«Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Μπουγιάρ, χαίρομαι πραγματικά που σε συναντώ για άλλη μια φορά εδώ στην Αθήνα, λίγους μήνες μετά τη σύντομη συνομιλία που είχαμε στο περιθώριο του Economist Forum.
Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί μακρόν, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για τις διμερείς μας σχέσεις, στη βάση κοινών προσπαθειών για αμοιβαίως επωφελείς σχέσεις.
Σήμερα πηγαίνουμε τις σχέσεις μας ένα βήμα παραπέρα υπογράφοντας τρία Μνημόνια. Το πρώτο για συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, το δεύτερο στον τομέα της πολιτικής προστασίας και το τρίτο για συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων φορέων των δύο χωρών μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Οι οικονομικές σχέσεις, ο ενεργειακός τομέας και η διασυνδεσιμότητα είναι στην πρώτη γραμμή των σχεδίων μας για εμβάθυνση της συνεργασίας. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορεί να γίνουν βάσει του διμερούς μας Σχεδίου Δράσης.
Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερο εμπόριο. Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερες επενδύσεις. Αυτές με τις σειρά τους έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να φέρουν ευημερία και στις δύο χώρες μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Αγαπητέ Μπουγιάρ, μεταξύ φίλων πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ανοικτοί μεταξύ μας. Μπορούμε εμείς, η Ελλάδα, να είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας. Μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ουσιαστικό συμφέρον την σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία σας.
Η Ελλάδα είναι στενός γείτονας. Έχουμε κοινά σύνορα. Ήδη έχουμε καλωσορίσει τη χώρα σας ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα διεξάγει αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.
Και στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την προσπάθειά σας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, βάσει της υφιστάμενης αιρεσιμότητας, βάσει της ατομικής επίδοσης και βεβαίως βάσει της νέας διευρυνσιακής μεθοδολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα είναι ιστορικά και ενεργά υποστηρικτική της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Εδώ και δύο δεκαετίες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, επειδή πιστεύουμε ότι αυτός δεν είναι μόνον ο καλύτερος, αλλά ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την πολιτική της διεύρυνσης στο τραπέζι. Πρέπει να παρέχουμε κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να αποτελέσουν μέρος της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, του κοινού Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να πληρωθεί από άλλες μη Ευρωπαϊκές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και τον αναθεωρητισμό ή επιδιώκουν την αναβίωση αυτοκρατοριών που ανήκουν στο παρελθόν.
Παράλληλα, οι χώρες της περιοχής πρέπει να συνεχίσουν στην οδό των μεταρρυθμίσεων. Και να σέβονται βασικές αρχές, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Θα ήθελα αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ φίλε, σε αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσω για την ευθυγράμμιση της χώρας σας με την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την Τουρκία. Έχει σημειωθεί και εκτιμηθεί ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η οδός για εξασφάλιση της προόδου που επιδιώκουμε είναι η πλήρης, συστηματική και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το αξίζουν οι χώρες μας και οι λαοί μας.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει έργο στην κατεύθυνση της εφαρμογής της αλλαγής του ονόματος.
Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος. Από τη μία, όσον αφορά στην υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλους τους δημόσιους θεσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων.
Από την άλλη, για την εξάλειψη του «προγράμματος αρχαιοποίησης». Την αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και χρήσεις, την αλλαγή των ονομασιών δημοσίων οδών και εγκαταστάσεων.
Κύριε Υπουργέ, οφείλω να πω ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η σαφήνεια για το τί έχει συμβεί στην αρχαιότητα. Και ένα πράγμα είναι καθαρό. Με όλο το δέοντα σεβασμό, οι συμπατριώτες σας - και το έχετε αποδεχθεί - δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στο Γρανικό ποταμό, δεν ήταν παρόντες στην Ισσό, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θίξαμε επίσης και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να παράσχει υποστήριξη στην προμήθεια των εμβολίων για COVID-19 για την Βόρεια Μακεδονία, καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής.
Αυτό είναι ένα θέμα που έχω ήδη εγείρει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου. Και θα ήθελα να πω επίσης ότι ο Πρωθυπουργός μας, ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης, είναι πολύ δραστήριος στον τομέα αυτό.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σημασία του να έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο. Πάντα στη βάση διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Επίσης αναφέρθηκα στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη βάση των ίδιων αρχών που μόλις ανέφερα.
Επίσης, υπογραμμίζω τη σημασία να υπάρξει μία ομαλή συνέχιση αυτών των συζητήσεων και την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από προκλητικές ενέργειες.
Αγαπητέ Μπουγιάρ, η συνάντησή μας σήμερα ανοίγει το δρόμο για πρόσθετα βήματα με σκοπό την αναβάθμιση της διμερούς μας συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στη διεξαγωγή του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να διευρύνουμε περαιτέρω τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας προς όφελος των λαών μας, προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος της περιοχής μας, αλλά και της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας στην Αθήνα σήμερα. Είναι μεγάλη μου χαρά.»
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
▼