ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ελληνοτουρκικά: - Ανατροπή ισορροπιών με Ελληνική υπεροπλία στο Αιγαίο - Η τεράστια ποιοτική διαφορά


 

Το κρίσιμο γεγονός που ήγειρε το ενδιαφέρον και έφερε συζητήσεις για ανατροπή των ισορροπιών είναι, βέβαια, η εξελισσόμενη, ήδη, διαδικασία αγοράς των γαλλικών αεροσκαφών Τετάρτης-συν γενεάς Rafale

Πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι στρατιωτικές ισορροπίες! Σε εποχή που η τεχνολογική υπεροχή μπορεί με καταλυτικό τρόπο να επηρεάσει τις στρατιωτικές ισορροπίες, εξασφαλίζοντας αποφασιστική υπεροπλία ακριβώς στα όπλα «υπεροχής», όπως, στον αέρα, η αεροπορία και φονικά μέσα κρούσης όπως τα υποβρύχια και πυραυλοφόρα σκάφη στην θάλασσα, πολιτικο-στρατιωτικές συμμαχίες και έξυπνες, έγκαιρες συμφωνίες οπλικών αγορών μπορούν να ανατρέψουν ισορροπίες, στέλνοντας «ρίγη φόβου» σε γεωστρατηγικούς αντιπάλους, όπως πανηγυρίζουν οι τίτλοι των σχετικών ειδήσεων στα ΜΜΕ των ενδιαφερόμενων, εμπλεγμένων σε εξοπλιστικό ανταγωνισμό χωρών.

Με την υποσχόμενα πετρελαιοφόρο Ανατολική Μεσόγειο να εξελίσσεται σε κρίσιμη «σκακιέρα» αναμετρήσεων, στο επίκεντρο του διεθνοπολιτικού ενδιαφέροντος, μια νεο-οθωμανική επεκτατική Τουρκία κραυγάζει ότι ασφυκτιά και απειλεί να προσβάλει με βίαιο αναθεωρητισμό τα γεωγραφικά δεδομένα που την αφήνουν έξω από τα τεκταινόμενα, δηλαδή έξω από την πίτα, σε μια γειτονική της πλούσια θάλασσα.

Ενδιαφέρον που φέρνει όλο και περισσότερη αρθρογραφία στα έγκυρα διεθνή ΜΜΕ και τις ακαδημαϊκές ή δημοσιογραφικές δεξαμενές σκέψεως, που παρακολουθούν λεπτομερώς τις εξελίξεις, μετρώντας προβλέψεις και ζυγίζοντας τα εκατέρωθεν ισοζύγια στην εντεινόμενη ελληνοτουρκική διαμάχη, ως ένα από τα εύφλεκτα «hot-spots». Στις εξελίξεις και ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός, αφού μετά από δεκαετή απραξία της Ελλάδας, η αποθράσυνση της Τουρκίας και οι Ερντογανικοί φανφαρονισμοί περί «γαλάζιων πατρίδων» ξύπνησαν την Ελλάδα να ανασκουμπωθεί και να μετρήσει συμμάχους αναλαμβάνοντας, καθώς βγαίνει πληγωμένη από την οικονομική κρίση, να εξοπλιστεί κατάλληλα, δείχνοντας τα μούσκουλά της στον επιθετικό γείτονά της. Αποφασιστικότητα που κερδίζει συμμάχους και θαυμασμό, αφού εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο άσπονδων γειτόνων της Μεσογείου και συμμάχων στο… αδιάφορα σφυρίζον ΝΑΤΟ, ειδικοί πιστεύουν, για να παραθέσουμε ενδεικτικό ξένο δημοσίευμα, από το Eurasian Times, ότι «μόλις η Αθήνα παραλάβει αεροσκάφη F-35 και Rafales, θα εξαλείψει την Τουρκία από τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και των Μικρασιατικών ακτών».

Είναι, άλλωστε, γεγονός που αναδεικνύεται στην ιστορία – μας το θυμίζει ο Stephen Van Evera ότι ενώ ο επίβουλος αναθεωρητής των συνόρων και ισορροπιών εκμεταλλεύεται για κάποιον καιρό τον ησυχασμό φιλειρηνικών γειτόνων για να προπαρασκευαστεί στρατιωτικά εναντίον τους, και να κτίσει, συχνά, ένα πλεονέκτημα εις βάρος τους, αφού τελικά η «κλαγγή» των όπλων του ξυπνά τον εφησυχασμένο γείτονα ή γείτονες στόχους ώστε να εξοπλιστούν κι αυτοί εν σπουδή και συνασπισμένοι σε συνεργασίες και συμμαχίες να εγείρουν επαρκές τείχος αμύνης εναντίον του. Γράφοντας, θυμίζουμε, για τις αιτίες πολέμου, o Stephen Van Evera (στο μνημειώδες του Causes of War. Power and the Roots of Conflict, Cornell University Press. Ithaca 1996) βρίσκει στην απατηλή αισιοδοξία του επιτιθέμενου για νίκη μια βασική αιτία έναρξης των πολέμων. Την ίδια ώρα, όμως, βρίσκει και πολλά παραδείγματα στην ιστορία, όπου η ανοικτή επιθετικότητα κι ο υπερεξοπλισμός της φιλοπόλεμης πλευράς έχει το αντιπαραγωγικό και μη επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, «unintended consequence», να αφυπνίσει τις φιλειρηνικές χώρες που ο φιλοπόλεμος έχει ως στόχο ώστε να προετοιμαστούν για επαρκή άμυνα με έναρξη εξοπλισμού και σύναψη συμμαχιών.

Οι επεκτατικές ιαχές του Ερντογάν

Όμοια, οι κραυγαλέες και κραυγάζουσες επεκτατικές ιαχές του Ερντογάν εναντίον της Μεσογείου, ανατολικής έως και δυτικής, με τις λιβυκές του στρατιωτικές βάσεις, στο υπογάστριο της Γαλλίας, δείχνουν να έχουν ξυπνήσει τις δυνάμεις της περιοχής, από τη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι, και πολύ ανοικτά, τον Σίσι της Αιγύπτου, και πιο πέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ενεργούν σε άτυπη συμμαχία με την Ελλάδα, εκπαιδεύοντας δυνάμεις τους σε αυτήν και στρατοπεδεύοντας σε βάσεις στην Κρήτη. Πρόσφατα, δε, η αγορά 50 αεροσκαφών F35 από τα ΗΑΕ – η μόνη αραβική χώρα που τα αποκτά – και στρατιωτική σύμμαχος της Ελλάδας – χαιρετίστηκε από την τελευταία ως καλός οιωνός και κίνηση της πλάστιγγας εναντίον της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Είναι, οπωσδήποτε, μια θετική εξέλιξη καθώς βρίσκεται στα σκαριά τριμερής της Ελλάδας, πέρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και με την Ινδία, που θα έχει και σημαντική αμυντική διάσταση, ως απάντηση στον αμυντικό άξονα Τουρκίας-Πακιστάν, που εν σπουδή παίρνει ”σάρκα” και ”οστά”. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έδειξε και στην κατεύθυνση του συμμαχικού πόλου της Ινδίας, αποκαλύπτοντας ότι «το ακόμα πιο ευχάριστο είναι η προετοιμασία υπογραφής μιας αμυντικής συμφωνίας με μια χώρα που θεωρείται ως αναδυόμενη υπερδύναμη, αφού διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει μέχρι και πυρηνικά όπλα». Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του την Πέμπτη τρόπους ενίσχυσης των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε, εξάλλου, τον ομόλογό του, Subrahmanyam Jaishankar, για την δέσμευση της Ελλάδας να επιλύσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ποιοτική υπεροπλία με τα Rafale και τα F-35

Το κρίσιμο γεγονός που ήγειρε το ενδιαφέρον και έφερε συζητήσεις για ανατροπή των ισορροπιών είναι, βέβαια, η εξελισσόμενη, ήδη, διαδικασία αγοράς των γαλλικών αεροσκαφών τετάρτης-συν γενεάς Rafale. Η πιο δραστική ωστόσο ανατροπή είναι ότι ενώ η Τουρκία ανέτρεπε ουσιαστικά υπέρ της τις ισορροπίες με την συμπεφωνημένη αγορά και συμπαραγωγή στην Τουρκία του κορυφαίου μαχητικού αεροσκάφους F-35, αίφνης, το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν με την Ρωσία και η αγορά και ήδη χρήση του πυραυλικού συστήματος των S-400 έφερε τα πάνω-κάτω. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία εκδιώχθηκε από το Πρόγραμμα F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προαλείφεται απόκτηση αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από την Αθήνα, που θα την βοηθήσει να αναδυθεί ως κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή. Ήδη, στις αρχές του έτους, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι το έθνος σκοπεύει να σφραγίσει συμβόλαιο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθευτεί τουλάχιστον 24 μαχητικά F-35, εντός δεκαετίας.

Ενώ η μακρά διαδικασία απόκτησης πρόκειται να ξεκινήσει μετά το 2024, ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι τα F-35, τα οποία αποτελούν τα πιο περιζήτητα μαχητικά στον κόσμο, θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν «αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας» στο μέλλον. Έτσι, με τις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας, της Τουρκίας που σκαλώνουν, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας να προετοιμάζονται για μια αβέβαιη σύγκρουση στο μέλλον, η απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τόσο ουσιαστικά το απόθεμα της Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να αποβεί μοιραία καθοριστική για τις ισορροπίες και το μέλλον της περιοχής.

Το Dassault Rafale, ένα γαλλικό δικινητήριο, δελταπτέρυγο, πολλαπλών ρόλων μαχητικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα όπλων, μπορεί να υπερηφανεύεται για την ικανότητα να εκτελέσει υπεροχή του αέρα σε αποστολές αναγνώρισης, υποστήριξης εδάφους, πολυχωρικών πληγμάτων, αντιπλοϊκής προσβολής στόχων και αποστολές καταστολής βάσεων που βρίσκονται κάτω από το έδαφος (πυρηνικοί αντιδραστήρες).

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ένα αεροσκάφος stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί με μειωμένη διατομή ραντάρ (RCS) και υπέρυθρη υπογραφή, πράγμα που σημαίνει ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά μυστικότητας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προσθήκες του αεροσκάφους, τα μαχητικά θα προσθέσουν τεράστια αεροπορική ισχύ στα χέρια της Ελλάδας, καθώς υπερισχύουν των τουρκικών δυνάμεων και φαίνεται να κυριαρχούν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διαθέτουν τεράστιο στόλο F-16, αλλά με την Αθήνα να κατέχει πάνω από 150 F-16, σε αντίθεση με τα 245 F-16 της Τουρκίας, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αισθάνεται την ανάγκη να ξεπεράσει τουλάχιστον τον στόλο των επιθετικών γειτόνων ποιοτικά – διατηρώντας μια αιχμή ποιοτικής υπεροπλίας σε τύπο αεροσκαφών, όσο τον έχει, αναγνωρισμένο από τους πάντες, σε ικανότητες πιλότων, ειδικά τώρα που η πολιτική δυσπιστία του Ερντογάν προς τους πιλότους του έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό τους στις φυλακές, σε βαθμό που να χρειάζεται να δανειστεί Πακιστανούς πιλότους..

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, εξάλλου, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τους αμερικανικούς γίγαντες Lockheed Martin, ξεκινά αναβάθμιση των F-16 υπό την HAL, τα οποία θα αναβαθμιστούν στα τελευταία πρότυπα Viper μέχρι το έτος 2027.

Μετά την αναβάθμιση, ένα μεγάλο μέρος των HAL F-16 θα έχουν ποιοτική υπεροχή έναντι του τεράστιου στόλου F-16 της Άγκυρας, ο οποίος σήμερα είναι υποστελεχωμένος από νεαρούς πιλότους και κακοσυντηρημένα βλήματα.

Κι επειδή το άρθρο δημιούργησε τις αδημονίες του, καταλήγουμε προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα 6 μεταχειρισμένα Rafale αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Τα καλά νέα, δε, είναι ότι θα έρθουν εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους Meteor & Scalp! Πριν από την παράδοση του πρώτου μαχητικού Rafale στην Ελλάδα, ο κατασκευαστής πυραύλων MBDA ανέφερε ότι το μαχητικό θα είναι εξοπλισμένο με το πιο προηγμένο πακέτο όπλων, που περιλαμβάνει πυραύλους Meteor και Scalp, το οποίο θα προσφέρει στη χώρα ασυναγώνιστη ικανότητα βαθιάς επίθεσης και κυριαρχία του αέρα στην περιοχή. 

Σημειώνουμε ότι το βλήμα Meteor έχει εκτελέσει πτήση με περίπου έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο αέρος-αέρος, ενώ έχει την δυνατότητα να ρίχνει πολλαπλές βολές και έτσι να μπορεί να καταρρίψει περισσότερα από ένα εχθρικά αεροσκάφη.



πηγή:https://infognomonpolitics.gr/2020/12/anatropi-isorropion-me-elliniki-yperoplia-sto-aigaio/