«Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Αμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» έγραψε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ στο Twitter, παραλείποντας το «Βόρεια» από το όνομα της χώρας του. Η ανάρτηση έφθασε εντός λίγων δευτερολέπτων στο Μαξίμου, με την αντίδραση να συνοψίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στη φράση «ώς εδώ και μη παρέκει».
Τα περιστατικά, εξάλλου, από τη γειτονική χώρα παραβίασης του πνεύματος ή ακόμα και του γράμματος της συμφωνίας το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό στο Μαξίμου, που από τη μια έχει κάθε καλή διάθεση να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τη συμφωνία, παρά την αρχική αντίθεση της Ν.Δ., από την άλλη όμως δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ένα μονίμως διπλό παιχνίδι που φαίνεται να παίζουν οι γείτονες.
Ενδεικτικό πως το Μαξίμου έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι, χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θύμισε –διόλου τυχαία– ποιες ήταν οι διαφωνίες της Ν.Δ. στη συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος είπε πως η Ν.Δ. είχε εκφράσει τις βασικότερες αντιρρήσεις της στο θέμα «γλώσσα και ταυτότητα», που το τελευταίο διάστημα επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο… «και βλέπουμε» η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα –στις 10 Ιουλίου–, ώστε να αντιληφθεί και ο κ. Ζόραν Ζάεφ πως έχει κάποιες υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορεί να παραβλέπει.
Στο Μαξίμου δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση πως η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί λευκή επιταγή για τη γειτονική χώρα, αλλά αντίθετα ότι είναι μια «μακρά διαδικασία που χρειάζεται συνεχή προσπάθεια». Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Πελώνη κάλεσε τον κ. Ζάεφ «να απέχει από τη διχαστική ρητορική σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου» και πρόσθεσε πως «όλα αξιολογούνται» και βεβαίως «ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία». Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, για την οποία, όπως είπε, «η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κριτήριο».
Στο Μαξίμου θεωρούν πως το μήνυμα, εάν δεν έχει ήδη φθάσει, θα φθάσει πολύ σύντομα στα Σκόπια, ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Το γεγονός άλλωστε ότι ο κ. Ζάεφ έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα, που ίσως τον οδηγούν σε μια πιο «εθνικιστική» προσέγγιση, δεν αφορά την Ελλάδα και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Αθήνα θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια χωρίς να παρακολουθεί στενά τη γείτονα. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχουν αρχίσει να υπάρχουν φωνές που ζητούν διαφορετική στάση. Δεν είναι μόνο ο Αντώνης Σαμαράς που θα καταψήφιζε ούτως ή άλλως τα μνημόνια ή ο Κώστας Καραμανλής που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν θα προσερχόταν. Ακόμα και εν ενεργεία υπουργός, όπως ο Αγγελος Συρίγος, σε πρόσφατη ανάρτησή του αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της συμφωνίας από πλευράς Σκοπίων, ζητώντας «να ζυγίσουμε προσεκτικά τον χρόνο που θα τα κυρώσουμε» όχι για λόγους «εσωκομματικών αντιδράσεων», αλλά πρωτίστως ως «διπλωματική τακτική», λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις που δημιουργεί η Βουλγαρία στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.