Της Νίκης Ζορμπά
Δύο "διαολοβδομάδες" είναι μπροστά για ΣΥΡΙΖΑ , Κυβέρνηση και τον πολιτικό υδράργυρο: Υγειονομικό σκέλος πανδημίας και προϋπολογισμός ( ψηφίζεται στις 15.12) είναι το πεδίο εκείνο όπου η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει αταλάντευτα να συγκρουστεί μετωπικά με την Κυβέρνηση.
Οι "δυο κόσμοι" στην Οικονομία
Στην διαχείριση της πανδημίας, είναι μονότονο και επιτακτικό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ενισχύστε το ΕΣΥ. Αίτημα που ως στόχο έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ζωντανό στην προγραμματική αντιπαράθεση με την Ν.Δ και την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Εξ' ου και θα έχει δεσπόζουσα θέση στο "σχέδιο αντιπισσαρίδη" που ετοιμάζεται -βάσει προγραμματισμού τουλάχιστον- να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το ρεφρέν για την πανδημία στην Κουμουνδούρου, πως η κυβέρνηση απέτυχε στο δεύτερο κύμα κυρίως γιατί δεν της επέτρεψαν... οι ιδεοληψίες της, επεκτείνεται προϊουσών των ημερών, σε όλα τα πεδία του κυβερνητικού σχεδίου. Κοινώς, στον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν να αναβιώσουν το προεκλογικό δίλημμα " σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων και δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων".
Κι αν το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ως παρουσιαζόταν έως τον Ιούλιο του 2019, φιλοδοξούσε να πλασαριστεί ως το "αριστερό αντίπαλο δέος μιας επίδοξης κυβέρνησης των... ολίγων", ενάμισι χρόνο μετά, τα χαρακτηριστικά του είναι εμφανώς λιγότερο "ριζοσπαστικά" και προσιδιάζουν περισσότερο σε σοσιαλδημοκρατικές "επιταγές": Το κράτος πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο στη δημόσια οικονομία και τις υποδομές αλλά είναι σημαντική και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Αυτό διαμήνυσε εν πολλοίς και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης δια συνέντευξής του στο "Κεφάλαιο".
Από τότε έως σήμερα ούτως ή άλλως έχουν δαπανηθεί μίλια γραμμένης ύλης για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Στην αρχή της πανδημίας ήταν που ο ίδιος σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διατρανώσει ότι "ποτέ άλλοτε τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν ταυτίζονταν με αυτά των εργοδοτών έως σήμερα" ενώ έκτοτε, παγίως, ζητεί να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα από τον κρατικό κορβανά.
Υγειονομικά και μικροπολιτική
Από την "υψηλή πολιτική" ( προγραμματική αντιπαράθεση την οποία ζητά επιμόνως και η "αριστερή" πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ), το πέρασμα στην διαχείριση "μικροπολιτικών" εντυπώσεων ( έχουν κι αυτές κυρίαρχο ρόλο στα του επικοινωνιακού πεδίου), βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα , όσο πολώνεται το κλίμα με την κυβέρνηση, τόσο αμφότερες οι πλευρές, αξιοποιούν τις εντυπώσεις.
Από τις φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, την περασμένη εβδομάδα, θέμα που κράτησε ψηλά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, χθες "καυγάς" του κυβερνώντος κόμματος με την αξιωματική αντιπολίτευση, ξέσπασε με το ...σπίτι κοντά στη θάλασσα.
Κι αν αυτός είναι τίτλος από ποίημα νομπελίστα μας (Σεφέρης Κίχλη, το σπίτι κοντά στη θάλασσα), τίποτα το... ποιητικό δεν υπάρχει στην διένεξη τούτη. Δημοσιεύματα για σπίτι στα Λεγραινά που νοικιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν πεδίο σύρραξης των δύο πλευρών:
Η Ν.Δ ζητεί απαντήσεις με υπόνοιες για το καθεστώς ενοικίασης του εν λόγω σπιτιού από τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι το σπίτι αυτό νοικιάζεται εδώ και έξι χρόνια και το ζήτημα "επιστρατεύεται" επικοινωνιακά για αντιπερισπασμό.
πηγή:https://www.capital.gr/politiki/3500708/suriza-pandimia-proupologismos-kai-to-spiti-konta-sti-thalassa