ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Συντάξεις/Αναδρομικά: Τι χάνουν οι συνταξιούχοι Δημοσίου - Τι θα συμβεί με τις εκκρεμείς αγωγές, ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου


 

Απώλειες μετρούν από την φόρμουλα αυτή οι συνταξιούχοι Δημοσίου με κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ, καθώς θα λάβουν πίσω μικρότερα ποσά από τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με το ίδιο ύψος κύριας σύνταξης. Κι αυτό επειδή εκτός των επιστροφών στο Δημόσιο μένει το ψαλίδι 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που ξεπερνούσε το 2012 τα 1.300 ευρώ, σε αντιστοιχία με την σχετική νομολογία.     

Τα ποσά των αναδρομικών θα καταβληθούν ταυτόχρονα εντός του Οκτωβρίου σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα. Η φόρμουλα των επιστροφών παραμένει ίδια καθώς ορίζεται πως καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους συνταξιούχους τα ποσά των αντισυνταγματικών περικοπών του 2012 (μιας περικοπής για το Δημόσιο και δυο για τον ιδιωτικό τομέα) στις κύριες συντάξεις. Με την καταβολή τους οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα για το χρονικό διάστημα από 11/6/2015 έως 13/5/2016 (δημοσίευση νόμου Κατρούγκαλου) σβήνονται. 

Η απόσβεση των μελλοντικών διεκδικήσεων δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς δίκες ενώπιον των δικαστηρίων.

Τα ποσά των αναδρομικών θα είναι για όλους – δηλαδή για συνταξιούχους του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα – ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Τα ποσά θα δοθούν χωρίς να γίνει παρακράτηση 20% φόρου, όπως προβλέπεται για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά. Αντίθετα θα φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Επίσης δεν θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Δείτε εδώ τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν την μείωση του νόμου 4051/2012 συνταγματική.