ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Η πολιτευτής και οι τρίχες - …Κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.



 
Και τι θα προτιμούσε, δηλαδή; Να φωτογραφιζόμαστε με φίλτρα, με γωνίες, με Photoshop, για να κρύβουμε επάνω μας ό,τι δεν είναι αγγελικά πλασμένο; Δυστυχώς, κάποια κορίτσια αυτό ακριβώς θα κάνουν ακούγοντάς την. Γιατί τέτοιου είδους απόψεις διαιωνίζουν τα ενοχικά μας σύνδρομα, τις ανέφικτες και ματαιόδοξες επιθυμίες για τελειότητα

Λίλα Σταμπούλογλου

…Κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει. Κάτι τέτοιο είπε, σε ελεύθερη μετάφραση, μια κυρία που πολιτεύεται κιόλας, στις εξηγήσεις που έδωσε σε πρωινάδικο. Και βγήκε στο πρωινάδικο για να πει ότι αδίκως αντιδράσαμε αρνητικά στο βίντεο που έβγαλε στα κοινωνικά της δίκτυα, όπου μιλούσε για μια τάση στα social media που δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο ασχολίαστη, διότι καταστρέφονται η κοσμοθεωρία μας, η κοινωνία μας και όλα όσα έχουμε μάθει. 

Ποια τάση; Οι φωτογραφίες γυναικών, καλέ, οι οποίες αναδεικνύουν τα τριχωτά σημεία του σώματός μας. Αφήνουν τρίχες στα πόδια και το φωτογραφίζουν, κι αυτό δεν της αρέσει της κυρίας. Ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα κι οτιδήποτε άλλο αντιαισθητικό, όπως είπε. 

Ο καθένας, φυσικά, μπορεί να έχει την άποψή του. Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να βρίσκει ωραίες φωτογραφίες με ζουμαρισμένες ραγάδες, πανάδες και τρίχες στις μασχάλες. Κι αν κάποιος μισεί την τάση της αξύριστης μασχάλης, ας μην την ακολουθήσει ποτέ. Σκασίλα μας. 

Όταν όμως δηλώνεις ενοχλημένος, επειδή κάποιοι ζουμάρουν τον φακό επάνω τους, όπου γουστάρουν, και μιλάς για trend αξυρισιάς που σου τρίβουν στη μούρη (από τα δικά τους προφίλ, ε;), τα οποία καταστρέφουν την κοσμοθεωρία μας, επί της ουσίας είναι σαν να δυσαρεστείσαι με το δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του. 

Στις εξηγήσεις που έδωσε αυτή η κυρία, λοιπόν, είπε ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το να ζουμάρεις σε σωματικές ατέλειες. Αλήθεια, όμως, πώς και δεν της πέρασε από το μυαλό ότι αυτή ακριβώς η εστίαση μπορεί να εξυπηρετεί έναν εξίσου σημαντικό σκοπό: θέλει να αναδείξει τον αληθινό εαυτό μας, όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται. Ζουμάρει στην αλήθεια και τη δίνει ωμά. Γιατί; Γιατί έχουμε βαρεθεί να την κρύβουμε. 

Μπορείς να πεις ότι δεν σου αρέσει η ωμότητα της ρεαλιστικής απόδοσης. Η σκηνοθετική ματιά του χρήστη που φωτογραφίζει το σώμα του. Και πάλι, όμως, είναι δικαίωμα του, το οποίο καλό είναι να μην μπαίνει σε καμία κουβέντα αμφισβήτησης κατ’ αυτόν τον τρόπο, με ύφος αποδοκιμασίας για συνοδευτικό. 

Και τι θα προτιμούσε, δηλαδή, η κυρία; Να φωτογραφιζόμαστε με φίλτρα, με γωνίες, με Photoshop, για να κρύβουμε επάνω μας ό,τι δεν είναι αγγελικά πλασμένο; Δυστυχώς, κάποια κορίτσια αυτό ακριβώς θα κάνουν ακούγοντάς την. Γιατί τέτοιου είδους απόψεις διαιωνίζουν τα ενοχικά μας σύνδρομα, τις ανέφικτες και ματαιόδοξες επιθυμίες για τελειότητα, οι οποίες αρχίζουν να μας κατασπαράζουν, μόλις συνειδητοποιούμε τη γυναικεία φύση μας. 

Φτιάξου. Βάψου. Ντύσου θηλυκά. Αφαίρεσε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Κάνε κάτι με την κυτταρίτιδα. Χάσε τα περιττά κιλά. Και αν κάτι επάνω σου είναι ατελές, κρύψε το. Με φίλτρα. Με παραμορφωτικούς φακούς. Με κελεμπία. Με ό,τι έχεις. Ακολούθησε τα στερεότυπα. Την «κοσμοθεωρία». 

Οχι, αγαπητή μου κυρία. Η αλήθεια δεν καταστρέφει την κοινωνία. Η αλήθεια πρέπει να φαίνεται. Με ζουμ, χωρίς ζουμ, δεν έχει σημασία. 

Και στην τελική, ποιος ορίζει ότι κάτι επάνω μας είναι ατέλεια; Ερχόμαστε στη ζωή με τρίχες στις μασχάλες. Γεννάμε και κάνουμε ραγάδες. Καθόμαστε στον ήλιο και αποκτούμε πανάδες. Είναι φυσιολογικά όλα αυτά. Κανονικού ανθρώπου σημεία. Όχι όμως και τέρατα. 

Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει. 

ΥΓ. Φυσικά, το ότι διαφωνούμε με την άποψη μιας κυρίας που την εξέφρασε σε ένα βίντεο στα κοινωνικά της δίκτυα (σιγά το φοβερό) δεν σημαίνει ότι θα πέσουμε να τη φάμε σαν Ούννοι  Κάποιοι το κάνουν και φτάνουν στο σημείο να στέλνουν κατάρες και βρισιές. Δεν το κάνουν πρώτη φορά, πάντα έτσι αντιδρούν. Είναι κρίμα, γιατί εξαιτίας τους η υγιής αντίδραση κινδυνεύει να χάσει τον σκοπό της. 



Πηγή: Protagon.gr