ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ελλάδα, Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ - Στον "κάλαθο των αχρήστων" το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Έπεσαν οι υπογραφές για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι, αντίστοιχα στο Κάιρο.
Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη εκτάκτως στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τις τελικές διαπραγματεύσεις επί της συμφωνίας, ενώ είχε προηγηθεί εργασία τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών.
Ανεπίσημος χάρτης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Ν. Δένδιας: Ιστορική ημέρα

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας" ο κ. Δένδιας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Σ. Σούκρι.
"Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελή, αλλά κυρίως δίκαιη.
Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. "Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους" πρόσθεσε.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του "παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης" μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.
Διαμήνυσε επίσης τη βούληση της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, πάντοτε όμως στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης της Ελλάδας με την Ιταλία.

Τι είχε προηγηθεί

Η τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είχε πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.

Τότε είχαν γίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών και είχαν ανταλλαγεί προτάσεις. Η ανταλλαγή εγγράφων και επιστολών συνεχίστηκε το επόμενο διάστημα και σήμερα ο κ. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο για συνομιλίες με τον ομόλογό του για την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, διότι η μόνη "σφήνα" που μπορεί να υπάρξει και να αμφισβητήσει εμπράκτως και με ισχυρό τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία πρακτικά ακυρώνει τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ.





Εικόνα