Του Σπύρου Δημητρέλη
Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι τα βασικά μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το 2021 ως μέσα για τη στήριξη των εισοδημάτων τον επόμενο χρόνο και την παροχή οξυγόνου στην ελληνική οικονομία.
Τα μέτρα αυτά είναι επισήμως έκτακτα και περιορίζονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου που οριστικοποιείται αυτήν την περίοδο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την επέκταση και τη μονιμοποίησή τους.
Η επέκταση και η μονιμοποίηση θα περιλαμβάνονται μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων που θα περιγράφονται στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που πρόκειται να υποβάλλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες την άνοιξη.
Η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θεωρούνται από το οικονομικό επιτελείο ως παρεμβάσεις μείωσης του φορολογικού βάρους στην εργασία που θα συμβάλλουν στον περιορισμό της παραοικονομίας αλλά και στην βελτίωση των αμοιβών για εργαζόμενους υψηλής προστιθέμενης αξίας που βελτιώνουν την παραγωγικότητα στην οικονομία.
Παράλληλα, δεδομένη είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, δηλαδή και στα εισοδήματα που αφορούν τον δημόσιο τομέα, όπως είναι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι η εισφορά να καταργηθεί και για το δημόσιο και τις συντάξεις από τα εισοδήματα του 2022.
Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί η εισφορά αλληλεγγύης αναστέλλεται από φέτος για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, δικαιώματα κλπ) και από το 2021 για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα.
Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες εισοδημάτων το όφελος θα φανεί από το 2021. Στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα υπάρξει αύξηση των καθαρών αποδοχών μέσω της κατάργησης της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και κεφάλαιο το όφελος θα φανεί από το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας που θα εκδοθεί το 2021.
Το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Σημείωση Blogger: Ο παρακάτω πίνακας δείχνει, τόσο το ετήσιο οικονομικό όφελος του ιδιωτικού τομέα όσο και τις απώλειες του Δημοσίου τομέα. Ο νόμος 3986/2016, με τον οποίο η κυβέρνηση μας επιβάλει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει λήξει, από τις 31-12-2014 και η ισχύς του δεν ανανεώθηκε ΠΟΤΕ, άρα η παρακράτηση είναι παράνομη και καταχρηστική
πηγή:https://www.capital.gr/tax/3497556/monimopoieitai-kai-epekteinetai-i-anastoli-tis-eisforas-allilegguis?utmsource=email