ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Μπάιντεν ανησυχεί την Τουρκία - Που οφείλεται η σκληρή ρητορική Ερντογάν, έναντι της Ελλάδας


 Την άποψη πως η σκληρή ρητορική Ερντογάν έναντι της Ελλάδας οφείλεται στην ενόχληση της Άγκυρας λόγω της προσπάθειας της Αθήνας να απομονώσει την Τουρκία διεθνώς, εκφράζει ο Χακάν Τσελίκ, πολιτικός αναλυτής του CNN Turk και ανταποκριτής της εφημερίδας Posta στην Άγκυρα, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και θεωρεί πως οι δύο χώρες αναπτύσσοντας τις εμπορικές, τουριστικές, πολιτιστικές σχέσεις θα μπορέσουν να ξεπεράσουν ή έστω να παρακάμψουν κάποια από τα προβλήματα και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. 

«Υπάρχει η άποψη στην Τουρκία πως ο Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι αντικειμενικός στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι φιλέλληνας, και πολιτικά και πολιτιστικά. Υπάρχει μια αμφιβολία στην Άγκυρα πως οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδέτερη στάση τους. Αυτό το βλέπουν ως παράγοντα που μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, οι κινήσεις τους με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη προκαλούν εντύπωση. Αυτά έχουν ξυπνήσει αντανακλαστικά στην Άγκυρα και στα τουρκικά ΜΜΕ», σημειώνει.

Στην ερώτησή μας για τους στόχους της έντονης ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και για τη σκληρή πολιτική που ασκεί η Άγκυρα έναντι της Αθήνας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσελίκ υποστηρίζει πως «στην Τουρκία υπάρχει ενόχληση, καθώς επικρατεί η άποψη πως η Ελλάδα εμφανίζεται με μαξιμαλιστικές θέσεις. Η άποψη της Τουρκίας είναι πως “είμαι μια μεγάλη χώρα που έχω ακτές στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, έχω τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Όμως, η προσπάθεια και η πολιτική της Ελλάδας δεν μου αναγνωρίζουν χώρο επιβίωσης. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και ενέργειες που αγνοεί τα δικαιώματά μου στους υδρογονάνθρακες, αλλά και την έξοδο της Τουρκίας στις θάλασσες”.

Από την άλλη, ωστόσο, η Άγκυρα βλέπει πως η Ελλάδα ξεκίνησε συνεργασίες με όλες τις χώρες που έχουν διαφορές με την Τουρκία, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ. Θεωρεί πως η Αθήνα προσπαθεί να απομονώσει την Τουρκία και ότι αυτό δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Στην πραγματικότητα, τώρα πια τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν είναι το Αιγαίο, η Μεσόγειος, αλλά και η προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να εκμεταλλευθεί τη γεωστρατηγική συγκυρία. Αυτή είναι η εικόνα στην Άγκυρα».

Παράλληλα, με έμφαση αναφέρει πως «η θεωρία του φόβου της πολιορκίας της Τουρκίας δεν είναι μόνο στο μυαλό των ακραίων στοιχείων της χώρας. Τώρα πια και σοβαροί αναλυτές έχουν αυτήν την άποψη. Διότι πράγματι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρχίσει να είναι διαφορετική με αυτή της Τουρκίας. Στο Ιράκ, στο PKK, στη Συρία. Μέσα σε αυτά προστέθηκε και η Ελλάδα, κι έτσι η θεωρία της πολιορκίας ενισχύθηκε περισσότερο».

Το Πατριαρχείο

Ο Χακάν Τσελίκ, ο οποίος επισκέπτεται συχνά το Φανάρι, έχει μόνο θετικά λόγια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. «Το Πατριαρχείο είναι ένας αξιόλογος θεσμός, που πρέπει να είναι κορωνίδα μας. Η παρουσία του κ.κ. Βαρθολομαίου είναι πρόσθετη αξία, είναι τύχη η παρουσία του. Στην Τουρκία, η αξία του Πατριαρχείου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, λόγω των προκαταλήψεων του παρελθόντος. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος εκπροσωπεί έναν θεσμό που υπάρχει για πολλούς αιώνες και προσπαθεί να σεβαστεί τις ευαισθησίες όλων των χωρών», υπογραμμίζει. 



πηγή:https://www.kathimerini.gr/politics/561279403/o-mpainten-thoryvei-tin-toyrkia/