ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Το "εθνικόν τυφέκιον", ο Γερμανός και ο Αμερικάνος...


 

Του Κώστα Στούπα 

Πέρασαν δεκαετίες μέχρι τα Windows να σταματήσουν να "κολλάνε" συχνά, να "κρασάρουν" και να απαιτούν επανεκκίνηση με ταυτόχρονο πάτημα των κουμπιών Control-Alt-Delete.

Σήμερα το προϊόν δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια. Τούτο δεν οφείλεται φυσικά στο γεγονός πως ο Μπιλ Γκέιτς είναι καλός άνθρωπος και ήθελε να βοηθήσει τους πελάτες του να μην ταλαιπωρούνται.

Αν η Microsoft δεν βελτίωνε το προϊόν της σήμερα δεν θα υπήρχε και τη θέση της στον έλεγχο του πιο δημοφιλούς λειτουργικού θα το είχε κάποια άλλη εταιρεία.

Θυμάμαι ακόμη πριν από 25 χρόνια τις φιλοδοξίες της IBM όταν κυκλοφόρησε τον Warp σαν ανταγωνιστικό προϊόν. Πολλοί προσπάθησαν να λανσάρουν ανταγωνιστικά λειτουργικά.

Αυτό που έκανε τα Windows αυτό που είναι σήμερα όμως είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

Αν το αμερικάνικο κράτος πριν 25 χρόνια εξασφάλιζε στη Microsoft ένα συμβόλαιο για τα επόμενα 100 χρόνια, αγοράζοντας  μερικά εκατ. λειτουργικά συστήματα Windows κάθε χρόνο για τις δημόσιες υπηρεσίες, θα είχαμε μείνει στα Windows ‘90  και το πιθανότερο θα ήταν να μην υπήρχε Microsoft.

Ακόμη χειρότερα αν το αμερικάνικο κράτος είχε επιλέξει το Warp πριν από 25 χρόνια για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας στην IBM  μπορεί σήμερα να μην υπήρχε ούτε ΙΒΜ ούτε η Microsoft. Η αποτυχία του λειτουργικού συστήματος οδήγησε την ΙΒΜ σε άλλους τομείς δραστηριότητας όπου τα πήγε καλά και μακροημέρευσε...

Τα γράφω όλα τούτα γιατί διαβάζω όλο και πιο συχνά τελευταία πως η τεράστια επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα ελάχιστα θα προσφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου στη χώρα εν αντιθέσει π.χ. με τη δημιουργία μιας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ή έστω κάποιας ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας που θα σχεδιάσει και θα παράγει π.χ. εκ του μηδενός το εθνικόν τυφέκιον...

Σε αυτήν την περίπτωση θα εξασφαλίζαμε την άμυνα με ένα όπλο στα μέτρα  μας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σχεδιαστών μηχανικών και μεταλλουργών.

Όλα τούτα είναι φληναφήματα...

Όταν ακούτε ιδιωτική επιχείρηση που δημιουργείται για να προμηθεύει κατ΄ αρχήν το κράτος  και ό,τι άλλο προκύψει, σφραγίστε τις τσέπες σας...

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και το έχουμε πληρώσει πολλάκις ακριβά...

Ένα "εθνικό τυφέκιο" ή "εθνικό τανκ" εκ του μηδενός από κάποιους που δεν έχουν πιάσει ούτε δίκαννο στα χέρια τους αλλά βρήκαν μια "άκρη" στην κυβέρνηση και τα ΜΜΕ,  θα μας στοιχίσει δέκα φορές το κόστος ενός άλλου μιας εταιρείας που κατασκευάζει "τυφέκια" εδώ και δεκαετίες, τα οποία  έχουν δοκιμαστεί σε πολλές διαφορετικές συνθήκες και έχουν προσαρμοστεί και βελτιωθεί ανάλογα.

Ακόμη και ένα απλό κυνηγητικό δίκαννο χρειάζεται δεκάδες εξαρτήματα από διαφορετικά κράματα μετάλλων τα οποία για να βρουν την θέση τους θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών και αποτυχιών στο πεδίο της πραγματικότητας.

Αν θέλουμε πράγματι να στηρίξουμε την εθνική αμυντική βιομηχανία ας μηδενίσουμε τη φορολογία για τα επόμενα 20-30 χρόνια ή και για πάντα, σε επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν και διαπρέπουν διεθνώς κατασκευάζοντας μικροτσιπ για τους Patriot όπως η Intracom, συστήματα επικοινωνίας μεταξύ τεθωρακισμένων όπως η Intracon Defence, μπαταρίες για τορπίλες και υποβρύχια όπως η Sunlihgt του Γερμανού, διόπτρες όπως η Theon Sensor...

Ας βρούμε τρόπο να στηρίξουμε επιχειρήσεις που δεν δημιουργήθηκαν για μια "αρπαχτή" με το κράτος, αλλά διαπρέπουν ήδη στις προτιμήσεις των ενόπλων δυνάμεων πολλών άλλων εθνών.

Τα άλλα που διαβάζω τα εκλαμβάνω ως εκ του πονηρού εκπορευόμενα.

Όπως εκ του "πονηρού" ή έστω  της "μιζέριας" εκπορευόμενα, εκλαμβάνω και τις επιφυλάξεις για την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα. Είναι μια επένδυση στρατηγικής σημασίας και το γεγονός πως επελέγη η Ελλάδα ως μια από τις 8 χώρες της Ευρώπης και τις 27 στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοιες υποδομές είναι μεγάλη επιτυχία.

Όσοι "γκρινιάζουν" υποστηρίζουν πως δεν δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας αφού ολόκληρος ο τεχνολογικός εξοπλισμός που θα χρειαστεί θα έρθει από το εξωτερικό και τα αυτόματα συστήματα δεν δημιουργούν πολλές εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Οι ίδιοι αν η επένδυση αυτή γινόταν στην Τουρκία ή τη Βουλγαρία θα υποστήριζαν τα ακριβώς αντίθετα. Υπάρχουν πολλά να διορθωθούν σε αυτή τη χώρα, ίσως περισσότερα  απ’ όσα μπορεί η ελληνική κοινωνία και η ηγεσία της να αντέξουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μην αναγνωρίζουμε θετικά βήματα έστω και αν κάποια  μας φαίνονται απίστευτα…

Γιατί η δημιουργία ενός μεγάλου Cloud Center σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με:

-Τις χαμηλές ταχύτητες διαδικτύου,

-Την επισφαλή σταθερότητα της τάσης του ηλεκτρικού δικτύου,

-Το ΠΑΜΕ και τους αγρότες να κλείνουν εισόδους και εθνικές οδούς,

-Τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να εξετάζουν τις συνέπειες του WiFi στα μάρμαρα...

-Τον ΕΦΚΑ με τη χαώδη οργάνωση…κλπ κλπ

Είναι απίστευτη επιλογή και ως εκ τούτου και μεγάλη επιτυχία που μπορεί να σημαίνει πως κάποιοι έξω βλέπουν καλύτερα από εμάς σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα.

kostas.stoupas@capital.gr




πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3486223/to-ethnikon-tufekion-o-germanos-kai-o-amerikanos