ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Συντάξεις: Επίλυση της αδικίας στις συντάξιμες αποδοχές, Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας με την χρήση του Α.Ν. 1854/51/ (ΚΟΝΔΥΛΗ}

 


Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 4958/10-03-2021) με θέμα: «Επίλυση αδικίας στις Συντάξιμες Αποδοχές με έτη προσαύξησης κατά 3/35 του Μηνιαίου Συντάξιμου Μισθού»

                                                             

                                                 ΕΡΩΤΗΣΗ  

                          Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 

                                          

Προς τους Υπουργούς: 

- Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο 

- Οικονομικών, κ. Χ.Σταϊκούρα 

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Κ.Χατζηδάκη 


Θέμα: “Επίλυση αδικίας στις Συντάξιμες Αποδοχές με έτη προσαύξησης κατά 3/35 του Μηνιαίου Συντάξιμου Μισθού” 

Κύριοι Υπουργοί, 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ.169/2007 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51 (εξ ου και τα 3 χρόνια του Κονδύλη) και συγκεκριμένα στο άρθρο 42 παράγραφος 3, “Η σύνταξη των μόνιμων ανθυπασπιστών και οπλιτών των Ένοπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και αυτών που δεν εξομοιώνονται με ορισμένους βαθμοφόρους του στρατεύματος στρατιωτικών νοσοκόμων, προσαυξάνεται κατά 3/35 του μηνιαίου συντάξιμου μισθού τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.” 

Στα μηνιαία ενημερωτικά από 01/2019 έως και σήμερα των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων ΕΦΚΑ εθνική, αναλογική, προσωπική διαφορά η χρήση των τριών ετών Κονδύλη π.δ. 169/2007, διάταξη που αφορά στην προσαύξηση 3/35 της σύνταξής έναντι μικρότερου μισθολογικού βαθμού, δεν προβλέπεται η προσαύξηση με την εφαρμογή στο νέο ασφαλιστικό ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) και συνεχίζεται και στο ν.4670/20 (Βρούτση). 

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνέφερε αυτή η ’’ανταλλαγή’’ περισσότερων ετών έναντι μικρότερου βασικού μισθού και το ΓΛΚ αφού υπολόγιζε και τα δύο ενδεχόμενα (με και χωρίς έτη Κονδύλη) επέλεγε την συμφερότερη λύση για τον δικαιούχο. 

Προκειμένου να καθοριστεί η νέα σύνταξη με τα κανονικά συντάξιμα έτη (χωρίς προσαύξηση ετών Κονδύλη) και με τον μισθολογικό βαθμό αποστρατείας που αναγράφεται στο φύλλο διακοπής μισθοδοσίας, το καλύτερο θα ήταν η επαναφορά της θετικής διάταξης ως είχε (πριν τον ν.4387/16) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 169/2007 (και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51). 

Ο ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) το είχε άδικα καταργήσει και την αδικία συνεχίζει και ο ν.4670/20 (Βρούτση). 

Αυτή η διευθέτηση είναι απόλυτα αναγκαία για την αποκατάσταση μιας σαφούς αδικίας, αφού καταργείται η θετική πλευρά μιας παλαιότερης ρύθμισης (αύξηση ετών υπηρεσίας), αλλά συνεχίζει να εφαρμόζεται μόνο η αρνητική πλευρά (μείωση του μισθολογικού βαθμού). 

Δεδομένου ότι: Με το νέο ασφαλιστικό προέκυψε το εξής παράδοξο: 

Από την μία δεν συνυπολογίζονται στη νέα σύνταξη (01/2019) τα 3 έτη Κονδύλη διότι δεν προβλέπονται στο ν.4387/16 ούτε στο ν.4670/20. 

Από την άλλη, στις αποδοχές δεν λαμβάνεται υπόψη ο κανονικός μισθολογικός βαθμός αποστρατείας, αλλά ο  μικρότερος μισθολογικός βαθμός που είχε επιλεγεί παλιότερα επειδή τότε συνέφεραν τα έτη Κονδύλη. 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: 

1. Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της υπόψη αδικίας; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Βασίλης Κεγκέρογλου







Η Απάντηση του ΥΕΘΑ


ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος 

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 4958/10-03-2021 της Βουλής των Ελλήνων 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Επίλυση αδικίας στις Συντάξιμες Αποδοχές με έτη προσαύξησης κατά 3/35 του Μηνιαίου Συντάξιμου Μισθού», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 

Κατ’ αρχάς η αρμοδιότητα για την ακολουθούμενη συνταξιοδοτική και ασφαλιστική πολιτική επομένως και για το τεθέν ζήτημα, ανήκει στο συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠ.Ε.Κ.Υ), το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους και σχετικές εγκυκλίους. 

Ωστόσο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το εν αποστρατεία προσωπικό, έχει διαβιβάσει στο ΥΠ.Ε.Κ.Υ, με το υπό στοιχεία Φ.846/9/16570/Σ.4925/05 Μαρ 20/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ έγγραφό του, πρόταση σύμφωνα με την οποία, οι συνταξιούχοι που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 42 του ΠΔ 169/2007 (Α' 210) «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» και εφόσον το επιθυμούν, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους, από 1 Ιανουαρίου 2019, βάσει του ν.4387/2016 (Α΄ 67) να λαμβάνεται υπόψη ο καταληκτικός μισθολογικός βαθμός τους και όχι ο αμέσως προηγούμενος.  

Επί της παραπάνω πρότασής μας τελούμε εν αναμονή ενεργειών του ΥΠ.Ε.Κ.Υ, το οποίο είναι αρμόδιο να σας απαντήσει κατά τα λοιπά. 


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ