντας καταλάβει το Mazar-e Charif, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στο Αφγανιστάν. Σε μόλις δέκα ημέρες, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ξεκίνησαν την επίθεσή τους τον Μάιο με την έναρξη της τελικής απόσυρσης αμερικανικών και ξένων στρατευμάτων, ανέλαβαν τον έλεγχο της πλειοψηφίας της χώρας. Η καταστροφή είναι συνολική για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας,που χρηματοδοτείται επί είκοσι χρόνια με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την κυβέρνηση.

Μια χούφτα μικρών πόλεων βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά, διάσπαρτες και αποκομμένες από την πρωτεύουσα, δεν έχουν πλέον μεγάλη στρατηγική αξία.

Κινητικότητα σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Καμπούλ όπου τα ελικόπτερα μετείχαν σε εκκενώσεις προσωπικού σκηνές που θύμιζαν Σαγκάη..

Peut être une image de avion et plein air
Peut être une image de plein air

O ρόλος της Τουρκίας

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του Κατάρ, το οποίο πάντα προστάτευε τους ισλαμιστές ηγέτες Ταλιμπάν στη Ντόχα και ήταν αυτό που προσφέρθηκε εθελοντικά να οργανώσει τις λεγόμενες «διαπραγματεύσεις ειρήνης» για να τους αποδαιμονοποιήσει και να τους επαναφέρει στο προσκήνιο.
Το Αφγανιστάν είναι επίσης το κέντρο της προσοχής της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ. Ο Σουλτάνος ​​Ερντογάν ποντάρει στο Αφγανιστάν για διάφορους οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Ο επεκτατισμός του προσβλέπει μέσω αυτού σε μια παρουσία κοντά στην Κίνα και την Ινδία …
Υπάρχει όμως ένα άμεσο κοινό συμφέρον που ο άξονας Κατάρ-Τουρκίας θα ήθελε να διατηρήσει, πάση θυσία, εστιάζοντας στο Αφγανιστάν: εξεύρεση προστατευτικού καταφυγίου για τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και για τους τζιχαντιστές στο τέλος της αποστολής τους σ’ Ιράκ και Συρία …

dimpenews.com