ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

ΥΕΘΑ: Τι θα γίνει στον τομέα του εναερίου ανεφοδιασμού των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας




ΕΡΩΤΗΣΗ 

Θεσσαλονίκη, 05/01/2021 

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας 

ΠΡΟΣ: Τoν κ.
Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

ΘΕΜΑ: «Η Τουρκία αυξάνει το στόλο των εναερίων τάνκερ της με νέα “Α-330”» 

Κύριε Υπουργέ, Η ερώτησή μας υπ’ αρ. πρωτ. 2682/17-12-2019 και θέμα: «Air Refueling (Εναέριος Ανεφοδιασμός) - Αεροπορική κάλυψη της Κύπρου από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», σας ετέθη με προφανή πρόθεση να σας παροτρύνει να αναλάβετε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στον τομέα του εναερίου ανεφοδιασμού των μαχητικών μας, ούτως ώστε τα εν λόγω να επιχειρούν σε μεγάλες αποστάσεις. 

Με βάση την τότε απάντησή σας, αναγνώσαμε ότι το ζήτημα εμπίπτει στη διαβάθμιση «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ». Ως εκ τούτου, επαναπαυθήκαμε, θεωρώντας ότι το ΥΠΕΘΑ έχει δρομολογήσει διαδικασίες προς την κατεύθυνση της επιχειρησιακής ενίσχυσης της Π.Α. στον τομέα αυτόν. 

Ένα χρόνο μετά, επανερχόμαστε, μη διαβλέποντας ότι, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες και προφανείς πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΘΑ στον τομέα του εναερίου ανεφοδιασμού των μαχητικών μας, κατά την διάρκεια του απελθόντος έτους και με δεδομένο ότι, η «Turkish Airlines» βρίσκεται σε συζητήσεις με την τουρκική πολεμική αεροπορία για τη μεταβίβαση στην τελευταία εννέα αεροσκαφών τύπου «A330-200F», με στόχο τη μετατροπή τους σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, στο πρότυπο των «Α330 MRTT». 

Οι εν λόγω συζητήσεις διεξάγονται με πρόθεση της τούρκικης πολεμικής αεροπορίας να αντικαταστήσει τα εφτά (7) της αντίστοιχα αεροσκάφη, τύπου «KC-135R Stratotanker». 

Όπως γίνεται κατανοητό, η Τουρκία, θέλοντας να γίνει δημιουργός, ρυθμιστής και διαχειριστής εξελίξεων αλλά και να προασπίσει τα “συμφέροντά” της σε Ν.Α. Ευρώπη, Εύξεινο Πόντο, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική, βούλεται να καλύψει και να επεκτείνει τη δράση της πολεμικής της αεροπορίας, ώστε να μπορεί η τελευταία να επιχειρεί σε νέους γεωγραφικούς ορίζοντες. 

Επιβεβαιωτικό στοιχείο της βούλησής της αυτής ήταν και επί τούτου άσκηση, τον περασμένο Απρίλιο, όταν η τουρκική Αεροπορία είχε πραγματοποιήσει πρόβα επίθεσης νότια της Κρήτης, στην οποία είχαν πάρει μέρος τουλάχιστον 10 τουρκικά «F-16», τα οποία υποστήριζαν τρία αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού «KC-135R» και ένα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου «E-7T AEW&C». 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Διατίθεσθε (ερώτημα που σας ετέθη και πριν ένα χρόνο) να διερευνήσετε το ενδεχόμενο τροποποίησης υπαρχόντων αεροσκαφών μας –της Π.Α. και της Πολιτικής αεροπορίας- με σχετικά μικρό κόστος σε ιπτάμενα πτητικά μέσα εναερίου ανεφοδιασμού; 

2. Προτίθεσθε να διερευνήσετε την πολιτική αεροπορία άλλων χωρών για την προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου «Α330» ή παρεμφερών τύπων, τα οποία η εκάστοτε εν λόγω προτίθεται να αποσύρει, ώστε τα αεροσκάφη αυτά να τροποποιηθούν, προκειμένου να μετατραπούν σε αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού ; 

3. Προτίθεσθε να διερευνήσετε την πιθανότητα προσέγγισης άλλων χωρών, που οι Πολεμικές τους Αεροπορίες ήδη διαθέτουν αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού, με το ερώτημα αν περιλαμβάνεται στις προθέσεις τους το να παραχωρήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια από τα εν λόγω αεροσκάφη τους έναντι συμπεφωνημένου τιμήματος, είτε να μετασταθμεύσουν τα ανωτέρω αεροσκάφη μόνιμα στην Ελλάδα και να προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες στην ελληνική Π.,Α. επί μακρόν;

 Ο ερωτών Βουλευτής 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ


ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος 

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 3072/7-1-2021 της Βουλής των Ελλήνων 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Η Τουρκία αυξάνει το στόλο των εναερίων τάνκερ της με νέα “Α-330”», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) καταρτίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ) και αποβλέπουν στη συστηματική βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Κλάδου, μέσω του καθορισμού των αναγκαίων μέσων και της βέλτιστης διαχείρισης των πόρων. 

Επιπρόσθετα, η Πολεμική Αεροπορία εφαρμόζει συγκεκριμένες μεθόδους, με τις οποίες παρακολουθούνται, μελετώνται και αναλύονται οι εξελίξεις, προκειμένου να προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση οιασδήποτε απειλής. 

Ως εκ τούτου, τα σχετικά εξοπλιστικά προγράμματα διαμορφώνονται ως απόρροια μεθοδευμένων θεσμικών ενεργειών, λαμβάνοντας υπόψη την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, για την υλοποίηση των σχεδίων της ΠΑ. 

Προς επίτευξη των ανωτέρω, παρέχονται κατευθύνσεις από την ισχύουσα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία έχει προβλεφθεί η προμήθεια αεροσκαφών ρόλου Air-to-Air Refueling. 


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ